Besøker Borgarsyssel for å lære norsk

IMG_1491
Embetsmannsbygningen er pyntet til jul med julenek og girlander. Inne venter er juletre pyntet anno 1890. Foto: Norsksenteret

I dag besøkte Norsksenteret Borgarsyssel Museum for å lære om gammeldagse juletradisjoner.

IMG_1530
Dyktige og lydhøre elever i en julepyntet Bærbystue fra 1700-tallet. Foto: Norsksenteret

Norsksenteret er en skole i Sarpsborg med 300 deltakere fra cirka 50 forskjellige land. De har blant annet tilbud om norsk med samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Gruppa som bestod av 23 kvinner og menn med ulik bakgrunn og språkkompetanse fikk et innblikk i fortellingene rundt hedensk midtvintersblot, juletreets historie og ikke minst – de strevsomme og rituelle forberedelsene til jul i det gamle norske bondesamfunnet.

Museumspedagog Christine Haugsten Ellefsen er veldig glad for at Norsksenteret bruker museet.

– Vi er veldig glade for dette samarbeidet, og jeg opplever at gleden er gjensidig. Et museumsbesøk kan være en god måte å lære både språk og kultur på. Vi bruker begreper som elevene får se konkrete eksempler på med en gang, i møte med de fysiske gjenstandene. Dessuten opplever vi hver gang å finne likheter mellom den norske og de utenlandske elevenes kultur, enten de er fra Eritrea, Vietnam eller Somalia. Gjennom dialog finner vi faktisk ut at vi har mye til felles.

Borgarsyssel Museum opplever økt interesse fra flerkulturelle grupper som vil besøke museet som en del av undervisningen. Ellefsen prøver langt på vei å tilpasse omvisningen til de enkelte gruppenes nivå og interesse.

– Vi har klokketro på at Borgarsyssel Museum kan bidra til integrering. Dessuten gir det museet ny relevans, så dette ønsker vi å prioritere.

IMG_1518
Kaldt, men ganske stemningsfullt med levende lys i mørke stuer. Helligetrekongerslys skal stå og brenne hele julenatten, for da kommer de døde tilbake, sies det. Foto: Norsksenteret

Forfatter: Hege Hauge Tofte

Avdelingsdirektør Borgarsyssel Museum