Posts Tagged ‘Østfoldmuseene’

Høvler, tvinger og bor

mandag, november 9th, 2015

Folkenborg museum har mye snekkerverktøy. Disse er innsamlet fra museets begynnelse i 1936 frem til våre dager. Arbeidet med å få en oversikt er godt i gang!

De meste av snekkerverktøyet har vært brukt i gårdsverksteder. Disse har vært delvis allsidig utstyrt, delvis spesialisert. Mange har hatt en virksomhet med spesielle leveranser, som for eksempel til Husfliden.

«Fellesprosjektet snekkerverktøy» ble gjennomført i oktober. Østfoldmuseene ønsker å drive samarbeid på tvers av avdelingene. Vi har god nytte av hverandres kunnskap. Og de fruktbare diskusjonene gjør oss alle litt klokere. Dessuten er det alltid godt for et lite museum å få innspill fra andre.
Noen dager ukene i oktober har vi arbeidet sammen. Vi har flyttet gjenstandene, rengjort, registrert på papir, fotografert, pakket, varmebehandlet og funnet plass på magasin. Vi har også foretatt en grov verdivurdering. Arbeidet med å legge inn i Primus og på Digitalt museum er i gang.

Fellesprosjektet har vært godt gjennomført. Teknisk konservator Randa Arntzen var prosjektleder. Gruppa har ellers bestått av Hege Steen Langvik og Morten Aabø fra Fredrikstad museum, Kathrine Sandstrøm fra Kystmuseet Hvaler og Bjørn Høie og Hilde Lauvland fra Folkenborg museum.

 

Publikumsundersøkelsen 2015 – Østfoldmuseene

onsdag, september 30th, 2015
Bilder fra alle museene og avdelingene i Østfoldmuseene

(Bilder fra noen av museene og arenaene i Østfoldmuseene)

Sommersesongen er over og vi har hatt mange på besøk på våre museer i år også. Vi er jo litt spent på hva publikum tenker om museene, våre utstillinger, arrangementer  o.l og derfor har vi laget en enkel nettbasert spørreundersøkelse som vi håper du vil besvare. Det er kun 10 spørsmål  –  og tar bare 2-3 minutter av din tid. 

Delta og start spørreundersøkelsen

Vær med i trekningen av Museumskortet!
Alle typer tilbakemeldinger fra vårt publikum er verdifulle for oss, både ris og ros. Blant de som deltar i vår spørreundersøkelse, trekker vi derfor  50 vinnere av Museumskortet.  Museumskortet gir 1 person gratis inngang ved alle våre museer i fylket og gjelder i 12 mnd.  (Gjelder vanlige museumsbesøk. Ved spesielle arrangementer eller arrangementer i ekstern regi, gjelder ikke Museumskortet med mindre det ikke er opplyst om i forkant). 

Vi tar kontakt pr e-post (den epostadressen du oppgir i starten av spørreundersøkelsen) med vinnerne så fort spørreundersøkelsesperioden er over.

Del gjerne denne nettsiden/linken med andre venner/bekjente som du vet har vært på besøk på en eller flere av våre museer denne sesongen – og be de delta i spørreundersøkelsen, samt være med i konkurransen om de 50 Museumskortene!

På forhånd tusen takk for at du bruker av din din og gir dine tilbakemeldinger til oss!

Ansvarlig for spørreundersøkelsen er Hilde Marthinsen, markedssjef i Østfoldmuseene.

 

Historisk på museet – Carsten Tank (Ord i Grenseland)

onsdag, september 2nd, 2015

Litteraturfestivalen «Ord i Grenseland»  inntar Gamlebyen 3. – 6. september og byr i år et stort og spennende program. På programmet er også James Ronald Archer, førstekonservator NMF og arkivar ved Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger
og han skal holde foredraget «Carsten Tank – den politiske patrisier» søndag 6. september kl. 12. på Tøihuset. 

Museets James R. Archer.

James R. Archer – Østfoldmuseene – Halden historiske Samlinger.

Hefte 11 i Østfoldmuseenes skriftserie, «Carsten Tank – den politiske patrisier» ble utgitt i mars i år. Carsten Tank (1766-1832) på Rød ved Halden var en av byens fremste trelasthandlere, og deltok aktivt i mange politiske sammenhenger før, i løpet av og etter 1814. Hvilken rolle han spilte og hva han sto for har vært omstridt, og han er kalt en av de miskjente og glemte fra 1814-generasjonen.  I 200 år har man ment at Carsten Tank var en tvilsom og tvetydig karakter som man ikke kunne ha tillit til. Denne politiske biografien undersøker om dette kan være riktig ved å dypdykke ned i kildene for å forstå hans politiske standpunkter og handlinger. Bakgrunnen er et Norge i endring, en nasjonal eufori både i 1814 og i historieskrivingen etterpå, og en mann som da han døde i 1832 etterlot seg mange skygger. Mange mente at hans politiske syn skyldtes kommersielle interesser på grensen til Sverige. Forfatteren søker å avdekke at det var helt andre motiver som drev Tanks politiske holdninger. De få egne opptegnelsene, enkelte beretninger og uttalelser, og ikke minst en hemmelig samtale i hans egen have på Rød, avslører hva som lå til grunn for hans politiske deltakelse og tankemønstre. Tank var mer ideologisk orientert enn det man hittil har ant.

Fra han som 24-årig rebell kunne risikere å miste hodet i det som likevel aldri ble noen oppstand i Norge, via grensekontakter i krigstid og nært samarbeid med stattholderne i siste del av dansketiden, kom han i begivenhetenes sentrum i 1814. Først var han statsråd i Christian Frederiks regjering, og deltok derfor i kulissene på Eidsvoll. Så gikk han ut av regjeringen, og opptrådte som mekler på norsk side etter de svenske styrkenes innmarsj i Østfold om høsten. Tank kunne omgås begge parter, og var sendebud mellom dem inntil fredsslutningen i august. Ut over høsten hadde han nær kontakt med Karl Johan, som hadde hovedkvarter i Halden. Gjennom to perioder på Stortinget, i 1815-1816 og 1821-1822 diskuterte Tank mange saker som den nye staten måtte ta stilling til, og han oppnådde å bli Stortingspresident. Heller ikke her ble det ro omkring ham. Han ble stadig utsatt for kritikk, men visste selv å utnytte sine retoriske ferdigheter i et skarpt debattklima.

Gjennom beskrivelser av de ulike begivenhetene Tank var med på, vil leserne danne seg et bilde av en sammenheng mellom alle hans politiske opptredener i 32 år. Dette er dermed en erkjennelsesreise gjennom Tanks liv. Forhåpentligvis leder beskrivelsen via forklaring til større forståelse for ham og hans samtid. Det var ikke bare deltakelse som gjorde Tank til et politisk menneske. Samtidens bevegelser og begivenheter satte sine spor i ham, enten han var i handlingenes sentrum eller periferi i det nye Norge. Carsten Tank kommer med dette i et nytt lys.

Foredraget er gratis.

Se www.ordigrenseland.no for info om festivalens program og deltagere.

Gammeldagse leker gjør lykke på Borgarsyssel

fredag, august 7th, 2015
barn i wegner web

Sunniva (4) , Maia (6) Tobias (10) og Emil (11) Holmen tester gammeldags leketøy i arbeiderleiligheta 1950 i Wegnerbrakka fra Hafslund. Lekene er en gave fra Fredriksens Fasonger. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Snurrebasser, spilledåser, papirdukker, blikkleker, småbiler, puslespill, korkpistoler og masse, masse mer. Nå kan barna leke i arbeiderleiligheten fra 1950 i Wegnerbrakka!

– Dette var kjempegøy! sier Tobias Holmen (10).

I hendene har han en litt korkpistol av tre. Ved hjelp av lufttrykk spretter den lille korken ut med et skikkelig smell. At lekene fra Fredriksens Fasonger falt i smak, da familien Holmen besøkte Borgarsyssel Museum i går er det liten tvil om, for de ble der hele dagen.

Lily Fredriksen web

Lilly Fredriksen i Fredriksens Fasonger har gitt 50-tallsleker som kan brukes i 1950-leiligheta på Borgarsyssel Museum. Foto. Christine Haugsten Ellefsen

Borgarsyssel Museum har nemlig fått en fantastisk gave fra Lilly Fredriksen, innehaver av Fredriksens Fasonger, Sarpsborgs desidert mest sjarmerende lekebutikk. En stor pose full av gammeldagse leker som sender tankene tilbake til 1950-tallet ligger nå i arbeiderleiligheten fra 1950 i Wegnerbrakka, klare for lek.

Barnevennlige utstillinger

Wegnerbrakka er opprinnelig bygget på Sundløkka i ca. 1850 som arbeiderbolig for Hafslund. Den inneholdt 12 leiligheter. Bygningen ble flyttet til Borgarsyssel Museum i 1989. Museet har innredet to leiligheter i bygningen, en leilighet som forteller om industriarbeidernes boligforhold i 1850 og en som forteller om boligforholdene i 1950.

– Mange blir veldig nostalgiske når de kommer inn i arbeiderleilighetene våre, særlig i 1950-leiligheten, men det er kanskje først og fremst de voksne. Vi ønsker å gjøre denne utstillingen enda mer relevant for barn. Det å ha tidstypiske leker i disse utstillingene, åpner opp for spennende diskusjoner om historie med barna. Hvordan ser disse lekene ut i forhold til de de har hjemme, hva lagde de leker av? Hva var typiske gutteleker og hva var typiske jenteleker? spør museumspedagog Christine Haugsten Ellefsen.

Gode kopier

For mange er det uvant at det er lov å leke med gjenstandene i en museumsutstilling.

– Barn lærer på ulike måter, noen lærer best gjennom å se eller lytte, andre lærer best ved å berøre og bruke. Siden vi ikke har anledning til å bruke våre registrerte museumsgjenstander i lek,  må vi anstrenge oss for å finne gode rekvisitter eller kopier som kan skiftes ut når de «utlekt», og da er det gull verdt å ha Fredriksens Fasonger i nabolaget, forteller Christine.

Hva lekte ungene med i 1850?

Christine ønsker å skaffe leker som kan passe inn i 1850-leiligheten også, men det er noe mer utfordrende.

– Barn jobbet jo mer på den tida, og tilgangen på fabrikkerte leker var nok ikke stor for barn av industriarbeidere. Men unger leker jo uansett. De hadde nok en del hjemmelagde leker. Trebiler, hjemmelagde dukker, kanskje kongledyr. Ute var det nok mye ballek og kanskje trilling av tønnehjul? Her må vi gjøre litt mer research. Vi er veldig åpne for forslag, oppfordrer Christine.

Lekene som nå er tilgjengelige i 1950-leiligheten kan også kjøpes i Fredriksens Fasonger i St. Marie gate 63 i Sarpsborg.

Gjett hvilke navn Marthe og Marius gav lammene i Barnas gård!

mandag, juni 22nd, 2015
Olsen og Pepper

Marthe Andreassen (2) og Marius Andreassen (6 ) utgjorde juryen som kåret Olsen og Pepper til de beste lammenavnene. Lammene selv kunne desverre ikke være tilstede på fotogaferingen med juryen, da de var opptatt med sin formiddagslur. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Tre sorte får har sommerjobb på Borgarsyssel Museum i sommer, sammen med seks kaniner og en fin liten hønegjeng. Mamma sau heter Gamlemor, og nå har de to lammene også fått navn.

På årets Smaalensmarken utlyste nemlig Kalnes videregående skole en navnekonkurranse for lammene i Barnas gård og mange fine forslag kom inn. Mange barn var nok inspirert av NRK-super, da Timmy Tid og Eddie var en gjenganger i navnebunken. Det var likevel ikke TV-lammene som gikk av med seieren.

Navnejuryen besto av Marthe (2) og Marius Andreassen (6), som var en årets første gjester i gården. Etter to elimineringsrunder endte valget på Olsen og Pepper. Olsen er gutten og Pepper er jenta.

Navnet Pepper ble foreslått to ganger – så da vanker det museumskort på både Mathias og Noor. Vinnerne blir kontaktet og museumskort sendt i posten. Olsen ble foreslått av Sarah (4) og hun vil også få et museumskort. Museumskortet gir gratis adgang til alle museene i Østfoldmuseene, så mange ganger de vil, i et helt år.

Herlige navn og vi takker Marthe og Marius for glimrende juryering.

Østfoldmuseene 10 år idag!

onsdag, mai 20th, 2015

Den 20.mai 2005 kl 18:00 ble stiftelsesmøtet for Østfoldmuseet avholdt i Tollboden i Moss og det ble grunnlaget for det som idag – 10 år etter – utgjør Østfoldmuseene.

Signaturer fra stiftelsesprotokollen i 2005.

Signaturer fra stiftelsesprotokollen i 2005.

Dagsorden på stiftelsesmøtet den gangen var:

1/o5   Valg av møteleder
2/05  Valg av referent
3/05  Godkjenning av vedtektene for Østfoldmuseet
4/05  Valg av representantskap

Deretter gikk stiftelsesmøtet over til å bli et representantskapsmøte,  og da var sakene på dagsorden:

1/05  Representantskapet konstitueres
2/05  Valg av styre og revisor

Stifterne underskriver stiftelsesprotokollen.

Protokollen fra stiftelsesmøtet  den 20. mai 2005 viser at de som var tilstede som stiftere var:

– Stiftelsen Borgarsyssel Museum v/Marit Egeberg Krog
– Folkenborg Museum, v/Tor Høitomt
– Haldenvassdragets kanalmuseum v/Reni Braarud
– Hvaler Kulturvernforening v/Jan Arntzen
– Moss Kommune v/Paul Erik Krogsvold
– Østfold fylkeskommune v/Andreas Lervik

Tilstede var dessuten:

– Stein Schjelle, Østfold fylkeskommune
– Bjørn Høie – interimstyret
– Bjørn Olavesen, interimstyret
– Jan Egil Woll, Moss by- og industrimuseum
– Torill Wyller, Moss by- og industrimuseum
– Knut Håkon Draget, ansattes repr. i interimstyret
– Gunn Mona Ekornes, sekretær

 

 

Markering av Fashion Revolution Day på Fredrikstad Museum i Tøihuset

fredag, april 24th, 2015

Det er naturlig for Makeløs ved Kristin E. Halkjelsvik, i samarbeid med Fredrikstad Museum, å markere Fashion Revolution Day. Dette er en forlengelse av utstillingen «Langåpent» og er et dagsaktuelt tema!

Fashion Revolution Day, som markeres den 24. april, er en global kampanje hvor vi som forbrukere kan være med å bidra til en transparent motebransje. Følg Fashion Revolution Days facebookside.

Festforestilling på Rød

fredag, mars 27th, 2015
En lettet og fornøyt forsker og forfatter - James Ronald Archer sammen med Petter Anker, styreleder i stiftelsen for Rød Herregård, hvor Carsten Tank bodde i de spennende åren runt frgjøringen i 1814. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene

En lettet og fornøyd forsker og forfatter – James Ronald Archer sammen med Petter Anker, styreleder i stiftelsen Rød Herregård. Det var på Rød Carsten Tank bodde i årene rundt frigjøringen i 1814. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene

– Det er veldig langt mellom de gangene man får høre et foredrag på dette nivået. Det var en festforestilling det jeg hørte!

Dette sa en av deltakerne når Carsten Tank – den politiske patrisier ble lansert av forskeren, forfatteren og arkivaren ved Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger – James Ronald Archer. Utgivelsen om Carsten Tank er nummer 11 i serien av skriftserier fra Østfoldmuseene. I lanseringsforedraget presenterte forfatteren resultatene av forskningen på en morsom og svært kunnskapsrik måte.

Trelasthandleren Carsten Tank fra Halden var en svært sentral person i hendelsene rundt 1814. Mange har kritisert ham – i samtiden, i historieskrivingen rundt grunnloven og det som skjedde da den ble nedtegnet. I forskingen sin har James Ronald Archer tatt nøye for seg de tilgjengelige kildene. På lanseringskvelden var spørsmålene mange. Hva var Carsten Tank involvert i? Og hvordan og hvorfor var han involvert?

Mange ønsket å kjøpe et signert eksemplar av det nye heftet. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene

Mange ønsket å kjøpe et signert eksemplar av det nye heftet. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene

Blant de 30 besøkende ved lanseringen var det mange som besitter stor kunnskap om det som skjedde i tiden rundt Carsten Tanks virke.  De bidro med innspill, kommentarer og spørsmål rundt forskningsresulatetene og kildene.

– Jeg vil anbefale deg å fortsette å tenke på dette her, ble det sagt. Og forfatteren protesterte ikke, men kontret med forslag til temaer til neste forskningsprosjekt rundt Carsten Tank. Men neste skriftseriehefte får nok noen andre ta seg av, mente den fornøyde men ganske så slitne forskeren.

Kvelden ble avsluttet med applaus, boksalg og boksignering.

Hefte 11 i Østfoldmuseene sin skriftserie vil bli solgt ved Østfoldmuseene sine avdelinger til en pris av 100;-.

Carsten Tank - den politiske patriseier av James Ronald Archer. Siste utgivelse i Østfoldmuseene sin skritserie. Foto: Bodil Andersson

Carsten Tank – den politiske patriseier av James Ronald Archer. Siste utgivelse i Østfoldmuseene sin skritserie. Foto: Bodil Andersson

Nye sarpinger lager quiz om internasjonal historie

torsdag, mars 5th, 2015
Denne blide gjengen av quizmasters har laget spørsmål til en lærerik quiz om internasjonal historie og politikk. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Denne blide gjengen av quizmasters har laget spørsmål til en lærerik quiz om internasjonal historie og politikk. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Borgarsyssel Museum lærer og lærer bort historie på Kulturskolen.

I vår har Borgarsyssel Museum startet et veldig fint samarbeid med Kulturskolen i prosjektet Verdensrommet. En onsdag i måneden får Borgarsyssel Museums museumspedagog lov til å tilbringe to timer med nye sarpinger, for å snakke om museet og den lokale historien vår. Dette er en del av norskopplæringen som deltagerne går på. Det er ikke bare lett å fremsnakke Borgarsyssel Museum, når samtalepartneren din kan referere til historiske skatter fra for eksempel Damaskus og Teheran – selve de historiske moderskipene, men lærerikt – det er det.

En av aktivitetene på disse onsdagene er å ta quizen Sarpehistorie for nybegynnere. Denne onsdagen svarte deltagerne med samme mynt og vi laget en quiz med spørsmål fra deres eget hjemland. Den kan du prøve deg på og. Lykke til!

Poengsum:  

Din ranking:  

5% økning i antall besøkende i 2014

mandag, februar 16th, 2015
Velkomst på Verket 20 (Foto Trine Gjøsund, Østfoldmuseene)

De kongelige hilser på museets ansatte . Åpningen av Verket 20 har bidratt positivt til de gode besøkstallene i Moss.
(Foto Trine Gjøsund, Østfoldmuseene)

Besøkstallene viser en økning på cirka 5% for Østfoldmuseene samlet i 2014 og det er en bedring  fra fjoråret der museene hadde en nedgang på 9,6%. 86.906 publikummere fant veien til  våre museer i 2014 mot 82.633 i fjoråret.

Årsaken til den samlede økningen er blant annet at vi i fjor markerte grunnlovsjubileet og dermed hadde en rekke nye utstillinger og flere arrangementer knyttet til 1814 og feiringen. I Moss åpnet vi også en ny besøksarena, Verket 20,  som ga en rekke nye besøkende. Storedal Kultursenter hadde også en fin vekst mye på grunn av Ridderdagene som hadde flere deltagere enn tidligere. Nedgang ble det hos Borgarsyssel Museum som på grunn av sykdom måtte kansellere et to dagers tradisjonelt og godt besøkt julearrangement.

Utstillingsbesøk på eksterne arenaer
Østfold fylkes billedarkiv viste i perioden mai til oktober en stor fotoutstilling i Solbergtårnet v/E6. Det er ikke installert teller i Solbergtårnet, men basert på at ansatte som har hatt jevnlig tilsyn og gjort vedlikehold, at vi har lagt ut brosjyrer og fylt på regelmessig med disse, vakthold og lignende – og samtidig telt, har det resultert i et forsiktig estimat på 6.500 besøkende (35 pers pr dag i 6 mnd).

Besøkstallene 2014 pr museum (2013 tallene i parantes):

Moss by- og industrimuseum: 7.485  (5.465)
Halden historiske Samlinger: 33.478  (28.686)
Fredrikstad Museum: 19.362  (18.864)
Storedal Kultursenter: 3.323  (2.867)
Trollull fellesmagasin: 44  (44)
Borgarsyssel Museum : 8.109  (8.870)
Folkenborg Museum: 4.691  (5.048)
Haldenvassdragets Kanalmuseum: 7.183  (8.140)
Kystmuseet Hvaler: 3.231  (4.649)