Posts Tagged ‘Barnas gård’

Sommersesongen på Borgarsyssel Museum 2015

lørdag, august 1st, 2015
I Barnas gård er det godt å være. Foto: Hilde Serine Krogstad

I Barnas gård er det godt å være. Foto: Hilde Serine Krogstad

21. juni åpnet endelig sommersesongen på Borgarsyssel Museum og vi har nå åpent  alle dager fra søndag 21. juni
til søndag 16. august 12.00 – 17.00. 

Hver dag blir det omvisninger kl. 13, 14, 15 og 16.En dyktig omviser tar deg med inn i de antikvariske husene og gir deg innblikk i deres spennende historie.

Bli kjent med dyrene i Barnas gård, og slå deg løs i Barnas lekeområde med gammeldagse leker. Der er Ida eller Eirin, som passer på dyrene våre. Det er rom for kosing med både sauer, høner og kaniner, men på dyrenes premisser.

Vi har åpne arbeiderleiligheter fra 1850 og 1950, der du kan lære om industriarbeidernes dagligliv i Sarpsborg, mens du drikker kaffe fra åpen grue.

Utstilling: Med kulturminner i skolesekken – 4.-klassingenes elevutstilling 2015 (i Vognskjulet)

Barn kan prøve seg på Barnas gåtefulle museumssafari, der de skal jakte på dyr i friluftslivmuseet, både levende og døde. (Med penn og papir – ikke pil og bue).

Vi kan også by på åpen museumsbutikk med enkelt matsalg, gaver, leker, bøker mm.

Hver helg i sommersesongen kan du komme til museet og lære noe spennende:
Søndag 21. juni: Sesongåpning – se vandreutstillingen ”Østfolds vakre bunader” før den vandrer videre til Haldenvassdragets Kanalmuseum på Ørje

27. – 28. juni: Lær å strikke en enkel katt

4. – 5. juli: Vær med å slå gresset med ljå og heng det til tørk på hesjene

11. – 12. juli: Prøv deg som vever

18. – 19. juli: Lær å lage klutedukke—arbeiderbarnas leketøy

25. – 26. juli: Bli kjent med Olavskapellets historie og hør om St. Olav og olsokfeiringen

28.-29. juli: Olsokfeiring med tidebønn, filosofikafé, sniktitt på 1000-årsstien, olsokgudstjeneste og foredrag. I samarbeid med Olavsdagene og Den norske kirke – detaljert program kommer på www.olavsdagene.no

1. – 2. august: Vær med å kjøre inn høyet med hest og vogn

8. – 9. august: Møt gartneren i middelalderhagen og lær om urtene og plantene

Lørdag 15. august: Prøv gammeldagse leker i Wegnerbrakka

Søndag 16. august: Barnas dag *egne priser – vi avslutter sommersesongen med en hyggelig familiedag

Ordinær inngang: Voksne kr 60 og barn (6 t.o.m. 17 år) kr 20

 

 

 

Pepper tester livet på egenhånd

mandag, juli 20th, 2015
pepper

Pepper er en sosial fyr, han vil gjerne hilse på barna i Barnas gård! Foto: Eirin Nilsen

Denne uka har det vært mye dårlig vær, men det stopper ikke livet på barnas gård. Både dyr og besøkende storkoser seg uansett hvordan været er.

Pepper er nå alene på barnas gård. Gamlemor ble sendt hjem på mandag pga. halting og Olsen begynte å stange en del, så vi ble nesten bare nødt til å ta han med hjem igjen. Men Pepper stråler likevel. Ho er den nydeligste lammet du kan finne. Ho er kosete, nysgjerrig og så snill mot alle. Ho blir spesielt glad når besøkende er rolige og snille mot henne også.

Nå har vi piffet opp gården litt, dammen er nå ren og fylt på. Ta med deg matpakken og sett deg ved dammen på de to hvite benkene våre, dette gjør i hvertfall noen av hønene våre. Men da må dere passe på for brått kommer Pepper når ho hører det rasle.

Hilsen dyrepasser Eirin

Siste nytt fra Barnas gård!

tirsdag, juli 14th, 2015
Er du skikkelig heldig finner du egg i Barnas gård. Foto: Eirinn Nilsen

Er du skikkelig heldig finner du egg i Barnas gård. Foto: Eirin Nilsen

En ny uke i Barnas gård har gått og det er tid for noen nyheter fra våre venner på Borgarsyssel. 

Denne uken har vel egentlig bestått av det meste. Det har vært varmt og stålende vær, regn, vind og kjølig. Det har vært dager med MASSE mennesker og dager hvor der bare har vært noen få innom, men ingenting stopper dyrene!

Dessverre har Gamlemor begynte å halte… Vi håper ho blir bra igjen snart, vi vil jo ikke at Pepper og Olsen skal være alene på Barnas gård. Olsen og Pepper har blitt børstet. All flis de hadde i ulla er nå borte og de ser ut som to små, svarte dotter, nesten litt afro. Pepper syntes dette var utrolig deilig og begynte å tygge drøy og koste seg. Men Olsen derimot likte det ikke. Han ville ikke stå stille og var ikke fornøyde. Nå får vi bare se hvor lenge de holder seg så rene. Jeg tror de allerede i morgen har like mye flis som før de ble børste. B­-gjengen har virkelig blitt noen matmomser. De spiser alt du gir dem. De elsker løvetann og blader.

 Hønene stortrives, går rundt å snakker hele dagen og legger egg.

Gøy på landet – midt i byen!

fredag, juli 10th, 2015
hesjing

Dette blir koselig! Foto: Ida H Lerkerød

4. og 5. juli var det slåttonn og hesjing med hest og vogn på Borgarsyssel Museum.

Tidligere var dette slitsomt arbeid. Gresset måtte slås med ljå og så tørkes på hesjer, og både barn og voksne måtte hjelpe til. Det var både hardt arbeid og mye moro da vi slo høy med ljå, hang det på hesjene og kjørte hest og vogn. Hesten Almelill var klar med vogna.

Her er noen blinkskudd fra helgens koseligste arbeidsøkt.

Gikk du glipp av dette? Fortvil ikke, for høyet må jo tas inn igjen også.  1. – 2. august kan du være med å kjøre inn høyet med hest og vogn. Sjekk resten av sommerens program her.

 

Yes, det er sommer i Barnas gård!

onsdag, juli 1st, 2015
løvehodekos

Sara (7) og løvehodekaninen Snipp. Foto: Ida Nilsen

Det er en varm og fin uke i Barnas Gård.

På tirsdag fikk vi besøk av Alvimhaugen SFO, som var ute på en liten ekskursjon til oss. De fikk holde både kyllinger og kaniner, og hilse på sauer og høner. Sara på 7 år syntes det var vedig fint å kose med løvhodekaninene våre!

Løvhodekaninene har fått en skikkelig omgang med børsten. Der var det masse pels som skulle av! Kaninene var veldig fornøyde etterpå. Det kan ikke sies om dyrepasseren, som hadde pels på alle mulige steder der pels ikke skal være.

Sauene haddeen veldig rolig dag. De har trasket rundt og spist, hilst på gjestene, brutt seg inn i fôrskuret (de var kjapt ute igjen da de ble tatt på fersken), og ellers slappet av i skyggen. Olsen var også veldig oppmerksomhetssyk, noe dyrepasseren passet på å utnytte.

Hønene var også veldig ivrige på å komme seg inn like før vi stengte for dagen. De trampet fram og tilbake med en intensiv kakling på beste hønevis.

Vi gleder oss til flere dager med flere besøkende i Barnas Gård!

Hilsen dyrepasser Ida

 

Bli med på sommerjobb i Barnas gård

tirsdag, juni 23rd, 2015
collage girlsa

Eirin og Ida passer dyra på Barnas gård og de leverer jevnlige rapporter på www.arkiv.ostfoldmuseene.no. Foto: Kalnesjentene

21. juni flyttet dyrene fra Kalnes videregående skole endelig inn på Barnas gård! På gården i år har vi en søye og to lam, fem høner, fem kyllinger, to voksne kaniner og fire yngre kaniner.

En av hønene våre fikk en fin start på ferien. Hun syntes ikke sauer var så kult, så den tok seg en flytur opp på taket og derfra videre ut på veien bak gården. Dyrepasser Eirin Nilsen var kjapt ute og fikk tak i den uten store problemer.

Vi har også hatt en liten navnekonkurranse på lammene våre. Barnejuryen, som bestod av Marthe (2)  og Marius Andreassen (6) og bestemte at jentelammet skulle hete Pepper, og guttelammet skulle hete Olsen. Søya Gamlemor var fornøyd med dette.

Vi som skal passe dyrene i sommer heter Ida Nilsen og Eirin Nilsen. Ida er nå ferdig med tre år som naturbrukselev på Kalnes, og har svært fornøyd med det. Eirin har ett år igjen, og skal fortsette på påbygg med naturforvaltning. De ser fram til en sommer med dere, og er alltid klare for en hyggelig prat!

I dag, 22. juni, har dyrene vært mye ut og inn på grunn av regnet som har kommet. Men et hindrer dem ikke i å tulle rundt for det! Lammet Pepper har blant annet vært inne hos løvhodekaninene to ganger for å hilse på, noe kaninene ikke hadde så mye i mot. I skrivende stund fløy også en av hønene våre inn. Vi har visst veldig attraktive kaniner! Lammene har også blitt skikkelig gode kompiser med kaninbarna våre, B-gjengen. De har brukt store deler av dagen på å susse på hverandre gjennom gjerdet.

Dagen i dag har med andre ord vært veldig rolig for dyrene. De har kost seg masse!

Gjett hvilke navn Marthe og Marius gav lammene i Barnas gård!

mandag, juni 22nd, 2015
Olsen og Pepper

Marthe Andreassen (2) og Marius Andreassen (6 ) utgjorde juryen som kåret Olsen og Pepper til de beste lammenavnene. Lammene selv kunne desverre ikke være tilstede på fotogaferingen med juryen, da de var opptatt med sin formiddagslur. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Tre sorte får har sommerjobb på Borgarsyssel Museum i sommer, sammen med seks kaniner og en fin liten hønegjeng. Mamma sau heter Gamlemor, og nå har de to lammene også fått navn.

På årets Smaalensmarken utlyste nemlig Kalnes videregående skole en navnekonkurranse for lammene i Barnas gård og mange fine forslag kom inn. Mange barn var nok inspirert av NRK-super, da Timmy Tid og Eddie var en gjenganger i navnebunken. Det var likevel ikke TV-lammene som gikk av med seieren.

Navnejuryen besto av Marthe (2) og Marius Andreassen (6), som var en årets første gjester i gården. Etter to elimineringsrunder endte valget på Olsen og Pepper. Olsen er gutten og Pepper er jenta.

Navnet Pepper ble foreslått to ganger – så da vanker det museumskort på både Mathias og Noor. Vinnerne blir kontaktet og museumskort sendt i posten. Olsen ble foreslått av Sarah (4) og hun vil også få et museumskort. Museumskortet gir gratis adgang til alle museene i Østfoldmuseene, så mange ganger de vil, i et helt år.

Herlige navn og vi takker Marthe og Marius for glimrende juryering.

God start for Smaalensmarken til tross for gråvær og regn

lørdag, mai 30th, 2015

Smaalensmarken 2015 er godt i gang, og i dag trosset 360 besøkende været og laget stemning på Borgarsyssel Museum.

I natt sover både Borg speidergruppe og vikinger side om side i museet. Vi håper de holder seg tørre og varme! I morgen venter vi vakkert forsommervær og mange flere besøkende. Fra friluftsscenen vil dere kunne oppleve Fargespill og folkedans. Gå ikke glipp av den tradisjonelle bunadsparaden med BUL Sarpsborg! Programmet finner dere under bildene fra første markedsdag:

Helgens program:

Museumsbutikken;  salg av kaffe, te, brus, is, samt gaveartikler, bøker mm. (NB! Butikken er flyttet til Vollgata 7, tidligere Østfold form)

Snekkenes; ny utstilling – Østfolds vakre bunader, barn får bake sin egen hardangerlefse i grua. Presentasjon av håndverk og håndarbeid i Werenskioldsalen. Mini-husflidsutsalg

Ved brannboden; gammeldagse leker; dengebukk, kubbspill, hesteskokast, lekehest og stylter. NB! – all aktivitet her skjer på eget ansvar, pass på barna!

Ruinparken; vikingleir med Svalthr og Vinir vikinglag. Prøv pil og bue-skyting og øksekasting. Demonstrasjon av vikinghåndverk/håndarbeid. Kl. 13 og 16 – Vikingskole.
Kl. 15 – Kampoppvisning og mulighet for å teste våpen også for de voksne. Salg av varm suppe kokt på bål.

Ruinparken; Kaninutstilling og kaninhopping.

Olavskapellet; se Borg-krusifikset, og kopier av middelalderens helgenfigurer av St. Olav.

Museumstorget; markedsboder med salg av urter, kubbenisser, husflidsprodukter, gammeldagse leker, gjenbruksdesign m.m

Aarslandstua; salg av gammeldagse drops i den gamle butikken. Lørdag: Framvisning av antikvariske klokker i Skjenkestua, se blant annet Karl XIIs klokke fra 1700-tallet.

Kirkeby; salg av kaffe og vafler, ved Østfold Bygdekvinnelag. Svingen Torader spiller.

Administrasjonsbyggets kantine;   salg av pølser, sveler og kaffe, ved Sarpsborg Husflidslag.

Vognskjulet; Barnas sommerutstilling fra Den kulturelle skolesekken. Barn fra hele kommunen har lekt konservatorer og valgt ut gjenstander til årets utstilling.

Bak Olavskapellet; Gammeltraktorens venner – stormønstring av gamle landbruksmaskiner og traktorer.

Bærbystua/Østfoldtunet; demonstrasjon av lintilberedning. Barna kan prøve seg på reperbane, strikkelise og  snorhjul.

Husmannsstua; møt skuespillere fra «Olav den heldige og lykkesverdet» v/ Olavsdagene

Reisetunet; speiderleir og speideraktiviteter v/ Borg speidergruppe  – salg av grillpølser og brus

Ved Wegnerbrakka; arkeologisk utgraving – lek arkeolog og finn «gamle» skatter i bakken.  (NB –  ny graving starter hver halvtime – 15 barn per omgang, vent på tur).

Barnas gård; Hils på smålandsgjess, rødkolle, kalv, lam, kyllinger og kaninunger

Østfoldtunet; Ponniridning (NB! kun mellom kl. 13.00 og 16.00)

Wegnerbrakka (høyre inngang)  salg av rømmegrøt og saft

Wegnerbrakka (venstre inngang)  se hvordan sagbruksarbeiderne bodde på 1850- og 1950-tallet.

Bunkeren; kom ned under bakken og se bunkeren fra 2. verdenskrig. V/ Sarpsborg Lotteforening og Sarpsborg Forsvarsforening

 

Underholdning fra scenen:

Søndag
12.00 Fra hovedporten til scenen: Stor bunadsparade v BUL Sarpsborg
12.10 Scenen: Bunadspresentasjon og folkedans
13.00 Scenen: Flere farger Sarpsborg synger og spiller

15.00 Scenen: Middelalderkamp HMB (Historic medieval battle)

 

Inngang kr 50,- for både voksne og barn. (Barn under 3 år gratis). Alle aktiviteter for barn inne på området er gratis.

Det er bare museumbutikken som tar betalingskort, det er derfor lurt å ha med seg kontanter.

Smaalensmarken 30. – 31. mai – stort program!

onsdag, mai 27th, 2015
Gamle traktorer er topp. Foto HIlde Serine Krogstad, Østfoldmuseene

Gamle traktorer er topp. Foto HIlde Serine Krogstad, Østfoldmuseene

Opplev Smaalensmarken på Borgarsyssel Museum 30-31.mai (begge dager kl 12-17). Smaalensmarken har en over 60 år lang historie på Borgarsyssel Museum og er intet mindre enn en festhelg fullstappet med aktiviteter og opplevelser for både voksne og barn.

Helgens program:

Museumsbutikken;  salg av kaffe, te, brus, is, samt gaveartikler, bøker mm. (NB! Butikken er flyttet til Vollgata 7, tidligere Østfold form)

Snekkenes; ny utstilling – Østfolds vakre bunader, barn får bake sin egen hardangerlefse i grua. Presentasjon av håndverk og håndarbeid i Werenskioldsalen. Mini-husflidsutsalg

Ved brannboden; gammeldagse leker; dengebukk, kubbspill, hesteskokast, lekehest og stylter. NB! – all aktivitet her skjer på eget ansvar, pass på barna!

Ruinparken; vikingleir med Svalthr og Vinir vikinglag. Prøv pil og bue-skyting og øksekasting. Demonstrasjon av vikinghåndverk/håndarbeid. Kl. 13 og 16 – Vikingskole.
Kl. 15 – Kampoppvisning og mulighet for å teste våpen også for de voksne. Salg av varm suppe kokt på bål.

Ruinparken; Kaninutstilling og kaninhopping.

Olavskapellet; se Borg-krusifikset, og kopier av middelalderens helgenfigurer av St. Olav.

Museumstorget; markedsboder med salg av urter, kubbenisser, husflidsprodukter, gammeldagse leker, gjenbruksdesign m.m

Aarslandstua; salg av gammeldagse drops i den gamle butikken. Lørdag: Framvisning av antikvariske klokker i Skjenkestua, se blant annet Karl XIIs klokke fra 1700-tallet.

Kirkeby; salg av kaffe og vafler, ved Østfold Bygdekvinnelag. Svingen Torader spiller.

Administrasjonsbyggets kantine;   salg av pølser, sveler og kaffe, ved Sarpsborg Husflidslag.

Vognskjulet; Barnas sommerutstilling fra Den kulturelle skolesekken. Barn fra hele kommunen har lekt konservatorer og valgt ut gjenstander til årets utstilling.

Bak Olavskapellet; Gammeltraktorens venner – stormønstring av gamle landbruksmaskiner og traktorer.

Bærbystua/Østfoldtunet; demonstrasjon av lintilberedning. Barna kan prøve seg på reperbane, strikkelise og  snorhjul.

Husmannsstua; lørdag: Mini-bibliotek v/ Sarpsborg bibliotek:  Lesesommer for barn – Lesestunder. – Se mer om bibliotekets tilbud under marken her
Søndag:  møt skuespillere fra «Olav den heldige og lykkesverdet» v/ Olavsdagene

Reisetunet; speiderleir og speideraktiviteter v/ Borg speidergruppe  – salg av grillpølser og brus

Ved Wegnerbrakka; arkeologisk utgraving – lek arkeolog og finn «gamle» skatter i bakken.  (NB –  ny graving starter hver halvtime – 15 barn per omgang, vent på tur).

Barnas gård; Hils på smålandsgjess, rødkolle, kalv, lam, kyllinger og kaninunger

Østfoldtunet; Ponniridning (NB! kun mellom kl. 13.00 og 16.00)

Wegnerbrakka (høyre inngang)  salg av rømmegrøt og saft

Wegnerbrakka (venstre inngang)  se hvordan sagbruksarbeiderne bodde på 1850- og 1950-tallet.

Bunkeren; kom ned under bakken og se bunkeren fra 2. verdenskrig. V/ Sarpsborg Lotteforening og Sarpsborg Forsvarsforening
Underholdning fra scenen:

Lørdag
12.00 Porten/torget: Innmarsj med Lande Skolemusikkorp
12.30 Scenen: Spill og drill med korpset
13.00 Scenen: Villekulla barneteater – talentgruppen viser utdrag fra bl.a. Annie og Trollmannen fra Oz
13.40 Scenen: Sarpsborg kulturskole: danseelever og sangelever underholder

15.00 Scenen: Middelalderkamp HMB (Historic medieval battle)

I tilfelle regn flyttes innslagene med Villekulla barneteater og Sarpsborg kulturskole innendørs i Olavskapellet.

Søndag
12.00 Fra hovedporten til scenen: Stor bunadsparade v BUL Sarpsborg
12.10 Scenen: Bunadspresentasjon og folkedans
13.00 Scenen: Flere farger Sarpsborg synger og spiller
13.30 Olavskapellet: Tidebønn v/prost i Sarpsborg Kari M. Alvsvåg og kantor Willem Wilschut – NB dessverre avlyst.

15.00 Scenen: Middelalderkamp HMB (Historic medieval battle)

 

Inngang kr 50,- for både voksne og barn. (Barn under 3 år gratis). Alle aktiviteter for barn inne på området er gratis.

Det er bare museumbutikken som tar betalingskort, det er derfor lurt å ha med seg kontanter.

 

Vel møtt!

 

Lurer du på hvor tittelen på arrangementet stammer fra? Smaalenene var en samlebetegnelse på mange småplasser i det området vi i dag kaller Østfold. Les mer om Smaalenene her hvis du vil!

I år slo vikingene seg ned på museet. Foto: Hilde Serine Krogstad.

Fortiden blir levende på Borgarsyssel i mai. Foto: Hilde Serine Krogstad.

To kyllinger er klekket og livestreamen avsluttes. Velkommen til verden, chicksa!

onsdag, mai 6th, 2015
Foto: Espen A. Nordenhaug

Foto: Espen A. Nordenhaug

 

Live streaming video by Ustream

6. mai arrangerte Borgarsyssel Museum og Kalnes videregående livestreaming av kyllingklekking fra Kalnes! Streamen er nå avsluttet.

 

Rapport fra eggleder Christine Haugsten Ellefsen 6. mai kl.17.14.

Et nydelig eksemplar er klekket. Velkommen til verden, lille venn! Etter å livestreamet siden 11.00 i formiddag, avslutter vi nå streamen. Chicksa møter du igjen på Kalnesdagen førstkommende lørdag, Smaalensmarken 30. og 31. mai og selvsagt på Barnas gård på Borgarsyssel i sommer.

 

Rapport fra eggleder Christine Haugsten Ellefsen 14.06:

Lille Chica, som jeg har kalt kyllingen i rugekassa, herjer mye med sine uklekkede kompiser. Ellers er det bare å vedkjenne at dette er en langvarig fødsel. Det er forøvrig minst fire egg med ganske stor åpning, og man kan tydelig se de små nebbene prøve å hakke seg ut. Dessuten høres de ganske godt og eggene beveger på seg. Fascinerende!

 

Rapport fra eggleder Christine Haugsten Ellefsen 6. mai kl.10.10.
Til nå har fem kyllinger funnet veien ut av sitt egg. Fire av de er fjernet fra rugekassa for å ikke forstyrre sine medkyllinger i fødselsarbeid. En kylling ligger mellom eggene og prøver å hente seg inn etter en hard fødsel på morgenkvisten. I skrivende stund er syv egg i ferd med å klekkes, men det kan fortsatt ta timer..

 

 

Følg med!