Posts Tagged ‘design’

Gateplagg inspirerte Helly Hansens produktutviklere

tirsdag, oktober 13th, 2015
Produktutviklere på besøk. Fra venstre: Issam Yousef (intern Development), Antje Fehling (Senior Fabric Manager), Ellen Andersen (Fabric manager), Rebecca Johansson (R&D Material Manager/ CSR Manager), Judith Winterl (Fabric Manager) og Mari Stenberg De Wilde (Trim manager). Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum.

Produktutviklere på besøk. Fra venstre: Issam Yousef (intern Development), Antje Fehling (Senior Fabric Manager), Ellen Andersen (Fabric manager), Rebecca Johansson (R&D Material Manager/ CSR Manager), Judith Winterl (Fabric Manager) og Mari Stenberg De Wilde (Trim manager). Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum.

Vi besøkte utstillingen for å få et innblikk i Helly Hansen’s historie og for å studere materialvalg som ble tatt i de forskjellige tidsepokene. Plaggene gir oss en forståelse for hvilke tanker man hadde i forhold til produkt, design og funksjonalitet tidligere. Det er morsomt å se hvordan mange av snittene og passformene som er på vei tilbake i motebildet i dag.

Svaret kommer fra Ellen Andersen, Fabric Manager (leder for tekstil) ved Helly Hansen. Torsdag 8. oktober besøkte hun og kollegaene utstillingen Gateplagg fra Helly Hansen 1950-2015, og vi stilte henne spørsmål om hvordan de gamle plaggene er aktuelle for dagens produktutviklere.

Andersen mener også at datidens materialvalg langt på nær hadde det fokuset på miljø som vi ser i dagens sportstøy, men at «looken» kan kopieres. En viktig oppgave for de er å være med på å utvikle nye og miljøvennlige metervarer som de kan ta i bruk i framtidas kolleksjoner.

Modell i tidsriktig og fargerikt regntøy i Rain Colour Look. Foto: fotograf ukjent / Helly Hansens fotosamling / Moss by- og industrimuseum.

Modell i tidsriktig og fargerikt regntøy i Rain Colour Look. Foto: fotograf ukjent / Helly Hansens fotosamling / Moss by- og industrimuseum.

Vi spurte Ellen om det er noen plagg eller materialer i utstillingene som appellerte spesielt sterkt? Her nevner hun at de mønstrete regnfrakkene i 60 og 70-tallsserien Rain Colour Look vakte ekstra stor begeistring. Disse plaggene har kjempefine snitt kombinert med utrolig kule mønster og teksturer. En del av de klassiske jakkene til Helly Hansen har inspirert oss, og detaljer fra disse finner man igjen blant annet i regntøyet som ble lansert for SS15 og SS16. Berge Viking-stripene ser vi stadig gå igjen både på seilkolleksjonen og på kids- og juniorplaggene.

Vil dere fortsette å bruke samlingen i framtidig produktutviklingsarbeid? Jeg vil absolutt anbefale mine kollegaer på produkt, utvikling og design om å besøke utstillingen. Den gir et flott historisk innblikk i firmaet Helly Hansen, hvordan det har blitt drevet, hvilke produkt innovasjoner som har funnet sted, og den viser hvor teknisk langt framme Helly Hansen har vært fra dag en. Med tanke på at det i 2017 er 140 år siden Helly Hansen, ble etablert, er det godt mulig at det vil bli fokusert litt ekstra på firmaets arv og at denne vil bli speilet både i snitt og «look» i kommende plagg.

Utstillingen er aktuell for flere. Vi har derfor sendt ut en e-post med bilder fra utstillingen til våre kollegaer, og vi skal lage en sak på vår Intranet-side, avslutter Ellen Andersen.

 

Grand slam til Bytårnet skole

fredag, februar 20th, 2015
Thea Hoffmann Rydningen fra Bytårnet skole er årets vinner av designkonkurransen. Foto Hanna K. Sommerstad, Dagsavisen Moss Dagblad.

Thea Hoffmann Rydningen fra Bytårnet skole er årets vinner av designkonkurransen. Foto Hanna K. Sommerstad, Dagsavisen Moss Dagblad.

Prisutdelingen etter vinterens designkonkurranse gikk av stabelen i Moss fredag 13. februar. Elever fra Bytårnet skole gjorde rent bord og stakk av med alle prisene.

Designprosjektet Prisverdig design har blitt en tradisjon i Moss og ble gjennomført for 8. gang denne vinteren. Prisverdig design er et undervisningstilbud som alle 8. klassingene i Moss blir tilbudt gjennom Den Lokale Kulturelle Skolesekken. Elevene blir invitert til et foredrag av designeren Einar Hareide og på museet får de et dypdykk i lokal industridesignhistorie. Det hele rundes av med en designkonkurranse.

Årets designoppgave var å designe en skolesekk. Over 80 bidrag kom inn og juryen fikk en vanskelig jobb. Hareide Design hadde med seg skolesekkprodusenten Beckmann i juryen som skulle kåre tre verdige vinnere.

Tredjepremien gikk til Thilla Sollie, Celine Kåsmoli og Pilar Fernandez Andersen for sekken «New Retro».  Andrepremien til Emilie Norman Hjorth og Tine Sofie Larsson med sekken «Dream pack».

Thea Hoffmann Rydningen ble hedret med førsteprisen for beste design med sekken «Girlflower». De fleste innsendte arbeidene var gruppearbeid men Thea hadde valgt å kjøre solo. Vinneren ble svært fornøyd med førsteplassen. Hun tar design og redesign som valgfag på skolen og ønsker å bli designer av yrke.

Gratulerer!

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoomam, Magnetic Chair eller teleporting via app?

tirsdag, februar 11th, 2014
Beste helhetlige løsning: prisen gikk til Anne S. Smidt, Marie Røed Løken og Mari Ellevold Nilsen (t.h.)

Beste helhetlige løsning: prisen gikk til Anne S. Smidt, Marie Røed Løken og Mari Ellevold Nilsen (t.h.)

Slik ønsker vi å reise kollektivt i fremtiden

Om Moss slipper ungdommen til og lar de bruke framtidas teknologi, blir det festlig å reise kollektivt i Moss. Hva med å reise i flyvende stoler som holder seg opp ved hjelp av “motsatte magneter”? Eller å “teleportere” seg selv til et annet sted bare ved hjelp av en app? 


Se TV-innslag fra NRK Østfolds nett-TV ->>


Bidragene fikk hederlig omtale og priser.

Bidragene fikk hederlig omtale og priser.

Torsdag 6. februar braket det løs i By Labs lokaler i «Gågata» i Moss med utstillingsåpning og prisutdeling til vinnerne av designkonkurransen Prisverdig Design. Hareide design og Østfoldmuseene avd Moss by- og industrimuseum utlyste i vinter en konkurranse med ordlyden: «Hvordan løse trafikkproblemene i Moss. Design et framkomstmiddel som skal være et alternativ til bilen.» Etter å ha mottatt over 120 designløsninger, alle fra elever på 8. trinn i Moss, har juryen, som består av designerne i Hareide Design, kåret tre vinnere.

Se bilder av løsningene nederst i artikkelen.

Prisen for Beste helhetsløsning gikk til Zoomam-toget designet av Marie R. Løkken, Mari Ellevold og Anna S. Smidt fra 8 c2, Hoppern skole.

Prisen for Kuleste kjøretøy gikk til Magnetic-chair designet av Sunniva Gimmestad fra 8a, Bytårnet skole.

Crazyprisen gikk til Reise app designet av Sunniva Kverndokk, Roon Elmi og Gine Røsnes fra 8c, Bytårnet skole.

Utstillingen, som ble høytidelig åpnet av ordfører Tage Pettersen, viser flere av de innsendte arbeidene og vil henge ut februar.

Bakgrunnen for konkurransen og utstillingen er det årlige industridesignprosjektet som gikk av stabelen i oktober 2013 som inngår i Den Lokale Kulturelle Skolesekken. Elevene fikk et foredrag om industridesign av designer Einar Hareide og deretter omvisning i museet med fokus på lokalhistorisk industridesign. Prosjektet avsluttes med designkonkurranse.

 

 

 

 

Prisdryss over Hoppern skole på Moss by og industrimuseum

torsdag, mai 23rd, 2013

 I den årlige designkonkurransen for elevene på 8. trinn i Moss gjorde Hoppern skole rent bord – Cecilie Opperud, Truls Tronseter Jonsen, Christoffer Talberg Hamnes og Marcus Bertelsen vant priser for de beste hjelmdesignene.

Vinnerne av Designprisen 2012

Her er det fire fornøyde vinnerne av Designprisen 2012. Fra venstre: Christoffer Talberg Hamnes, Marcus Bertelsen, Cecilie Opperud og Truls Tronseter Jonsen. Foto: Trine Gjøsund – Østfoldmuseene

Hvert år arrangerer Moss by- og industrimuseum, i samarbeid med Hareide Design og Den Lokale Kulturelle Skolesekken, en designkonkurranse for elevene på 8. trinn. Gjennom noen hektiske uker får elevene et inspirerende foredrag av en profesjonell designer, omvisning på museet med fokus på lokal industridesign og invitasjon til å delta i en designkonkurranse, der vinnerne kåres av en fagjury fra Hareide Design.

Oppgaven for 2012 var å designe en sykkelhjelm. Juryen hadde varslet at de ville legge vekt på at elevene viste at de kunne omsette kunnskap fra designforedraget, at designet var funksjonelt, at materialbruken var miljøvennlig og at hjelmen ikke skulle ligne noe annet vi hadde sett før!  Elevene måtte levere en eller flere fargelagte tegninger av produktet med skriftlige beskrivelser av funksjoner og materialvalg.

058

Over 140 elever fra Hoppern besøkte Moss by og industrimuseum, for å motta Designprisen 2012. Champagnebrusen satt løst. Foto: Trine Gjøsund – Øsfoldmuseene

Nå har juryen for fjorårets konkurranse kåret fire verdige vinnere: Vinneren i klassen Best Design er Cecilie Opperud. I klassen Beste Illustrasjon  går Truls Tronseter Jonsen av med seieren.  I klassen Mest Cracy er prisen delt mellom to jevnbyrdige vinnere: Christoffer Talberg Hamnes med sin Afrohjelm og Marcus Bertelsen for sin Popcorn og colahjelm! Østfoldmuseene gratulerer!

Juryformann  Einar Hareide skriver følgende om de innsendte arbeidene: Det var veldig mange fine løsninger på designoppgaven 2012. Alt fra hjelmer med innebygd mobiltelefonlader, til hjelmer med plass til popcorn og cola. Ett tema som gikk igjen noen ganger var «luehjelmen». En hjelm der det harde skallet var gjemt under en lue. Dette er en kjempebra ide´, som kamuflerer det harde skallet på en elegant måte. Her kan man bytte tekstil og mønster etter eget ønske. Endelig slipper man å se ut som en bananklase på hodet!

Om Cecilie Opperuds design skriver juryformannen: Hun har tegnet en luehjelm. Hun skriver: «hjelmen skal brukes som en lue slik at flere begynner å bruke hjelm.» Denne ideen var det flere som hadde men Cecilie hadde laget de fineste illustrasjonene og med tekst som tydelig beskriver de viktigste detaljene.Innsiden av hjelmen er laget av resirkulerte plastflasker. Det samme gjelder fleecen i foret. Stroppene er laget av ull slik at de er varme og behagelige mot huden, og tørker fort om de blir våte. Stoffet på utsiden er laget av økologisk bomull.

Om Truls Tronseter Jonsens hjelm Troll: Flotte tegninger! En hjelm som ser lett og elegant ut med innebygd lampe. Her foreslår Truls også å tre en lue over hjelmen om man ikke vil se ut som en hjelmbærer. Spennende ide´ at hjelmen er laget av resirkulert gummi med et tynt lag rustrfritt stål utepå, veldig stilig!

Og om crazyprisen skriver han kort og konsist: “Afro Hjelm” og “Popcorn og Cola Hjelm”. Say no more!

 

 

Fuglehus i funkisstil

torsdag, mai 16th, 2013
Fuglene trenger hulrom hvor de kan legge egg og oppfostre sine små utover sommeren. Bilde: Wildlife Gardens

Fuglene trenger hulrom hvor de kan legge egg og oppfostre sine små utover sommeren. Bilde: Wildlife Gardens

I forbindelse med utstillingen «funkis i moss» er det nå mulig å kjøpt fuglehus i funkisstil på Moss by og industrimuseum.
Sommeren er rett rundt hjørnet, og fuglene trenger hulrom hvor de kan legge egg og oppfostre sine små utover sesongen.

Funkisfuglehuset er en såkalt «multiholk» fra Wildlife Garden, og er en kombinert formater og fuglekasse.  På vinteren setter man «slåen for døren» og tar ut gulvet, og vips så har man den flotteste fòrstasjon.  På våren setter man gulvet på plass og åpner slåen foran hullet, slik at fuglene kan bygge rede til sine små.

Det fine lille huset får du kjøpt for kr 420 i vår museumsbutikk ved Moss by- og industrimuseum.

Send oss gjerne en forespørsel pr epost også:
postmottak@arkiv.ostfoldmuseene.no

Dersom du heller vil snekre din egen fuglekasse, kan du få gode tips i denne artikkelen, også om hvordan den skal henges opp og stelles.

Les mer om funkisutstillingen

Prisutdeling til designspirer i Moss

onsdag, februar 22nd, 2012
Maria Melhus, Danielle Kristiansen og Ronja Jacobsen fikk prisen for den mest crazy idéen. Foto: Trine Gjøsund

Maria Melhus, Danielle Kristiansen og Ronja Jacobsen fikk prisen for den mest crazy idéen. Foto: Trine Gjøsund

8. klassinger fra Bytårnet, Verket og Nøkkeland skoler i Moss stakk av med seieren i den årlige industridesignkonkurransen i Moss. Oppgaven denne gang var å designe en nyskapende og gjerne multi-funksjonell nattbordlampe. Vinnertegningene viser at det ikke har blitt spart på kreativiteten. Moss by- og industrimuseum hadde gleden av å dele ut premier for henholdsvis lureste idé, fineste illustrasjon og mest crazy idé.

Lillian Huynh, Sol Marie Ronæs, Maren Ileby Wessel Fredriksen og Aleksander Haug fra Bytårnet skole stakk av med prisen for den lureste Idéen med «Vaktlampen». Foto: Trine Gjøsund

Lillian Huynh, Sol Marie Ronæs, Maren Ileby Wessel Fredriksen og Aleksander Haug fra Bytårnet skole stakk av med prisen for den lureste Idéen med «Vaktlampen». Foto: Trine Gjøsund

Det årlige industridesignprosjektet for 8. klassingene i Moss er et samarbeid mellom Den Lokale Kulturelle skolesekken, Østfoldmuseene – Moss by- og industrimuseum og Hareide Design.

Elevene får oppleve et lærerikt foredrag om industridesign av designeren Einar Hareide etterfulgt av omvisning i museet med fokus på lokal industridesign. Deretter blir elevene invitert til å delta i en designkonkurranse.

Anna Gargul, Lili Ho Nguyen og Julianne Lyby fra Verket skole fikk prisen for fineste illustrasjon med sin feminine jentelampe. Foto: Trine Gjøsund.

Anna Gargul, Lili Ho Nguyen og Julianne Lyby fra Verket skole fikk prisen for fineste illustrasjon med sin feminine jentelampe. Foto: Trine Gjøsund.

Som i de foregående årene var det også denne gangen mange elever som deltok i konkurransen og leverte tegninger med fyldige tekniske forklaringer. Juryen, som består av designere i firmaet Hareide Design, fikk en tidkrevende men spennende oppgave.

De tre verdige vinnerteamene er denne gang fordelt på Bytårnet skole, Verket skole og Nøkkeland skole.

Lillian Huynh, Sol Marie Ronæs, Maren Ileby Wessel Fredriksen og Aleksander Haug fra Bytårnet skole stakk av med prisen for den lureste idéen med «Vaktlampen»

Anna Gargul, Lili Ho Nguyen og Julianne Lyby fra Verket skole fikk prisen for fineste illustrasjon med sin feminine jentelampe

Maria Melhus, Danielle Kristiansen og Ronja Jacobsen fikk prisen for den mest crazy idéen.

Tekst: Trine Gjøsund

Mosseungdommen lærer om industridesign!

fredag, september 30th, 2011

Vinner av designkonkurransen 2010: Anna Jenssen

Mandag 10 oktober er det “kick-off” for årets industridesignprosjekt: Prisverdig design 2011. Einar Hareide, Hareide Designmill, holder foredrag på Parkteateret– og alle elever ved 8 trinn er invitert !

 Mossingene har mye flott industridesign å være stolte av, og bedrifter som Helly Hansen, Il-O-Van og TrioVing er kun et knippe produsenter som har fått utmerkelser for god design. Evnen til å frembringe produkter av høy kvalitet, både med tanke på form og funksjon, har bidratt til økonomisk vekst og utvikling i Moss.  God industridesign er nemlig “god butikk”!

Moss by- og industrimuseum, Den lokale kulturelle Skolesekken og Hareide Designmill samarbeider om prosjektet Prisverdig design 2011 – og tilbudet har gått ut til alle elever ved 8. trinn i Moss.

Den kulturelle Skolesekken er en nasjonal satsing som skal bidra til at elever i skolen får møte profesjonell kunst og kultur av alle slag. Satsingen forutsetter et samarbeid mellom kultur- og skolesektoren.

Einar Hareide er i dag en av landets fremste industridesignere og Hareide Designmill har blitt hedret med en rekke nasjonale og internasjonale priser. Produkter fra dette firmaet er representert i Museum of Modern Arts faste utstilling om industridesign.

Moss by- og industrimuseum er, blant mye annet, en god arena for formidling av designhistorien i Moss. De faste samlingene samt en egen designutstilling er et godt utgangspunkt for refleksjon. Kanskje er designbegrepet bredere enn det mange elever ser for seg?

Industridesign er viktig fra et bedriftsøkonomisk og samfunnsøkonomisk perspektiv, men det er også utfordringer knyttet opp mot det å leve i et forbrukersamfunn. Vi produserer en uhorvelig mengde produkter, og fokus på miljø er viktig. Skal et design klassifiseres som godt, bør det det derfor også være miljøvennlig å produsere og bruke.

I ukene frem mot november kommer elevene gruppevis til Moss by- og industrimuseum. Her formidles designhistorie og tanker rundt design. Vi ønsker at elevene skal få et bevisst forhold til industridesign, og om del av prosjektet arrangerer vi designkonkurranse. Ved å la elevene skissere egne produkter, med begrunnelser, får de føle litt på noen av de problemstillingene og utfordringene som ligger til grunn for et godt produkt. Og ikke minst: Det skal kåres vinnere i ulike kategorier, med premiering!

 Moss by- og industrimuseum gleder seg til å ta imot alle elevene ved 8. trinn!

 ——————————————————————————————————————————

For nærmere informasjon: kontakt Trine Gjøsund, e-post: trigjo@arkiv.ostfoldmuseene.no eller Elisabeth Mysen, e-post: elimys@arkiv.ostfoldmuseene.no, tlf. 69 20 52 70, Moss by- og industrimuseum

Nyskapende industri og god design – et tilbakeblikk på fem ulike bedrifter i Moss

fredag, september 16th, 2011

 

Skjenkekjele fra Il-O-Van Foto: Trine Gjøsund

Industrien i Moss har produsert et bredt spekter av varer i flere hundre år. Fra kuler og kanoner til låser som kan åpnes med mobiltelefoner. Noen produkter har gått i glemmeboken mens andre har satt Moss på verdenskartet.

Helly Juell Hansen startet opp produksjon av oljeklær for fiskere i 1877. Allerede året etter ble disse klærne markedsført på Verdensutstillingen i Paris (Exposition Universelle). Bedriften har siden vunnet en rekke priser for sine produkter, og HH er en internasjonalt kjent merkevare.

We have a wonderful history based since 1877 in the same small town, Moss, in Norway, as makers of the original protective layer between people and the weather. (Administrerende direktør for Helly Hansen, Peter Sjölander til avisen The Telegraph – 16 august 2008)

I 1923 vendte en delegasjon fra IL-O-VAN i Moss hjem fra Verdensutstillingen i Rio de Janeiro med en gullmedalje i bagasjen, hedret for sine eminente aluminiumsprodukter. Noen år senere gikk også bedriftens nyskapende skjenkekjele sin seiersgang over Europa. På folkemunne ble den kalt for vørtekaka, for folk syntes formen på den kunne minne om en slik.

Moss Rosenberg Verft fikk stor internasjonal oppmerksomhet på 1970-tallet for sine gass- og kjemikalietankere. Spesielt viktige ble de høyteknologiske LNG-skipene med kulegasstankene.

Internasjonal oppmerksomhet på 1970- tallet fikk også beslag- og låseprodusenten TrioVing for sin mekaniske hullkortlås for hotelldører. Dette var verdens første anvendbare hullkortlås som kunne kodes om for hver hotellgjest. Dette ble starten på industrieventyret for VingCard som ble dannet som eget selskap.

Østfoldmuseene – Moss by- og industrimuseum har i denne utstillingen plukket fram smakebiter fra de fem nevnte bedriftene samt et lite knippe produkter produsert av andre. Alle gjenstandene vi viser fram, har gjort seg fortjent til heder og ære. Noen av produktene har gått ut på dato, men er historisk interessante og kan fortelle oss noe om trender og tendenser. En redningsvest eller et kokekar som hadde utmerket design for hundre år siden er ikke nødvendigvis et godt produkt i dag. Teknologiske nyvinninger, nye materialer, nye produksjonsmuligheter og nye trender er viktige faktorer som endrer industriproduktenes design og bruksområder.

For nærmere informasjon om utstillingen, kontakt konsulent Trine Gjøsund, Moss by- og industrimuseum. Tlf: 69205276, trigjo@arkiv.ostfoldmuseene.no eller formidler Elisabeth Mysen, Moss by- og industrimuseum. Tlf: 69205274, elimys@arkiv.ostfoldmuseene.no

Grete Prytz Kittelsen. Emalje og design – NRK omtale av sommerutstilling!

onsdag, juni 15th, 2011

 

5 fat - Cathedral. Foto: Helga Bu
Fra serien Cathedral. Foto: Helga Bu.

Grete Prytz Kittelsen (1917-2010) er blitt kalt “Scandinavian Design-dronningen”. Hun er blant Nordens fremste formgivere og har mer enn noen vært med på å sette norsk design på verdenskartet. Blant hennes største meritter var helt nye emaljefarger og en revolusjonerende teknikk der hun tegnet og freste i metallet – noe som ga unike mønstre og farger. Etter at hun hadde lansert denne teknikken i sine sølvarbeider, ville hun skape “vakrere hverdagsvarer” og begynte sitt samarbeid med Cathrineholm A/S ved Halden i 1955.

Grete Prytz Kittelsen var en av våre første kunstnere i industrien, og med henne ble Cathrineholm A/S en av de mest suksessrike småindustribedrifter i Norge i etterkrigstiden. Hun ville “sette farge på hverdagslivet” og lanserte den fargerike serien Cathrine med i alt ti forskjellige farger i opak emalje. En annen serie, Cathedral, ble produsert med fire forskjellige farger i transparent emalje og de populære mønstrene “Fjær” og “Strek”. I 1957 fikk hun gullmedalje for disse arbeidene på Triennalen i Milano. Hun har også fått en rekke andre utmerkelser på nasjonale og internasjonale utstillinger. I 1962 lanserte Prytz Kittelsen den populære og elegante kjelen Sensasjonskasserollen, som i 1965 ble dekorert med det kjente “Lotus”-mønsteret.

5 boller - firkant. Foto: Helga Bu.

5 boller - firkant. Foto: Helga Bu.

Utstillingen omfatter 100 av hennes fargerike og vakre bruksgjenstander i stål, jern og emalje for Cathrineholm. “Mix og match”-servisene med tallerkener, fat, boller og kasseroller fant veien til tusener av hjem og er i dag designikoner og ettertraktede samleobjekter.

Vandreutstillingen, som er lånt fra Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, vises i Olavsgalleriet på Borgarsyssel Museum fra 4. juni til 21. august. I tillegg vises også materiale og gjenstander som er i Østfoldmuseenes arkiv og samlinger, og som kan knyttes til Cathrineholm A/S.

Se NRK-Østfolds innsalg om utstillingen her >>>

 

Velkommen!

Hoppern skole gjorde rent bord!

fredag, februar 4th, 2011
Phone Pen Pro designet av Anna Jenssen

I den årlige designkonkurransen for elever på 8. trinn i Moss gjorde Hoppern skole rent bord. Første prisen gikk til Phone Pen Pro designet av Anna Jenssen. Andre pris gikk til Charmy designet av Vilde, Petter og Kristine, mens årets crazypris gikk til Reggis mobil designet av Robin, Linn og Edvard og Silje. Østfoldmuseene gratulerer!

Hvert år arrangerer Moss by- og industrimuseum i samarbeid med Den kulturelle skolesekken i Moss kommune og Hareide Design designkonkurranse for elevene på 8. trinn. Gjennom noen hektiske uker får elevene et inspirerende foredrag av en profesjonell designer, omvisning på museet og delta i en spennende konkurranse. Det er stas å bli juryert av profesjonelle designere, og elevene får klare retningslinjer for arbeidet.

 
Designoppgaven
 

 

Charmy, jentemodell designet av Vilde, Petter og Christine

I år skulle de unge designspirene skape en mobiltelefon som var lett å bruke og perfekt både for deres eget og for jordens behov. Juryen hadde varslet at de ville legge vekt på at elevene viste at de kunne omsette kunnskap fra designforedraget i oppgaven, at telefonen var funksjonell, at materialbruken var miljøvennlig og at den ikke skulle ligne ne annet vi hadde sett før!

 

Elevene måtte levere en eller flere fargelagte tegninger av produktet sitt, skriftlige, tydelige forklaringer på de forskjellige funksjonene og en beskrivelse av hvorfor deres løsning skulle være den beste. En lur baktanke var selvsagt at elevene skulle kunne bruke prosjektet til å bli bedre både i norsk, naturfag, kunst- og håndverk, historie og samfunnsfag! Mye bakgrunnsstoff til designoppgavene kunne elevene finne på internett, men da måtte de jammen kunne lese engelsk også!

Juryformann var Einar Hareide, og i begrunnelsen beskriver han vinnerne slik:

 

Første pris: Phone Pen Pro

 

Dette er et spennende konsept som setter i gang fantasien! Flotte og tydelige illustrasjoner og veldig bra beskrivelse av hvordan de forskjellige delene i telefonen virker. Dette er også et konsept som sikkert kan lages om ikke så lenge og kan utvide telefonens bruksområde med å vise bilder og tekst oppforstørret på en vegg f.eks.

 

Reggis Mobil, utsnitt, designet av Robin, Linn, Edward og Silje

Reggis Mobil, utsnitt, designet av Robin, Linn, Edward og Silje

Andre pris: Charmy

Et fint konsept som sikkert kan lages om ikke så lenge, og som også kan fungere som et smykke som man kan dekorere som man vil. Fint at den kan brukes både av jenter og gutter. God ide at en «charm» kan dras ut og brukes som høretelefon.

Reggis Mobil

Absolutt helt crazy, telefon innebygd i tannreguleringen! Ja-ja hvorfor ikke, det er visstnok de som får in radiostasjoner gjennom fyllingen i tennene så hvorfor ikke telefon?