Archive for the ‘Nyhetsbrev Kystmuseet Hvaler’ Category

Sanger fra Blåmyra – konsert og lansering

lørdag, august 29th, 2015
Gruppa Foghorn består av Richard Burgess, Jon Buer og Tore Lia (Foto: Bjørg Lia)

Tirsdag 1. september kl 18:00 ønsker vi velkommen til konsert med tradisjonssanger fra Østfold, inkl. Hvaler, om livet på havet, fremført av gruppa Foghorn som består av  Richard Burgess, Jon Buer og Tore Lia. Samme kveld lanseres også det et nytt hefte med sjømannsanger.

Sjøen har vært viktig for mang en østfolding gjennom tidene. Østfolds fastland har en kystlinje på 277 km. I tillegg har fylkets øyer 865 km kystlinje. Kombinasjonen mellom jordbruk og fiske har holdt liv i befolkningen langs kysten vår. Å bli sjømann har også vært et nærliggende yrkesvalg for mang en unggutt, spesielt i tida da Norge var en stor sjøfartsnasjon.

Lanseringskveld
I år gir Østfold Musikkråd ut heftet ”Blåmyra” med 16 sanger samlet inn i vårt fylke over 150 år. De strekker seg fra Claus Frimanns ”Den norske Fisker”, først utgitt i 1790, til en spesialskrevet sjømannssang av Per Olav ”Skranglebein” Mydske. Siden Kystmuseet Hvaler byr på de beste rammer for sjømannssangene,  lanseres derfo dette heftet på denne konserten.

I fjor, i forbindelse med Tall Ships Races, ga Fredrik Forlag ut heftet ”Hal i og dra for Fredrikstad”. Det samlet ulike sjantier (dvs. maritime arbeidssanger) og andre sjømannssanger med forbindelser til Fredrikstad.

Det er sanger fra disse to heftene som er utgangspunktet for denne konserten med Foghorn, en vokal trio som har gjort seg bemerket i både inn- og utland med sine flotte tolkninger av sjømannens musikalske kulturskatt.

Konsertbilletter: 100 kr pr pers/Selges i døren.

NB! Værutsiktene tilsier at konserten og lanseringen av nytt sanghefte må flytte innendørs. Arrangementet flyttes derfor fra hagen på Kystmuseet til amfigrotta ved Brottet.

Årets bygdedag på Kystmuseet

torsdag, mai 21st, 2015
Fra Bygdedagen 7. juni 2014

Årets Bygdedag går av stabelen på Kystmuseet Hvaler 23. mai kl. 12. Bygdedagen arrangeres i samarbeid med Hvaler Kulturvernforening, og her er kort om hva du kan oppleve på Kystmuseet Hvaler denne dagen:

Kl 12:15 – Velkommen til Bygdedagen på Nordgården

Kl 12:20 – Presentasjon av Forbundet Kysten v/Asgeir Svendsen

Kl 14:00 – Innslag fra «Sommerdrømmen» – en skjærgårdsmusikal og årets teateroppsetning i Brottet, Hvaler med bl.a Nils Vogt i hovedrollen.

Musseet viser utstillingen Norsken, Svensken og Dansken på Hvaler  (fra 2014) inne på låven.
Ellers er  museumsbutikken, Emilstua og Kystlekeplassen åpent, og  det vil være salg av blant annet:

– kart over Hvaler-øyene og med historiske navn
– salg av gamle plansjer og kart som er til inntekt for restaureringen av Brekke Skole
– plantesalg
– salg av bøker

Det selges også vafler, pølser og drikke mm.

Alt skal ligge til rette for en  hyggelig bygdedag for store og små på Hvaler 23.mai – kl 12-15 !

Grunnlovsarrangement på Hvaler

tirsdag, april 22nd, 2014
Riksforsamlingen på Eidsvoll 1814. Foto: Wikimedia commons

Hva skjedde på Hvaler i 1814? Kystmuseet Hvaler og Hvaler kommune inviterer til grunnlovsarrangement i Hvaler kirke tirsdag 29. april kl. 18:00. Her vil du få en innføring i begivenhetene rundt 1814. Både hva som foregikk sentralt, men også hva som skjedde lokalt på Hvaler i denne dramatiske tiden.

Elever i 7. klasse har gjennom den kulturelle skolesekken jobbet med nødsårene 1807-1814 på Hvaler. I samarbeid med Kystmuseet Hvaler har de laget 13 digitale historiefortellinger om ulike temaer knyttet til denne perioden. Under arrangementet i Hvaler kirke vil elevene vise frem sine fortellinger og på denne måten føre oss inn i de lokale begivenheter i tiden rundt da Norge fikk sin egen Grunnlov.

Les mer om elevenes digitale historiefortellinger –>>

Program:

Orgel. Ken Phillips spiller egenkomponert grunnlovssang.
Ordfører Eivind Normann Borge forteller om grunnlovsjubileet og Hvaler kommune
Historiker Tor Ulsnes forteller om opptakten til og begivenhetene rundt 1814
Elever i 7. klasse presenterer sine digitale historiefortellinger om begivenheter på Hvaler 1807-1814