Posts Tagged ‘Folkenborg’

Besøk fra Mysebu

torsdag, desember 10th, 2015
 Foto: Ingrid Brødholt

Besøk fra Mysebu transittmottak. Foto: Ingrid Brødholt

Mandag 7. desember hadde Folkenborg museum hyggelig besøk av nesten 40 blide ungdommer fra Mysebu transittmottak. Mysebu er et transittmottak for enslige mindreårige asylsøkere i alderen 15 – 18 år. Mysebu ligger i Mysen sentrum, i tidligere Bondelagets Folkehøgskole. Ved Mysebu mottak ønsker de ansatte å gi enslig mindreårige asylsøkere trygghet i et fellesskap, og å forberede dem for veien videre i asylsøknadsprosessen.

Foto: Ingrid Brødholt

Man må følge mønsteret nøyaktig når man skal flette julekurver! Foto: Ingrid Brødholt

Her på Folkenborg har vi hatt flere koselige besøk av ungdommene på Mysebu de siste par årene. Da har de fått omvisning i Gutustua, Narvestadbygningen og i vognsamlingen. Denne gangen ble det et litt annerledes besøk, med juleverksted, juletregang og risgrøt.

Ungdommene kom gående via Narvestaddalen i det fine været. Vel framme på museet gikk vi inn i Hagahuset, og satte i gang med fletting av julekurver!

Dette var noe ingen av dem hadde prøvd før, men med litt prøving og feiling i starten gikk det riktig så fint. Etter hvert ble juletreet i Haga pyntet med mange fine kurver.

Vi snakket litt om hvordan julen feires her i Norge. De fleste ungdommene er muslimer fra Afghanistan, Eritrea og Somalia, og har nettopp kommet til Norge. De har derfor ikke feiret jul før, men alle var enige om at man trenger ikke feire kristen jul for å komme sammen med venner og familie, spise god mat og ha det hyggelig sammen.

Etter å ha sett på juletreet i Narvestadbygningen ble det servert risgrøt i Museumslåven, og så ruslet ungdommene tilbake til mottaket. Det var veldig hyggelig med besøk, og vi her på Folkenborg ønsker Mysebubeboerne alt godt for framtiden!

 

Juleverksted og førjulshygge på Folkenborg

torsdag, desember 3rd, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Mia og Synne Degnes fikk litt hjelp til å kjevle ut pepperkakene, og smakte litt på deigen for å sjekke peppermengden. Foto: Ingrid Brødholt

Søndag 29. november var det liv og røre på Folkenborg museum. Små og store koste seg med juleverksted og risgrøt, og småkaker i Historielagets kafé i Narvestadbygningen. 

Været var ikke av det beste denne morgenen, men innen museet åpnet hadde vinden nesten gitt seg og sola tittet fram.

Foto: Ingrid Brødholt

Været så truende ut på morgenen, men det ble en riktig fin dag. Foto: Ingrid Brødholt

Inne i Hagahuset var det juleverksted. Der ble det rullet honninglys, tovet epler og frosker, flettet julekurver, bakt pepperkaker og laget nellikappelsinkalendere. Noen av barna visste ikke hva en nellikappelsin skulle brukes til, så da var det godt å ha foreldre og besteforeldre som kunne forklare.

I Gutustua ble det bakt flatbrød, og stekt deilige krumkaker på svartovnen. På Husmannsplassen duftet det nydelig fra de nystekte brødene og laupene i bakerovnen.

Det var mange som ville kjøre en tur med hest og vogn, så hesten fikk gått mange turer over tunet. Sauene i fjøset syns nok det var hyggelig med besøk av alle barna som var inne for å lete etter smånissene.

Det var godt å komme inn og varme seg innimellom, med varm risgrøt i Museumslåven og småkaker og kaffe i Narvestadbygningen. I Narvestad sto også juletreet, og mange var med på juletregang da det begynte å bli mørkt ute.

Vi som jobber på Folkenborg museum ønsker å takke alle som var med denne dagen, både frivillige og publikum, for en riktig hyggelig dag!

God advent!

Jul på Folkenborg

mandag, november 23rd, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Det blir julestemning i stuene på Folkenborg 29. november. Foto: Ingrid Brødholt

Første søndag i advent blir det juleverksted og hygge for store og små i de koselige stuene på Folkenborg museum!

I fjøset kan du hilse på husdyra, og på tunet kan du kjøre med hest og vogn. På Husmannsplassen kan du kjøpe med deg nybakt brød fra bakerovnen, og i Gutustua bakes det både krumkaker og flatbrød. Se juletreet i Narvestadbygningen pyntet slik man gjorde på slutten av 1800-tallet, og bli med på gang rundt treet hvor vi synger de tradisjonelle julesangene.

Foto: Ingrid Brødholt

På juleverkstedet kan barna lage masse fint! Foto: Ingrid Brødholt

I kafeen i Museumslåven kan du kjøpe risengrynsgrøt og saft, og i Narvestadbygningen selges julekaker og kaffe.

På juleverkstedet i Hagahuset kan barna lage fine ting, som kanskje kan bli julegaver? I vår trivelige museumsbutikk på tunet selges blant annet bøker, lokalprodusert honning, 1700-tallsinspirert keramikk, emaljerte kjøkkenredskaper, og ullgarn som kan bli flotte julegaver. Her får du også kjøpt Kjell E. Midthuns koselige nissekort som er laget spesielt for Folkenborg museum.

Juleverkstedet koster kr. 70,- pr. barn.

Foto: Ingrid Brødholt

Kanskje nissen kommer? Foto: Ingrid Brødholt

Arrangementet begynner kl. 13 og varer til kl. 16.30.

Vi ønsker hjertelig velkommen til Folkenborg!

En flott søndag på Folkenborg museum

fredag, september 11th, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Mathias Kjølberg (2,5 år) forklarte mamma Line hvordan gråtassen virket. Foto: Ingrid Brødholt

I strålende solskinn strømmet store og små til Folkenborg på søndag, for å være med på årets «Barn og dyr». 

Hundrevis av mennesker fikk oppleve husdyr på nært hold. Oremosenteret i Rakkestad viste fram rødkoller og telemarksfe og Askim kaninavlslag hadde med kaniner. Familien Grepperud fra Spydeberg hadde både med hest som trakk vogn og en som sto på stallen. Familien Johansen fra Askim kom med sauer, og demonstrerte saueklipping. I hønsegården spankulerte museets egne svarthøns. Barna viste tydelig at de syns var spennende med alle dyrene.

Tradisjonell husflid ble også vist fram. Folk fikk se hvordan lin blir bearbeidet fra plante til tråd, og hvordan ullgarn kan få de fineste farger fra blant annet lyng, røtter og løv. Gammeldags karding og spinning av ull ble demonstrert, og de som ville og var litt tålmodige kunne prøve å filte figurer av ull.

Mange var innom Narvestadbygningen og fikk se den flotte bunadsutstillingen som er laget i samarbeid med Østfold husflidslag og Østfold bygdekvinnelag.

Til tross for litt vind var sola framme hele dagen, og isen ble revet vekk fra butikken. På husmannsplassen ble de nybakte brødene og laupene solgt like raskt unna.

Vi som jobber på Folkenborg museum vil takke publikum og frivillige for en flott dag!

Østfolds vakre bunader – siste sjanse 13.sept

fredag, september 11th, 2015

«Østfolds vakre bunader» har vandret fra museum til museum i Østfoldmuseene og hundrevis, kanskje 1000-vis  av publikummere, har sett de vakre draktene under deres Østfold-turné.  Utstillingen er nå på sin siste stopp. Ønsker du å se de flotte draktene samlet, så har du sjansen nå på søndag kl 12-15 på Folkenborg Museum i Mysen.

 

Mange besøkende med interesse for bunader

(Mange besøkende har vist interesse for bunadene i fra Østfold. Her fra Moss by- og industrimuseum i april.)

Bunadene i utstillingen  er utarbeidet av Østfold Bygdekvinnelag og Østfold Husflidslag, og både de nye, og de tidligere kjente plaggene, med alle varianter er representert. Utstillingen har blitt til gjennom et samarbeid med de to nevnte organisasjonene, samt Husflidskonsulenten i Østfold og Østfoldmuseene.

Bunader på NRK
NRK Østfold besøkte Folkenborg Museum  under arrangementet «Barn og Dyr» nå på søndag og laget et tv-innslag om de vakre bunadene. Innslaget ble vist på NRK Distriktsnyhetene for to dager siden. Her kan du se innslaget: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-oestfold/DKOS99090915/09-09-2015#t=9m32s

Om utstillingen
Utstillingen bygger på den store draktregistreringen som startet opp i 1998, der organisasjonene i samarbeid med Husflidskonsulenten i Østfold registrerte i alt 575 plagg fra fylket. Kartleggings- og registreringsarbeidet var både omfattende og tidkrevende, og ble gjennomført med støtte fra Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt på Fagernes.  Resultatet fra arbeidet viser at Østfold har en rik og stolt kulturarv innen feltet. Draktregistreringen har munnet ut i to nye rekonstruerte bunader; Herregårdbunad for kvinner, og Smaalenenes Mannsbunad. Disse to, en hel del andre bunader og drakter og en vakker Sølv Brudekrone fra ca. 1765 kan oppleves i utstillingen.

Utstillingen støttes økonomisk av: Østfold Fylkeskommune, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, Råde, Spydeberg, Marker, Rakkestad og Askim kommuner, Østfold Landbruksselskap.  Utstillingsgruppa understreker også at Østfolds bunader representerer det beste innen håndverkskunnskap. Det er viktig å videreføre den kompetansen våre bunadstilvirkere har til kommende generasjoner. Bunadsproduksjon er også en viktig næring, og behovet for nye utøvere vil øke i tiden som kommer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Quiz om Håkon Håkonsson

tirsdag, juli 7th, 2015
Knud Bergsliens kjente maleri fra 1869, med den beskrivende tittelen: "Birkebeinerne på ski over Filefjell  fører Håkon Håkonsson som barn til Trondhjem"

Knud Bergsliens kjente maleri fra 1869 viser hvordan Håkon Håkonsson fikk hjelp til å flykte.

Marie, som er sommervert på Folkenborg i sommer, har laget denne quizen om Håkon Håkonsson. Ta testen og se hva du kan om kongen som var konge lengre enn noen norsk konge siden Harald Hårfagre!

Poengsum:  

Din ranking:  

Hva kan du om Eidsberg og Folkenborg – del 2

torsdag, juni 4th, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Test din kunnskap! Foto: Ingrid Brødholt

Sjekk hva du kan om Eidsbergs historie etter reformasjonen!

Poengsum:  

Din ranking:  

Hyggelig bygdedag på Folkenborg

tirsdag, juni 2nd, 2015
 Foto: Ingrid Brødholt

Årets bygdedag på Folkenborg. Foto: Ingrid Brødholt

Det var heldigvis stort sett sol under årets bygdedag på Folkenborg museum på søndag. Store og små fikk en innholdsrik dag, med både gammeldagse leiker, dyr i fjøset, ponniridning, kjøring med hest og vogn, minikonsert med Eidsberg bygdekor, kunstutstilling og Ingaled.

Foto Ingrid Brødholt

Representanter fra kommunene Sarpsborg, Rakkestad og Eidsberg, Sarpsborg idrettsråd og selveste Inga fra Varteig. Foto: Ingrid Brødholt

Ingaleden, som går fra Varteig til Folkenborg, ble relansert. Glommaopplevelser og Sarpsborg Idrettsråd har trykket opp nye kart og nymerket stien med skilt og informasjonstavler. Representanter fra kommunene Sarpsborg og Rakkestad og Eidsbergs ordfører Erik Unaas møtte Inga fra Varteig foran Narvestadbygningen. Sammen med daglig leder i Sarpsborg Idrettsråd, Kjell Einar Andersen, erklærte de Ingaleden for nyåpnet.

En sprek gjeng fra Sarpsborg Idrettsråd løp hele Ingaleden på 34 km, mens andre kom gående deler av løypa. Det gikk minibuss fra museet, slik at folk kunne parkere på Folkenborg, ta buss til Eidsberg stasjon og så gå tilbake til museet.

Mange fikk seg en ridetur og en tur med hest og vogn. Sauene i fjøset ble koset og klappet, og kaninene fikk så mye løvetann de klarte å spise.

Både barn og voksne prøvde seg på styltegåing og hesteskokast, og koste seg med is, pølser, vafler og rømmegrøt.

Den flotte kunstutstillingen med Anne Langsholt Apaydinli og Odd Skullerud var populær. Denne utstillingen blir hengende fram til 14. juni.

Det var en hyggelig bygdedag på Folkenborg, og vi som jobber her takker publium og frivillige for en flott dag!

 

 

 

Bygdedag og nyåpning av Ingaleden

onsdag, mai 27th, 2015
Foto: Ingvild Hasle

Bygdedag på Folkenborg. Foto: Ingvild Hasle

Søndag 31. mai blir det bygdedag på Folkenborg museum!

Det blir ponniridning og kjøring med hest og vogn.

I museumslåven og på tunet blir det salg av rømmegrøt, pølser, is, vafler og kaffe.

Eidsberg bygdekor synger i kafeen.

I museumslåven kan du se kunstutstilling med verker av Odd Skullerud og Anne Langsholt Apaydinli.

Turstien Ingaleden er har fått nye merker og info-skilt, og et nytt kart over turløypa er klar for utdeling. 31. mai vil en gruppe fra Sarpsborg Idrettsråd løpe hele Ingaleden fra Varteig til Folkenborg museum! Føler du deg ekstra sprek kan du bli med på den lange turen, på ca. 34 km.

Vil du spasere deler av Ingaleden, kan du gå fra Eidsberg stasjon til Folkenborg. Denne turen er ca. 5,5 kilometer, og det blir felles start kl. 12 fra stasjonen. Det går gratis buss fra Folkenborg til Eidsberg stasjon i skytteltrafikk fra kl. 12 til 16, slik at du kan komme til Folkenborg, parkere der, ta buss til stasjonen og gå tilbake til museet. Omtrent halve løypa går igjennom skogen, så det er ikke anbefalt å gå med barnevogn. Design og Håndverk-linjen på Mysen VGS har plassert ut noen mystiske skapninger underveis som gjør turen ekstra spennende!

Ordfører Erik Unaas og Inga fra Varteig kommer – kommer du?

Museet er åpent fra kl. 12 til 16.

Velkommen!

Åpen vognsamling på Folkenborg museum 14. mai

mandag, mai 11th, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Bjørn Høie holder omvisning i Folkenborgs vognsamling. Foto: Ingrid Brødholt

Kristi Himmelfartsdag, 14. mai, holder Folkenborg museum på Mysen sin vognsamling åpen både for medlemmer av FKF og andre vogninteresserte. 

Denne dagen blir det blant annet eneste mulighet til å se to godt bevarte vogner fra perioden 1800 til 1820. Disse vognene er innlånt fra andre samlinger og skal bringes tilbake før utgangen av mai. Det vises også en helt spesiell slede fra de kongelige samlinger.

Pass på denne muligheten for noen spesielle vognopplevelser og litt sosialt med andre hest-og-vogn-interesserte.

Det blir enkel servering i museets kafe.

Vognsamlingen er åpen fra kl. 12.00 til kl. 15.00.

Velkommen!