Posts Tagged ‘Elingaard Herregård’

Jul på Herregården

torsdag, desember 3rd, 2015
Velkommen til en julepyntet Elingaard Herregård. Foto: Espen Nordenhaug

Velkommen til en julepyntet Elingaard Herregård. Foto: Espen Nordenhaug

Vårt tradisjonelle «Jul på Herregården» på vakre Elingaard Herregård skjer i år søndag 6. desember fra kl. 12.00 – 16.00.

Det blir sang og musikk, historiefortelling, turer med hest og kjerre, og ekte gammeldags julestemning som bare Elingaard kan det! Mat og drikke vil du finne, og du vil også få mulighet til å gjøre litt julehandel, både i vår museumsbutikk og i våre markedsboder. Aktiviteter for hele familien!

Du kan få se en ekte julebukk i Østfløya – og lage din egen julebukkmaske på juleverkstedet, som du kan gå i tog med klokka 15.30.

I Fredrikstad Museums samling finnes en unik julegeit - den ene av kun to bervarte i Norge. Foto: Øyvind Andersen

I Fredrikstad Museums samling finnes en unik julegeit – den ene av kun to bevarte i Norge. Foto: Øyvind Andersen

Program for dagen blir som følger (med forehold om små endringer):

12.00 – Åpningssalutt ved Kong Frederik IV’s Tambourafdeling og innmarsj ved Manstad Skolekorps

I Drengestua:
12.30 – 13.00 – Fortellerverksted for barn
13.00 – 13.45 – «Nissesprell» – en annerledes eventyrstund!
14.00 – 14.30 – «Da trollene holdt julelag» – fortellinger for voksne

13.30 – Manstad Skolekorps spiller julesanger i salongen

15.00 – Manstad Skolekorps spiller til juletregang i borggården

15.30 – Tog med alle julebukkmaskene i borggården

16.00 – Takk for i dag – og God Jul!

Velkommen til vårt stemningsfulle førjulsarrangement.

Familiebillett kr. 200,- (maks 4 pers).
Enkeltbillett kr. 70,-


Hva skjer hvor?

I kartet under kan du klikke på de grønne punktene for å se hva som skjer hvor.


Se bilder fra Jul på herregården 2012

Cecilia Vennersten på Elingaard Herregård

tirsdag, november 3rd, 2015
Cecilia Vennersten

(Cecilia Vennersten)

Sesongens siste «Gjestespill på Elingaard» går av stabelen søndag 8. november – og da får herregården besøk av Cecilia Vennersten!

Helt siden sitt gjennombrudd i «Stjerner i sikte» i 1994 på svensk TV har Cecilia blitt en av de største sangstjernene i Sverige. Gjennom sin låt «Det vackraste» (1995), som solgte til platina både i Sverige og Norge, ble hun også allemannseie i Norge. Hun mottok den svenske Grammy for denne låten.

Siden har hun befestet sin stilling som sangerinne innenfor en rekke sjangre. De seneste årene har hun også turnert hele Norge rundt med julekonserter med Gaute Ormåsen og Christian Ingebrigtsen.

Til Elingaard tar hun med seg pianist Bjørn Halstensen, og inviterer til en intimkonsert med både egne og andres låter. Det blir en reise i vakker sang og vakre stemninger, og naturligvis, «Det vackraste».

Dørene åpner kl 17.00 – konserten starter kl 18.00.

Billetten koster 250 kr – selges i døra – og inkluderer kaffe og kaker i salongen

 

 

 

 

Feil kjerring er verre enn stokkmaur i gamle hus!

mandag, oktober 26th, 2015

«Feil kjerring er verre enn stokkmaur i gamle hus!»
Utsagnet kommer fra Tove Elise Ihler, og hun besøker Elingaard Herregård torsdag 29. oktober kl. 19.00 – for å fortelle om bygningsvernsmoro, og bygningsvernsorger, noe mange av oss kan kjenne oss igjen i.

Foto Inger Tvete

Foto Inger Tvete

Tove Elise Ihler er foredragsholder, inspirator og rådgiver hos Riksantikvaren, hun er levende opptatt av bygningsvern og bevaring og vi lover et inspirerende foredrag med glimt i øyet!

Dørene åpner 18.00, foredraget starter 19.00.
Billetten koster 100 kr per pers og inkluderer kaffe og kake.

Velkommen til en inspirerende aften på herregården!

Les mer om Elingaard Herregård her –>

Musikalstemning på Elingaard Herregård

mandag, oktober 19th, 2015

Søndag 25. oktober er det Sanne Kvitnes som gjester Elingaard, i vår populære konsertserie «Gjestespill på Elingaard».

Foto Sanne Kvitnes

Foto Sanne Kvitnes

 

Akkompagnert av Bjørn Halstensen på piano, vil Sanne Kvitnes synge oss gjennom stiler og epoker fra musikaluniverset, både på norsk, svensk og engelsk. Vi vil få oppleve alt fra klassikere til mer ukjente låter. Bjørn og Sanne har som mål å få frem både latter og tårer i løpet av konserten, sa ta med dere musikkgleden og nysgjerrigheten, og gled dere til toner fra for eksempel Kristina från Duvemåla og Ungen.

Velkommen til atter en koselig høstaften på herregården!

Dørene åpner 17.00 – kaffe og kaker i salongen

Konserten starter 18.00

Billetter: 250 kr – selges i døra og  inkluderer kaffe og kake

Sees på Elingaard!

 

En djevelsk høstkveld på Elingaard Herregård

onsdag, oktober 14th, 2015
Trond Gudevold

(Trond Gudevold)

Lørdag 17. oktober kan du oppleve et stevnemøte med djevelen på Elingaard Herregård!  I «A date With the devil and some happy Klezmer Music»  tar Trond Gudevold og Sigstein Folgerø deg med på et musikalsk dypdykk i et djevelsk repertoar for den med sterke nerver!

Vi besøker karakterer fra operaens og musikalens verden, som er antagonistene til de tradisjonelle heltene i opera og musikkteater. Mange komponister har skildret inkarnasjoner av djevelen og andre villstyringer. Weber, Gonoud, Boito, Mozart og Rossini er noen av dem.
Hvem er disse karakterene? Hva står de for? Hvorfor velger kvinnene Don Giovanni i stedet for den joviale Masetto? Kom og finn det ut – hvis du tør!

Vi avslutter med deilig Klemzer musikk, der smektende musikalske linjer, store følelser og heftige tempi står i fokus.

 

Dørene åpner kl. 18.00 – og vi serverer suppe som er  inkludert i billettprisen. Billetter : 300 kr per person (selges i døren fra kl 18.00, 1 time før konserten)

Japansk musikk på Elingaard Herregård

fredag, august 7th, 2015

Søndag 16. august kl. 13.00 kan du oppleve både en minikonsert med koto, og et foredrag om japansk musikk, ved Liv Lande, på vakre Elingaard Herregård.

Koto_Liv Lande 1_crop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liv Lande har dr.grad i etnomusikologi (musikkantropologi) fra Department of Ethnomusicology, University of California Los Angeles (UCLA), med spesialisering i japansk og austasiatisk musikk. Avhandlingen hennes drøfter musikalske og sosiale endringer ved kotomusikk i verden i dag. Liv Lande har mastergrad fra Japan i musikkvitenskap, i tillegg til undervisning i koto og shamisen (lutt) ved Sawai Koto School, som hun fikk mens hun studerte i Japan et par år.

I foredraget vil Liv Lande fortelle om japansk musikk generelt, kort om historie, og litt om japansk musikk i dag. Elles vil fokuset ligge på kotomusikken, musikkestetikk og det tradisjonelle mester-elev-forholdet. I minikonserten vil hun spille en klassisk komposisjon fra rundt 1600-talet og en nyere komposisjon fra 1980-talet.

Koto er en japansk langsitar med historie helt tilbake til 8-900 tallet,  da instrumentet ble innført fra Kina som del av hoffmusikken gagaku. Gjennom flere hundre år har instrumentet utviklet sin særegne musikksjanger. Den klassiske kotomusikken i dag går tilbake til 1600-tallet, og er fortsatt godt ivaretatt. Det fins et aktivt og nyskapende miljø for samtids-kotomusikk i Japan i dag.

Tid: Søndag 16. august kl. 13.00
Sted: Elingaard Herregård

På herregården kan du også se årets utstilling som er  “I Østen stiger Japan opp” som viser ulike sider av japansk kultur bl.a gjennom tresnitt, porselen, musikk, blomsterdekorasjoner; ikebana, lakkarbeider og kimonoer.

Foto: Anne-Stine Johnsbråten

Den kulturhistoriske utstillingen følges av en fotoutstilling av Anne-Stine Johnsbråten med tittelen; «Good Wife, Wise Mother – Women in Japan». Utstillingen tar for seg kvinner, likestilling og kjønnsroller i Japan i dag. I prosjektet dokumenteres kvinners hverdagsliv gjennom ulike generasjoner, miljøer og yrkesgrupper.

Elingaard har åpent fra 12.00 – 16.00 hver onsdag og søndag i sommer, til og med søndag 30. august

Billetter: 60 kr for voksne, 20 kr for barn (0-5 år gratis)

Foredrag om japansk tresnitt og Japansk teseremoni

tirsdag, juli 14th, 2015

Søndag 9. august kl. 13.00 har vi gleden av å invitere til foredrag kalt «Fra Japan til Jølster» ved Knut Myrer.

Knut Myrer er opprinnelig utdannet skipsingeniør i Oslo, og har siden 2003 vært styreleder i Norsk Selskap for Orientalsk Kunst og Keramikk. Han var fra guttedagene fascinert av Marco Polo og Østen, og oppholdt seg 2 år i Japan f.o.m. januar 1976 t.o.m. desember 1977 i et utvekslingsprogram sammen med europeisk og japansk ungdom. I den perioden reiste han over hele Japan, og var prosjektleder for kultur-og festivalarrangement i ca 15 byer fra Kyushu i sør til Hokkaido i nord.
Hans foredrag for dagen vil handle om japansk tresnitt, historie og utvikling. Som kunstform er det japanske tresnittet uovertruffent i verdenskunsten. Han vil fortelle om teknikken, og ikke minst om hvordan det japanske fargetresnittet, UKIOYE, påvirket impresjonistene og vår egen kunstner, Nicolay Astrup.

Foto Knut Myrer

Foto Knut Myrer

Vi får også oppleve en Japansk teseremoni, som demonstreres av Svein Westad. Det vil bli mulighet for noen fra publikum til å være med.

Japansk teseremoni. Foto Svein Westad

Japansk teseremoni. Foto Svein Westad

På herregården kan du også se årets utstilling som er  “I Østen stiger Japan opp” som viser ulike sider av japansk kultur bl.a gjennom tresnitt, porselen, musikk, blomsterdekorasjoner; ikebana, lakkarbeider og kimonoer.

Foto: Anne-Stine Johnsbråten

Den kulturhistoriske utstillingen følges av en fotoutstilling av Anne-Stine Johnsbråten med tittelen; «Good Wife, Wise Mother – Women in Japan». Utstillingen tar for seg kvinner, likestilling og kjønnsroller i Japan i dag. I prosjektet dokumenteres kvinners hverdagsliv gjennom ulike generasjoner, miljøer og yrkesgrupper.

Elingaard har åpent fra 12.00 – 16.00 hver onsdag og søndag i sommer, til og med søndag 30. august

Billetter: 60 kr for voksne, 20 kr for barn (0-5 år gratis)

Du kan også oppleve dramatisert omvisning kl. 14.00, samt besøke vår museumsbutikk og herregårdskafe.

Foredrag: Norge – Japan m/Jan-Lauritz Opstad

mandag, juli 6th, 2015
Foto: Anne Eriksdatter Bye

Jan – Lauritz Opstad. (Foto: Anne Eriksdatter Bye)

Søndag 19.juli kl 13.00 kommer seniorforsker Jan-Lauritz Opstad til Elingaard Herregård for å fortelle historien om Japan-samlingen på Nordenfjeldske kunstindustrimuseum fra 1895 til i dag. Foredraget har fått tittelen Norge-Japan.

På herregården kan du også se årets utstilling som er  «I Østen stiger Japan opp» som viser ulike sider av japansk kultur bl.a gjennom tresnitt, porselen, musikk, blomsterdekorasjoner; ikebana, lakkarbeider og kimonoer.

Foto: Anne-Stine Johnsbråten

Den kulturhistoriske utstillingen følges av en fotoutstilling av Anne-Stine Johnsbråten med tittelen; «Good Wife, Wise Mother – Women in Japan». Utstillingen tar for seg kvinner, likestilling og kjønnsroller i Japan i dag. I prosjektet dokumenteres kvinners hverdagsliv gjennom ulike generasjoner, miljøer og yrkesgrupper.

Elingaard har åpent fra 12.00 – 16.00 hver onsdag og søndag i sommer, til og med søndag 30. august

Billetter: 60 kr for voksne, 20 kr for barn (0-5 år gratis)

Du kan også oppleve dramatisert omvisning kl. 14.00, samt besøke vår museumsbutikk og herregårdskafe. Husk også å  se innom de nyfødte
kalvene for å gi oss ditt navnforslag!

 

 

Ikebana – japansk blomsterkunst og foredrag ved Lisbeth Lerum

tirsdag, juni 23rd, 2015

I forbindelse med sommerens utstilling på Elingaard Herregård, «I Østen stiger Japan opp»om japansk kultur, som blant annet omhandler ikebana, inviterer vi til en fordypning i nettopp dette emnet, søndag 28. juni kl. 13.00.

Lisbeth Lerum

Lisbeth Lerum

Lisbeth Lerum har vært med fra starten av Ikebana International Norge i 1991, og har vært både president og i styret i mange år. Hun startet undervisning i ikebana og i japansk kultur i 1996, og har undervist mer enn 100 elever. Lisbeth er tilknyttet Sogetsu skolen, Tokyo, som er landets største og ledende innen ikebana i Japan.

Lisbeth Lerum reiser rundt og holder demonstrasjoner, foredrag og utstillinger, og jobber fast med å designe ikebana arrangementer ved den japanske ambassaden. Og nå er vi så heldige å få henne på besøk til Elingaard Herregård!
Herregården er åpen fra 12.00, med museumsbutikk, herregårdskafe – foredraget starter kl. 13.00 og inngår i vanlig inngangsbillett 60,- voksne / 20,- barn.

Vi gjør oppmerksom på at du også kan oppleve vår populære dramatiserte omvisning etter foredraget. Den starter som vanlig kl. 14.00

Sesongåpning Elingaard Herregård

lørdag, juni 6th, 2015
Dramatiserte omvisninger. Foto: Hilde Marthinsen

Dramatiserte omvisninger. Foto: Hilde Marthinsen

Søndag 7. juni starter sommersesongen for fullt på Elingaard Herregård. Herregården viser seg i ny skrud mot hagen, der den flotte nye toetasjes hageverandaen står ferdigstilt.

Det gjenstår fortsatt arbeider innendørs før den nye brudesuiten vil stå klar i andre etasje, men utvendig er utgangspartiet mot hagen ferdig  – og i bruk.

Museets nyåpnede utstilling for sommeren heter «I Østen stiger Japan opp», her viser vi japansk kultur gjennom tresnitt, porselen, musikk, ikebana, lakkarbeider og kimonoer. Du kan også se fotoutstillingen av Anne-Stine Johnsbråten som heter «Good wife , wise mother – women in Japan».

I Østfløyas andre etasje kan du se Onsøy Bygdekvinnelags utstilling av «Hva sjøfolka hadde med seg hjem i skipskista…»

 

Våre spennende og populære dramatiserte omvisninger har premiere denne søndagen kl. 14.00, og går hver søndag sesongen gjennom, til og med søn. 30. august.

Vi har også åpent hver onsdag i sommer, så våre åpningstider blir søndag og onsdag 12.00 – 16.00, fra og med 7. juni – til og med 30. august.

Huskeparken, fejakt og de gammeldagse lekene venter på barna, og hold av søndag 12. juli til vårt årlige teselskap i hagen.. Se også – Hva skjer? Kalenderen her på nettsiden for mer informasjon om alle aktivitetene på Elingaaard i sommer, samt på Fredrikstad Museum.

Se videopresentasjon av Elingaard herregård.