Østfolds vakre bunader på Folkenborg museum

Detalj av silkejakke. Foto Hilde Lauvalnd
Detalj av silkejakke.
Foto Hilde Lauvalnd

Vandreutstillingen ØSTFOLDS VAKRE BUNADER kommer til Folkenborg museum i august/september. Se åpningstider nedenfor.

På Folkenborg museum vises bunadene i den flotte Narvestadbygningen fra 1724.

Utstillingen viser bunader som er utarbeidet av Østfold Bygdekvinnelag og Østfold Husflidslag. Både nye og tidligere kjente plagg, med alle varianter, er representert.

I den store draktregistreringen som startet opp i 1998, ble det registrert i alt 575 plagg fra fylket. Registreringsarbeidet var både omfattende og tidkrevende, og ble gjennomført med støtte fra Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt på Fagernes. Resultatet fra arbeidet viser at Østfold har en rik og stolt kulturarv innen feltet.

Draktregistreringen har resultert i to nye rekonstruerte bunader; Herregårdsbunad for kvinner og Smaalenenes mannsbunad. Disse to kan oppleves i utstillingen sammen med en hel del andre bunader og drakter.

Dette har vært et samarbeid med Østfold Bygdekvinnelag, Østfold Husflidslag, Husflidskonsulenten i Østfold og Østfoldmuseene.Utstillingen støttes økonomisk av: Østfold Fylkeskommune, kommunene Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, Råde, Spydeberg, Marker, Rakkestad og Askim, og Østfold Landbruksselskap.

Østfolds bunader representerer det beste innen håndverkskunnskap. Det er viktig å videreføre den kompetansen våre bunadstilvirkere har til kommende generasjoner. Bunadsproduksjon er en viktig næring, og behovet for nye utøvere vil øke i tiden som kommer.

UTSTILLINGEN ER ÅPEN FØLGENDE DAGER:

Torsdag og fredag kl. 11-15
Søndag kl. 12-15 (søndag 6. september kl.12-16)