Varmekammeret på Trollull ankommet

Delene til varmekammeret kjøres gjennom porten på Trollull. Foto Line Kjølberg

Trollull fellesmagasin har nå fått varmekammer installert. Som nummer tre i Norge! Det er kun våre kollegaer på Kulturhistorisk Museum og Nasjonalmuseet som har denne insektsaneringsmetoden i bruk i Norge fra før. For å unngå spredning av insekter i magasinene, vil alle gjenstander av organisk materiale bli behandlet i varmekammeret. Hovedårsak til at det er valgt oppvarming fremfor nedfrysing som metode for insektsanering er at prosessen er mindre kostnadskrevende både i tidsbruk og energiforbruk.

Det var en utfordring å få de store elementene inn på lasterampen Randa Arntzen og Kassian Ortner. Foto: Line Kjølberg

De fleste insekter som utsettes for en temperatur som overskrider 52⁰C vil dø. Det animalske proteinet i cellene hos insektene brytes ned og derved drepes insektet. Dette gjelder alle stadier av insektets livssyklus – egg, larve, puppe og voksne insekter. I varmekammeret blir gjenstandene gradvis varmet opp til rundt 54⁰C. Én til to timer med denne temperaturen er nok til å drepe insektene. Under hele oppvarmingsprosessen styres fuktigheten for å unngå tørkeskader på gjenstandene. Selve behandlingsprosedyren (oppvarmingsfase, fastholde ønsket temperatur, nedkjølingsfase) vil til sammen ta normalt knapt ett døgn.

Varmekammeret er produsert etter ønsket mål av firmaet Thermo Lignum i Tyskland. Alt har blitt levert som ferdigproduserte elementer som er satt sammen på stedet. Denne jobben har teknisk ansvarlig fra Thermo Lignum foreløpig brukt to uker på, og det gjenstår fremdeles noe arbeid for å få det tekniske til å fungere. Denne perioden har vært meget intens med lange arbeidsdager uten helgefri, så den etablerte overnattingsmuligheten på Trollull har kommet til god nytte for ham.

Varmekammeret ankom en kald februardag på såpeglatt vinterføre. Sjåføren for den tyske traileren, uten kjetting, tok ikke sjansen på å kjøre helt ned til Trollull-bygningen. Løsningen på det som tyskerne så på som et stort problem, ble Folkenborg Museums traktor, inkludert sjåfør og kjetting. Alle delene til varmekammeret, den tyngste på 400 kg, skulle fraktes til den nye mottaksdelen, via rampen og kaldlageret. Her måtte både fantasi og krefter til for å få alt på plass. Nå gjenstår det bare å lære behandlingsmetoden, noe som blir en av de mange oppgavene den nye magasinforvalteren skal sette seg inn i.

Vi gleder oss over at enda en viktig del av fellesmagasinet snart er på plass.

Deler av varmekammeret på vei fra lagerhallen. Foto Line Kjølberg

Forfatter: Hege Hauge Tofte