Posts Tagged ‘barn’

Sjelden stabbursnisse viste seg på Borgarsyssel

mandag, november 30th, 2015
DSC_0136

Det var sterkt lys for stabbursnissen som vanligvis holder seg i skjul. Foto: Ingvild Hasle

Søndag 29. november mottok museumsledelsen flere meldinger fra store og små øyenvitner som hadde sett stabbursnissen på Borgarsyssel Museum. 

JM19

Bærbykjerringa var svært begeistret over at den sjeldne fjøsnissen valgte å vise seg på Jul på Borgarsyssel. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Den vanligvis så lyssky stabbursnisssen skal ha vært svært så meddelssom denne søndagen. Det som virkelig fikk nissestemmebåndene på gli var en tallerken grøt, som Bærbykjerringa og hennes barneflokk satte på stabburstrappa på Østfoldtunet. Han skal visstnok ha satt seg ned, spist grøt og snakket til barna. Han skal til og med ha latt barna komme svært nær seg på stabburstrappa.

– Dette er svært uvanlig til å være ham, melder Bærbykjerringa. Vanligvis ser vi bare snurten av ham, en rød luedusk som fyker forbi eller så ser vi bare at han har vært i fjøset og tatt seg av dyrene.

Mange var litt overrasket over at nissen ikke hadde med seg noen gaver eller godteposer, men Bærbykjerringa oppklarte dette raskt.

– Dette er ikke en julenisse, men en stabbursnisse, en sjelden avart av den mer kjente fjøsnissen. Denne nissen må faktisk gaver for å være snill. Vi pleier å ofre litt til nissen for at det skal gå gård og budskap godt i det kommende år. Noen ganger setter vi ut litt mat og øl, men denne gangen har vi også kostet på ham en ny lue, smiler Bærbykjerringa.

Så blir hun plutselig alvorlig.

– Denne nissen befinner seg i en slags mellomverden mellom vår egen og den mystiske underjordiske verden – og hvis han ikke er fornøyd med gavene våre kan han være ordentlig stygg. Jeg er ganske sikker på at det var han som dro maten bort fra kuene den julekvelden vi glemte å sette ut mat til han, kuene fra helt fra seg av sult da vi kom på morgenkvisten.

Ifølge bilder som ble tatt på åstedet var stabbursnissen i svært godt lage denne dagen. Han var tydelig tilfreds med både serveringen og selskapet. Les mer om nissens rolle i tro og tradisjon her.

Fjøsnissen var uvanlig sosial denne adventssøndagen. Foto: Ingvild Hasle

Fjøsnissen var uvanlig sosial denne adventssøndagen. Foto: Ingvild Hasle

Nissen valgte å vise sitt åsyn på det populære arrangementet Jul på Borgarsyssel, som nærmere 400 mennesker deltok på denne solrike adventssøndagen.

 

Gammeldagse leker gjør lykke på Borgarsyssel

fredag, august 7th, 2015
barn i wegner web

Sunniva (4) , Maia (6) Tobias (10) og Emil (11) Holmen tester gammeldags leketøy i arbeiderleiligheta 1950 i Wegnerbrakka fra Hafslund. Lekene er en gave fra Fredriksens Fasonger. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Snurrebasser, spilledåser, papirdukker, blikkleker, småbiler, puslespill, korkpistoler og masse, masse mer. Nå kan barna leke i arbeiderleiligheten fra 1950 i Wegnerbrakka!

– Dette var kjempegøy! sier Tobias Holmen (10).

I hendene har han en litt korkpistol av tre. Ved hjelp av lufttrykk spretter den lille korken ut med et skikkelig smell. At lekene fra Fredriksens Fasonger falt i smak, da familien Holmen besøkte Borgarsyssel Museum i går er det liten tvil om, for de ble der hele dagen.

Lily Fredriksen web

Lilly Fredriksen i Fredriksens Fasonger har gitt 50-tallsleker som kan brukes i 1950-leiligheta på Borgarsyssel Museum. Foto. Christine Haugsten Ellefsen

Borgarsyssel Museum har nemlig fått en fantastisk gave fra Lilly Fredriksen, innehaver av Fredriksens Fasonger, Sarpsborgs desidert mest sjarmerende lekebutikk. En stor pose full av gammeldagse leker som sender tankene tilbake til 1950-tallet ligger nå i arbeiderleiligheten fra 1950 i Wegnerbrakka, klare for lek.

Barnevennlige utstillinger

Wegnerbrakka er opprinnelig bygget på Sundløkka i ca. 1850 som arbeiderbolig for Hafslund. Den inneholdt 12 leiligheter. Bygningen ble flyttet til Borgarsyssel Museum i 1989. Museet har innredet to leiligheter i bygningen, en leilighet som forteller om industriarbeidernes boligforhold i 1850 og en som forteller om boligforholdene i 1950.

– Mange blir veldig nostalgiske når de kommer inn i arbeiderleilighetene våre, særlig i 1950-leiligheten, men det er kanskje først og fremst de voksne. Vi ønsker å gjøre denne utstillingen enda mer relevant for barn. Det å ha tidstypiske leker i disse utstillingene, åpner opp for spennende diskusjoner om historie med barna. Hvordan ser disse lekene ut i forhold til de de har hjemme, hva lagde de leker av? Hva var typiske gutteleker og hva var typiske jenteleker? spør museumspedagog Christine Haugsten Ellefsen.

Gode kopier

For mange er det uvant at det er lov å leke med gjenstandene i en museumsutstilling.

– Barn lærer på ulike måter, noen lærer best gjennom å se eller lytte, andre lærer best ved å berøre og bruke. Siden vi ikke har anledning til å bruke våre registrerte museumsgjenstander i lek,  må vi anstrenge oss for å finne gode rekvisitter eller kopier som kan skiftes ut når de «utlekt», og da er det gull verdt å ha Fredriksens Fasonger i nabolaget, forteller Christine.

Hva lekte ungene med i 1850?

Christine ønsker å skaffe leker som kan passe inn i 1850-leiligheten også, men det er noe mer utfordrende.

– Barn jobbet jo mer på den tida, og tilgangen på fabrikkerte leker var nok ikke stor for barn av industriarbeidere. Men unger leker jo uansett. De hadde nok en del hjemmelagde leker. Trebiler, hjemmelagde dukker, kanskje kongledyr. Ute var det nok mye ballek og kanskje trilling av tønnehjul? Her må vi gjøre litt mer research. Vi er veldig åpne for forslag, oppfordrer Christine.

Lekene som nå er tilgjengelige i 1950-leiligheten kan også kjøpes i Fredriksens Fasonger i St. Marie gate 63 i Sarpsborg.

Lær å lage klutedukke—arbeiderbarnas leketøy

fredag, juli 17th, 2015
Klutedukken er ferdig. Foto: Ida-Serine Brynildsen

Klutedukken er ferdig. (Foto: Ida-Serine Brynildsen)

Det fantes en tid før Toys r Us, da ungene lagde sine egne leketøy. Klutedukkene er et glimrende eksempel på leker som barn klarte å lage helt selv. Lørdag og søndag, 18. – 19. juli, kl 12.00 – 17.00 blir det «Klutedukkeverksted» i 1850-leiligheten i Wegnerbrakka. En aktivitet som passer for store og små.

Når du er ferdig kan du jo hilse på alle dyrene i Barnas Gård (sau, lam, høner, kaniner) eller prøve deg på stylter som også finnes på museet.  Museumsbutikken er også åpen – og der kan man kjøpe vafler, brus, is mm.

Skip ohoi! Her er barnas sommer på Kystmuseet Hvaler

fredag, juli 3rd, 2015
På de syv hav. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

På de syv hav. (Foto: Kathrine L. Sandstrøm, Østfoldmuseene)

Hver dag hele sommeren er det aktiviteter for barn på Kystmuseet Hvaler. Denne sommeren har vi fokus på sjømannen, og gjennom lek og aktiviteter får barna innsikt i sjømannslivet. De blir utstyrt med sin egen skipssekk og sendt avgårde på de syv hav. Der må løse ulike oppgaver, blant annet ved hjelp av vår nye utstilling: «Velkommen ombord! Sjømenn fra Hvaler forteller».   Når de har utført alle oppgaver kan de komme inn i vårt tatoveringsstudio og få sin egen sjømannstatovering.

På museet er det både stylter, lekeapparater og lekestue som barna kan leke med. I museumsbutikken selges brus og eplekake. Museet ligger skjermet til, så her kan man trygt slippe barna løs i fri aktivitet.

Vi har åpent hver dag fra 27. juni til 2. august kl. 12-16.

 

Gjett hvilke navn Marthe og Marius gav lammene i Barnas gård!

mandag, juni 22nd, 2015
Olsen og Pepper

Marthe Andreassen (2) og Marius Andreassen (6 ) utgjorde juryen som kåret Olsen og Pepper til de beste lammenavnene. Lammene selv kunne desverre ikke være tilstede på fotogaferingen med juryen, da de var opptatt med sin formiddagslur. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Tre sorte får har sommerjobb på Borgarsyssel Museum i sommer, sammen med seks kaniner og en fin liten hønegjeng. Mamma sau heter Gamlemor, og nå har de to lammene også fått navn.

På årets Smaalensmarken utlyste nemlig Kalnes videregående skole en navnekonkurranse for lammene i Barnas gård og mange fine forslag kom inn. Mange barn var nok inspirert av NRK-super, da Timmy Tid og Eddie var en gjenganger i navnebunken. Det var likevel ikke TV-lammene som gikk av med seieren.

Navnejuryen besto av Marthe (2) og Marius Andreassen (6), som var en årets første gjester i gården. Etter to elimineringsrunder endte valget på Olsen og Pepper. Olsen er gutten og Pepper er jenta.

Navnet Pepper ble foreslått to ganger – så da vanker det museumskort på både Mathias og Noor. Vinnerne blir kontaktet og museumskort sendt i posten. Olsen ble foreslått av Sarah (4) og hun vil også få et museumskort. Museumskortet gir gratis adgang til alle museene i Østfoldmuseene, så mange ganger de vil, i et helt år.

Herlige navn og vi takker Marthe og Marius for glimrende juryering.

«Stenhoggere» på Kystmuseet Hvaler

onsdag, mai 6th, 2015
Stenhoggere på Kystmuseet. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

Stenhoggere på Kystmuseet. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

Hvert år i mai kommer 7. klassinger på besøk på Kystmuseet for å lære om stenindustrien. Granittindustrien blomstret opp på Hvaler på slutten av 1800- tallet og satte sitt preg på øyene både fysisk og sosialt. Det var en stor eksportindustri som genererte en utstrakt arbeidsinnvandring. Ikke minst kom det mange svenske stenhoggere.

Museet synes det er viktig å videreformidle kunnskap om denne siden ved vår lokale kulturhistorie og inviterer derfor 7. klasse på besøk gjennom Den kulturelle skolesekken. Her får elevene være stenhoggere for en dag. I hver skoleklasse er det gjerne flere etterkommere etter stenhoggerne, og elevene får på denne måten lære sin personlige historie å kjenne.

Tirsdag 5. mai kom elever fra Floren skole på Kirkeøy på besøk. De fikk en innføring i stenindustriens historie på Hvaler før de selv fikk prøve seg på ulike oppgaver. De fikk lage kilehull, klyve sten, slette overflaten på en granitthelle og være med smeden i smia. De fikk også komme på besøk i Emistua og se hvordan stenhoggerne levde. Her bodde den svenske stenhoggeren Emil sammen med sin familie på begynnelsen av 1900- tallet.

Elevene prøver seg¨på å lage kilehull. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

Elevene prøver seg¨på å lage kilehull. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

Stenen klyves ved hjelp av kiler og blekker. Foto: Kathrine L. Sandstrøm.

Stenen klyves ved hjelp av kiler og blekker. Foto: Kathrine L. Sandstrøm.

I hoggeskuret bearbeides stenen slik at den får en jevn og glatt overflate. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

I hoggeskuret bearbeides stenen slik at den får en jevn og glatt overflate. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

I smia får elevene smi sitt eget verktøy. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

I smia får elevene smi sitt eget verktøy. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

På besøk hos stenhoggerfamilien i Emilstua. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

På besøk hos stenhoggerfamilien i Emilstua. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

Fornøyde elever med selvsmidd redskap. Kan brukes til å luke i hagen. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

Fornøyde elever med selvsmidd redskap. Kan brukes til å luke i hagen. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

Full aktivitet i vinterferien

mandag, februar 23rd, 2015

 

Sindre (10) med et nybygget hvalfangerskip. Foto: Trine Gjøsund

Sindre (10) med et nybygget hvalfangerskip. Foto: Trine Gjøsund

For mange har det blitt en tradisjon å besøke Moss by- og industrimuseum i vinterferien. Dette gjelder også Sindre (10) fra Skiptvedt som pleier å bo hos besteforeldrene på Mosseskogen i vinterferiene. Han har vært på museet mange ganger. Ved ankomst denne dagen satte han kursen rett mot LEGO-stasjonen og startet dagen med å bygge et hvalfangstskip. – Det morsomste her i museet er å bygge legobåter og å male korn, sier Sindre. Lillesøster Victoria (5) syns det å lage glasslykter er det gjeveste.

Det helårsåpne museet har flere faste barneaktiviteter i utstillingene. I vinterferien er det tradisjon for å tilby barna det lille ekstra og denne gangen var det familieverksted med produksjon av fargerike glasslykter som sto på programmet.

 

 

Besøk oss i vinterferien!

onsdag, februar 18th, 2015
Fargerike glasslykter. Foto: Trine Gjøsund

Fargerike glasslykter. Foto: Trine Gjøsund

 

Besøk Moss by- og industrimuseum i vinterferien. Museet inviterer til familieverksted der du kan lage fargerike glasslykter av brukte glass, metalltråd og silkepapir. Slipp fantasien løs!

Hei alle barn!

torsdag, juli 10th, 2014

Bli med på Barnas Museumsstafett på Storedal!oemus-sjekker

Barnas musemusstafett er godt i gang på Storedal og mange barn har både fått lært om og satt sin egen potet. I år har vi mange flotte aktiviteter for barn. Kom å lær litt om vår forhistorie gjennom helleristningsutstillingen, om Storedal og om hvordan blinde kan lese, og selvfølgelig får du lære om poteten som vi har litt ekstra fokus på i år. Barna kan sette poteter, lese om potetens historie, lage potettrykk og tegninger av poteten. For å være med på å sette din egen potet må du være rask, for den aktiviteten går kun ut juli. Men vi har likevel mange andre aktiviteter som går gjennom hele sommerferien!

På Storedal er det alltid en deilig sval bris også på varme sommerdager, og vi selger is og kaldt å drikke, så det er ingen grunn til å ikke ta turen til Storedal i sommer! 🙂

Håper vi ses!

Hilsen
Ømus og Storedal Kultursenter

Juleforberedelser og tradisjoner: Lucia og Lussi

fredag, desember 13th, 2013
Lussekatter. Foto: Heff, Flickr. Creative Commons

Lussekatter. Foto: Heff, Flickr. Creative Commons

Juleforberedelser før i tiden

Vi har valgt ut fem tradisjonelle juleforberedelser slik som de ble gjort før i tiden som vi vil fortelle om her på arkiv.ostfoldmuseene.no i tiden frem mot jul. Ja for selv om mange av de tradisjonelle juleforberedelsene nok er beholdt, er det nok litt enklere i dag enn det var før.

Fjøsnissen ->>

Juleved ->>

Lucia og Lussi ->>

Ølbrygging ->>

Slakting ->>

I tiden frem mot jul vil vi fortelle om fem ulike forberedelser og tradisjoner knyttet til jul og hvordan dette ble gjort før i tiden. Dagens tema er Lucia og Lussi.

Lucia var en romersk jomfru som døde i 304 i Syrakus (Sicilia). Hun ble angitt av sin hedenske forlovede for brudd på keiserens lover, og døde med en brennende lampe i hånden. Navnet Lucia kommer fra lux som betyr lys. Men det ble etter hvert assosiert med Lucifer (djevelen), og dermed ble Lucia til vetten Lussi. De fleste kjenner nok til bakervaren «Lussekatt». Dette er en svensk tradisjon med opphav i Tyskland på 1600-tallet. Safranen som gjorde bollene gule skulle holde djevelen unna.

Den egentlige juleperioden begynner med lussinatt, og da skulle alt grovarbeid være unnagjort. Man skulle hverken kverne, bake eller spinne, for da kunne Lussi i verste fall rive ned den øverste delen av pipa. Lussinatt var også den lengste natta i året, idet det da var vintersolverv etter den gamle kalenderen. Dette var også den eneste natta dyra kunne snakke og klage sin nød og utålmodighet til hverandre. “Lussinatta er lang” sa kua. “Hun er som to” sa væren. “Fanden fare at hun er”, sa geita.

Helgendagen til minne om Lucia er 13. desember. Tradisjonen står sterkere i Sverige enn Norge, der man har tatt vare på tradisjonen etter reformasjonen.

Tekst: Mona Beate Buckholm Vattekar – Østfoldmuseene.
Kilder: Birger Sivertsen: Norsk jul» og Ørnulf Hodne: «Jul i Norge».