Mariakapellet på Borgarsyssel Museum pusses opp til jubileet

På Borgarsyssel Museum er det ekstra travelt nå i jubileumsåret. Mens det nye formidlingsbygget Olavs hall reiser seg ved museets inngangsparti, er det også tid for sårt tiltrengt oppussing av Mariakapellet. Kapellet er oppkalt etter kirken som Olav Haraldsson skal ha bygget da han grunnla byen Borg for tusen år siden. Mariakapellet er et senere … Fortsett å lese «Mariakapellet på Borgarsyssel Museum pusses opp til jubileet»

Ikke noe ringere enn skipspumpen fra polarskuta Fram?

Helt siden jeg begynte å arbeide på Borgarsyssel Museum har jeg hørt at vannpumpa på museumstorget skal stamme fra polarskipet Fram. Nysgjerrig som jeg er, tenkte jeg at dette må jeg finne ut mer om! Jeg satt meg derfor ned med museets brevarkiv og begynte å lese. Det gikk ikke lang tid før jeg fant … Fortsett å lese «Ikke noe ringere enn skipspumpen fra polarskuta Fram?»

Besøker Borgarsyssel for å lære norsk

I dag besøkte Norsksenteret Borgarsyssel Museum for å lære om gammeldagse juletradisjoner.  Norsksenteret er en skole i Sarpsborg med 300 deltakere fra cirka 50 forskjellige land. De har blant annet tilbud om norsk med samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Gruppa som bestod av 23 kvinner og menn med ulik bakgrunn og språkkompetanse fikk et innblikk i fortellingene rundt … Fortsett å lese «Besøker Borgarsyssel for å lære norsk»

Brønnfunnet på Borgarsyssel er datert

Brønnen som tidligere i høst ble funnet på Borgarsyssel Museum, nærmere bestemt på tomten til Olavs hall, er nå datert. Vi hadde alle forventet en datering til middelalderen (før reformasjonen i 1537), men slik ble det ikke! Treringsdateringer fra to av stokkene i brønnen viser at den mest sannsynlig ble anlagt i 1546 – 9 … Fortsett å lese «Brønnfunnet på Borgarsyssel er datert»