Fellesmagasin i Oslo – på Trollull-besøk

Fellesmagasin i Oslo på Trollullbesøk

I november hadde  Østfoldmuseene gleden av å være vertskap for en gruppe fra prosjektet Fellesmagasin i Oslo.  Østfoldmuseene har nettopp opprettet sitt fellesmagasin, Trollull, og den tilreisende gruppen fikk derfor se de flotte magasinene,  samt mottaket, varmekammeret, rengjøringsrom, foto og registreringsrom. Det ble til og med tid til lunsj og en faglig prat.

Fellesmagasin i Oslo på Trollullbesøk

De besøkende i prosjekt ”Fellesmagasin i Oslo” var representert av ulike museer og besto av Kristin H. Stub (Norsk Teknisk Museum), Kristin Margrethe Gaukstad og Thor Hovde (Oslo Museum) og Lisa Benson (Norsk Maritimt Museum) .

Konservator NKF-N Randa Arntzen og magasinforvalter Line Kjølberg ved Østfoldmuseene viste gruppen rundt på fellesmagasinet denne dagen, og gruppen gikk den veien som gjenstandene følger når de skal inn på magasinet. Randa forklarte også om hvordan magasinet fungerer og hvilke prinsipper det er bygget etter.

Opprettelsen av fellesmagasin har pågått ved flere store museumsinstitusjoner i Norge de siste årene, og Fellesmagasinet Trollull i  Østfold er et av de sist etablerte.  Grunnet mangel på plass og faglige- og økonomiske ressurser ved museene har ofte loft, kjellere og verneverdige bygninger blitt tatt i bruk som lager for samlingene. Under slike oppbevaringsforhold utsettes samlingene for nedbrytende omgivelser samtidig som de er vanskelig tilgjengelige. Behovet for magasiner med gode oppbevaringsforhold har derfor vært stort blant museer i Norge, også i Østfold.

Østfoldmuseene har på sin side jobbet med opprettelsen av et fellesmagasin de siste 11 årene. Fellesmagasin i Oslo er i startfasen av et tilsvarende prosjekt – så det  var derfor en glede for oss i Østfoldmuseene å kunne vise delegasjonen fra Oslo hva vi har oppnådd og gjort så langt.

Forfatter: Espen Nordenhaug

Ansatt som nettutvikler i Østfoldmuseene