Posts Tagged ‘fotograf’

En fotografs hverdag i Østfoldmuseene v/Trollull fellesmagasin.

torsdag, januar 1st, 2015

Østfoldmuseene besluttet i forbindelse med realiseringen av Trollull fellesmagasin at det skulle investeres i et profesjonelt studio og ansettelse av fotograf. Studioet ble bygget, fotograf ansatt, og siden det har mange av museumsgjenstandene fått sole seg i glansen av studiolyset og lyden av lukkeren som fanger øyeblikket og foreviger gjenstanden for kommende generasjoner.

Det har vært fotografert alt fra bestikksjablonger, høvler og redskap, til store gulv-ur, skap og møbler, ingen dag er lik i studioet. For tiden er det tekstiler fra Fredrikstad museum som blir fotografert. Tekstilene er sendt til Trollull for varmebehandling, tilstandsvurdering og fotografering før de får en verdig plass i klimastyrte magasin for best mulig bevaring.Her er det alt fra skjøre kjoler og kapteinsjakker til frakker og nå vinterklær. Hvert plagg blir lyssatt best mulig slik at det fremstår slik det skal. Bildet blir fargejustert og gråkort og fargekort blir benyttet og fotografert inn sammen med gjenstanden. Når bildene blir ferdig behandlet blir dette fjernet, og gjenstandsfotografiene legges ut på Digitalt Museum til allmenn skue.

Frakk fra Fredrikstad Museum i fotostudioet. Fotograf:Øyvind Andersen

Frakk fra Fredrikstad Museum i fotostudioet.
Fotograf:Øyvind Andersen

Som fotograf er det mange utfordringer man skal ta hensyn til og oppgavene er varierte. Kan gjenstanden forflyttes, tåler den håndtering og skifte av klima etc. I tillegg bistår  man også andre avdelinger ved Østfoldmuseene i opplæring i bruk av utstyr til fotodokumentasjon og bistand ved fotografering. For tiden er det hummerteiner på Kystmuseet Hvaler som festes på film. Med andre ord, man rekker ikke kjede seg på jobb.

 

Fargeskala.  Fotograf: Øyvind Andersen

Fargeskala.
Fotograf: Øyvind Andersen

Skrevet av Øyvind Andersen

 

 

 

 

Begeistret mottakelse av 42 meter bilder i 9 etasjer

fredag, mai 9th, 2014
Ingrid Nilsson, direktør ved Preus Museum, åpner utstillinga i Solbergtårnet 8. mai. Foto: Fredrik Norland, Østfold fylkeskommune.

Ingrid Nilsson, direktør ved Preus Museum, åpner utstillinga i Solbergtårnet 8. mai. Foto: Fredrik Norland, Østfold fylkeskommune.

Roderick Ewart forteller om prosjektet. Foto: Fredrik Norland, Østfold fylkeskommune.

Roderick Ewart forteller om prosjektet. Foto: Fredrik Norland, Østfold fylkeskommune.

I feiringen av Grunnlovsjubileet velger mange museer og arkiv naturlig nok  å rette søkelyset på fortida og tida rundt hendelsene i 1814. Østfold fylkes billedarkiv har gått motsatt vei, og viser fotografier fra samtida.

Denne oppgaven har billedarkivets fotograf Roderick Ewart gått løs på med fritt mandat, og spenningen var stor da dørene i Solbergtårnet åpnet torsdag 8. mai. Hvordan ville publikum ta imot bildene? Responsen har vært overveldende begeistret og positiv både i pressen og blant de innbudte.

Ingrid Nilsson, direktør ved Preus Museum – nasjonalt museum for fotografi, åpnet utstillingen. Hun anmeldte utstillingen på stedet, og sa at utstillingen var en nyskapende tolkning av Østfold i dag, ogbetonte viktigheten av samtidsdokumentasjon.

 

Fotograf Roderick Ewart. Foto: Fredrik Norland, Østfold fylkeskommune.

Fotograf Roderick Ewart. Foto: Fredrik Norland, Østfold fylkeskommun.

Politiker May Hansen representerte Østfold fylkeskommune, og hun var også begeistret både for fotografiene og Solbergtårnet som utstillingssted, og oppfordret alle til å se utstillingen.

Felespiller Elise Tegnér, ga oss linjene tilbake til 1800-tallet, da hun spilte folkemusikk fra Østfold, som en fin kontrast til moderne arkitektur og fotografier fra dagens Østfold. Vi fikk høre brudemarsj fra Onsøy og springdans fra Spydeberg, og Elise sa  at Solbergtårnet var et fantastisk sted å spille med god klang. Elise har røtter i Fredrikstad, og har arbeidet med folkemusikk fra Østfold.

Avisoverskrifter «Viser frem dagens Østfold», «Østfold helt til topps», «Tårnkunst», «- Helt fantastisk utstilling»  

Sarpsborg Arbeiderblad >>>>>> i tillegg til en lengre sak i papirutgaven
Fredrikstad Blads overskrift er – Viser frem dagens Østfold  >>>>>>
Østfold fylkeskommunes nettside >>>>>>>

Tekst: Kari Grindland, avdelingsleder ved Østfold fylkes billedarkiv

 

Østfold mødre- og barselhjem i Sarpsborg

onsdag, januar 23rd, 2013

 

Østfold føde- og barselhjem i Sarpsborg 1944. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.CLA.UNR.00889

Østfold føde- og barselhjem i Sarpsborg 1944. Foto: Chr. E. Larsen / Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.CLA.UNR.00889

Det var kvinnesakspioneren Katti Anker Møller (1868-1945), som hadde ideen til mødrehjemmet sammen med arbeiderpartienes kvinneforeninger i Østfoldbyene og legen på bildet. Allerede  1917 ble hjemmet etablert i en bygning nær sykehuset.
Tanken var at

Katti Anker Møller. Fotograf ukjent. ØFB.2011-00023

Katti Anker Møller. Fotograf ukjent. ØFB.2011-00023

alenemødre skulle få «et forsvarlig opphold» her under fødselen og de nærmeste ukene og månedene etter fødselen. Av og til tok mødrehjemmet seg av barna en stund der det var vanskelige forhold for mødrene hjemme. Mødre- og barselhjemmet var delt opp i to avdelinger,  – den andre avdelinga var et vanlig fødehjem. Det ble gitt bidrag til mødre- og barselhjemmet både fra staten og Østfoldbyene, slik at prisen for oppholdet kunne settes lavest mulig. I 1935 flyttet mødrehjemmet inn i nybygde lokaler i Storgata. Bygningen ble tegnet av arkitekt Arne Pedersen, og var i funkisstil. Det hadde plass til 19 fødende kvinner og 6-8 alenemødre med barn. I 1948 overtok Sarpsborg kommune ansvaret, og det ble ansatt gynekolog i 1952. I 1964 fikk Sarpsborg sykehus egen fødeavdeling og mødre- og barselhjemmet ble omgjort til pleiehjem.

Første rad fra venstre:
3. Lege Peter Christian Bretteville-Jensen (en av initiativtakerne til mødrehjemmet)
4. Sjef for mødrehjemmet frk. Mo
5. Magny Mørkeseth, som kom som nyutdanna jordmor fra Bergen i 1945 til Mødrehjemmet

Midterste rad fra venstre:
Bak doktoren står jordmor Bangø,
Nr. 4 Solveig Moeskau (g. Ellefsen).

Takk til lesere av Sarpsborg Arbeiderblad som har gitt oss navnene på noen av kvinnene (Jorun Olsen, Sølvi Klemsdal, Sigrun Mørkeseth). Har du opplysninger til bildet eller navn på noen av kvinnene som er ukjente, ta kontakt.

Ledig engasjement som fotograf i 80 % stilling

fredag, desember 9th, 2011
Ledig engasjement som fotograf i 80 % stilling Østfoldmuseene desember 2011

Ledig engasjement som fotograf i 80 % stilling Østfoldmuseene desember 2011

Østfoldmuseene – Østfold fylkes billedarkiv søker en erfaren fotograf med svennebrev i fotofaget eller tilsvarende kompetanse.

Billedarkivet er fylkesansvarlig fotobevaringsinstitusjon for Østfold. Arkivet har 2,5 stillinger, og arbeider med fotobevaring, dokumentasjon og bildebyrå.

Arbeidet består i håndtering og digitalisering av fotohistorisk materiale (glassplatenegativ) samt bearbeiding av digitale filer i Photoshop. Prosjektet har oppstart i januar 2012 (eller så tidlig som mulig i januar) og vil vare ca 4 måneder.

Arbeidssted er Fylkeshuset, Oscar Pedersensvei 39 i Sarpsborg.

Ansettelse skjer på de vilkår og med de plikter som fremgår av gjeldende lover, reglement og tariffavtaler. Lønn i henhold til HSH overenskomsten.

For nærmere informasjon, kontakt Kari Grindland på telefon 69 11 75 26 eller Roderick Ewart på telefon 69 11 75 34.

Søknad sendes pr. e-post til personalsjef Steinar Helgesen, stehel@arkiv.ostfoldmuseene.no, innen 28. desember 2011. Legg ved oppdatert CV. Attester skal kun oversendes etter nærmere anmodning.

Kjekke karer fra Askim

torsdag, september 29th, 2011
Konfirmanter i Askim 1932. Foto: Rudolf Mansrud /Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.2011-00030.

Konfirmanter i Askim 1932. Foto: Rudolf Mansrud /Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.2011-00030.

Østfold fylkes billedarkiv har mottatt et fotografi i gave fra Morten Skadsem. Det dukket fram bak et innrammet prospekt fra Bergen. Et gruppebilde av konfirmantene i Askim montert på kartong, var skåret til for å stive av det innrammete prospektet. Det er ikke uvanlig at man kan finne gamle fotografier bak andre innrammete bilder, kartong var mangelvare, man tager hva man haver, gjenbruk var da som nå en god ting.

Heldigvis for oss så er fotografiet bare beskåret i overkant slik at motivet fortsatt er intakt. Alle konfirmantene er oppstilt sammen med sin prest, antakelig sokneprest C. Megrund. Som regel ble konfirmantene, både gutter og jenter, fotografert sammen, men denne gang har man valgt å fotografere guttene for seg.

Det er Askim-fotografen Rudolf Mansrud  (1876-1959) som har fotografert gruppen. Han startet sin fotovirksomhet i Trøgstad der han var født, etablerte seg etter 1900 i Askim og fikk etterhvert også en filial på Mysen i Eidsberg. Bortsett fra ørlite sølvspeil på er fotografiet fortsatt i god stand, og er en studie verdt i 1930-tallets motebilde. Menge kjekke karer her. Bilder av skole- og konfirmantgrupper samt brudepar var en viktig del av inntektsgrunnlaget for fotografen. Mansrud var også postkortfotograf.

Vi har dessverre ingen opplysninger om navnet på noen av ungdommene. Men ettersom de ble konfirmert i 1932, skulle de være født ca. 1918. Så det er nok endel askiminger som kan kjenne igjen sin far, bestefar eller oldefar. Har du noen navn?

 

Fotografer i Østfold

tirsdag, november 9th, 2010

Mange fotografer har vært aktive i Østfold, alle byene har hatt flere fotoatelier fra slutten av 1800-åra av. Her følger en oversikt over de fotografene vi vet har vært aktive i Østfold i kortere eller lengre perioder.

Abel, Elisabeth Charlotte (1860-), Nygaardsgate 52 i Fredrikstad fra 1900-1901. Fredrikstad og Moss.
Alstrøm, Jacob (1875-) i Fredrikstad ca. 1900.
Anthoniussen, i Moss
Astrup,  i Halden, adresse Storgata (grosserer C.  Wiels Geddes gård) 1877-1893.
Atelier Fønix, i Fredrikstad
Bachman, Theodor (1873-1949), Moss i Dronningensgate 23 i perioden 1906-1949.
Bakke, Arnor Jensen, i Fredrikstad

Bakke, Astrid,  i Eidsberg fra 1935, Mysen
Bakke, Kr., i Eidsberg fra 1935. Mysen

Balle, Lauritz Nikolai (Lars) (1825-1896) – i Sarpsborg 1861.
Benkow, Jo (1924-), i Moss 1949-55.
Bentson, Elias B. (1887-1968) i Moss som overtok Bachmanns fotoatelier i 1949, dro siden til Hornmindal i Sogn & Fjordane og etablerte seg der som fotograf.
Billington – i Halden 1865.
Bjerke, Martha, i Sarpsborg
Bjørnulf, Arild, i Fredrikstad
Bjørnulf,  Johnny, i Fredrikstad
Blom, Kari Enger, i Fredrikstad

Borg, Emilie, i Fredrikstad
Bratlie, Karen, i Moss
Bülund, Axel i Moss og Sarpsborg
Carlsson, J. A., i Sarpsborg og Fredrikstad, Mysen
Dahlstrøm, Johannes Andersen, i Moss
Dietrich, Rudolph Friedrich (1829-1902), i Fredrikstad, fra 1865-81.
Enger, Karl, i Moss
Falch, Hjørdis Lind, i Halden
Falch, Knut, i Halden
Figon, (Etienne) Auguste, i Fredrikstad
Fotohuset A/S, i Fredrikstad
Gabrielsen, Emanuel, i Fredrikstad
Gerold, Adolf, i Fredrikstad
Gerold, Gustav Adolf, i Fredrikstad
Gerold, HArls Fredrik i Halden
Giebelhausen Fredrik Friis, i Fredrikstad
Gjøsund, Sigvald, i Halden
Gleerup, Jørgen G., i Fredrikstad, Halden, Moss, sarpsborg
Gründahl, Inga, i Sarpsborg
Hamilton, Wilhelm Duperre, i Halden
Hansen, Hans Fredrik (Fred.), i Frerikstad
Hansen (Nansen?), O. M. , i Halden
Hofgaard, Ludvig Edvard Rasmussen, i Halden
Holen, Norvald, i Fredrikstad
Hollander, Clara, i Halden
Jensen, J. A., i Fredrikstad
Jensen, Hilda, i Sarpsborg
Jensen, M., i Sarpsborg

Karlsson, J. A., i Fredrikstad, Mysen
Kjellerød, Georg, i Sarpsborg

Kjellerød, Louise, i Sarpsborg

Klem, Fredrik Johannes Gottfried, i Halden
Kolstad, Augusta (1859-d.), i Askim
Kylander, T.V. , i Halden

Lagerkreutz, Sophie, i Fredrikstad, Moss
Larsen, Christian Emil, i Sarpsborg
Leirung, Anna, i Moss
Leverin, Axel, i Fredrikstad, Halden
Lind & Co., i Moss
Lind, Carl Victor, i Moss
Lind, Hjørdis, i Halden
Lindman, Gustav, i Moss
Lund, Solveig, i Moss
Lunde, Halfdan, i Moss

Madsen, Olaf Marman, i Halden
Mansrud, Rudolf, i Mysen og Askim, Trøgstad
Mellbye, Nils Parr, i Trøgstad
Mortvedt, Nils, i Halden
Nielsen (Nilsen), Agnes, i Sarpsborg
Nordli, Anna, i Askim
Olsen, Ths., i Fredrikstad
Sandels, Carl, i Fredrikstad, Halden
Schomragh, El(l)en, i Moss
Solberg, Olav Fridtjof, i Sarpsborg
Sollem, Gustav Larsen i Fredrikstad, Halden, Sarpsborg
Smith, Ansgar Jespersen, i Moss
Thorshaug, Mathias, i Moss
Thorsrud, Frank, i Moss
Strøm, Margit, i Askim
Thrane, Marcus Møller, i Halden
Thykier, Hans P. , i Halden
Trollbu, Tore, i Halden
Viljugrein, Knut, i Askim
Væring, Olaf, i Sarpsborg
Wesenberg, Jacob Christian Lerche Dahl, i Halden
Widerøe, Harald, i Skjeberg
Østensen, Olaves, i Fredrikstad