Posts Tagged ‘folkenborg museum’

Inntak 2015. Slitu og Sletner. En utstilling.

torsdag, november 26th, 2015

Hva har Folkenborg museum tatt inn i sine samlinger fra gårdene Slitu og Sletner i Eidsberg kommune? Hva var bestemt på forhånd? Hvordan kunne museet velge?

Det var bestemt at gårdsredskap og hestekjøretøy skulle gis til Folkenborg museum. Fra før har museet tatt imot flere gjenstander innenfor disse feltene fra de to gårdene. Folkenborg museum har spesielt ansvar for dokumentasjon av landbruk og samferdsel, og denne gaven er svært relevant. Mye gammelt gårdsredskap og kjøretøy på disse gårdene har stor formidlingsverdi. Gjenstandene er særdeles godt bevart, lagret under tak, og komplette. Et eksempel er traktoren Volvo T 31 fra 1950, med motorpresenning – og håndbok. Samlingen av hestekjøretøyer kompletteres med en bredslede, en smalslede , dombjeller og vognlykter.

Traktor

Museet ble også gitt mulighet til å samle inn gårdsarkivene. Disse består av alt det skriftlige materialet på gårdene som handler om personene som bodde der og driften av gårdene. Store mengder har blitt tatt vare på og vil på sikt gi et godt bilde av driften av gårdene, transaksjoner og private forhold. Gårdsarkiv kan være skifter, bankutskrifter, leieavtaler, dokumentasjon av kjøp og salg, private brev, kort, innbydelser, medlemskap, m.m.  Og mengder av brosjyrer. Vi tar fatt på arkiveringsarbeidet i 2016.

Boligenes innbo var i første omgang ikke tenkt som gave til museet. Folkenborg museum har heller ikke magasinplass til overs. Vi valgte å sende en «ønskeliste» til bostyret. Deler av disse ønskene ble innfridd. Listen hadde utgangspunkt i museets behov for å innrede 1700-talls huset Narvestadbygningen. Som svar på dette kunne museet ta imot to høyryggede stoler i skinn, skrivepult med 1700-talls malt dekor, to veggspeil og en dragonkiste fra 1769.

Vi fikk også anledning til å ta med flere mindre gjenstander; noe kan passe i det gamle butikkinteriøret, noe er vanlig husgeråd.  Enkelte gjenstander vil gå til praktisk bruk i interiørene dvs. til forbruk. Eksempel på dette er laken og duker.

I lokalmiljøet har man alltid forbundet gården Slitu med en madonna-figur fra middelalderen. Den tilhørte opprinnelig Tenor kirke, som igjen var privateid av blant annet bonden på Slitu. I den senere tid var madonnaens plass i storstua på Slitu. For tiden er den på Kulturhistorisk museum i Oslo.

Vi viser noe av dette inntaket fra Slitu og Sletner i en utstilling i museumlåven på Folkenborg museum. Åpen søndag 29. november, kl. 13 – 16.30, i forbindelse med familiearrangementet «Jul på museet».

 

Høvler, tvinger og bor

mandag, november 9th, 2015

Folkenborg museum har mye snekkerverktøy. Disse er innsamlet fra museets begynnelse i 1936 frem til våre dager. Arbeidet med å få en oversikt er godt i gang!

De meste av snekkerverktøyet har vært brukt i gårdsverksteder. Disse har vært delvis allsidig utstyrt, delvis spesialisert. Mange har hatt en virksomhet med spesielle leveranser, som for eksempel til Husfliden.

«Fellesprosjektet snekkerverktøy» ble gjennomført i oktober. Østfoldmuseene ønsker å drive samarbeid på tvers av avdelingene. Vi har god nytte av hverandres kunnskap. Og de fruktbare diskusjonene gjør oss alle litt klokere. Dessuten er det alltid godt for et lite museum å få innspill fra andre.
Noen dager ukene i oktober har vi arbeidet sammen. Vi har flyttet gjenstandene, rengjort, registrert på papir, fotografert, pakket, varmebehandlet og funnet plass på magasin. Vi har også foretatt en grov verdivurdering. Arbeidet med å legge inn i Primus og på Digitalt museum er i gang.

Fellesprosjektet har vært godt gjennomført. Teknisk konservator Randa Arntzen var prosjektleder. Gruppa har ellers bestått av Hege Steen Langvik og Morten Aabø fra Fredrikstad museum, Kathrine Sandstrøm fra Kystmuseet Hvaler og Bjørn Høie og Hilde Lauvland fra Folkenborg museum.

 

Østfolds vakre bunader – fagdag på Folkenborg 25. august

mandag, august 24th, 2015

Vandreutstillingen Østfolds vakre bunader kommer til Folkenborg museum 25. august. Det vil bli en ny fagdag den samme dato. Vi ser nærmere på gammelt draktmateriale i Østfold, på symboler i bunadsølv – og vi får besøk av Bjørn Sverre Hol Haugen, som nylig har tatt doktorgrad innenfor tekstil- og draktforskning. Fagdagen er åpen for alle interesserte. Se program.

Detalj av silkejakke. Foto Hilde Lauvalnd

Detalj av silkejakke.
Foto Hilde Lauvalnd

 

ØSTFOLDS VAKRE BUNADER
Invitasjon til fagdag om Østfolds bunader
Sted: Folkenborg Museum, Narvestadveien 7, 1850 Mysen
Tid: 25.august 2015
Kl 16.00 – ca19.30

* Vi starter med registrering og litt mat kl 16.00
* Kort omvisning i utstillingen
* Foredrag v/ førstekonsulent, ph.d Bjørn Sverre Hol Haugen:
Virkningsfulle tekstiler – i østnorske bønders draktpraksiser på 1700 – tallet
* Foredrag om symboler i bunadsølv v/ Heidi Nordheim
* Vi ser på noen av de gamle tekstilene som er bakgrunn for våre bunader v/ Østfoldmuseene

Påmelding innen 20.august 2015 til ostfold@husflid.no
”Førstemann til mølla”
Pris pr deltager kr 200.- som betales kontant ved frammøte
Arrangører: Østfold Husflidslag, Østfold Bygdekvinnelag, Husflidkonsulenten og Østfoldmuseene

Nytt fundament til Gutustua

torsdag, april 16th, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Driftsavdelingen er i gang med å legge nytt fundament under Gutu. Foto: Ingrid Brødholt

Gutustua som står på Folkenborg museum er bygget tidlig på 1800-tallet.

Den utvendige gangen med trapp opp til to loftsrom er ikke like gammel som resten av huset. Dette utbygget har sakte, men sikkert sunket ned i grunnen. Derfor er Østfoldmuseenes Driftsavdeling ved Morten Bjerknes og Terje Klemmetsrud nå i ferd med å legge nytt fundament under inngangspartiet.

Gutustua ble satt opp på museet sommeren 1937. Den ble plassert der det tidligere hadde stått en liten stue. Dette kan ha vært plassen til den opprinnelige bygningen på Folkenborg fram til omkring 1850.

Med nytt fundament på plass vil Gutustua stå stødig i mange år framover. Takk til Terje og Morten!

Vil du vite hvilke andre bygninger som finnes på Folkenborg Museum og finne ut hvor de kommer fra? Se vårt oversiktskart –>

Odd Skullerud og Anne Langsholt Apaydinli på Folkenborg museum

fredag, mars 20th, 2015
Odd Skullerud

Odd Skullerud er kjent for å skildre det vakre Østfoldlandskapet.

Anne Langsholt Apaydinli flyttet som barn med familien sin fra Norge til USA. Fram til 2001 bodde hun i Illinois. Nå bor hun og ektemannen Odd Skullerud på Onsøy. Hun lager bilder preget av kjærlighet til norske bunader, søljer og mønstre fra gamle veggtepper, satt inn i landskapet som kjennetegner vår del av landet. Bildene har ofte fabulerende uttrykk, med englelignende figurer kledt i fargerike mønstre. Skogen og dyrene er også viktige elementer i Apaydinlis kunst.

Odd Skullerud er kjent for å skildre det vakre Østfoldlandskapet, både kystlandskap og innlandsmotiver. Han maler svaberg og åpent kulturlandskap, så vel som dype skoger med stammer og grener. I maleriene sine legger han stor vekt på abstrakte elementer, form, farge og kontraster.

Skullerud har gjennom mange år samlet på gamle hus. Disse har han satt opp til å bli et vakkert tun der ekteparet bor og har sine atelierer. Det er også her de henter inspirasjon til sine arbeider.

 

Utstillingen kan ses fra 31. mai til 14. juni.

Åpningstider søndag 31. mai: kl. 12-16
Åpningstider ellers i perioden: søndag til fredag kl. 13-16

Salgsutstilling.

Anne Langsholt Apaydinli

Anne Langsholt Apaydinlis bilder har elementer fra gamle mønstre satt inn i norsk natur.

 

Boklansering på Folkenborg museum

fredag, september 19th, 2014
Gyldendal Norsk Forlag inviterer til presentasjon av Bjørn Erik Thons nye bok "Den amerikanske presidentens norske datter. Olga Wilsons dobbeltliv".

Gyldendal Norsk Forlag inviterer til presentasjon av Bjørn Erik Thons nye bok «Den amerikanske presidentens norske datter. Olga Wilsons dobbeltliv».

Tirsdag 23. september kl. 19 inviterer Gyldendal Norsk Forlag til boklansering på Folkenborg museum.

Bjørn Erik Thon er jurist og forfatter, og direktør i Datatilsynet. Han har skrevet både kriminalromaner og bøker om forbrukerspørsmål.

Hans siste bok, «Den amerikanske presidentens norske datter. Olga Wilsons dobbeltliv», handler om Anna Wilson fra Hærland i Indre Østfold som i 1892 søker lykken i Amerika. Etter få år vender hun tilbake, og føder datteren Olga. I bygdesamfunnet ryktes det at barnefaren er en mektig mann. Svært mye tyder på at han het William Taft, mannen som i 1909 ble USAs 27. president.

Det blir foredrag av forfatteren og boksalg med mulighet for signatur.

Enkel servering.

Påmelding må skje på forhånd til mai.gaardsted@gyldendal.no

Les mer om boken her: http://www.gyldendal.no/Fakta-og-dokumentar/Historie/Den-amerikanske-presidentens-norske-datter

Ett skritt nærmere et museumstun uten fylkesvei

torsdag, september 18th, 2014
Foto: Trond Eivind Nilsen

Erik Unaas, Jørn Holme og Bjørn Høie er enige om at veien må bort fra museumstunet. Foto: Trond Eivind Nilsen

Smaalenenes avis skriver i dag at Hovedutvalget for miljø og teknikk har bedt om at Eidsberg kommunes resterende sideveismidler blir brukt på å legge fylkesvei 692 utenom Folkenborg museum.

Da riksantikvar Jørn Holme var på befaring på museet 24. april i år, fikk han oppleve den sterkt trafikkerte fylkesveien som deler museumstunet i to. I løpet av 20 minutter kjørte nesten 80 biler gjennom museet, og Holme uttrykte bekymring for museumsgjestenes sikkerhet. Det er særlig på de store arrangementene veien utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko, men også når skoleklasser er på besøk. Det har allerede vært flere trafikkuhell med materielle skader.  «Det skal ikke være slik at en unge må dø før det gjøres noe her!», sa Holme. Selv har han ikke makt til å kreve omleggelse i og med at fylkeskommunen eier veien, men nå vil altså politikerne se på se på kostnadene for å få lagt veien utenom museet.

Kommunalsjef Jan Erik Fredriksen opplyste at kommunen allerede var i gang med å se på mulighetene for å legge veien mellom Haga og Flaten.  Avdelingsleder Bjørn Høie har lenge ønsket å få lagt veien utenom museumsområdet, og med støtte fra politikerne kan det se ut til at målet er ett skritt nærmere.

Foto: Ingrid Brødholt

Målet er å få denne veien lagt utenom museumstunet. Foto: Ingrid Brødholt

Folkenborgfestivalen

tirsdag, august 19th, 2014
Foto Ingrid Brødholt

Kriti Parajuli og Kiri Stiansdatter danset til musikken. Foto Ingrid Brødholt

Over hundre mennesker trosset regnet og tilbrakte søndag ettermiddag på Folkenborg for å lytte til variert musikk.

Folkenborgfestivalen er en utvidelse av Vestengfestivalen som har blitt avholdt i mange år. I år tok Erik Hageler initiativ til å flytte arrangementet til museets Søndre grop. Her er det stor overbygd scene og til og med en «Håkonshall». Det var opptredener av flere lokale artister og grupper for folk i alle aldre.

Foto Ingrid Brødholt

Erik Hageler og Ingrid Dahl Nilsen åpnet med klassisk musikk. Foto: Ingrid Brødholt

«Håkonshallen» og noen partytelt kom godt med, for det kom en regnskur i ny og ne. Med regntøy og stoler, kaffe og grillmat, og ikke minst med den gode musikken ble det en hyggelig avslutning på sommersesongen på museet.

Foto Ingrid Brødholt

Festivalens yngste gjest var Maud Kornelia fra Askim. Foto Ingrid Brødholt

Tour of Norway gjennom Folkenborg museum

torsdag, mai 22nd, 2014
Foto Ingrid Brødholt

Tour of Norway gjennom Folkenborg museum. Foto Ingrid Brødholt

2. etappe av Tour of Norway 2014 gikk i ettermiddag gjennom Folkenborg museum.

Dagens etappe på 198,3 km gikk fra Drøbak til Sarpsborg. Fra Eidsberg kirke gikk løypa gjennom Folkenborg museum, hvor vi hadde sikret oss skueplass på toppen av bakken opp mot museet. Da vi hadde ventet en god stund kom det først en del biler og motorsykler som holdt trafikken unna, før de første syklistene dukket opp.

Etter noen minutter kom resten av feltet. Syklistene suste forbi, mot Mysen sentrum. Deretter skulle de opp bakkene til Momarken med etappens eneste klatrepris. I skrivende stund har syklistene enda ikke kommet i mål i Sarpsborg sentrum, så det blir spennende å se hvem som får ledertrøya etter andre etappe!

Det var Marc de Maar som vant etappen.

Veien gjennom Folkenborg museum

fredag, april 25th, 2014
Foto: Trond Eivind Nilsen

Ordfører Erik Unaas, riksantikvar Jørn Holme og avdelingsleder Bjørn Høie ved veien som deler Folkenborg museum i to. Foto: Trond Eivind Nilsen

Torsdag 24. april hadde vi besøk av riksantikvar Jørn Holme på Folkenborg museum. Her fikk han oppleve den sterkt trafikkerte fylkesveien som deler museumstunet i to. Ordfører Erik Unaas telte biler, og på 20 minutter sent denne ettermiddagen hadde nesten 80 biler kjørt gjennom museet.

Avdelingsleder Bjørn Høie har lenge ønsket å få lagt veien utenom museumsområdet. Ikke bare fordi det muligens ligger rester av den gamle middelalderkirken under veien, men fortrinnsvis på grunn av sikkerheten til museets besøkende, og dernest de materielle skadene uhell medfører.

Det har allerede vært flere trafikkuhell på området, hvor biler har kjørt ned gjerdene og havnet ned i skråningene. Bare denne vinteren har det vært to uhell. I helgene blir ølflasker og søppel fra nattmat kastet ut av bilvinduene. I tillegg er det slik at museer er avhengige av inntekter fra billettsalg, noe som er vanskelig å gjennomføre når veien gjør at museet ikke har noen definert inngang.

Særlig på de store arrangementene utgjør veien en trussel. På familiedagene har vi flere hundre gjester, og en stor del av disse er barn. Holme var klar på at det ikke måtte skje en alvorlig ulykke før noe blir gjort. «Det skal ikke være slik at en unge må dø før det gjøres noe her! Ikke noe annet museum i Europa har en vei tvers igjennom området slik det er på Folkenborg,» sa Holme. Selv har han ikke makt til å kreve omleggelse i og med at fylkeskommunen eier veien, men han lovte å ta opp saken med fylkesordføreren igjen. Unaas har også lenge engasjert seg i å få lagt veien utenom. Museet er glad for støtten fra riksantikvaren og lokale politikere og håper nå at også fylkespolitikerne vil se på den alternative traseen.

Dersom veien blir flyttet vil vi få et avgrenset museumsområde hvor barn kan få løpe og leike som de vil, det vil være økonomisk positivt med egen inngang hvor billetter selges, og det vil åpne opp for utgravning av området hvor middelalderkirken muligens befinner seg. Holme lovte å bekoste utgravningen av kulturminnet, men understreket at det først og fremst var trafikksikkerheten som var det sterkeste argumentet for å flytte veien, noe som også er museets viktigste begrunnelse.

Foto: Trond Eivind Nilsen

Holme fikk også en liten omvisning i vognutstillingen da han besøkte Folkenborg. Foto: Trond Eivind Nilsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link til artikkel i Smaalenenes Avis fredag 25. april: http://www.smaalenene.no/nyheter/article7316383.ece