Posts Tagged ‘åpent museum’

Sjelden stabbursnisse viste seg på Borgarsyssel

mandag, november 30th, 2015
DSC_0136

Det var sterkt lys for stabbursnissen som vanligvis holder seg i skjul. Foto: Ingvild Hasle

Søndag 29. november mottok museumsledelsen flere meldinger fra store og små øyenvitner som hadde sett stabbursnissen på Borgarsyssel Museum. 

JM19

Bærbykjerringa var svært begeistret over at den sjeldne fjøsnissen valgte å vise seg på Jul på Borgarsyssel. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Den vanligvis så lyssky stabbursnisssen skal ha vært svært så meddelssom denne søndagen. Det som virkelig fikk nissestemmebåndene på gli var en tallerken grøt, som Bærbykjerringa og hennes barneflokk satte på stabburstrappa på Østfoldtunet. Han skal visstnok ha satt seg ned, spist grøt og snakket til barna. Han skal til og med ha latt barna komme svært nær seg på stabburstrappa.

– Dette er svært uvanlig til å være ham, melder Bærbykjerringa. Vanligvis ser vi bare snurten av ham, en rød luedusk som fyker forbi eller så ser vi bare at han har vært i fjøset og tatt seg av dyrene.

Mange var litt overrasket over at nissen ikke hadde med seg noen gaver eller godteposer, men Bærbykjerringa oppklarte dette raskt.

– Dette er ikke en julenisse, men en stabbursnisse, en sjelden avart av den mer kjente fjøsnissen. Denne nissen må faktisk gaver for å være snill. Vi pleier å ofre litt til nissen for at det skal gå gård og budskap godt i det kommende år. Noen ganger setter vi ut litt mat og øl, men denne gangen har vi også kostet på ham en ny lue, smiler Bærbykjerringa.

Så blir hun plutselig alvorlig.

– Denne nissen befinner seg i en slags mellomverden mellom vår egen og den mystiske underjordiske verden – og hvis han ikke er fornøyd med gavene våre kan han være ordentlig stygg. Jeg er ganske sikker på at det var han som dro maten bort fra kuene den julekvelden vi glemte å sette ut mat til han, kuene fra helt fra seg av sult da vi kom på morgenkvisten.

Ifølge bilder som ble tatt på åstedet var stabbursnissen i svært godt lage denne dagen. Han var tydelig tilfreds med både serveringen og selskapet. Les mer om nissens rolle i tro og tradisjon her.

Fjøsnissen var uvanlig sosial denne adventssøndagen. Foto: Ingvild Hasle

Fjøsnissen var uvanlig sosial denne adventssøndagen. Foto: Ingvild Hasle

Nissen valgte å vise sitt åsyn på det populære arrangementet Jul på Borgarsyssel, som nærmere 400 mennesker deltok på denne solrike adventssøndagen.

 

Åpent museum: Fra katastrofe til seier! Brannen på RS1 Colin Archer

mandag, november 9th, 2015
RS1 igjen for fulle seil! Foto: Torvald Knudsen

RS1 igjen for fulle seil! Foto: Torvald Knudsen

Nytt Åpent museum på Kystmuseet Hvaler

Redningsskøyta RS1 «Colin Archer» har aner tilbake til båtbyggeriet i Kjellvika på Spjærøy. Båten er vernet og et nasjonalt klenodium; den eies formelt av Norsk Maritimt Museum, men driften er satt bort til private. I mange år nå har «Colin Archer» seilt som lystfartøy. Men i mars 2013 skjedde katastrofen: Båten brenner!

VHFen om bord på RS1 er brent i stykker. Foto: Tor E. Gransæther

VHFen om bord på RS1 er brent i stykker.
Foto: Tor E. Gransæther

Tor Erling Gransæther, nåværende skipper på «Colin Archer», kommer til Kystmuseet Hvaler under Åpent museum for å fortelle om brannen og gjenoppbyggingen av båten og om forberedelsene til deltakelsen i Tall Ships Races 2014 og regattaen fra Nederland til Norge.

Og hva har så dette med båtbyggeriet i Kjellvika å gjøre? Ikke så mye kanskje, men likevel: På slutten av 1800-tallet var Colin Archer på besøk hos båtbyggerne her på Spjærøy for å dokumenter og lære hvordan de berømte hvalerskøytene ble bygget. Mye av denne lærdommen overførte han til los- og redningsskøytene som han senere konstruerte og bygget. Så i RS1 finnes det også litt av hvalerskøyta!

Gransæter.

Gransæth05er.

Tor Erling Gransæther er 49 år, har vokst opp med mor og far i skøyte og var mannskap på RS1 fra barndommen til ung voksen alder. Han har seilt det meste av Europa, samt Atlanteren, Karibia, Sør- og Nord-Amerika. Skipper på RS1 siden 2011, i samarbeid med «gamleskipper’n» på RS1 gjennom 40 år: Knut von Trepka (still going strong) og hans sønn Christian. Ellers er han gårdbruker på Hurum.

Tid: Onsdag 11. november kl. 19:00

Sted: Kystmuseet Hvaler, Nordgården Dypedal, Dypedalsveien 37, Spjærøy

Velkommen!

Åpent museum: «Norske sjøfolk i krig og terror»

torsdag, oktober 8th, 2015
Havglimt angrep 22.03.88 (Foto: Arild Syvertsen)

Havglimt angrep 22.03.88 (Foto: Arild Syvertsen)

Kystmuseet Hvaler inviterer til Åpent museum onsdag 14. oktober kl. 19:00. Statslos Arild Syvertsen presenterer boka si og holder foredrag om : Norske sjøfolk i krig og terror. Gulfkrigen 1980-1988.

Gulfkrigen mellom Irak og Iran foregikk mellom 1980 og 1988. Gulfen – Persiabukta eller Den arabiske Gulfen – ble en sentral krigsskueplass. Det var av avgjørende betydning for en hel verden at det fortsatt ble eksportert olje, men tankbåtene ble da også viktige bombemål for de krigførende partene. Så viktig var denne virksomheten at krigen også er blitt kalt «The Tanker War». Midt oppi dette dramaet befant det seg flere norske tankere.

Statslos Arild Syvertsen (Foto: privat)

Statslos Arild Syvertsen (Foto: privat)

 Statslos Arild Syvertsen fra Halden har nå skrevet boka Norske sjømenn i krig og terror. Gulfkrigen 1980-1988. Boka tar opp de norske sjøfolkenes opplevelser av denne krigen. Boka utgis mandag 12. oktober og to dager etter utgivelsen kan du høre hans foredrag på Kystmuseet Hvaler.

Det er en dramatisk historie, og det er dramatiske historier om enkeltskjebner. Den norske tankflåtens deltakelse og sjøfolkenes opplevelser er lite kjent, og det har vært vanskelig å få ut kildemateriale fra Rederiforbundet. En skipsreder som slo seg opp under denne krigen, var John Fredriksen. Han var også helt åpen om sin virksomhet.

Arild Syvertsen seilte selv på oljetankere i Gulfen, både som overstyrmann og kaptein, så han har god, selvopplevd kunnskap om begivenhetene. Sjøfolk fra vårt fylke og vårt distrikt deltok også, men vi vet lite om det var sjøfolk fra Hvaler som var med. Det vil kanskje komme fram under kveldens foredrag?

Arild Syvertsen er som sagt statslos, med base her på Hvaler, og har tidligere vært både sjømann og lærer. Han bør være godt kjent for vårt publikum fra tidligere: I januar 2013 var han også på Kystmuseet og holdt foredrag over den forrige boken sin: Skipshistorier fra de syv hav.

NB: Utstillingen «Velkommen om bord! Sjøfolk fra Hvaler forteller» er åpen fra kl. 18, en time før foredraget starter. Tre av dem som er med i utstillingen, seilte i Gulfen under krigen.

Gjett hvilke navn Marthe og Marius gav lammene i Barnas gård!

mandag, juni 22nd, 2015
Olsen og Pepper

Marthe Andreassen (2) og Marius Andreassen (6 ) utgjorde juryen som kåret Olsen og Pepper til de beste lammenavnene. Lammene selv kunne desverre ikke være tilstede på fotogaferingen med juryen, da de var opptatt med sin formiddagslur. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Tre sorte får har sommerjobb på Borgarsyssel Museum i sommer, sammen med seks kaniner og en fin liten hønegjeng. Mamma sau heter Gamlemor, og nå har de to lammene også fått navn.

På årets Smaalensmarken utlyste nemlig Kalnes videregående skole en navnekonkurranse for lammene i Barnas gård og mange fine forslag kom inn. Mange barn var nok inspirert av NRK-super, da Timmy Tid og Eddie var en gjenganger i navnebunken. Det var likevel ikke TV-lammene som gikk av med seieren.

Navnejuryen besto av Marthe (2) og Marius Andreassen (6), som var en årets første gjester i gården. Etter to elimineringsrunder endte valget på Olsen og Pepper. Olsen er gutten og Pepper er jenta.

Navnet Pepper ble foreslått to ganger – så da vanker det museumskort på både Mathias og Noor. Vinnerne blir kontaktet og museumskort sendt i posten. Olsen ble foreslått av Sarah (4) og hun vil også få et museumskort. Museumskortet gir gratis adgang til alle museene i Østfoldmuseene, så mange ganger de vil, i et helt år.

Herlige navn og vi takker Marthe og Marius for glimrende juryering.

Kulturhistorisk vandring til Vauer, Vesterøy

tirsdag, juni 9th, 2015
Vauer 1957. Foto utlånt av Arnt Otto Arntsen.

Vauer 1957. Foto utlånt av Arnt Otto Arntsen.

Kystmuseet Hvaler inviterer til kulturhistorisk vandring onsdag 10. juni kl. 18:00. Turen går i området rundt Vauer på Vesterøy. Ta med drikke og noe å bite i. Vi tar en rast underveis.

Møt opp på parkeringsplassen til Guttormsvauen. Du kommer dit ved å kjøre mot Utgårdskilen fra Bratte Bakke, ta til høyre mot Papperhavn i krysset på Hauge og så kjøre videre til du kommer til skiltet som viser p-plassen.

Vi skal i hovedsak bevege oss i området rundt Vauer gård og få historien som knytter seg til dette. Så skal vi følge den gamle ferdselsveien fra Vauer og ned mot Kuvauen hvor vi tar en kafferast.

Guide er lokal kjentmann Arnt Otto Arntsen, selv født og oppvokst på Vauer. Han gir oss en innføring i lokalhistorie og kulturlandskap i området. Arnt Otto er styremedlem i Hvaler Kulturvernforening og ivrig lokalhistoriker.

Kulturhistorisk vandring til Reff, Kirkeøy

mandag, mai 11th, 2015

 

Oppegård på Reff. Foto: Privat.

Oppegård på Reff. Foto: Privat.

Kystmuseet Hvaler inviterer til kulturhistorisk vandring onsdag 13. mai kl. 18:00. Turen går i området rundt Reff på Kirkeøy. Ta med drikke og noe å bite i. Vi tar en rast underveis.

Melkerampa på Reff. Foto: Unni Lorentzen.

Melkerampa på Reff. Foto: Unni Lorentzen.

Møt opp ved melkerampen ved innkjørselen til Reff. Dere kan umulig unngå å legge merke til den når dere kommer kjørende fra Botne. Den står ved hovedveien, i krysset som fører til Brenne på venstre side og Reff på høyre side. Dere kan parkere ved melkerampen og videre innover langs sandveien. Hvis alle parkerer langs høyre side av veien blir det fortsatt kjørbart for de som skal frem.

Fra melkerampen går turen ned til Botne og videre til Ramsholt, hvor blant annet det gamle poståpneriet ligger. Derfra går vi langs jordene til Reff og følger siden skogkanten mot Bølingshavn før vi går gjennom skogen og kommer ut ved Oppegård (se foto). Vi går deretter til låven til Siri og Lasse hvor vi tar en kafferast. Derfra er det kort vei til bilene (ca. 3 min).

Guide er lokal kjentmann Bjørn Reffsgård, selv født og oppvokst på Reff. Han gir oss en innføring i lokalhistorie og kulturlandskap i området. Bjørn er for mange kjent som Tomat-Bjørn, da han hver sommer selger tomater på torget på Skjærhalden. Tomatene er selvfølgelig dyrket på Reff.

 

 

 

Grenselostrafikken fra Fredrikstad og Hvaler til Sverige under krigen

onsdag, april 8th, 2015
Grenselossnekka til Erling Moen er restaurert av en gruppe lokal- og krigshistorisk interesserte menn. Erling Moen var en av flere grenseloser som under krigen foretok mange turer over til Sverige med flyktninger fra Norge. Snekka står utstilt i båtskuret på Isegran. Foto: Morten Skadsem

Grenselossnekka til Erling Moen er restaurert av en gruppe lokal- og krigshistorisk interesserte menn. Erling Moen var en av flere grenseloser som under krigen foretok mange turer over til Sverige med flyktninger fra Norge. Snekka står utstilt i båtskuret på Isegran. Foto: Morten Skadsem

Åpent museum på Kystmuseet Hvaler onsdag 8. april.

I år er det 75 år siden krigen startet og 70 år siden freden. Dette markeres over hele landet. På Kystmuseet setter vi denne gangen fokus på grenselostrafikken med flyktninger i båt fra Norge og over til Sverige. Jon Harald Holm kommer for å berette om denne delen av krigshistorien.

Denne trafikken er langt mindre kjent enn grenselosvirksomheten som foregikk gjennom skogen og over grensen. I vårt distrikt var det først og fremst fiskere og lokalkjente fra Hvaler, Fredrikstad og Onsøy som fraktet flyktninger over til Sverige. Men det gikk også ruter fra Skjebergkilen og Kurefjorden i Rygge. Rutene over Løkkevika og Karlsøya ble rullet opp, og også disse dramatiske historiene vi vil komme innpå denne kvelden.

Jon Harald Holm er pensjonert lektor fra Frederik II vgs. i Fredrikstad. Han har jobbet med okkupasjonshistorie siden 1975 og var tilknyttet Hjemmefrontmuseet i to perioder mellom 1975 og 1981. Han har også vært konservator ved Borgarsyssel Museum og seniorkonservator ved Norsk Luftfartsmuseum i Bodø. Han har skrevet om de alliertes flyoperasjoner under krigen, om Etterretningstjenesten og om Milorg distrikt 11, hvor Østfold hørte med.

Tid:         Onsdag 8. april kl. 19:00

Sted:      Kystmuseet Hvaler, Nordgården Dypedal, Dypedalsveien 37 på Spjærøy

Velkommen!

e.

Med saltvann i årene

søndag, februar 8th, 2015
Bark "Nor" ca. 1900 med sjøfolk fra Hvaler. Sittende ytterst til venstre er kaptein Albert Halvorsen fra Kirkeøy. Stående nr. 3 fra venstre kapteinens nevø Karl Reff og nr. 4 Nils Barm. Foto: Kystmuseet Hvaler.

Bark «Nor» ca. 1900 med sjøfolk fra Hvaler. Sittende ytterst til venstre er kaptein Albert Halvorsen fra Kirkeøy. Stående nr. 3 fra venstre kapteinens nevø Karl Reff og nr. 4 Nils Barm. Foto: Kystmuseet Hvaler.

Kystmuseet Hvaler inviterer til Åpent museum og foredrag om sjøfolk onsdag 11. februar kl. 19:00. Sjøfolk har vært en stor og viktig yrkesgruppe i Norge, og en forutsetning for vår rolle som stor sjøfartsnasjon. De har gjennom landets historie hatt en utsatt og risikabel arbeidsplass, særlig i krigstid og har sjelden fått den æren de fortjener. I foredraget «Med saltvann i årene» risser Elisabeth S. Koren opp de viktigste trekkene i sjøfolks historie de siste 150 årene. Hun legger særlig vekt på sjøfolks betydning for den økonomiske utviklingen og hvordan det å ha sjøen som arbeidsplass har preget livet – både for sjøfolkene selv og familiene deres. Skipet er en spesiell arbeidsplass og noen trekk ved sjømannslivet er ganske stabile i hele denne lange perioden. Men teknologiske, økonomiske og mentale endringer har også ført til endringer i arbeidslivet til sjøs.

Foredragsholder er Elisabeth Solvang Koren. Hun har en doktorgrad i historie og har særlig studert helse- og velferdstiltak rettet mot norske sjøfolk. Koren er førstekonservator ved Norsk Maritimt Museum i Oslo.

Vel møtt til Kystmuseet Hvaler!

Elisabeth Koren

Elisabeth Koren

 

 

Åpent museum: Store restaureringsprosjekter på Isegran

onsdag, januar 14th, 2015
Portrett av «Jelsa» fra 1898. Eier: Edith Hamre. Eier av foto: Knut Sørensen

Portrett av «Jelse» fra 1891. Eier: Edith Hamre. Eier av foto: Knut Sørensen

Kystmuseet Hvaler inviterer til Åpent museum onsdag 14. januar kl. 19.00. 

Et nytt år er i emning, og Kystmuseet Hvaler fortsetter med sitt lille lokale «folkeakademi», Åpent museum. I år starter vi med fartøyvernvirksomheten ved Maritime Center Fredrikstad, som driver fartøyvernslippen på Isegran. Daglig leder, Knut Sørensen, kommer til Kystmuseet for å fortelle om større restaureringsprosjekter de har hatt og har.

Maritime Center startet opp sin virksomhet i 2001. Siden har de bygget seg opp til å bli et velrenommert firma innen fartøyvernet med flere større og mindre restaureringsoppdrag på bevaringsverdige fartøy i Oslofjorden og utover i landet. Knut Sørensen har vært drivkraften bak slippen i alle år.

Jakt «Urda». Eldre maleri.

Jakt «Urda». Eldre maleri.

Det største oppdraget for Maritime Center har vært restaureringen av seilyachten «Mohawk II» som i 2004 ble påkjørt av en tråler i Nederland. Arbeidet tok flere år og ble utført til oppdragsgivers og fartøyvernets store tilfredshet. Og det bidro sterkt til å bygge opp kompetansen ved slippen.

Andre større oppgaver i framtida vil være restaureringen av jakta «Urda» og jakt «Jelse» som ble bygget ca. 1766 og som så langt vi vet i dag var verdens eldste flytende fartøy da den ble satt på land for fem år siden. Men båten skal på sjøen igjen!

Vi ser fram til et spennende foredrag med Knut Sørensen!

Tid:         Onsdag 14. januar kl. 19:00

Sted:      Kystmuseet Hvaler, Nordgården Dypedal, Spjærøy

Velkommen!

Åpent museum Kystmuseet Hvaler: Krigen i 1814 – og krigen på Hvaler

torsdag, november 6th, 2014
Trond Svandal.

Trond Svandal.

Vi er ennå ikke ferdige med året 1814 ved Kystmuseet på Hvaler. Onsdag 12. november vil vi ta for oss krigen mot Sverige i 1814 og hva som hendte på Hvaler. Det går flere historier på folkemunne om hendelser den gangen, men hva hendte egentlig? Historikeren Trond Svandal kommer for å berette om dette.

Året 1814 har vært kjent som mirakelåret i norsk historie. Året med tre konger. Året da vi fikk vår frihet og grunnlov. Men 1814 er også året for den siste krig med Sverige. Den skulle vare i knappe tre uker, fra slutten av juli til midten av august. Den har vært lite kjent, men de militære vurderinger som ble gjort både før og under året 1814 spilte nok en viktigere rolle for utfallet av selvstendighetskampen og kampen for grunnloven enn mange tidligere har trodd. 

Krigen i 1814 utspilte seg først og fremst i Østfold. Her lå de store festningene Fredriksten og Fredrikstad. Her gikk hovedveien til Christiania, og gjennom fylket rant Glomma. Dette var viktige forutsetninger for at akkurat Østfold skulle bli scene for krigen. Den svenske flåten krysset grensen til Hvaler natten til 27. juli og krigen var i gang. Det ble kjempet mange steder i Østfold helt frem til våpenhvilen ble inngått i Moss den 14. august. Hvordan ble krigen ført? Hva fikk den å si for menneskene som var med, og for datidens østfoldinger? Hvilke hovedpersoner sto frem i dette dramaet? Og hva fikk krigen å si for den norske selvstendighetskampen som hadde blitt startet om våren?

Vil du vite mer om dette, så møt opp på Kystmuseet Hvaler onsdag 12. november kl. 19:00.

Velkommen!