Posts Tagged ‘Ørje’

Julemesse på Ørje Brug

onsdag, november 25th, 2015
Foto: J.Fjeld

Vinter på Ørje. (Foto: J.Fjeld)

Tradisjonen tro – om det regner eller snør;  – det lar seg ikke bortforklare; det lakker og lir mot jul atter en gang! Derfor er vi mange som har gleden av å invitere – store og små til tradisjonelt julemarked med hyggelig samvær søndag 29. november kl. 11 – 15.

Det blir juleaktiviteter for store og små, salg av masse rart som hører julen til, og ikke minst julekaker, julebrus og julekaffe!  På julemarkedet selges blant annet:

– håndlagde stearinlys
– rykende fersk julebakst:  – hjemmebakt flatbrød, lefser og brød
– varme strikkeluer og tøfler til ute- og innebruk 
– kranser til pynt og til glede 
– julenek til dompap og meis  
– bøker om julen – dens mysterier og historier
– tekstiler av ymse slag og vakre trearbeider
….Og en frydefull blanding av juletrepynt til hjemmet, til venner og slektninger.

Her vil det være julegaver i alle prisklasser!

Barna kan bake pepperkaker. Julehistorier og leker for de minste inne på museet.
Kreativiteket har utstilling i Tørka og  MarCanto synger klokken 11.

TA MED ALLE BARNA, TA MED VENNER, FAMILIE og BEKJENTE  til ØRJE BRUG – søndag den 29. desember fra kl. 11 til kl. 15! …så tjuvåpner vi Markers egen julekalender. JULA BLIR IKKE GOD AV SEG SELV!

 

 

 

Edvard Munch fotografier

søndag, oktober 25th, 2015

Munch plakat I 2013 var det 150 år siden Edvard Munch ble født. I forbindelse med jubileet, produserte Norske Kunstforeninger en utstilling med 20 reproduksjoner av Munchs fotografier. Utstillingen skal vandre  t.o.m. 2015. Fotografiene har blitt produsert i samarbeid med Robert Meyer og Munch-museet.

Utgangspunktet for utstillingen, er Edvard Munchs omlag 200 fotografier, arbeider som i begrenset grad har blitt belyst og da kun for spesielt interesserte. Munch fotograferte i to perioder av sitt liv, den første var fra 1902–1910 og den siste var fra 1926–1932.

Utstillingen kan sees på Ørje Brug -lørdager og søndager kl 12-16 –  følgende helger: 
17. – 18. oktober
24. – 25. oktober
31. oktober – 1. november.

 

 


Robert Meyer var landets først professor i fotografi i 1990, ved Kunsthøgskolen i Bergen. Etter studier hos Christer Strömholm i Stockholm, jobbet han i flere år som fotograf i inn- og utland. I 2010 presenterte han noen av bildene sine av Norske og internasjonale artister «Icons of the 60s» ved åpningen av Rockheim. Han har i tillegg til en rekke egne utstillinger, vært kurator i forbindelse med andre fotografers arbeider og  utstillinger. Han var i flere år kunstanmelder for aftenposten. Som forelegger og redaktør utga han også en rekke bøker om fotografi, samt tidsskriftet Norsk Fotohistorisk Journal. Robert Meyer har også tidligere vært Munch-stipendiat. Han unike samling med 10 000 historiske fotografier (The Robert Meyer Collection) ble overdratt til Nasjonalmuseet for Kunst, arkitektur og design i 2004. Dette er landets største foto-historiske kunstsamling.

Robert Meyer er basert i Ørje.  Les mer om Robert Meyer her

«Østfolds vakre bunader» – siste helg i Ørje

fredag, juli 10th, 2015
Vandreutstilling: Østfolds vakre bunader.

Vandreutstilling: Østfolds vakre bunader.

På Haldenvassdragets kanalmuseum i Ørje kan du i perioden 23.juni til 12.juli se bunader som er utarbeidet av Østfold Bygdekvinnelag og Østfold Husflidslag, og både de nye, og de tidligere kjente plaggene, med alle varianter, er representert. Utstillingen har blitt til gjennom et samarbeid med de to nevnte organisasjonene, Husflidskonsulenten i Østfold og Østfoldmuseene. 

Utstillingen bygger på den store draktregistreringen som startet opp i 1998, der organisasjonene i samarbeid med Husflidskonsulenten i Østfold registrerte i alt 575 plagg fra fylket. Kartleggings- og registreringsarbeidet var både omfattende og tidkrevende, og ble gjennomført med støtte fra Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt på Fagernes. Resultatet fra arbeidet viser at Østfold har en rik og stolt kulturarv innen feltet. Draktregistreringen har  også munnet ut i to nye rekonstruerte bunader; Herregårdbunad for kvinner, og Smaalenenes Mannsbunad. Disse to, en hel del andre bunader og drakter og en vakker Sølv Brudekrone fra ca. 1765 kan oppleves i utstillingen.

Utstillingen støttes økonomisk av: Østfold Fylkeskommune, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, Råde, Spydeberg, Marker, Rakkestad og Askim kommuner, Østfold Landbruksselskap.  Utstillingsgruppa understreker også at Østfolds bunader representerer det beste innen håndverkskunnskap. Det er viktig å videreføre den kompetansen våre bunadstilvirkere har til kommende generasjoner. Det legges derfor opp til en fagdag for elever ved Kalnes, Glemmen, og Mysen Vg. skoler, linje søm/design der de kan se utstillingen, og få informasjon om yrket som bunadstilvirker. Bunadsproduksjon er en viktig næring, og behovet for nye utøvere vil øke i tiden som kommer.

Stopp pesten! Redd edelkrepsen!

mandag, august 6th, 2012


Du kan allerede nå besøke utstillingen på Haldenvassdragets Kanalmuseum. I videoklippet forteller formidler og biolog Camilla Bjerk Olsen mer. 

15. august kl. 18 markerer Haldenvassdragets Kanalmuseum ny utstilling. Utstillinga Stopp pesten! Redd edelkrepsen! tar for seg problematikken rundt krepsepest i vassdraget. Representanter fra forskning og forvaltning vil være til stede, og Trude Vrålstad holder foredraget “Krepsekrigen  – tilbakeblikk, oppdateringer og framtidsutsikter”. Du kan oppleve levende edelkreps og signalkreps i 3D i våre nye akvarier. Kanskje lærer du noe som du ikke visste fra før?

Ferskvannskrepsen edelkreps Astacus astacus holder på å bli utryddet i Europa, og Norge er et av få land som har mulighet til å redde arten. Grunnen til at den er i ferd med å dø ut er krepsepest. Krepsepest er forårsaket av eggsporesoppen Aphanomyces astaci. Dette er en parasitt tilpasset et liv på den nord-amerikanske arten signalkreps Pacifastacus leniusculus. Signalkreps har derfor større mulighet til å overleve dette parasittiske forholdet enn det edelkrepsen har. Krepsepesten kom første gang til Europa med bl.a. ballastvann på 1800-tallet. Signalkreps ble introdusert første gang i 1959, for å erstatte bestander av edelkreps som hadde gått tapt p.g.a. av krepsepest. Dette ble starten på en stor katastrofe for edelkrepsbestanden.

I 2008 ble det oppdaget signalkreps med krepsepest sør i Haldenvassdraget. Denne signalkrepsen var satt ut ulovlig. For å hindre spredning av krepsepest og signalkreps videre nordover i vassdraget, stengte mattilsynet slusene på Ørje.

Foredragsholder Trude Vrålstad er PhD i biologi (mykologi) fra Universitetet i Oslo. Hun er ansatt som forsker ved seksjon for mykologi ved Veterinærinstituttet. Hennes nøkkelkompetanse inkluderer mykologi, molekylærbiologi, soppendofytter, toksigene og patogene sopp, eggsporesopp med spesialområde krepsepest.

Utstillingen er et samarbeid mellom Østfoldmuseene, Direktoratet for naturforvaltning, Veterinærinstituttet, Norsk institutt for naturforskning og Utmarksavdelingen i Akershus og Østfold.

Entre: Voksne kr 40 /Barn opp til 16 år kr 20.

Velkommen!

Mye vann i kanalen og fossen ved Kanalmuseet

fredag, september 23rd, 2011
Mye vann i fossen. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Mye vann i fossen. Foto: Camilla Bjerk Olsen

I høst har det kommet mye nedbør, og dette har også påvirket forholdene ved Kanalmuseet. Natt til 7.september kom det så mye nedbør i Indre Østfold at det medførte at E18 ble stengt pga. flom. I kanalen steg vannstanden også godt oppover slusedørene, og bryggene som dampbåtene er fortøyd til, ligger fortsatt under vann, to uker senere. Trær står under vann, og utemøblemang har blitt reddet fra en uviss fremtid. Med så mye vann blir det god strøm i elva, og god driv i fossen. Spruten fra fossen er så kraftig, at den går over taket på museet, og blir oppfattet som nedbør av de som går seg en tur på området. Fra de lokale på Ørje blir fenoment sammenlignet med vårflommen, da det fort kan bli liknende forhold i kanalen. Fossen er et vakkert syn, og er et spennende motiv i vakkert høstvær rammet inn av vakre farger. Kom gjerne en tur å se/fotografer naturens energi i fossen!

Vannsprut fra fossen går over taket på museet, og gir lokalt nedbør ved inngangen til museet. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Vannsprut fra fossen går over taket på museet, og gir lokalt nedbør ved inngangen til museet. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Mye energi fossen ved Kanalmuseet. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Mye energi fossen ved Kanalmuseet. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Engebret Soot og de andre dampbåtene har festet sitt under vannoverflaten, etter at det har vært mye nedbør i høsten. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Engebret Soot og de andre dampbåtene har festet sitt under vannoverflaten, etter at det har vært mye nedbør i høsten. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Trær under vann. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Trær under vann. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Tre og brygge under vann. Foto: Camilla Bjerk Olsen.

Tre og brygge under vann. Foto: Camilla Bjerk Olsen.

Trappa ned til brygga forsvinner inn under vann. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Trappa ned til brygga forsvinner inn under vann. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Nederst på den øverste LECA-steinen sto vannstanden for to uker siden. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Nederst på den øverste LECA-steinen sto vannstanden for to uker siden. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Høy vannstand ved slusedørene, 2 uker etter flommen. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Høy vannstand ved slusedørene, 2 uker etter flommen. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Brygge under vann. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Brygge under vann. Foto: Camilla Bjerk Olsen

 

 

Hyggelig dag på Kanallekene

mandag, august 8th, 2011
Hele familier koste seg med fiskekonkurranse på Bommen. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Hele familier koste seg med fiskekonkurranse på Bommen. Foto: Camilla Bjerk Olsen

Vil jeg få den største fisken tro? Foto: Camilla Bjerk Olsen

Vil jeg få den største fisken tro? Foto: Camilla Bjerk Olsen

I fint vær, er det deilig og være ute å kose seg. Foto: Camilla Bjerk Olsen

I fint vær, er det deilig og være ute å kose seg. Foto: Camilla Bjerk Olsen

 

 

 

 

 

 

 

 

15 fisker er en god fangst. Foto: Camilla Bjerk Olsen

15 fisker er en god fangst. Foto: Camilla Bjerk Olsen

For tredje år har det vært arrangert Kanalleker på Ørje. Dette er et arrangement der foreninger i Marker kommune har ulike aktiviteter for hele familien på Kanalmuseets nærområdet. Dagen startet godt med fiskekonkurranse på Bommen, arrangert av  Marker Sportfiskeklubb. De som deltok var i alle aldre, og det ble utdelt pokal til mange av deltagerne.

Ungdommens kulturhus hadde teaterforestilling med stykket » Tre syke søstre», en fornøyellig forviklingskomedie, som publikum lo godt av. De som var av den tøffere typen kunne prøve seg på Parasailing, arrangert av East Side Events. Var dette for skummelt kunne en kose seg med Sootguttene på en båttur med damppbåt på Rødnessjøen eller delta på rebusløpet til Kanalmuseet.

Kl 14.30 begynte stemningen å stige, da alle trakk bort til slusekamrene og ventet forventningsfult på den store konkurransen for dagen. Hvem ville eie stokken som kom først ned gjennom slusene, og dermed vinne 20.000kr? Representanter for Rødnes 4H satt klare i kano nederst i slusene for å ta opp vinnerstokken, når store vannmengder ble sluppet ut i de åpne slusekamrene. Ordføreren Svein Erik Lauvås delte deretter ut premiene, både de 20.oo0kr, trøstepremiene på 2.500kr, pokaler fra fiskekonkurransen og vinneren av rebusløpet.

For de som lurer på antallet erter i norgesglasset under rebusløpet, så var det  1086 stk i glasset.

Hvor blir det av stokkene? Foto: Camilla Bjerk Olsen

Hvor blir det av stokkene? Foto: Camilla Bjerk Olsen

Hvem er vinnerstokken? Foto: Camilla Bjerk Olsen

Hvem er vinnerstokken? Foto: Camilla Bjerk Olsen

Rødnes 4H skal ta opp stokken som passer målstreken først. Eier av stokken vinner 20.000kr. Foto Camilla Bjerk Olsen.

Rødnes 4H skal ta opp stokken som passer målstreken først. Eier av stokken vinner 20.000kr. Foto Camilla Bjerk Olsen.

 

Barnas museumsstafett, Haldenvassdragets Kanalmuseum

mandag, juni 6th, 2011
Kanalmuseet, fisking på kaia, foto: Ragnar Kasbo

Kanalmuseet, fisking på kaia, foto: Ragnar Kasbo

På Haldenvassdragets kanalmuseum kan du lære å bli en ordentlig skogsarbeider, slik mange menn var i gamle dager. Du får lære å bruke både øks, sag, barkespade og tømmersaks. Folk i byene trengte tømmer til å bygge hus, og det var det en lang prosess som startet i skogen før tømmeret var fremme i byene. De trærne som ble valgt ut, ble først hogd ned, kvistet, barket, sagd i passe biter og merket før det ble fraktet til de som hadde kjøpt tømmeret. Det samme kan du prøve deg på her i museet, men du må gjøre godt arbeid ellers vil tømmeret råtne på vei til byen. Det er viktig at du merker tømmeret med riktig merke, slik at de som eier tømmerstokkene får betalt for arbeidet som er gjort.

Visste du at tømmeret i gamle dager ikke ble fraktet med lastebiler, men fløtet på vannet? Dette kan du lære mer om i museet. Du kan få utdelt en rebus på museet som leder deg gjennom utstillingen slik at du lærer om både kultur og naturen i Østfold. Kanskje ser du spennende dyr og planter du aldri har sett før?

Etter at du har prøvd deg som skogsarbeider og fått tittet i museet, kan du bygge hus som i gamle dager. Da hadde de en helt egen byggestil de kalte lafting, med byggesett i både små og stor skala får du dermed være byggmester. Ser du på kverna vi har i museet, får du et eksempel på hvordan et laftet hus ser ut.

Kom på besøk og få et stempel i museumpasset ditt! Vi gleder oss til å se deg!

Kanallekene

fredag, mai 13th, 2011
Kanallekene 2011

Kanallekene 2011

Lørdag 6. august arrangeres kanallekene for 3. gang. Her blir det fiskekonkurranse, dampbåter, rebuskonkurranse, ordførerens «fløtelotto», parasailing, teater og mye gøy. Møt opp til aktiviteter fra kl 10-16.

Se lenke for program.

Kulturkveld om Lelång på Haldenvassdragets Kanalmuseum

tirsdag, januar 25th, 2011
DS Lålang, Harald Lorentzen og Arne Holm, foto: Harald Lorentzen

DS Lålang, Harald Lorentzen og Arne Holm, foto: Harald Lorentzen

Onsdag 9. februar kl 19.00 er det igjen duket for Kulturkveld på Ørje Brug. Denne gangen stiller Fotohistorisk forening og Haldenvassdragets Kanalmuseum spørsmålet: Hva var DS Lelång, og hva kan den bli i fremtiden?

Arne Holm og Harald Lorentzen presenterer et lysbildeforedrag om tømmersleperens 138-årige historie.

Vi satser på avsynging av “Gamle dampen” og “Genser’n te’n Johansen”

Kaffe og kringle!  

Inngang kr 50,-

Samfunnsfag og historie

torsdag, desember 9th, 2010

Barking av tømmer, foto: Ragnar Kasbo

Undervisningsopplegg innen historie og samfunnsfag. Utstillingen og museumsområdet gir et fint utgangspunkt for temaer innen disse fagene. Vi kan belyse gammel skogsdrift og vassdragshistorie med dampbåter, slusing og industri. På området er gamle industrilokaler, arbeiderboliger, smie, oppgangssag og vanndreven mølle. Området forteller sin egen historie. Ved å få de lokale fortellinger og se filmer fra gammel tid kan elevene møte det gamle samfunnet ved kanalen. Vi har litteratur som er beskrivende, og som setter tingene i et større perspektiv.

Generelt:
Noen ønsker opplegg hvor det sosiale er viktigst. Andre kommer for å arbeide målbevisst med faglige mål. Best blir resultatene dersom vi samarbeider om opplegget. Museet vil strekke seg langt for å tilpasse opplegget til lærernes planer.

Museet har ikke selv opplegg for bespisning og overnatting, men dette kan ordnes på stedet.