Posts Tagged ‘barn og dyr’

En flott søndag på Folkenborg museum

fredag, september 11th, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Mathias Kjølberg (2,5 år) forklarte mamma Line hvordan gråtassen virket. Foto: Ingrid Brødholt

I strålende solskinn strømmet store og små til Folkenborg på søndag, for å være med på årets «Barn og dyr». 

Hundrevis av mennesker fikk oppleve husdyr på nært hold. Oremosenteret i Rakkestad viste fram rødkoller og telemarksfe og Askim kaninavlslag hadde med kaniner. Familien Grepperud fra Spydeberg hadde både med hest som trakk vogn og en som sto på stallen. Familien Johansen fra Askim kom med sauer, og demonstrerte saueklipping. I hønsegården spankulerte museets egne svarthøns. Barna viste tydelig at de syns var spennende med alle dyrene.

Tradisjonell husflid ble også vist fram. Folk fikk se hvordan lin blir bearbeidet fra plante til tråd, og hvordan ullgarn kan få de fineste farger fra blant annet lyng, røtter og løv. Gammeldags karding og spinning av ull ble demonstrert, og de som ville og var litt tålmodige kunne prøve å filte figurer av ull.

Mange var innom Narvestadbygningen og fikk se den flotte bunadsutstillingen som er laget i samarbeid med Østfold husflidslag og Østfold bygdekvinnelag.

Til tross for litt vind var sola framme hele dagen, og isen ble revet vekk fra butikken. På husmannsplassen ble de nybakte brødene og laupene solgt like raskt unna.

Vi som jobber på Folkenborg museum vil takke publikum og frivillige for en flott dag!

Barn og dyr møttes på Folkenborg museum

tirsdag, september 9th, 2014
Foto: Ingvild Lauvland Høie

Hesten kjørte mange runder med både små og store passasjerer. Foto: Ingvild Lauvland Høie

På søndag fikk barn og voksne møte både sauer, hester, kaniner, kalver og høns på Folkenborg. Mange fant veien til museet denne dagen, og koste seg i høstsola med husdyr, gammeldagse leiker, vafler og rømmegrøt.

Etter en sommer på beite var det på tide for sauene å bli klippet. Arild Johansen demonstrerte klipping med maskin, og fortalte hvor på sauen den beste ulla sitter. Marit Lundeby og Ragnhild Riseng viste hvordan ulla kardes og spinnes på håndtein slik man gjorde i gamledager. Mange barn fikk prøve, og lagde fine armbånd av spunnet saueull.

Klær kan også lages av planten lin, og Hans Kristian Olsen, Wenche Olsen og Gerd Helen Østenstad viste hva som må til for å få laget tråd av lin.

Askim og omegn kaninavlforening viste fram tålmodige kaniner som fikk masse kos i løpet av dagen. På husmannsplassen bakte Karen Elise Hjelle og Hildegunn Svarstad Bruun i bakerovnen, og de gode brødene og laupene var svært populære.

Det var en flott dag, og vi på museet vil få takke alle de frivillige som stilte opp og alle som kom på besøk og gjorde dagen så hyggelig!

Barn og dyr møtes på Folkenborg museum søndag 8. september

fredag, september 6th, 2013
Barn og dyr på Folkenborg 8. september 2013 Foto: Ingvild Hasle

Barn og dyr møtes på Folkenborg museum 8. september 2013 Foto: Ingvild Hasle

Den andre søndagen i september er det igjen duket for en tradisjonell familiedag på Folkenborg museum. Arrangementet Barn og dyr har vært avholdt på museet i mange år, men er stadig populært. Formålet med dagen er å la publikum kose seg med rømmegrøt, pølser og vafler, og la særlig de minste få hilse på mange forskjellige dyr.

I år kommer det både hester, kaniner, kalver, sauer, høner, ender og gjess. I tillegg blir det kjøring med hest og vogn,  leieridning med ponnier, og framvisning av kaninhopping ved Askim og omegn Kaninavlsforening. Det er mulighet for å låne museets stylter, eller kaste med hestesko, hoppe i høybingen, eller å spinne sin egen tråd på håndtein. På husmannsplassen blir det brødbaking i den gamle bakerovnen og egen fortellerstund for barna. Museumsbutikken er åpen, og Narvestadbygningen er betjent.

I Gutustua kan du kjøpe vafler stekt på svartovnen, og på tunet kan du lære mer om plantefarging. I museumslåven er alle tre etasjer med utstillinger og landbruksmagasinet i kjelleren åpent for alle.

Museet ønsker små og store hjertelig velkommen til en hyggelig dag på Folkenborg!

Åpent fra kl. 12.00 til kl. 16.00. Billetter selges i tunet eller i butikken av våre hyggelige frivillige hjelpere. Voksne kr 40,- barn 0-16 år gratis.

Nb! Museet tar dessverre ikke betalingskort, husk kontanter.

 

 

Møt husdyra på Folkenborg museum 9. september!

tirsdag, august 28th, 2012

 

Kalvene i bingen koser seg på Folkenborg. Foto Ingvild Hasle

 

Det er igjen tid for museets årvisse arrangement, hvor vi inviterer barn og voksne til å møte typiske norske husdyr. Både sauer, kaniner, hester, kalver og høner blir å treffe på Folkenborg under årets Barn og dyr!

I tillegg til å treffe dyra, kan ungene hoppe i høyet, ta en kjøretur med hest og vogn, ri på ponni, kaste med hestesko, gå på stylter, prøve dengebukken og mye annet. På husmannsplassen fyres det i den store bakerovnen, og der blir det brødbaking hele dagen. Der blir det også fortellerstund for den som vil høre eventyr.

Det blir salg av rømmegrøt, pølser, is, vafler, kaffe og brus, og museets hyggelige landhandel er åpen. I museumslåven er det åpent landbruksmagasin og kunstutstilling med verker av den Trømborg-bosatte meksikanske kunstneren Ana Luisa Rebora.

Alle er velkomne til museet søndag 9. september fra kl 12 – 16.

Voksne kr 40,-  Barn under 12 år gratis