Posts Tagged ‘fotodokumentasjon’

En fotografs hverdag i Østfoldmuseene v/Trollull fellesmagasin.

torsdag, januar 1st, 2015

Østfoldmuseene besluttet i forbindelse med realiseringen av Trollull fellesmagasin at det skulle investeres i et profesjonelt studio og ansettelse av fotograf. Studioet ble bygget, fotograf ansatt, og siden det har mange av museumsgjenstandene fått sole seg i glansen av studiolyset og lyden av lukkeren som fanger øyeblikket og foreviger gjenstanden for kommende generasjoner.

Det har vært fotografert alt fra bestikksjablonger, høvler og redskap, til store gulv-ur, skap og møbler, ingen dag er lik i studioet. For tiden er det tekstiler fra Fredrikstad museum som blir fotografert. Tekstilene er sendt til Trollull for varmebehandling, tilstandsvurdering og fotografering før de får en verdig plass i klimastyrte magasin for best mulig bevaring.Her er det alt fra skjøre kjoler og kapteinsjakker til frakker og nå vinterklær. Hvert plagg blir lyssatt best mulig slik at det fremstår slik det skal. Bildet blir fargejustert og gråkort og fargekort blir benyttet og fotografert inn sammen med gjenstanden. Når bildene blir ferdig behandlet blir dette fjernet, og gjenstandsfotografiene legges ut på Digitalt Museum til allmenn skue.

Frakk fra Fredrikstad Museum i fotostudioet. Fotograf:Øyvind Andersen

Frakk fra Fredrikstad Museum i fotostudioet.
Fotograf:Øyvind Andersen

Som fotograf er det mange utfordringer man skal ta hensyn til og oppgavene er varierte. Kan gjenstanden forflyttes, tåler den håndtering og skifte av klima etc. I tillegg bistår  man også andre avdelinger ved Østfoldmuseene i opplæring i bruk av utstyr til fotodokumentasjon og bistand ved fotografering. For tiden er det hummerteiner på Kystmuseet Hvaler som festes på film. Med andre ord, man rekker ikke kjede seg på jobb.

 

Fargeskala.  Fotograf: Øyvind Andersen

Fargeskala.
Fotograf: Øyvind Andersen

Skrevet av Øyvind Andersen

 

 

 

 

Fotografer med utmerkelser i «Eksponering 2013»

mandag, april 8th, 2013

Fotografene Øyvind Andersen og Roderick Ewart ved Østfoldmuseene har fått utmerkelser i den landsomfattende fotokonkurransen Eksponering 2013.  Se bildene nederst på denne siden.

Institusjonsfotografenes forening (IFF) arrangerer fotokonkurranse annethvert år for yrkesutøvende fotografer. I år foregikk utdelingen av utmerkelser på Vitenskapsmuseet i Trondheim søndag 10. mars.

Øyvind Andersen vant bronsemedalje i kategorien dokumentasjonsfotografi med serien:

  • «En epoke er over, fortsatt håp …»
  • «En epoke er over, alt i grus …»
  • «En epoke er over, stillhet …»

Roderick Ewart fikk hederlig omtale for fotografier i kategorien dokumentasjonsfotografi for bildet «Mangkant øks fra ca. 3500 BC» og i kategorien åpen klasse for bildet titulert «Glass, kopper og emaljeskilt».

Juryen bestod av fotografene Ivar Greftegreff, Michaela Klouda og Øyvind Haug.