Posts Tagged ‘Arbeiderbolig’

Opplev vakre bunader og Godværskafé 1. påskedag

søndag, mars 1st, 2015
Østfolds vakre bunader

Østfolds vakre bunader. Foto Janine Bauer

Få med deg en unik kulturopplevelse 1. påskedag i Møllebyen og på Verket. Besøk utstillingen «Østfolds vakre bunader « i Moss by- og industrimuseum. Legg også turen innom Verket 20 og hygg deg med vaffel og kaffe i bakgården.

Godværskafé i Verket 20

Godværskafé i Verket 20

Opplev de mange personlige fortellingene i utstillingen i den gamle arbeiderboligen, og hils på museumsverten som formidler områdets industrihistorie gjennom 300 år. Samtidig sørger hun for en servering fri for papptallerkener og pappkrus.

På Palmesøndag gikk folk mann av huse for å være med på åpningen av «Østfolds vakre bunader». 135 voksne og 20 barn var innom museet, og veldig mange fikk med seg den eventyrlige åpningen der felespiller Elise Tegnér trollbandt publikum med brudemarsj fra Onsøy og springer fra Spydeberg før hun geleidet ordfører, bunadsfaglig og avdelingsdirektør inn i utstillingen med de fargerike og vakre østfoldbunadene.

På 1. påskedag er lederen i Østfold Husflidslag Gro Staal Marthinsen til stede i bunadsutstillingen og viser rundt og svarer på spørsmål fra publikum.

 

Velkommen til en opplevelsesrik 1. påskedag kl. 12-15 i Moss by- og industrimuseum i Fossen 21 og Verket 20.

Tekst: Torill Wyller. Foto: Janine Bauer

Bilder fra utstillingsåpningen

Innspurt i utstillingsarbeidet i Verket 20

søndag, august 3rd, 2014
Fra Interiørarkitekt Sigrid Aarønæs MNIL  - Utstillingsskisser

Fra Interiørarkitekt Sigrid Aarønæs MNIL – Utstillingsskisser

Det går nå raskt fram mot utstillingsåpning på Verket 20, 14. august. En hektisk aktivitet råder bak fasaden ved Moss by- og industrimuseum i disse dager.

De ansatte alternerer nå mellom arbeid ved PC- ene på sine kontor og allsidige praktiske gjøremål i forbindelse med utstillingen. En siste utvelgelse av gjenstander er i gang, lyssetting og teknikk skal testes og flere digitale bilderammer skal fylles med tekst, bilder og filmer.

Tekst: Sommervert Torunn Beck

 

«Det var jo Cellulosefolk, da, men de hadde ikke vokst opp der!»

tirsdag, mars 18th, 2014
Foto: Johan Rynnås. Verket i Moss 14. 01. 1948

Foto: Johan Rynnås. Verket i Moss 14. 01. 1948

«Det var jo Cellulosefolk, da, men de hadde ikke vokst opp der!» – Informant Marit Opperud, født 6. januar 1924 og oppvokst i Verket 4.

Om Verket 20 prosjektet i Moss.

Moss by- og industrimuseum er nå i full gang med «Verket 20 prosjektet» som er avdelingens bidrag til grunnlovsjubileet. I den gamle boligen Verket nr. 20 skal vi lage utstillingen Fra Moss Jernverk til Peterson Moss – en utstilling om dagligliv, arbeid og industri. I den forbindelse er mange av de tidligere beboerne på Verket blitt intervjuet om oppvekst, dagligliv og familiens tilknytning til arbeidet på Cellulosen. For å kunne bo på Verket måtte en av foreldrene eller begge ha jobb her, men likevel var det ikke plass til alle ansatte. Mange opplevde det som et privilegium å vokse opp i de rødmalte boligene som den dag i dag ligger på begge sider av gata fra Storebro i sør til Halløkka i nord.

Marit Opperud, født Antonsen, vokste opp i Verket 4, i den nordligste enden av boligen. Senga til Marit var nærmest ovnen, broren hadde feltseng som han dro fram hver kveld. Om dagen lå feltsenga stuet bort under senga til foreldrene. Vannet måtte hentes ute. Den midterste springen på Verket var på skrå over gata for nr. 4, så det var ikke så langt å gå etter vann for Marits familie.

Verket 20. Foto: Trine Gjøsund

Verket 20. Foto: Trine Gjøsund

I utstillingen får du vite mer om oppvekst og boforhold på Verket, og også om hvordan det var å arbeide på Peterson helt fram til nedleggelsen den 13. april 2012. Utstillingen åpner på selveste dagen for Mossekonvensjonen den 14. august! Vi planlegger også en liten uteservering i bakgården. Her kan du få kjøpt kaffe og vafler mens du nyter den koselige atmosfæren av historie og samtid på Verket i Moss.

Camilla Gjendem, konservator NMF, 18. mars 2014.

 

 

Borrregaardsamfunnet utenfor fabrikkporten

onsdag, mars 9th, 2011
På bedriftslegens kontor Borregaards fabrikker, 1947. Fotograf ukjent / Østfold fylkes billedarkiv.

På bedriftslegens kontor Borregaards fabrikker, 1947. Fotograf ukjent / Østfold fylkes billedarkiv.

Østfold fylkesbibliotek, Borgarsyssel Museum og Østfold fylkes billedarkiv lanserte denne nettutstillingen i 2003. Den har tittelen ”Borrregaardsamfunnet utenfor fabrikkporten” – en nettutstilling med informasjon og kunnskap om et felt av vår nære historie, nemlig industrien i mellomkrigstidas Sarpsborg.

Se utstillingen her >>>