Posts Tagged ‘Barneaktiviteter’

Yrende liv på Barnas Isegran

mandag, september 14th, 2015
Byens grunnlegger og byens ordfører i lystig samtale på Isegran. Foto Tom Lauritsen

Byens grunnlegger og byens ordfører i lystig samtale på Isegran. Foto Tom Lauritsen

Barnas Isegran søndag 13. september ble en strålende dag med mange spennende aktiviteter og mange glade barn og voksne! Dagen ble arrangert av Fredrikstad Museum og Fredrikstad Kommune, som en sammenslåing av museets tradisjonelle «Barnas Dag» og Kommunens tradisjonelle «Frederiks Dag». I tillegg var dagen innlemmet i helgens store begivenhet – Frederikfesten.
Isegran åpnet for publikum kl. 11.00, og det strømmet på med glade familier helt fra start. Med gratis inngang og fin værmelding hadde vi jo håpet på godt besøk, og dette gikk over all forventning, da til sammen 2350 gjester fant veien til Isegran denne søndagen!

Til og med Kongen fant veien til Barnas Isegran! Og da snakker vi om selveste Kong Frederik II, som til daglig står på torget i Gamlebyen, denne søndagen fikk lyst til å strekke på beina, og besøkte Isegran for å markere sin kjære by Fredrikstad’s bursdag! Han grunnla byen vår i 1567 og nå når den nærmer seg 450 år var det på tide å begynne å være med på feiringen – til publikums store glede!
Museets guide Werner Vik ga Kongen liv og han koste seg sammen med barna på Isegran. Han kastet 1500-talls glans over Frederikstad Kommunes markering av byens bursdag, og han hadde en guidet omvisning på øya med alle som ville være med og høre om Isegran-, festnings-, militær- og byhistorien.

Barna fikk plante krokus, en løk for hver innbygger – til sammen 78 159 krokus ble kastet ut over tre store klargjorte plantefelt på øya – og vi gleder oss til å se resultatene til våren!
Kråkerøy Skolekorps markerte feiringen med marsj inn på øya, vi hørte ordføreren tale for byen og dagen, sang bursdagssangen og fikk gratis boller samt en flott danseoppvisning av unge dansere.

Denne dagen hadde ikke vært noe uten den fantastiske innsatsen og engasjementet til alle aktørene! Det er de som gir barna opplevelser helt utenom det vanlige, og bidrar med utrolig mange spennende aktiviteter!

Blant nye aktører av året var Fredrikstad Brann- og Redningskorps, som gjorde merkbart inntog på øya med brannbil, redningsbil og dykkerbil, til barnas store lykke. Også Røde Kors var med oss i år, de kom med båt, og hadde i tillegg sår- og ansiktsmaling på land. Og med vår faste aktør Vis Sjøvett i tillegg, utgjorde de en sterk følelse av sikkerhet for oss som arrangører, i tillegg til å være spennende og lærerikt for barn og voksne.
Også i museumshavna hadde vi (av året) nye attraksjoner; M/S Hvaler hadde åpen båt  og solgte mat og drikke, her var det også et yrende liv! Slepebåten FIX, som ligger ved fergeleiet, var også bemannet av museets personale denne dagen, og hadde mange interesserte entusiaster om bord.
På vårt lille «Anno»-inspirerte område bak kullboden hadde vi gleden av å ha med oss Fredrikstad Fekteklubb, som lærte barna og fekte, og PLUS-skolen som lot barna lage egne treprodukter på gammeldags vis. Også Ytre Hvaler Nasjonalpark var nye  i år og vil nok bli fast inventar på Barnas Isegran fremover.

I museumshavna hadde mange båteiere åpnet de flotte båtene sine for publikum og på Najaden kunne ungene møte selveste Tordenskjold, og til og med klatre i riggen, de tøffeste var oppe i over 20 meters høyde! Elias putret rundt i sundet med glade barn og barna fikk lov til å ro selv i små trebåter, instruert av Seilskuteforeningen, Maritime Center og Urda’s Venner.

På landjorda kunne du spille sjakk med mesterne fra Fredriksstad Schakselskap, du kunne lage ditt eget hoppetau med Fredrikstad Husflidslag, besøke kaniner og høner fra Sarpsborg Kaninavlsforening og ØstfoldRasefjærfeklubb, og besøke Maritime Center og se båtbyggerne der i aksjon. Geologiforeningen, som i tillegg feiret Geologiens Dag denne søndagen, åpnet sine kontorlokaler i andre etasje på Minemagasinet for publikum, og leder i foreningen, Odd Brendbekken, begeistret barna som vanlig med sine hyppige og populære «vulkanutbrudd» nede ved elva. Båthuset Barnekor kom og fortryllet oss med sang, og Fredrikstad Fartøyvernsenter var på plass med sine tøffe-motorer. Hos Fotballmuseet kunne du spille gammeldags sekkefotball og få flotte premier.

Museet stilte med sine tradisjonelle «gammeldagse leker», her kunne du spikke din egen barkebåt, løpe sekkeløp, gå på stylter, kaste på blikkbokser og leke med rockeringer eller kjepphester. I tillegg hadde museets formidler Irene Almkvist Ellefsen historiefortelling for barna på Minemagasinet, og Werner Viks historiske omvisning i Kongens skikkelse.

Med så mange besøkende er det alltid en utfordring å ha nok mat og drikke tilgjengelig, dette klarte vi fint i år! I tillegg til at Cafe Galeien hadde mye god mat, hadde også mange av aktørene sørget for at det var mat og drikke tilgjengelig spredt over hele øya, i godt monn og med variert tilbud – tusen takk for innsatsen til alle matselgerne! Det ble svettet over griller, vaffeljern og takker –  og det satte publikum stor pris på!

Og en spesiell takk til de flotte «Young mentor» – elevene fra Cicignon Skole, som hjalp oss denne dagen, de gjorde en strålende innsats og var flotte i museets historiske drakter!

Tusen takk til alle aktørene, til Fredrikstad Kommune, til alle som bidro med aktiviteter, opplevelser og tilstedeværelse, og alle barna og gjestene som besøkte Barnas Isegran i år! Vi sitter igjen med en god følelse av takknemlighet for å få være en del av et godt og produktivt samarbeid – på en av byens flotteste arenaer!

Og vi gleder oss allerede til neste år! Nyt bildene i fotogalleriet under.

Vennlig Hilsen
Østfoldmuseene – Fredrikstad Museum

Kom og lag karse på Storedal

onsdag, august 12th, 2015
Sansehagen på Storedal. Foto HBL

Sansehagen på Storedal. Foto HBL

Sommeren er ennå ikke over og det er fortsatt mulighet til å besøke Storedal kultursenter. I sommer kan barna som besøker oss få så karse og dekorere sin egen potte. I tillegg kan barna gå vår natursti, lære å skrive navnet sitt med blindeskrift, prøve seg som blindebukk og tegne tegninger til sommerutstillingen vår.

For de voksne kan vi by på kunstutstilling med Dang van Ty, en liten kafé, lydskulpturen til Arnold Haukeland og Arne Nordheim spiller og den fantastiske sansehagen står fortsatt i blomst.

Velkommen!

 

Gammeldagse leker gjør lykke på Borgarsyssel

fredag, august 7th, 2015
barn i wegner web

Sunniva (4) , Maia (6) Tobias (10) og Emil (11) Holmen tester gammeldags leketøy i arbeiderleiligheta 1950 i Wegnerbrakka fra Hafslund. Lekene er en gave fra Fredriksens Fasonger. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Snurrebasser, spilledåser, papirdukker, blikkleker, småbiler, puslespill, korkpistoler og masse, masse mer. Nå kan barna leke i arbeiderleiligheten fra 1950 i Wegnerbrakka!

– Dette var kjempegøy! sier Tobias Holmen (10).

I hendene har han en litt korkpistol av tre. Ved hjelp av lufttrykk spretter den lille korken ut med et skikkelig smell. At lekene fra Fredriksens Fasonger falt i smak, da familien Holmen besøkte Borgarsyssel Museum i går er det liten tvil om, for de ble der hele dagen.

Lily Fredriksen web

Lilly Fredriksen i Fredriksens Fasonger har gitt 50-tallsleker som kan brukes i 1950-leiligheta på Borgarsyssel Museum. Foto. Christine Haugsten Ellefsen

Borgarsyssel Museum har nemlig fått en fantastisk gave fra Lilly Fredriksen, innehaver av Fredriksens Fasonger, Sarpsborgs desidert mest sjarmerende lekebutikk. En stor pose full av gammeldagse leker som sender tankene tilbake til 1950-tallet ligger nå i arbeiderleiligheten fra 1950 i Wegnerbrakka, klare for lek.

Barnevennlige utstillinger

Wegnerbrakka er opprinnelig bygget på Sundløkka i ca. 1850 som arbeiderbolig for Hafslund. Den inneholdt 12 leiligheter. Bygningen ble flyttet til Borgarsyssel Museum i 1989. Museet har innredet to leiligheter i bygningen, en leilighet som forteller om industriarbeidernes boligforhold i 1850 og en som forteller om boligforholdene i 1950.

– Mange blir veldig nostalgiske når de kommer inn i arbeiderleilighetene våre, særlig i 1950-leiligheten, men det er kanskje først og fremst de voksne. Vi ønsker å gjøre denne utstillingen enda mer relevant for barn. Det å ha tidstypiske leker i disse utstillingene, åpner opp for spennende diskusjoner om historie med barna. Hvordan ser disse lekene ut i forhold til de de har hjemme, hva lagde de leker av? Hva var typiske gutteleker og hva var typiske jenteleker? spør museumspedagog Christine Haugsten Ellefsen.

Gode kopier

For mange er det uvant at det er lov å leke med gjenstandene i en museumsutstilling.

– Barn lærer på ulike måter, noen lærer best gjennom å se eller lytte, andre lærer best ved å berøre og bruke. Siden vi ikke har anledning til å bruke våre registrerte museumsgjenstander i lek,  må vi anstrenge oss for å finne gode rekvisitter eller kopier som kan skiftes ut når de «utlekt», og da er det gull verdt å ha Fredriksens Fasonger i nabolaget, forteller Christine.

Hva lekte ungene med i 1850?

Christine ønsker å skaffe leker som kan passe inn i 1850-leiligheten også, men det er noe mer utfordrende.

– Barn jobbet jo mer på den tida, og tilgangen på fabrikkerte leker var nok ikke stor for barn av industriarbeidere. Men unger leker jo uansett. De hadde nok en del hjemmelagde leker. Trebiler, hjemmelagde dukker, kanskje kongledyr. Ute var det nok mye ballek og kanskje trilling av tønnehjul? Her må vi gjøre litt mer research. Vi er veldig åpne for forslag, oppfordrer Christine.

Lekene som nå er tilgjengelige i 1950-leiligheten kan også kjøpes i Fredriksens Fasonger i St. Marie gate 63 i Sarpsborg.

Sommersesongen på Borgarsyssel Museum 2015

lørdag, august 1st, 2015
I Barnas gård er det godt å være. Foto: Hilde Serine Krogstad

I Barnas gård er det godt å være. Foto: Hilde Serine Krogstad

21. juni åpnet endelig sommersesongen på Borgarsyssel Museum og vi har nå åpent  alle dager fra søndag 21. juni
til søndag 16. august 12.00 – 17.00. 

Hver dag blir det omvisninger kl. 13, 14, 15 og 16.En dyktig omviser tar deg med inn i de antikvariske husene og gir deg innblikk i deres spennende historie.

Bli kjent med dyrene i Barnas gård, og slå deg løs i Barnas lekeområde med gammeldagse leker. Der er Ida eller Eirin, som passer på dyrene våre. Det er rom for kosing med både sauer, høner og kaniner, men på dyrenes premisser.

Vi har åpne arbeiderleiligheter fra 1850 og 1950, der du kan lære om industriarbeidernes dagligliv i Sarpsborg, mens du drikker kaffe fra åpen grue.

Utstilling: Med kulturminner i skolesekken – 4.-klassingenes elevutstilling 2015 (i Vognskjulet)

Barn kan prøve seg på Barnas gåtefulle museumssafari, der de skal jakte på dyr i friluftslivmuseet, både levende og døde. (Med penn og papir – ikke pil og bue).

Vi kan også by på åpen museumsbutikk med enkelt matsalg, gaver, leker, bøker mm.

Hver helg i sommersesongen kan du komme til museet og lære noe spennende:
Søndag 21. juni: Sesongåpning – se vandreutstillingen ”Østfolds vakre bunader” før den vandrer videre til Haldenvassdragets Kanalmuseum på Ørje

27. – 28. juni: Lær å strikke en enkel katt

4. – 5. juli: Vær med å slå gresset med ljå og heng det til tørk på hesjene

11. – 12. juli: Prøv deg som vever

18. – 19. juli: Lær å lage klutedukke—arbeiderbarnas leketøy

25. – 26. juli: Bli kjent med Olavskapellets historie og hør om St. Olav og olsokfeiringen

28.-29. juli: Olsokfeiring med tidebønn, filosofikafé, sniktitt på 1000-årsstien, olsokgudstjeneste og foredrag. I samarbeid med Olavsdagene og Den norske kirke – detaljert program kommer på www.olavsdagene.no

1. – 2. august: Vær med å kjøre inn høyet med hest og vogn

8. – 9. august: Møt gartneren i middelalderhagen og lær om urtene og plantene

Lørdag 15. august: Prøv gammeldagse leker i Wegnerbrakka

Søndag 16. august: Barnas dag *egne priser – vi avslutter sommersesongen med en hyggelig familiedag

Ordinær inngang: Voksne kr 60 og barn (6 t.o.m. 17 år) kr 20

 

 

 

Pepper tester livet på egenhånd

mandag, juli 20th, 2015
pepper

Pepper er en sosial fyr, han vil gjerne hilse på barna i Barnas gård! Foto: Eirin Nilsen

Denne uka har det vært mye dårlig vær, men det stopper ikke livet på barnas gård. Både dyr og besøkende storkoser seg uansett hvordan været er.

Pepper er nå alene på barnas gård. Gamlemor ble sendt hjem på mandag pga. halting og Olsen begynte å stange en del, så vi ble nesten bare nødt til å ta han med hjem igjen. Men Pepper stråler likevel. Ho er den nydeligste lammet du kan finne. Ho er kosete, nysgjerrig og så snill mot alle. Ho blir spesielt glad når besøkende er rolige og snille mot henne også.

Nå har vi piffet opp gården litt, dammen er nå ren og fylt på. Ta med deg matpakken og sett deg ved dammen på de to hvite benkene våre, dette gjør i hvertfall noen av hønene våre. Men da må dere passe på for brått kommer Pepper når ho hører det rasle.

Hilsen dyrepasser Eirin

Har du sett Sarpsborgrya før?

lørdag, juli 11th, 2015
Har du sett disse før? Mange familier i Sarpsborg hadde slike ryer på gulvene.  Foto: Sidsel Rast

Har du sett disse før? Mange familier i Sarpsborg hadde slike ryer på gulvene. Foto: Sidsel Rast

Det er ikke mange kilder på det vi kaller «Sarpsborgryer», men mange familier i Sarpsborg hadde slike ryer på gulvene for en eller to generasjoner siden. De ble vevd lokalt, både av lokale profesjonelle veversker, og av husmødre som kunne veve.

Renningen var bomullsgarn, og til innslag ble det brukt utslitte filter og matter fra Borregaard og andre papirindustrifabrikker her i distriktet.

Vevteknikken er enkel, har store variasjonsmuligheter, men er lite brukt, og svært sjelden å se andre steder, både her i landet og i verden for øvrig.  Nettopp derfor har Sarpsborg Husflidslag valgt å kalle denne teknikken for «sarpsborgteknikken», brukt i «Sarpsborgryer».

 

Gøy på landet – midt i byen!

fredag, juli 10th, 2015
hesjing

Dette blir koselig! Foto: Ida H Lerkerød

4. og 5. juli var det slåttonn og hesjing med hest og vogn på Borgarsyssel Museum.

Tidligere var dette slitsomt arbeid. Gresset måtte slås med ljå og så tørkes på hesjer, og både barn og voksne måtte hjelpe til. Det var både hardt arbeid og mye moro da vi slo høy med ljå, hang det på hesjene og kjørte hest og vogn. Hesten Almelill var klar med vogna.

Her er noen blinkskudd fra helgens koseligste arbeidsøkt.

Gikk du glipp av dette? Fortvil ikke, for høyet må jo tas inn igjen også.  1. – 2. august kan du være med å kjøre inn høyet med hest og vogn. Sjekk resten av sommerens program her.

 

Besøk Storedal i sommer!

mandag, juli 6th, 2015
Sansehagen på Storedal med lydskulpturen Ode til lyset i bakgrunn. Foto H.B.Lindemark

Sansehagen på Storedal med lydskulpturen Ode til lyset i bakgrunn. Foto H.B.Lindemark

Tirsdag til søndag hver uke fra 23. juni til og med søndag 16. august kan du besøke parkanlegget på Storedal.

Hagen blomstrer, lydskulpturen spiller, og i kulturhuset har vi en liten kafe med salgsutstilling og en rekke tilbud for barn. Nytt i år er at barna kan få så karse i melkekartong og dekorere potten i fine sommerlige farger 🙂

Velkommen til en fin dag i det vakre parkanlegget!

Våre åpningstider:
Tirsdag-søndag kl. 12-16
Mandager stengt

Inngang:
Voksen kr. 60 (inkluderer en kopp kaffe i kafeen)
Barn kr. 20 (alle barneaktiviteter er inkludert i prisen)

 

Yes, det er sommer i Barnas gård!

onsdag, juli 1st, 2015
løvehodekos

Sara (7) og løvehodekaninen Snipp. Foto: Ida Nilsen

Det er en varm og fin uke i Barnas Gård.

På tirsdag fikk vi besøk av Alvimhaugen SFO, som var ute på en liten ekskursjon til oss. De fikk holde både kyllinger og kaniner, og hilse på sauer og høner. Sara på 7 år syntes det var vedig fint å kose med løvhodekaninene våre!

Løvhodekaninene har fått en skikkelig omgang med børsten. Der var det masse pels som skulle av! Kaninene var veldig fornøyde etterpå. Det kan ikke sies om dyrepasseren, som hadde pels på alle mulige steder der pels ikke skal være.

Sauene haddeen veldig rolig dag. De har trasket rundt og spist, hilst på gjestene, brutt seg inn i fôrskuret (de var kjapt ute igjen da de ble tatt på fersken), og ellers slappet av i skyggen. Olsen var også veldig oppmerksomhetssyk, noe dyrepasseren passet på å utnytte.

Hønene var også veldig ivrige på å komme seg inn like før vi stengte for dagen. De trampet fram og tilbake med en intensiv kakling på beste hønevis.

Vi gleder oss til flere dager med flere besøkende i Barnas Gård!

Hilsen dyrepasser Ida

 

Strikk en pusekatt!

fredag, juni 26th, 2015
Strikkekatten denne gutten laget heter Muffin og har ingen hale - akkurat som katten hans hjemme, foto: Hege Hauge Tofte

Strikkekatten denne gutten laget heter Muffin og har ingen hale – akkurat som katten hans hjemme, foto: Hege Hauge Tofte

Søndag 28. juni var 1850-leiligheten i Wegner omgjort til verksted. Sommerglade barn fikk lære hvordan man kan lage små søte pusekatter av garn og vatt.

Denne flinke gutten lærte å strikke på Borgarsyssel, foto: Hege Hauge Tofte

Denne flinke gutten lærte å strikke på Borgarsyssel, foto: Hege Hauge Tofte

Hver helg skjer det noe ekstra spennende for barn på Borgarsyssel Museum. Se vårt sommerprogram her.

 

Inngang kr 20 for barn (inkludert strikking) og kr 60 for voksne.

Velkommen!