Posts Tagged ‘Østfold fylkes billedarkiv’

Litteraturuka Sarpsborg 2015 fotoutstilling – her ser du bildene

onsdag, november 25th, 2015
ØFB.1983-00837

Et av bildene som er brukt i utstillinga. Tørking av tobakksblader i papirsal 1 på Borregaard, fotografert 5. oktober 1944. Fotograf ukjent / Østfold fylkes billedarkiv (Borregaard-samlingen)

Litt uka

Bibliotekar Kristin J. B. Steinnes og Torill Stokkan, leder av Litteraturuka Sarpsborg 2015. Foto: Kari Grindland.

På Sarpsborg bibliotek ble det vist en liten fotoutstilling om Sarpsborg 1940-45. «Du må ikke sove»  – med undertittel Krig, motstand og ytringsfrihet er tema  for Litteraturuka Sarpsborg 2015, som  varte fra 2.-7. november.  I tillegg ble det utstilt beslaglagte  bøker og litteratur fra krigsårene.

Utstillinga ble laget av Sarpsborg kommune, Litteraturuka og Sarpsborg bibliotek med fotomateriale fra Østfold museene – Østfold fylkes billedarkiv.
Program for Litteraturuka finner du her. >>>>


Gjør et dypdykk i historien, se bildene fra utstillingen –>


Engløkka på Gressvik i Onsøy

fredag, februar 6th, 2015
"Parti fra Græsvig", ca. 1906-13. Foto: Georg Kjellerød / Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.GKJ.0296

«Parti fra Græsvig», ca. 1906-13. Foto: Georg Kjellerød / Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.GKJ.0296

Fredagsnøtt uke 6
Hver fredag presenterer Østfold fylkes billedarkiv et fotografi med ukjent motiv på Østfoldmuseenes Facebook-side og ber publikum om hjelp. Her  kan du lese hva resultatet ble.

Hallo alle onsinger!
Hvor på Gressvik er dette motivet fra? Fotografen Georg Kjellerød fotograferte disse boligene i tidsrommet 1906-13, så det er lenge siden. Men vi håper likevel at husene fortsatt står og at noen kan hjelpe oss med dagens adresse. Kanskje til og med gatenummer?
Billedarkivet venter i spenning.

Vi trengte ikke vente lenge: Allerede fredag ettermiddag delte Sissel Anette Groth Martinsen bildet på Facebook-siden GRESSVIK før i tiden (og kanskje litt nå), og der fikk vi denne kommentaren fra Jørgen Gresvik Schei :

«Dette er Engløkka (krysset Gressvikveien-J.N.Jacobsensvei), omtrent der hvor Gressvikveien 6-8 ligger idag. Villaen brant ned til grunnen den 8/5 1923. Villaen var eid av Disp. Glückstad. Glückstad var tysker og disponent ved Oxalsyrefabrikken på Gressvik. Han hadde denne dagen pakket flyttelasset og reist hjem til Tyskland. Brannen oppsto om natten, etter at han hadde reist.»

Stor takk til våre lesere!

«Blommen» som ble til «Butterfly»

torsdag, februar 5th, 2015
Forretninga "Aktieselskapet Blommen" i St. Mariegate 66 i Sarpsborg, 1933. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv . ØFB.CLA.UNR.01151.

Forretninga «Aktieselskapet Blommen» i St. Mariegate 66 i Sarpsborg, 1933. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv . ØFB.CLA.UNR.01151.

Fredagsnøtt uke 4
Hver fredag presenterer Østfold fylkes billedarkiv et fotografi med ukjent motiv på Østfoldmuseenes Facebook-side og ber publikum om hjelp. Her  kan du lese hva resultatet ble.

Hvor i Sarpsborg lå denne forretninga? Eller er bildet fra et helt annet sted?

Navnet på forretninga er «Aktieselskapet Blommen», og i vinduet er det utstilt kolonialvarer. Flere muntre damer i butikken (såkalte linselus), smiler til fotografen. Kanskje kan barnevogn-modellen hjelpe til å datere bildet? Ut fra klesdrakt kan det tyde på at bildet er fra 1920-30-tallet. Det reklameres blant anna for «Faarikaal, Taffel-Ost, Fikner, Gaffel-Bitter, Sardiner, Norske pærer, Sjokoladepudding, Ekstra fint meierismør, De fortrinlige MAGGIs produkter». Og til sist: «Merk dem Vore billige priser paa hermetikk».

Runar Jansen kunne fortelle oss at forretninga «Aktieselskapet Blommen» lå i St. Mariegate 66 i Sarpsborg. Butikken ble etablert i 1933. Butterfly Konditori flyttet inn i lokalene i 1937.

Stor takk til Runar Jansen!

Tekst: Kari Grindland

Forretninga "Aktieselskapet Blommen" i St. Mariegate 66 i Sarpsborg, 1933. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv . ØFB.CLA.UNR.01151.

Fotografen tok to opptak av butikkens fasade, og her er folk og barnevogn borte vekk. Forretninga «Aktieselskapet Blommen» i St. Mariegate 66 i Sarpsborg, 1933. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv . ØFB.CLA.UNR.01151.

Smaalenenes amt anno 1914 – fotoutstilling i Fylkeshuset

tirsdag, februar 3rd, 2015
Fotoutstilling om Smaalenene i 1914. Utstillinga er på plass i Fylkeshuset i Sarpsborg. Foto: Kari Grindland.

Fotoutstilling om Smaalenene i 1914. Utstillinga er på plass i Fylkeshuset i Sarpsborg. Foto: Kari Grindland.

I 2014 ble Grunnlovsjubileet feiret for andre gang. Østfold fylkes billedarkiv ønsker i sin utstilling å sette søkelyset på Østfold, eller Smaalenenes amt, som det het da man første gang  feiret grunnloven i 1914. Hva hadde skjedd i løpet av de hundre år som var gått siden 1814, – og hvordan var det å arbeide og leve i Smaalenene? Alle fotografiene i utstillingen kan derfor stort sett dateres til tida rundt 1914.  Fotoutstillingen Østfold 1814  1914 ble vist på  Fylkeshuset i Sarpsborg hele februar 2015. 

Vår visuelle oppfatning av 1814-hendelser er formet av samtidas malerkunst og trykk. Først i 1839 ble fotografiet (daguerreotypiet) lansert som oppfinnelse. De første fotografene som slo seg ned i Østfold kom tidlig på 1860-tallet. I siste halvdel av 1800-tallet ble fotografiske portretter og landskapsbilder et nytt og viktig verktøy for å dokumentere fylket vårt. Utviklingen av fotoutstyret gjorde det etter hvert mulig å fotografere hendelser også.

Telefonapparatet var nytt og moderne i 1914 og fikk til og med bli med på portrettet av denne gutten i Moss. Foto: Th. Bachmann / Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.TBAV.16964

Telefonapparatet var nytt og moderne i 1914 og fikk til og med bli med på portrettet av denne gutten i Moss. Foto: Th. Bachmann / Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.TBAV.16964

Jubileumsutstillingen i Kristiania ble arrangert sommeren 1914. Smaalenenes amt deltok der og presenterte fylket på utstillingen, og det ble brukt mye fotografier i tillegg til at gjenstander og bygninger ble stilt ut. På den måten fikk man dokumentert framgangen i det nye Norge, både det lokale demokratiet, næringslivet og gitt et kulturhistorisk tilbakeblikk.

 

«Er Deres vask virkelig hvit?»

torsdag, januar 22nd, 2015

Vaskekonsulenter, også kalt Blenda-damer, demonstrerer det nye vaskepulveret Blenda på et møte i Sarpsborg 1939-40. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.CLA.UNR.00083

Fredagsnøtt uke 3
Hver fredag presenterer Østfold fylkes billedarkiv et fotografi med ukjent motiv på Østfoldmuseenes Facebook-side og ber publikum om hjelp. Her  kan du lese hva resultatet ble.

På dette fotografiet blir Blendas fortreffelighet demonstrert på et møte i Sarpsborg. Publikum består kun av kvinner. Fotografen Christian E. Larsen har datert negativet til  1939-40.  En av våre lesere foreslår at møtet kan være arrangert i Håndverkerens lokaler i Olav Haraldssons gate. Grunnen til det er veggens buete form som stemmer med funkisbygningens fasong. Men dette huset ble faktisk bygd i 1947, altså må i så tilfelle datering av bildet være feil.

Ettersom en annen av våre lesere synes hun kjenner igjen sin mor og tante på bildet,  kan også fotografiet dateres til tidlig 1950-tall for å få det til å stemme, de to var begge for unge i 1939-40.

Men vaskemiddelet Blenda ble lansert av A/S Lilleborg fabriker allerede i 1935, og i 25 år etter lanseringen ble det arrangert mange slike demonstrasjonsmøter rundt i Norge, for å gjøre alle husmødre kjent med det nye vaskemiddelet. Så det kan tyde  på at datering 1939-40 altså er korrekt.

Kjærlighet ved første blikk

Ta deg tid tid å se denne reklamefilmen fra A/S Lilleborg Fabriker  der man får innføring i bruken av Blenda «Kjærlighet ved første blikk»

Innerst i lokalet ser vi to omreisende Blenda-damer som markedsfører og holder kurs i bruken av det nye vaskepulveret, som et ledd i Lilleborgs markedsføringskampanje for Blenda i  Norge på slutten av 1930-tallet og langt ut på 1950-tallet.

Lilleborg skriver på sitt nettsted:

«Blenda så dagens lys i 1935. Det innebar praktisk talt en ny verden for husmoren, som inntil da var vant med bryggepanne, vaskestamp og vaskebrett. Mottagelsen var enorm – Blenda ble raskt Norges mest populære tøyvaskemiddel, og er i dag et av Norges eldste og mest suksessrike merker.

Før Blenda kom på markedet, vasket husmoren hovedsakelig sine og familiens klær i grønnsåpe eller Sunlight (en annen av Lilleborgs klassikere og verdens første merkevare). ”Surstoffvaskeren” Blenda representerte noe helt nytt for den norske husmoren i 1935. Blenda var det første vaskepulveret på markedet, og det hadde flekkfjerningseffekt, virket blekende og trengte inn i tøyet ved koking. Dermed slapp husmoren å den slitsomme jobben med å gnikke og gni på vaskebrettet. Dette slet både på ryggen og på tøyet.

Fordi Blenda representerte en ny måte å vaske tøyet på, var det viktig å få demonstrert dette for husmoren. Dermed startet Lilleborg en markedsføringskampanje som Norge ikke hadde sett maken til. I 25 år drev Lilleborg og Blenda opplæring i tøyvask over hele Norges land. Vaskekonsulenter demonstrerte hvordan vaskejobben ble enklere og tøyet renere med Blenda.

Eier: Gamle Hvam Museum / Akershusmuseet. GH.04810

Eier: Gamle Hvam Museum / Akershusmuseet. GH.04810

Eier: Gamle Hvam Museum / Akershusmuseet. GH.04810

Eier: Gamle Hvam Museum / Akershusmuseet. GH.04810

Det begynte med Blenda-bussene som langt opp i 50-årene dro land og strand rundt og inviterte til vaskedemonstrasjoner og underholdning i lokale forsamlingshus. Blenda bussens ankomst ble annonsert både i lokalavisen, på lyktestolper og hos den lokale kjøpmannen. Og folk gikk mann av huse. Spesielt trenede og dyktige vaskekonsulenter, kjent som Blenda-damene, begeistret forsamlinger fra Lindesnes til Nordkapp med sine Blenda-demonstrasjoner, Blenda-sang, filmfremvisning og underholding for barna som var med.»
Kilde: http://www.lilleborg.no/ (2015.01.21)

Tekst: Kari Grindland

 

Fredagsnøtt uke 2

fredag, januar 9th, 2015
Nytt år, ny fredag og ny nøtt. Fotograf Chr. E. Larsen fotograferte dette gårdsbruket på oppdrag, antakelig på 1930-tallet. Trolig lå gården i Sarpsborgdistriktet, og nå er vi spent på om noen kan hjelpe oss med å finne ut hvor.

Nytt år, ny fredag og ny nøtt. Fotograf Chr. E. Larsen fotograferte dette gårdsbruket på oppdrag, antakelig på 1930-tallet. Trolig lå gården i Sarpsborgdistriktet, og nå er vi spent på om noen kan hjelpe oss med å finne ut hvor.

Nytt år, ny fredag og ny nøtt. Fotograf Chr. E. Larsen fotograferte dette gårdsbruket på oppdrag, antakelig på 1930-tallet. Trolig lå gården i Sarpsborgdistriktet, og nå er vi spent på om noen kan hjelpe oss med å finne ut hvor. Benytt kommentarfeltet under eller besøk oss på Facebook.

Hver fredag spør Østfold fylkes billedarkiv om hjelp til å identifisere fotografier der steder, hendelser, bygninger og mennesker er ukjente. Et nytt fotografi blir presentert på Østfoldmuseenes facebookside hver uke. Som regel vet vi litt om motivet slik at vi har noen ledetråder i detektivarbeidet, og så håper vi at våre lesere og publikum skal løse mysteriene. På den måten blir vår database på DigitaltMuseum forhåpentligvis bedre og bedre.

 

Fredagsnøtt uke 51

fredag, desember 12th, 2014
Her er det dekket til fest, er det noen som kjenner igjen personene rundt bordet? Sporene er få, det eneste vi vet er at bildet antakelig er fra 1920-30-tallet og fra Sarpsborg-distriktet.

Her er det dekket til fest, er det noen som kjenner igjen personene rundt bordet? Sporene er få, det eneste vi vet er at bildet antakelig er fra 1920-30-tallet og fra Sarpsborg-distriktet.

Her er det dekket til fest, er det noen som kjenner igjen personene rundt bordet? Sporene er få, det eneste vi vet er at bildet antakelig er fra 1920-30-tallet og fra Sarpsborg-distriktet. Benytt kommentarfeltet under eller ta kontakt med oss via Facebook.

Hver fredag spør Østfold fylkes billedarkiv om hjelp til å identifisere fotografier der steder, hendelser, bygninger og mennesker er ukjente. Et nytt fotografi blir presentert på Østfoldmuseenes facebookside hver uke. Som regel vet vi litt om motivet slik at vi har noen ledetråder i detektivarbeidet, og så håper vi at våre lesere og publikum skal løse mysteriene. På den måten blir vår database på DigitaltMuseum forhåpentligvis bedre og bedre.

Fredagsnøtt uke 50

mandag, desember 1st, 2014

032uL2rxkvYu

Freias Selskaps Sjokolade, populært kalt kokesjokolade, er en klassiker. Freia begynte å produsere den i 1895. I Sarpsborg ble det reklamert for den på dette fotografiet fra 1920-30-tallet, men hvor i Sarpsborg lå denne perfekte reklameveggen? En plate kokesjokolade til den første som løser mysteriet for billedarkivet!

PS Visste du at sjokoladefabrikken fikk navnet Freia siden kona til grunnleggeren Fred. Christensen het det samme (Frøya; norrøn kjærlighets og fruktbarhetsgudinne) (kilde: sln.no)

 

Fredagsnøtter fra Østfold fylkes billedarkiv

fredag, november 21st, 2014
Forrige ukes fredagsnøtt. Ukjent gård, antakelig fra Sarpsborg-distriktet. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv.

Forrige ukes fredagsnøtt. Ukjent gård, antakelig fra Sarpsborg-distriktet. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv.

Siste:
Takket være publikums innsats har vi nå fått flere navn på personene som spiller i Borregaard orkester, se bildeteksten på nederste bilde. Klarer du de siste?

Hver fredag spør Østfold fylkes billedarkiv om hjelp til å identifisere fotografier der steder, hendelser, bygninger og mennesker er ukjente. Et nytt fotografi blir presentert på Østfoldmuseenes facebookside hver uke. Som regel vet vi litt om motivet slik at vi har noen ledetråder i detektivarbeidet, og så håper vi at våre lesere og publikum skal løse mysteriene. På den måten blir vår database på DigitaltMuseum forhåpentligvis bedre og bedre.

Forrige fredagsnøtt ga stor respons, med både engasjement og gode diskusjoner; forslagene var blant annet Holleby, prestegården i Tune eller Onsøy, Skjelle, Opsund i Rygge –  diskusjonen var med andre ord brei. Forsatt er det ikke bekrefta at noen av forslagene stemmer. Men vi er helt sikre på at det vil løse seg til slutt.

Billedarkivet har i første omgang valgte å presentere uidentifiserte motiv fra negativarkivet etter Sarpsborg-fotografen Chr. E. Larsen, som var virksom i perioden 1913-54.  Les mer om dette her. Men etterhvert håper vi å engasjere hele Østfold i jakten på løsninger av fotografiske nøtter.

Så følg med på Østfoldmuseenes Facebook-sider.

 

 

Borregaards orkester 1946, Sarpsborg. Første rad fra venstre: 1. Langengen eller Laengen, 2. Klaus Arholt, 3.NN, 4. overingeniør Fougner, 5. NN, 6. Sverre Johansen - mangeårig dirigent i Hafslundsøy Musikkorps. Andre rad fra venstre: 1. NN, 2. Finn Bjørnland, 3. Arve Lillevold, 4. NN. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv.

Borregaards orkester 1946, Sarpsborg. Første rad fra venstre: 1. Langengen eller Laengen, 2. Klaus Arholt, 3.NN, 4. overingeniør Fougner, 5. NN, 6. Sverre Johansen – mangeårig dirigent i Hafslundsøy Musikkorps. Andre rad fra venstre: 1. NN, 2. Finn Bjørnland, 3. Arve Lillevold, 4. NN. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv.

Feriekoloni på Jeløy

tirsdag, september 9th, 2014
Feriekoloni på Jeløy, Moss, flyfoto 1954. Foto: Widerøe's Flyveselskap A/S,  Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.2004-01409

Feriekoloni på Jeløy, Moss, flyfoto 1954. Foto: Widerøe’s Flyveselskap A/S, Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.2004-01409

Østfold fylkes billedarkiv får ukentlige kommentarer fra publikum som studerer fotografiene våre på nettstedet DigitaltMuseum.no. Ett fotografi var så interessant og brakte så hyggelige minner slik at vi fikk hele to kommentarer til samme bilde, i tillegg til nyttige opplysninger om stedet.

Dette er feriekolonien i Kjørbukta på Jeløy ved Moss.  Bildet ble fotografert fra fly (såkalt skråfoto) en solrik sommerdag 17. juli i 1954 av fotograf Otto Hansen som var ansatt i Widerøe’s Flyveselskap A/S. Dette er bare et av tusenvis av bilder som viser Østfold fra lufta på 1950-tallet. Se flere bilder fra feriekolonien her.

Dag Jarnøy beskriver stedet slik:
«Feriekoloni på Jeløya. Fra venstre Vangen for små gutter (opp til 10 år) i midten Sjøhaug for jenter (vaskerom til venstre og utpå pynten soveromsdelen) og helt til høyre litt bak Solrabben for gutter i alderen 11 til 14 år. Ned mot sjøen til høyre ligger vaktmesterboligen. Jeg var der i 1960 på Vangen og i 1962 på Solrabben.»

Erik Bjerke forteller om sine minner fra Solrabben:
«Veldig artig å se dette bildet. Kjente Solrabben igjen med en gang. Jeg var der i 1961 og 1962. Tror jeg var der i fire uker hvert år. Ble kjent med mange her og en treffer jeg av og til enda. Husker vi lagde hytter i skogen bak huset. Hadde eget fotballag som var i Moss og spilte mot et klubblag. Vi hadde også friidrettsmesterskap med mange øvelser. Husker vi fikk diplomer, som dessverre er blitt borte. Det ble også arrangert curongmesterskap. Vet ikke om Solrabben er beholdt og husker heller ikke hvor det lå og veien dit. Hadde vært moro og tatt en tur dit igjen for å se. Jeg trivdes veldig godt der de to gangene jeg var der. Det var tider i barndommen som sitter enda.»

Stedet ble bygd i 1927/28 og det var Betalende Feriekolonier som sto bak. Det var Oslo-barn som fikk ta toget til Moss for å nyte sol og sommer.  «Brunstekte barn boltrer seg i sitt ferieparadis», var overskriften i Aftenposten 1961. Les mer om feriekolonier her. Fra 1980 ble det etablert et naturistsenter på stedet, Sjøhaug naturistsenter.

Kanskje har noen av våre lesere fotografier fra oppholdet? Ta isåfall kontakt med Østfold fylkes billedarkiv.

Tekst: Kari Grindland, seniorrådgiver, Østfold fylkes billedarkiv.