Archive for the ‘Nyhetsbrev’ Category

Gatemakt! Hvilke navn preger gater og steder i Moss?

søndag, september 1st, 2013
collage6

Hvem har gitt navn til gatene i Moss? Foto: Trine Gjøsund/ Fotocollage: Christine Haugsten Ellefsen

Hvorfor har steder og gater de navnene de har? Hvilke kvinner og menn pryder gateskiltene i Moss? Hvem eller hva skal forme stedsnavn og gatenavn i fremtiden? Over 70 menn har gitt navn til mossegater, mens kvinnenavn bare kan spores på rundt 10 gateskilt.  Er det riktig å kalle nye utbyggingsprosjekter  for Perlebukta og Kongsåsen, eller er dette en ren salgsstrategi? Vi diskuerer stedsnavn i Moss søndag 15. september 13.00 på Moss by- og industrimuseum og trenger dine innspill!

Historiker Eirinn Larsen innleder diskusjonen om gatenavn i Moss. Foto: Privat

Vi innleder diskusjonen med  foredrag av historiker Eirinn Larsen. Hun er oppvokst i Rygge og har nær tilknytning til Moss. I dag er hun forsker for Senter for næringslivshistorie. Eirinn er dessuten brennaktuell med verket «Norsk likestillingshistorie, ca. 1850-2013» som er utgitt i  forbindelse med hundreårsjubileet for allmenn stemmerett (1913 – 2013).

Hun har kalt foredraget sitt «Store menn og (svært) få kvinner? Gatenavn, minnekultur og makt – noen refleksjoner» kl. 13.00. Deretter åpner vi for åpen debatt og diskusjon om hvilke navn som preger gatene våre og håper på mange engasjerte innlegg!

Vel møtt!

Arrangør: Moss historielag og Moss by- og industrimuseum

collage5

Superkokken Tina lager mat på Rød Herregård

mandag, august 26th, 2013
Tina lager mat på Rød Herregård. Foto: Ann-Mari Vikesland

Tina lager mat på Rød Herregård.
Foto: Ann-Mari Vikesland

Den svenske superkokken Tina Nordstrøm har laget mat i alle verdenshjørner. Nå kan hun føre Rød Herregård i Halden på besøkslisten.

Den kjente TV-kokken og hennes produksjonsteam var søndag 25. august på besøk på Rød Herregård. Det var en strålende dag for opptak til programmet New Scandinavian Cooking ( «En bit av Norge»). Kyllingsuppe og due sto på menyen til den kjente kokken som boltret seg i haven på Rød.

Programmet vil bli vist på internasjonal TV våren 2014. I Norge sendes programmet  på TV2. Se etter programmet om Østfold  – og se når Tina lager mat på Rød Herregård.

Kjøkkenhagen er klar til innhøsting

tirsdag, august 20th, 2013

Kjøkkenhagen som skolebarna fra Mysen skole sådde i vår har vokst godt i sommer. Nå kan innhøstingen begynne!

Elevene er tilbake på skolen og til uka kommer den første klassen for å begynne innhøstingen. Vi følger spent med. Barna skal lage mat av grønnsakene. Det blir sikkert mye godt mat, og vi på museet vil gjerne vite hvilke retter som blir laget og hvordan det smakte….