Posts Tagged ‘Barnas dag’

Se bilder fra vidunderlige Barnas dag

mandag, august 17th, 2015
almelill

Litt trangt om saligheten på vogna til gode, gamle Almelill. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Søndag 16. august rundet Borgarsyssel Museum av sin sommersesong med en vidunderlig Barnas dag.

Museumsarrangementer er unektelig svært væravhengige, på godt og vondt, men på denne søndagen ble alt godt. Litt gråvær på morgenkvisten fikk nok mange barn og foreldre til å legge turen til Barnas dag på Borgarsyssel. Folk og dyr slappet av og koste seg, og det ryktes faktisk om publikumsrekord for akkurat dette arrangementet, med 593 store og små gjester.

Vi takker alle de fine menneskene som kom og var med på å lage en flott Barnas dag. Dette var også siste dag i sommersesongen og vi takker for en herlig sesong med godt besøk.

 

 

 

Velkommen til Barnas dag

mandag, august 10th, 2015
Almelill trekker vogna. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Almelill trekker vogna. Foto: Marie Brødholt

Levende pinnsvin, hest og vogn, barkebåtspikking, ullverksted, saueklipping og mere til! 16. august 12.00 – 17.00 blir det Barnas dag på Borgarsyssel Museum. Masse aktiviteter for store og små!

Barn og voksne kan glede seg til:

– Barnas gård. Siste sjanse til å kose med lammene Olsen, Pepper, sauen Gamlemor, hønene og kaninene Snipp, Snapp og B-gjengen før de drar tilbake til Kalnes vidergående skole der de egentlig bor.

– 13.00 blir sau og lam klippet! Dette er gøy!

pinnsvinhjelpen– 14.00 kan du høre miniforedrag med Pinnsvinhjelpen. De lærer deg hva du skal gjøre hvis du finner et pinnsvin i nød. De har til og med med seg levende pinnsvin!

– Bli dratt i hestevogn av Dølahesten Almelill!

– Karding, spinning, toving mm. Sarpsborg Husflidslag lærer deg hvordan. Du kan til og med bruke ulla fra sauene som skal klippes!

– Barkebåtspikking med Borg Speidergruppe. Båten sjøsettes på dammen.

– Dropssalg i Aarslandsstua. Kjøp deilige gammeldagse drops over disk – akkurat sånn man gjorde i gamle dager.

Åpen museumsbutikk, salg av pølser, vafler, brus. kaffe mm.

Arrangementet gjennomføres i samarbeid med våre gode samarbeidspartnere i Sarpsborg Husflidslag og Borg Speidergruppe.

 

 

En fantastisk Barnas dag på Isegran

tirsdag, september 16th, 2014
En fantastisk dag på Isegran. Her opptrer Båthuset barne- og ungdomskor. Foto: Tom Lauritsen

En fantastisk dag på Isegran. Her opptrer Båthuset barne- og ungdomskor. Foto: Tom Lauritsen

En vakrere høstdag på Isegran kunne det knapt ha vært. Rammene var lagt til rette for at det skulle bli en flott Barnas dag. Med et godt «trøkk» i billettluka, så var det godt å ha mange aktiviteter å tilby. Det var over 1200 besøkende som fant veien til den grandiose øya denne søndagen.

Se bildegalleri nederst i artikkelen.

Nytt av i år var Elixias ansiktsmaling, simultansjakk arrangert av Fredrikstad Sjakklubb med en mester som tok seg god tid til sjakkopplæring, og demonstrasjon av spillet Petanque (boulespill) på den nye grusbanen. Båten Elias tok med barna på småturer, og her var det lang kø hele dagen. Her ventet barna like lenge som de ofte må gjøre på de store og populære attraksjonene på Tusenfryd. Båthuset Barne- og undgomskor livet opp med god sang og musikk. Presisjonssparking med fotball var arrangert av Fotballmuseets Venner, og det ble delt ut premier til alle som klarte å treffe innenfor det avmerkede området. Werner Vik hadde omvisning både inne i bygningene og ute på øya, mens det var eventyrlesning på hemsen i Minemagasinet. Fredrikstad Geologiforening sto for Isegrans små vulkanutbrudd denne dagen! Det var også mulighet til å gå om bord i fullriggeren «Najaden». Mange av de godt voksne synes det var godt å høre gammel motorlyd fra Fredrikstad Fartøyvernsenter. Båtene i museumshavna hadde åpent for publikum. Urdas venner var på plass med mange aktiviteter for barna. Husflidslaget vartet opp med gode sveler, og Kafe Galeien hadde fullt opp med pølsekoking og annet matsalg. Young Mentor elever fra Cicignon skole hjalp til med barkebåtspikking, sekkeløp, stylter, og å kaste på blikkbokser.

Fredrikstad Museum takker alle som bidro til at det ble et vellykket arrangement!

Håper vi ses neste år!

Barnas Dag på Isegran søndag 14. september 13.00-16.00

fredag, september 12th, 2014
Barnas dag på Isegran. Foto: Christine Lande

Barnas dag på Isegran. Foto: Christine Lande

Nå er sommeren på hell – og vi ser frem til høstens årlige begivenhet på Isegran, nemlig Barnas Dag søndag 14. september fra kl. 13.00 – 16.00!

På mobil. Besøk vår mobilformidlingsside –>

Ta med deg program og kart på mobilen. Skann koden.

Ta med deg program og kart på mobilen. Skann koden.

Barnas Dag arrangeres som vanlig i samarbeid med Fredrikstad Kommune og byens bursdag, «Frederiks Dag» som også går av stabelen denne søndagen. Mer info om Frederiks Dag fås på www.fredrikstad.kommune.no.

Barnas Dag blir som alltid en dag med barna i fokus, og med mange spennende familieaktiviteter, jeg nevner gjerne;

 • Redningsbåten «Elias» kommer
 • Lag din egen barkebåt
 • Geiter, kaniner og kaninhopping
 • Stylter, hinderløype og andre leker
 • Eventyrfortelling
 • «Vulkanutbrudd» i regi av geologiforeningen
 • Cafè Galeien er åpen
 • Lag ditt eget hoppetau med Husflidsforeningen
 • Båthuset barnekor underholder
 • Åpne båter i museumshavna
 • Fotballmuseet med målsparkemaskin
 • Vakre «Najaden» har åpen båt med aktiviteter for barna
 • Sjakk – muligheter for å spille mot en mester
 • Fredrikstad Seilforening med sine fjernstyrte seilbåter
 • Elixia med ansiktsmaling
 • Åpent båtverksted på Maritimt Center
 • Urda’s Venner med aktiviteter for barna
 • Petanque-spill med Fredrikstad Petanque-klubb
 • Utstilling med Bjarne Aas – båter, og båtbygger i aksjon i utstillingen
 • Omvisning på Isegran med museets guide
 • Åpne utstillinger og museumsbutikk i minemagasinet

Kart over området. Før musepekeren over markørene for mer informasjon:

Billettpris:
Familiebillett: 200 kr (max fire personer)
Enkeltbillett: 70 kr
Barn under 4 år gratis inngang

Se QR kode for detaljert program.

Barnas Dag inkluderer også markering av Geologiens Dag og Kulturminnedagen.

Ta gjerne kontakt med museet om du har spørsmål:
Vennlig Hilsen
Østfoldmuseene- Fredrikstad Museum

Christine Lande                                                                 Isegran
tlf: 0047 47977795
Sentralbord: 69115650
Epost: chrlan@arkiv.ostfoldmuseene.no

 

 

 

Takk for i sommer!

fredag, august 22nd, 2014
Pernille Laursen med en av sauene. Foto: Siw Nordgård

Pernille Laursen med en av sauene. Foto: Siw Nordgård

Søndag 17. august var det Barnas dag på Borgarsyssel Museum. Dette var siste dagen med Barnas museumsstafett, og det var siste åpningsdag for sommersesongen i friluftsmuseet. Borgarsyssel Museum vil gjerne takke publikum for en fantastisk sommer. Det er lenge siden vi har hatt så godt vær, og vi har mange minner fra besøk av store og små, tobeinte og firbeinte. Dette har vært vår beste og triveligste sesong på lenge.

Denne sommeren har vi nesten fordoblet besøket av barn i skoleferien, og vi har allerede hatt nesten 1500 flere besøkende totalt i 2014 enn vi hadde i hele 2013.

Suksessen takker vi spesielt våre fantastiske verter Einar, Marie, Ida og Ida-Serine for. En spesiell takk går også til Pernille og Eirin fra Kalnes videregående som har tatt seg godt av dyrene i Barnas gård for oss. Alle har virkelig gjort en stor innsats! Sauen og lammene, kaninene, hønene og hanen har jobbet og kost seg i hele sommer, og sammen har de gledet mange barn!

Det tette samarbeidet vi har med våre verter gir oss muligheter vi har drømt om lenge. Vi har hatt besøk av hesten Almelill, har gjennomført slåttonn og har hesjet og kjørt inn høyet sammen med publikum. Vi håper mange har kost seg med dette, og at vi sammen har lært litt om sesongarbeid og dyreliv på gården før i tida. Våre verter lærer til og med bort å spikke barkebåter, og museumsdammen har fått nytt liv.

Spikking av barkebåter, foto: Ingrid Brødholt

Spikking av barkebåter, foto: Ingrid Brødholt

Den tradisjonelle Smaalensmarken var heldigvis på plass igjen i år, og 2000 mennesker fant veien til museet de to dagene arrangementet pågikk. Barna fikk bake hardangerlefse, tvinne hoppetau og lære seg å spikke. Mange lekte arkeologer, kastet øks i vikingleiren, eller fikk seg en ridetur med fjordingen og ponnien som var på besøk. Fra scenen fikk vi oppleve barn og unge i «Fargespill», og Bondeungdomslagets leikarring, Ungdommens kulturmønstring og Kulturskolen deltok. Svingen torader laget god stemning på torget, og Gammeltraktorens venner laget også godlyder for dem som er interesserte i gamle landbruksmaskiner. Det var utstilling og demonstrasjon av håndverk, bunader og ikke minst utstillingene «Med kulturminner i skolesekken» laget av skolebarn i Sarpsborg og «Byen vår» laget av barnehagebarn.

Borgarsyssel Museum takker alle deltagende i årets Smaalensmarken for deres fine bidrag, og minner om at vi ikke kan makte så store arrangementer uten den store oppslutningen fra de frivillige som gang på gang stiller opp for museet som verter, for å demonstrere håndverk og dele kunnskap med oss og publikum. I sommer har for eksempel Sarpsborg Husflidslag lært oss om brikkevev, snorhjul og tilberedning av lin.

I år har Borgarsyssel feiret den vakre Middelalderhagen på Borgarsyssel Museum. Den har rukket å bli 84 år. Den ble anlagt i 1930 – foran Olavskapellet som ble bygd samme år, og etter inspirasjon av middelalderens gamle klosterhager. I sommer har vår gartner Christine Lande delt sin kunnskap om planter med publikum.

Som tidligere år, var St. Nikolas kirkeruin også i år fylt til randen under olsokgudstjenesten. Olsokfeiringen i Sarpsborg var et samarbeid mellom Olavsdagene, Borgarsyssel Museum og Den norske kirke. Feiringen inneholdt i år for første gang et heldagsprogram, og startet allerede kl. 9 på morgenen med tidebønn i Skjeberg kirke. Der deltok blant annet prosjektkoret bestående av «munker» og «nonner». Deretter var det pilegrimsvandring fra Skjeberg kirke til St. Nikolas kirkeruin på Borgarsyssel Museum. Vandringen gikk langs den nymerkede pilegrimsleden, som er en del av Anne-Sophie Hygens prosjekt med å sette fokus på middelalderhistorien i Østfold. For Sarpsborgs del skal pilegrimsleden gjennom kommunen stå klar til byjubileet i 2016. Borgarsyssel har med dette startet oppkjøringen til jubileet i 2016 og gleder oss til å utvikle et godt konsept, se på byetablering, middelalder og byhistorie. I sommer har vår middelalderarkeolog Mona Brate Vattekar hatt omvisninger i Olavskapellet hvor hun har fortalt om Olav den hellige og om hvorfor vi feirer Olsok.

En regntung søndag markerte vi avslutningen på en solrik sommer og en god sommersesong med Barnas dag. Til tross for regnet kom det 230 mennesker for å oppleve speiding sammen med Borg speidergruppe, kjøring med hest og vogn og for å lære å karde og spinne – når de bare fikk klippet sauen. Dette var dessuten siste frist for å delta i Barnas museumsstafett, og årets oppslutning er vi veldig fornøyd med.

Borgarsyssel Museums bidrag til 200-årsjubileet for grunnloven var sommerutstillingen «1814-2014. Østfoldingers opplevelser av krig og okkupasjon». Utstillingen blir stående utover høsten, så det er ikke for sent å oppleve den. Skoleklasser er særlig inviterte til å komme, og vi vil prøve å tilrettelegge for ulike grupper. Ta kontakt med vår formidler Hilde Serine Krogstad.

Barnas dag på Borgarsyssel Museum

mandag, august 11th, 2014
Saueklipping, foto: Hege Hauge Tofte

Saueklipping, foto: Hege Hauge Tofte

Søndag 17. august er det igjen Barnas dag på Borgarsyssel Museum. Museet er åpent fra kl 12 til 17, og denne dagen blir det speiding sammen med Borg speidergruppe, du kan få kjøre med hest og vogn, lære å karde og spinne og mye, mye mer. Men, først må sauen klippes!

Barnas museumsstafett 2014

Barnas museumsstafett 2014

Østfoldmuseene har i hele sommer invitert barn til Barnas museumsstafett, og Barnas dag er siste frist til å få delta på Borgarsyssel sitt spennende sommerbidrag. Hos oss kan du gjennomføre stafetten enten ved hjelp av din egen eller en voksen sin smarttelefon, eller du kan hente oppgaveark i museumsbutikken.

om-aarsmelding-2010-fremhevet

Gammeldags skoletime på Borgarsyssel Museum, foto: Hege Hauge Tofte

I den gamle skolestua kan du få være med på gammeldags skoletime, og like ved kan du oppleve vår sommerutstilling som vi har laget sammen med 4. klassingene i Sarpsborg «Med kulturminner i skolesekken«. Borg speidergruppe treffer du også her på Reisetunet, det går rykter om salg av sveler!

Dropssalg i Aarslandstua, foto: Hege Hauge Tofte

Dropssalg i Aarslandstua, foto: Hege Hauge Tofte

Det er på ingen måte grunn til å gå sulten fra Borgarsyssel denne søndagen! I museumsbutikken kan du få kjøpt pølser, vafler, is ogbrus, og i det «nye» administrasjonsbygget blir det servert rømmegrøt. For å toppe dette kan du kjøpe deilige drops i Aarslandsstua.

På- og avstigning for kjøring med hest blir ved museumsbutikken, og mens du venter på tur kan du prøve alle de gammeldagse lekene som vi har like ved Kandtkjæreren innenfor porten til Ruinparken. Etterpå må du prøve å lage din egen filledukke i arbeiderleiligheten i Wegnerbrakka. Karding og spinning foregår i Bærbystua.

Christine fra indigo glassblåseri. Foto: Steinar Westgaard.

Hos Christine fra indigo glassblåseri kan barna lære seg å blåse sitt eget glass. Foto: Steinar Westgaard.

Glassblåser Christine tar imot alle som gjerne vil blåse sitt eget glass nede i glasshytta, og hun har mange fine gjenstander til salgs på Indigo Glassblåseri! På veien ned til Christine kan du besøke Barnas gård! Der venter sauene, kaninene, hønene og hanen på deg!

Ja, og sauen skal klippes kl 13, så du må ikke komme for sent! Trenger du hjelp til å finne fram hos oss hjelper vi deg med kart og gode retningsvisere.

Og, husk å fortelle de voksne at de må bli med for å se utstillingen 1814-2014. Østfoldingers opplevelser av krig og okkupasjon som er Borgarsyssel sitt bidrag til feiringen av 200 årsjubileet for grunnloven!

Hjertelig velkommen!

Inngang kr 50,-* (barn 0-2 år gratis) *Alle barneaktivitetene er inkludert i billetten!

NB! Husk kontanter!

 

Karing, foto: Hege Hauge Tofte

Karing, foto: Hege Hauge Tofte

Unger og kaniner - Foto Hilde S Krogstad

Unger og kaniner – Foto Hilde S Krogstad

Sommeren på Frøkengården

torsdag, februar 27th, 2014
Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Frøkengården inviterer til følgende program fire søndager sommeren 2014:


Søndag 6. juli

Åpent kl. 12:00 – 15:00

Omvisning, salg av kaffe, vafler og lodd

Kl. 17:00       Klassisk gitarkonsert ved Ole Martin Huser-Olsen

www.facebook.com/huserolsen

Inngang for konserten kr 100,- 


Søndag 13. juli     

Åpent kl. 12:00 – 15:00

Omvisning, salg av kaffe, vafler og loddsalg

Barnas dag. Rebus, dyr og leker

Kl. 15:00: Kåseri ved Olav Aaraas, direktør Norsk Folkemuseum: 1814 i folketradisjonen.


Søndag 20. juli     

Åpent kl. 12:00 – 15:00

Omvisning, salg av kaffe, vafler og loddsalg

Kl. 15:00: Foredrag ved festningskommandant Dag Strømsæther: Krigshandlingene i 1814.


Søndag 27. juli     

Åpent kl. 12:00-15:00

Omvisning, salg av kaffe, vafler og lodd

Bakedag i vedfyrt ovn v/Bjørg Alette Holmen

Økologiske grønnsaker fra Korshavn Gård


Frøkengården finner du ved veikrysset i Korshavn på Kirkøy

Hjertelig velkommen!

Besøk Frøkengården på Facebook ->>

http://hvalerkulturvernforening.wordpress.com

http://korshavnvel.wordpress.com

Barnas Dag vel overstått

mandag, september 16th, 2013
Barnas dag. Foto: Christine Lande

Barnas dag. Foto: Christine Lande

Barnas Dag 2013 gikk av stabelen søndag 15. september på Isegran. Selv om værgudene ikke var helt med oss, hadde mange tatt turen til Isegran denne søndagen, og alle som kom storkoste seg!

Øya var fylt med aktiviteter av mange slag. Her var geiter og kaniner, akvarium fylt med sjødyr, samt redningsskøyta Elias.  Det musikalske innslaget stod Båthuset barnekor for.  Ellers var Geologiforeningen, Husflidslaget, Seilforeningen, Orlogsstasjonen, Fartøyvernssenteret, Maritimt center og Urdas venner på plass. God hjelp til å lære barna leker fra gamle dager fikk vi fra elever ved Rød skole.

NRK Østfold var også på Isegran denne dagen, og i løpet av uka håper vi å se
et innslag på distriktsnyhetene.

Oppdatert: Du kan se innslaget fra NRK Østfold her ->>

Se bilder fra dagen i galleriet under.

Velkommen igjen til neste år!

 

 

Ingen Barnas Dag på Borgarsyssel Museum i år

fredag, september 6th, 2013
Fra Barnas dag 2012. Foto: Hege Hauge Tofte

Fra Barnas dag 2012. Foto: Hege Hauge Tofte

Årets sesong på Borgarsyssel Museum har vært preget av at vi har flyttet ut av Administrasjonsbygget vårt, og at det nå er under rehabilitering. Det har resultert i at vi ikke kunne arrangere Smaalensmarken, og nå må vi også avlyse Barnas Dag. Dette er noe vi beklager sterkt, da vi vet at dette er populære arrangementer som publikum er glad i. Det er også vi ansatte, og vi vil komme sterkere tilbake med disse arrangementene til neste år.

Nå i september kan vi anbefale et besøk til våre kollegaer på Folkenborg  allerede førstkommende søndag 8.september. De arrangerer tradisjonell familiedag, for program se her . På Isegran, Fredrikstad Museum, arrangeres Barnas Dag 15. september. Se program her 

Heldigvis kan vi love at det blir Julemarked i år. Sett av lørdag 30.november og søndag 1.desember. Vi arbeider med programmet for tiden og kan avsløre at det blant annet blir en flott julekurvutstilling.

BARNAS DAG 2013, 15. September Kl. 13 – 16

tirsdag, september 3rd, 2013
Foto: Christine Lande

Foto: Christine Lande

Se bildestrøm fra Barnas dag på Isegran

Klikk for å se bildestrøm fra Barnas dag på Isegran

Øya Isegran vil være spekkfull av aktiviteter søndag 15. september! Hit kommer båten Elias, akvarium med havdyr, kaniner og geiter, kommer du?

Lag steinlus, barkebåt, hoppetau og mye mer! Det blir konsert med Båthuset barnekor, eventyrstund på hemsen, bollekanon, modellseilbåtregatta og vulkanutbrudd. Alt dette pluss mye mye mer!

Program

 • 12.30: Billettsalget starter. Båthuset barnekor synger oss inn.
  Har du en smarttelefon? Ta med deg program og kart over øya på mobilen i lomma ved å skanne denne koden.

  Har du en smarttelefon? Ta med deg program og kart over øya på mobilen i lomma ved å skanne denne koden.

 • 13.00: Åpning. Leker og aktiviteter på hele området.
 • 13.30: Omvisning i Isegranhuset og renessansehagen.
 • 14.00: Konsert med Båthuset barnekor.
 • 14.30: Eventyrstund på Hemsen, Minemagasinet.
 • 15.15: Omvisning ute med arkeologisk ”skattejakt” på stranda. Oppmøte v. Minemagasinet.
 • 15.30: Modellseilbåtregatta ved Fredrikstad seilforening.
 • 16.00: Slutt. Vi sees neste år!

Vulkanutbrudd hver halvtime, Geologiforeningen.
Kanonsalutt kl. 13.00 og 16.00, Orlogstasjon 1684.

Ved billettboden får hvert barn utlevert en PREMIELAPP med tre tomme felter. Gjør en aktivitet og få et stempel. Når du har tre stempler kan du få en premie ved premiebordetved Kullboden.

Arrangementet er i samarbeid med Fredriks dag.

Billettinformasjon

Billettsalget starter kl. 12.30

Enkeltbillett:                  70,-
Familie (max 4 pers):  200,-

Velkommen til store og små!

Om Isegran

Isegran ble først nevnt i islandske annaler fra 1200-tallet. Opprinnelsen til navnet er usikkert, men kommer trolig fra fransk : Isle Grande (den store øya). Festningsanlegget på Isegran var bygget som et utenverk (et mindre fort som skulle hjelpe til å beskytte festningen i Gamlebyen). På 1600-tallet var det orlogsstasjon her, og på 1900-tallet ble det bygget lystbåter. Mange av bygningene stammer fra 1800-tallet da Mineforsvaret holdt til her. Isegranhuset (”det gule huset”) er Fredrikstads eldste stående trebygning!

Oversikt over de ulike aktivitene under arrangementet Barnas dag, Isegran.

Oversikt over de ulike aktivitene under arrangementet Barnas dag, Isegran.