Posts Tagged ‘ekspedisjon’

Ikke noe ringere enn skipspumpen fra polarskuta Fram?

mandag, desember 21st, 2015
DSCN7552

Pumpa på torget på Borgarsyssel Museum. Foto: Mona Beate Vattekar

Helt siden jeg begynte å arbeide på Borgarsyssel Museum har jeg hørt at vannpumpa på museumstorget skal stamme fra polarskipet Fram. Nysgjerrig som jeg er, tenkte jeg at dette må jeg finne ut mer om! Jeg satt meg derfor ned med museets brevarkiv og begynte å lese. Det gikk ikke lang tid før jeg fant det jeg lette etter.

I et brev til Det kongelige norske Forsvarsdepartement, datert 12. september 1928, kunne jeg lese at museets daværende leder Ingebret Aas, på bakgrunn av oppslag i lokalpressen, hadde tatt til orde for at polarskuta Fram skulle plasseres på Borgarsyssel Museum. Museets styre derimot, mente at «plassering av skuten ved et museum blant gamle huser eller omgitt av skog o.s.v. neppe vil være de riktige omgivelser». De foreslo derfor en annen løsning, som innebar at Fram skulle flyttes til Roald Amundsens fødested på Hvidsten i Borge. Frithjof Nansen var imidlertid uenig i dette, og mente at Fram burde havne i Oslo.

I et brev til det Kongelige Norske kirke- og Undervisningsdepartement, datert 29. april 1929, skriver Ingebret Aas om den kulturhistoriske delen av Østfoldutstillingen som skulle åpnes på Borgarsyssel i 1930. Han skriver likeledes om hvor beklagelig det ville være hvis det skulle gå slik at polarskuta Fram ble stilt ut under Olavsjubileet i Trondheim samme år, slik de hadde søkt om. «Det ville derfor være meget beklagelig om Fram skulle bli trukket bort fra Roald Amundsens fødested hvor den naturlig passer inn i en fiskeriutstilling». Han så for seg at Fram skulle ankomme til Hvidsten til Olavsjubileet og Østfoldutstillingen, og skriver videre at «Til et formål som dette kan man vel også påregne å få utlånt til Fram det av skutens utstyr som ennu finnes i statens eje». Og det er her jeg tror at pumpen på museumstorget kommer inn i bildet. For selv om Fram ikke kom til Hvidsten, ser det ut til at Borgarsyssel fikk låne utstyr fra Fram til jubileet i 1930.

I utstillingskatalogen til den kulturhistoriske utstillingen kommer det også frem at det er en pumpe på torget, men den er imidlertid ikke beskrevet ytterligere. Det er først i 1958, i heftet «Halvthundre bilder fra Borgarsyssel Museum» at pumpen omtales nærmere, og da som «ikke noe ringere enn skipspumpen fra polarskuta Fram».

Våren 2015 ble det klart at pumpen, etter 85 år i tjeneste ved museet, var i så dårlig forfatning at den måtte tas inn. Jeg kontaktet derfor Frammuseet for å høre om de kunne ha interesse av denne. Og jeg fikk raskt svar fra en entusiastisk museumsdirektør, Geir Kløver, at det hadde de så absolutt! Og i dag, den 21. desember 2015, ble pumpen offisielt overdratt til Frammuseet.

På spørsmål om han tror at pumpen kan være fra Fram, svarer Geir Kløver at det nok ikke er så sannsynlig at treverket stammer fra Fram, men at pumpens metalldeler kan gjøre det. Kanskje er de laget av smeden på Fram? Frammuseet skal undersøke saken nærmere.

Fortsettelse følger!

God jul!

Tekst: Mona Beate Vattekar – Østfoldmuseene

 

Kongelig jakke til Moss by- og industrimuseum

tirsdag, mars 10th, 2015

  

Karl-Einar Jensen fra Helly Hansen overrakte den kongelige jakka til Avdelingsdirektør Hege Hauge Tofte. Foto: Bjørg Holsvik / Moss by- og industrimuseum

Sports Marketing Manager Karl-Einar Jensen fra Helly Hansen overrakte den kongelige jakka til Avdelingsdirektør Hege Hauge Tofte. Foto: Bjørg Holsvik / Moss by- og industrimuseum

Den røde dunjakka fra Helly Hansen har vært i bruk av selveste Prins Harry. I 2013 deltok han i Walking with the wounded, en veldedig ekspedisjon for skadde krigsveteraner som gikk til Sydpolen. Et viktig budskap med ekspedisjonen var å vise motet, innsatsen og hva veteranene har ofret i tjeneste for landene sine, men også å minne hverandre på hva vi skylder dem tilbake.

Før start ble krigsveteranene delt inn i tre lag som konkurrerte om å komme først fram til Sydpolen. Å gå 335 kilometer på 16 dager under ekstrem kulde var krevende, og det ble stilt strenge krav både til opptrening, lagbygging og varme og funksjonelle klær. Alle deltakerne inkludert den britiske prinsen ble utrustet med klær sponset av Helly Hansen.

Sports Marketing Manager Karl-Einar Jensen fra Helly Hansen var med på forberedelsene. Han kan fortelle at behovene hos de skadde deltakerne var veldig ulike alt etter hvilke typer skader de hadde. Helly Hansen stilte derfor med egne syersker som kunne tilpasse plaggene slik at de var funksjonelle og gode under den lange ekspedisjonen. Her kan du lese mer om forberedelsene og ekspedisjonen: http://www.emercedesbenz.com/lifestyle/style/helly-hansen-official-clothing-partner-of-walking-with-the-wounded/attachment/helly-hansen-walking-with-the-wounded-prince-harry-2/

Med på ekspedisjonen var også den norske polfareren og eventyreren Inge Solheim og skuespilleren Alexander Skarsgård. Den strabasiøse ekspedisjonen ble filmet, og det ble produsert en TV-serie.

Avdelingsdirektør Hege Hauge Tofte er veldig stolt over at det er Moss by- og industrimuseum som har fått den berømte jakka og ikke et museum i London eller i Oslo. Museet har fra før en større samling tekstiler, gjenstander, fotografier og arkivmateriale fra bedriften som i 1877 startet opp med produksjon av regntøy for sjøfolk på Høyenhald i Moss. Er du nysgjerrig på hva som finnes i samlingen, kan du ta en titt i samlingen på Digitalt Museum, se: https://digitaltmuseum.no/search?query=helly%20hansen

En utstilling som viser kjente og kjære moteplagg fra Helly Hansen er også under arbeid. Dette blir Moss by- og industrimuseums sommerutstilling og åpnes 14. juni 2015.