Posts Tagged ‘Film’

Ny forestilling på Storedal Kultursenter neste sommer

søndag, september 20th, 2015

På Storedal Kultursenter er det planer om en ny og storslagen forestilling neste år. Det er Stiftelsen Storedal Kultursenter, Østfoldmuseene og Litteraturuka Sarpsborg som står bak oppsetningen. Produsent og instruktør er Karl Erik Solgård, mens Jonas Bjerketvedt er lyddesigner og musiker. Skuespiller Terje Strømdahl har hovedrollen.

Her er en liten teaser som ble laget i sommer:

«Fra mørke til lys» er basert på Erling Stordahls eget hørespill med samme tittel, men Karl Erik Solgård har frie hender i utformingen. En smakebit av forestillingen ble vist for et interessert publikum tidligere i sommer. Utdraget av forestillingen vekket stor interesse blant tilskuerne og det er allerede stor interesse for dette spennende prosjektet.  Om finansieringen kommer på plass, vil forestillingen bli å oppleve i det flotte amfiet på Storedal neste sommer.

Terje Strømdahl fikk Heddaprisen i 2001 og ble også nominert til samme pris i 2012.  I tillegg til å ha medvirket i flere filmer og TV-serier, har Strømdahl jobbet mye som skuespiller ved flere teater, blant annet ved Nationalteateret. Han har også virket som regissør. – Som skuespiller holder jeg øynene åpne. Erling var jo blind, men med tankene visker jeg ut det jeg ser, for å tilpasse meg rollen, sier skuespilleren.

Karl Erik Solgård har lang merittliste som instruktør, og var tidligere teatersjef ved Teater Ibsen i Skien.

Foto: Sarpsborg Arbeiderblad

Østfoldmuseene på YouTube

lørdag, april 25th, 2015

Vi har tilgjengeliggjort flere av våre filmer og videosnutter på nett. Bla i spillelista ved å klikke på «Playlist» øverst i venstre hjørne i videovinduet over. God fornøyelse!

Følg oss på Youtube –>

Årets julegavetips

tirsdag, desember 17th, 2013
Julereklame, Glassmagasinet, foto: Mona Beate Vattekar

Julereklame, Glassmagasinet, foto: Mona Beate Vattekar

Julen nærmer seg med stormskritt. Vi gir deg noen originale julegaveideer på tampen. Hva med den rykende ferske årboken fra Fredrikstad Museum? Eller kanskje du vil la fuglene bo med stil i et funkisfuglehus i vinter? Artiklene er til salgs i våre museumsbutikker på avdelingene. Se også flere produkter i vår museumsbutikk.

skriftseriehefter-til-salgsØstfoldmuseenes skriftseriehefter

Skriftserien har nå kommet opp i ti i antallet. Mot slutten av dette året utga vi både O. Sørensen KGL. HOF-VOGNFABRIKANT og Kvinder, politik og stemmerett. Heftene koster kr. 50,- per. stk med unntak av nr. 9 som koster kr. 100,-. Heftene er til salgs i alle våre museumsbutikker.

Se og les om alle heftene her

 

mindrealv-15-fremhevetFredrikstad Museums årbok XV MindreAlv

Fredrikstad Museum lansert sin 15. årbok tidligere i måneden. Boken har mottatt strålende kritikker. En lokalhistorisk godbit som dekker et bredt spekter av temaer. Boken er til salgs i museumsbutikken på Fredrikstad Museum for kr. 295,-.

Les mer om årboken her

 

 

minner-fra-moss-filmMossefilm: Minner fra Moss 1970 – 1990-årene

Film nr. 9 i serien Gamle Mossefilmer ble lansert 1. desember i år. Filmen er til salgs i museumsbutikken i Moss for kr. 200,-.

Les om filmen her

 

 

Fuglehus i funkisstil

I forbindelse med utstillingen «funkis i moss» tok vi inn et parti fuglehus i funkisstil i museumsbutikken i Moss. Funkisfuglehuset er en såkalt «multiholk» fra Wildlife Garden. Disse stilige husene er til salgs for kr. 420,- i butikken. Men vær rask, det er kun to eksemplarer igjen!

Les mer om fuglehuset her

 

 

Se flere produkter i vår museumsbutikk. God jul!

 

 

Bli med på barnas museumsfilmklubb!

fredag, oktober 18th, 2013
Krutt, Elias, Sinus og Pang i Elias og Kongeskipet

Krutt, Elias, Sinus og Pang i Elias og Kongeskipet. Foto: Filmrommet

Søndag 20. oktober 13.00 viser vi «Elias og kongeskipet» på Barnas museumsfilmklubb på Moss by- og industrimuseum. 

Den lille redningsskøyta Elias reiser ut på en farefull  en ekspedisjon nordover for å finne Kongeskipet som har forsvunnet på mystisk vis..

Filmen varer i 1 time og 16 minutter og har norsk tale. Den passer for alle, også voksne.  Gratis inngang.

Barn kan også skli i sekkesklia, male eget mel og leke med begerelevatoren vår.

Velkommen til små og store!

Dokumentarfilmen «Munchs mødre» spilles inn på Isegran

onsdag, januar 9th, 2013

Isegranhuset sett fra elva foto Toralf Seim

I år er det 150 år siden Edvard Munch ble født. I den forbindelse blir det laget en dokumentarfilm om Munchs mødre; Laura Cathrine og Karen Bjølstad (tante Karen). Søstrene var født og oppvokst i Fredrikstad. Moren Laura Cathrine døde da Edvard var bare fem år gammel, og tante Karen tok over. Et av innspillingsstedene er «Det gule huset» på Isegran, Fredrikstads eldste stående trebygning. Hvis du klikker deg inn på NRK Østfolds nyhetsinnslag fra mandag 7. januar (se lenken under), kan du se scener fra den vakre, gamle bygningen.

NRK-innslag om Munchs mødre

Filmen blir også spilt inn flere steder i Østfold, blant annet Gamlebyen og Borgarsyssel Museum.

Kinopremiere på «Munchs mødre» er 1. juni.

Østfoldmuseenes julekalender 2012

mandag, desember 3rd, 2012

Østfoldmuseenes julekalender hver arbeidsdag fra 3. desember til julaften

Velkommen til Østfoldmuseenes julekalender 2012. Det er mye som skal være unnagjort før julefreden senker seg i de tusen hjem, og  vi håper at de 16 julekalenderinnslagene som vi vil presentere  frem til og med julaften, vil vi gi deg et innblikk i noen av de tradisjonelle juleforberedelsene fra Østfold fra før tiden. 

Vår julekalender er noe utradisjonell i og med at den har én luke-åpning pr. arbeidsdag, og ikke hver dag som kanskje er mer vanlig. Østfoldmuseene har også produsert innslagene selv, men vil allikevel takke alle våre bidragsytere.  Derfor – vi håper du finner våre små førjulshistorier interessante og lærerike- og at de vil gi deg et lite innblikk vårt fylkes rike historie. Del gjerne historiene med dine venner og familie.

 

Klikk på luken under:Følg med på Østfoldmuseenes julekalender fra 3. desember

fredag, november 30th, 2012

Du hørte kanskje Radio Prime Sarpsborg sin julekalender i fjor? Mona Beate Buckholm Vattekar og Hilde Serine Krogstad fra Borgarsyssel Museum fortalte om juleforberedelsene slik de har vært gjort i Norge og Østfold i lang tid. Vi gjentar suksessen fra i fjor og presenterer i år vår egen nettbaserte julekalender.

Hver arbeidsdag fram til jul gir vi dere én videosnutt der Mona Beate og Hilde Serine også i år forteller om de tradisjonelle juleforberedelsene. Mange av juleforberedelsene er ganske like i dag, men vi har det nok litt enklere enn de hadde det før i tiden. I år har vi også fått med oss artist og skuespiller Erik-André Hvidsten på laget.

Følg med fra 3. desember her på Østfoldmuseenes nettsider.

Lysspill på Fredriksten festnings bygningsvegger

mandag, februar 27th, 2012

Nå kan du se festningens dramatiske historie på 11 minutter i autentiske omgivelser. Hver kveld projiseres lysspillet på to av festningens bygningsvegger. Ved hjelp av LED-belysning på steinveggene, surround-høyttalere og en massiv basskasse gir filmen publikum en opplevelse helt utenom det vanlige.

Haldens krigshistorie går tilbake til 1640-tallet og siden har det bokstavelig talt gått ”slag i slag”. Det har vært kampene mot svenskene som har satt sitt preg på Halden med Fredriksten festnings som det fremste symbolet. Med sin strategiske beliggenhet ble Halden sentrum for mange svenske angrep der Karl XIIs to angrep, i 1716 og 1718, er de mest kjente.

Karl XIIs død i 1718 foran Fredrikstens murer har gitt festningen og Halden et spesielt ry i historien. Dette dødsfallet satte et punktum for den svenske ”storhetstiden”.

Lurer du på hvordan filmen ble laget? Ta en titt på Fredriksten behind the scenes ->>

I anledning festningens 350-årsjubileum i 2011 ble det utviklet en 3D-animasjon som omhandler den svært krevende byggingen av festningen. Filmen kan du se i utstillingen i Østre kurtine på Fredriksten festning, eller i videovinduet under.

GLIMT FRA INDUSTRIEN I MOSS – film nr. 8

tirsdag, november 29th, 2011
GLIMT FRA INDUSTRIEN - FILM NR. 8

GLIMT FRA INDUSTRIEN – FILM NR.8

Gjennom flere år har Moss by- og industrimuseum satt sammen og markedsført gamle Mosse-filmer, og i år har Filmgruppen laget en industrifilm fra gamle Moss eller GLIMT FRA INDUSTRIEN I MOSS.

Fra og med søndag 4. desember fåes den kjøpt i museumsbutikken på Moss by- og industrimuseum!

På litt over en time får vi kortere og lengre klipp fra produksjon av både glass- og papirprodukter, likeså regntøy og kjøkkentøy, bokser og spann, låser, skilt og bygg og båter – og ikke minst biler.

Det dreier seg om filmbiter fra slutten av 1920-årene og frem til 1970-årene. Hvem som har laget opptakene er dessverre ikke kjent, men vi kjenner i alle fall igjen en del av de menneskene som er fanget inn av filmkameraet, og det gjør selvfølgelig filmene ekstra interessante for dem som har hatt familiemedlemmer ansatt ved bedriftene. Slitsomt var det å arbeide i fabrikkene den gang, og det er godt å kunne fastslå at dagens arbeidsplasser er blitt meget bedre.

Man kjenner også igjen en del av produktene som lages, og kanskje er det noen som har noe fra denne tiden ennå, for det var solide ting som kom ut fra fabrikkene, og Moss var godt kjent for sin allsidige industri. Mye er dessverre borte i dag, og derfor er det ekstra viktig at vi tar vare på slike opptak som vi har funnet frem og satt sammen til en film som varer litt over en time. Tekstene er laget av mannskapet i Filmgruppen, og tekstene er lest av Per Edfeldt, mens Thor Ødegaard har skaffet musikken fra Moss Gamle Musikkorps.

Filmgruppen består av Cato Pedersen, Erik Roth Nilsen, Gunnar W.R. Johansen, Per Edfeldt, Thor Ødegaard, Terje Unnemark og Ivar Ernø og støttes av Selskabet til Moss Bys Vel.

Samtidig har Filmgruppen ordnet med ”nytrykk” av de aller første filmene nr. 1 og 2 som har vært utsolgt de siste par årene, og de kan også kjøpes nå. Send en forespørsel pr epost til: postmottak@arkiv.ostfoldmuseene.no

 

Østfoldmuseene TV

torsdag, oktober 13th, 2011


Illustrasjon: Espen Nordenhaug. Klikk på logoen over for å laste videospiller.

Lurer du på hvordan Hvalerskøyta Takaka har fått sitt eksotiske navn? Visste du at et av verdens mest kompliserte ur står utstilt på Borgarsyssel Museum? Eller kanskje du vil vite mer om Narvestadbygningen på Folkenborg Museum? Østfoldmuseene har en rekke korte videosnutter og digitale fortellinger som vi ønsker å dele med publikum. Vi har derfor opprettet en side hvor mange av våre produksjoner er gjort tilgjengelig. Arkivet utvides fortløpende.

Ved å klikke på logoen øverst får du tilgang til videoarkivet. Videospilleren gjør det mulig å bla gjennom alle filene, men du kan også sortere filene basert på kategorier ved å klikke øverst på «Alle kategorier». Snurr film!