Posts Tagged ‘friluftsmuseet’

Gjett hvilke navn Marthe og Marius gav lammene i Barnas gård!

mandag, juni 22nd, 2015
Olsen og Pepper

Marthe Andreassen (2) og Marius Andreassen (6 ) utgjorde juryen som kåret Olsen og Pepper til de beste lammenavnene. Lammene selv kunne desverre ikke være tilstede på fotogaferingen med juryen, da de var opptatt med sin formiddagslur. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Tre sorte får har sommerjobb på Borgarsyssel Museum i sommer, sammen med seks kaniner og en fin liten hønegjeng. Mamma sau heter Gamlemor, og nå har de to lammene også fått navn.

På årets Smaalensmarken utlyste nemlig Kalnes videregående skole en navnekonkurranse for lammene i Barnas gård og mange fine forslag kom inn. Mange barn var nok inspirert av NRK-super, da Timmy Tid og Eddie var en gjenganger i navnebunken. Det var likevel ikke TV-lammene som gikk av med seieren.

Navnejuryen besto av Marthe (2) og Marius Andreassen (6), som var en årets første gjester i gården. Etter to elimineringsrunder endte valget på Olsen og Pepper. Olsen er gutten og Pepper er jenta.

Navnet Pepper ble foreslått to ganger – så da vanker det museumskort på både Mathias og Noor. Vinnerne blir kontaktet og museumskort sendt i posten. Olsen ble foreslått av Sarah (4) og hun vil også få et museumskort. Museumskortet gir gratis adgang til alle museene i Østfoldmuseene, så mange ganger de vil, i et helt år.

Herlige navn og vi takker Marthe og Marius for glimrende juryering.

Snekkenes

søndag, januar 18th, 2015

Snekkenes, foto: Roderick Ewart / Østfold fylkes billedarkiv

Huset ble bygd i annen halvdel av 1700-tallet. Bygningen var brukseierbolig på Snekkenes bruk og ble senere sorenskrivergård. Tidligere eiere var blant annet Bernt Anker og sorenskriver S. W. Manthey (1808-1815).

Også etter han var Snekkenes sorenskriverbolig da sorenskriver Christian Smith eide den (1816-1846). Siden ble huset brukt av husmannsfamiler, og en tid ble det holdt skole i det som nå er Werenskioldsalen.

Snekkenes-bygningen ble flyttet til Borgarsyssel Museum i 1921 og var museets første bygning.

Huset har en grunnflate på 250 m2. I tidens løp er romfordelingen i huset blitt noe forandret, og i dag domineres inntrykket av to store saler. Annen etasje var, som i mange tilsvarende hus, uinnredet

Interiør

Museets samling av møbler i barokk-, rokokko- og empiristil er hovedelementer i interiøret. I plantegningen under kan du lese mer om rommene og se et utvalg bilder av interiøret i huset.

Jul i Snekkenes

I videoen under gir Harriet J. Skogholt stemme til et julepyntet Snekkenes.

 

Finn fram på Borgarsyssel Museum

mandag, oktober 6th, 2014

Friluftsmuseet på Borgarsyssel Museum består av bygninger fra flere steder i Østfold. Da museet ble etablert i 1921, skulle det vise tverrsnitt av området når det kom til materiell folkekultur. Dette ble løst ved å flytte eldre bevaringsverdige bygninger fra ulike steder i fylket til museet.

Les mer om hvor bygningene kommer fra ->>

I kartet under kan du gjøre deg kjent med friluftsmuseet og lese mer om bygningene. Klikk på ikonene for å åpne informasjonsvinduet. Klikk deretter utenfor vinduet, hvor som helst på kartet, for å lukke.

Ønsker du å ta med deg kartet neste gang du besøker museet? Da kan du laste det ned og printe det ut –>

St. Nikolas kirkeruin og ruinparken

tirsdag, september 23rd, 2014
St. Nikolas kirkeruin universelt utformet 2010, foto Mona Beate Buckholm Vattekar

St. Nikolas kirkeruin universelt utformet 2010, foto Mona Beate Buckholm Vattekar

St. Nikolas kirkeruin og deler av vollen som Olav Haraldsson bygde rundt byen, er de eneste byggverkene som er bevart fra middelalderens Borg. Store deler av middelalderbyen forsvant i et jordras i 1702. Kirkeruinen ligger i dag i Ruinparken på Borgarsyssel Museum i Sarpsborg. Parken ble anlagt i forbindelse med byens 900-års jubileum i 1916. Ruinen og Ruinparken har utgjort en sentral del av museets uteareal siden det ble grunnlagt i 1921.

Historikk

Plantegning St. Nikolas kirke.

Plantegning St. Nikolas kirke.

– Ca. 1115: Kirken ble trolig anlagt av Kong Øystein Magnusson, og var viet til St. Nikolas – sjøfarernes helgen. Den var en av tre kirker i middelalderbyen Borg (Sarpsborg). Kirken lå rett på utsiden av vollen som Olav Haraldsson lot bygge til vern av byens landside i 1016.

– 1567: Byen og kirken ble brent av svenske angripere, og kirken ble nedlagt.

– 1800-tallet: Kirken ble brukt som ”steinbrudd” av byens befolkning.

– 1916: Ruinen ble utgravd av arkitekt Gerhard Fischer i anledning 900års-jubileet for byens grunnleggelse.

– 1953: Ruinen ble restaurert med sement. Apsiden og skipets sørøstre hjørne ble gjenoppbygget.

– 2000: Borgarsyssel Museum utarbeidet en skjøtselsplan for ruinen.

– 2001 – 2008: Ruinen ble konservert. All sement ble byttet ut med kalkmørtel, og det ble lagt toppdekke av vulkansk leire og torv. Prosjektet ble støttet av Riksantikvaren, Østfold Fylkeskommune og Sarpsborg kommune.

– 2009-2010: Arbeid med universell utforming av ruinen og Ruinparken. Det er anlagt ny adkomstvei inn til ruinen og Ruinparken, og det er laget nye informasjonsskilt. Vi har også laget en animasjon av St. Nikolas kirke.

– 2012: Apsiden (korets halvrunde avslutning) ble konservert med kalkmørtel i fugene og vulkansk leire og gresstorv på toppen av murverket. Det ytre murverket av betong ble fjernet, og det ble murt opp igjen med kalk. Steiner som manglet ble supplert med tilhugde steiner fra Johansen Monumenthuggeri i Skjeberg.

– 2013: Arbeidet med å dokumentere ruinen ved hjelp av fotogrammetri (3D-foto) ble sluttført.

– 2014: Det arbeides nå med å lage en ny rampe inn i ruinen. Dette  er en forlengelse av  prosjektet med universell tilrettelegging av ruinen. Rampen skal være ferdig våren/sommeren 2015.

Animasjon

Animasjonen viser hvordan St. Nikolas kirke trolig så ut i middelalderen. Den var en romansk steinkirke med rektangulært skip med vesttårn og kor med apsis (halvrund avslutning). Modellen er laget av Arkikon.

Nyere forskning

St. Nikolas kirkeruin sett fra kran. Foto: Kynningsrud 2009

St. Nikolas kirkeruin sett fra kran. Foto: Kynningsrud 2009

Nyere forskning rundt St. Nikolas kirkeruin har gitt spennende resultater som gir rom for nye tolkninger.
En ny gjennomgang både av det middelalderske gravmaterialet funnet ved ruinen, og bygningsdetaljer i selve ruinen, kan tyde på at den St. Nikolas kirke opprinnelig ble anlagt som kongskirke før den ble sognekirke.

Analysene av skjelettene som ble funnet i tårnet i ruinen i 2006, kan indikere at kirkestedet er eldre enn tidligere antatt. Det ble funnet rester etter to menn, som begge døde mellom 980 og 1015 etter Kristus. De ble altså gravlagt drøyt hundre år før den nåværende St. Nikolas kirke ble påbegynt. Hva kan dette bety? Kan det dreie seg om en begravelse fra vikingtiden, slik at kirken ble bygget på en vikingtids gravplass? Eller kan det ha stått en eldre trekirke på stedet før steinkirken ble bygget? Kan det dreie seg om begravelser fra Mariakirkens kirkegård?

Vi vet at Olav Haraldsson lot bygge en Mariakirke i 1016. Denne skal ha ligget på innsiden av vollen, men kirkegården kan likevel ha ligget på utsiden av vollen. Om så er tilfelle, kan altså Mariakirkens kirkegård ha ligget i Ruinparken på Borgarsyssel Museum. Og hvis dette er riktig, er det, ifølge middelalderske kilder, også her Borgartinget ble holdt i middelalderen.

Den ene av mennene som ble funnet i tårnet i 2006 hadde en medfødt defekt på  nakkebeinet, et såkalt ”Inka-bein”. Trekket er sjelden, men det forekommer i befolkningsgrupper over hele verden. Det er derfor ingen ting som tilser at mannen fra St. Nikolas skulle ha en peruansk opprinnelse, slik som enkelte medier har spekulert i etter at funnet ble kjent.


Denne artikkelen ble skrevet og publisert som digital «blabok» i 2010 og er nå gjort tilgjengelig på arkiv.ostfoldmuseene.no. Se boken her –>

Les om og se video av konservering av apsiden på St. Nikolas kirkeruin –>

Les om den nye rampen på St. Nikolas kirkeruin –>

Les om 3D-fotograferingen av St. Nikolas kirkeruin –>

VÅRTEGN PÅ BORGARSYSSEL MUSEUM

onsdag, mai 2nd, 2012
Scilla. Foto: Hilde S Krogstad

Scilla. Foto: Hilde S Krogstad

Til tross for det kalde og våte været i det siste, er det mange vårtegn på museet. Deler av ruinparken er dekket av et herlig, blått teppe av scilla. Ved museumsbutikken blomstrer selvsådde stemorsblomster. Frøene stammer trolig fra stemorsblomstene vi hadde i blomsterkassene i fjor vår. I urtehagen har nyseroten dukket frem, og gyvelen har i flere uker lyst opp med sine gule blomster. Hestekastanjene har fått store knopper. Får vi bare litt varme noen dager, varer det nok ikke lenge før de står i full blomst.

Velkommen til en rusletur på museumsområdet! Kanskje finner du enda flere vårtegn.

Tekst: Hilde Serine Krogstad

 

Stabburet på Borgarsyssel tilbake på plass

mandag, februar 27th, 2012
Stabburet heises på plass. Foto: Hilde Serine Krogstad

Stabburet heises på plass. Foto: Hilde Serine Krogstad

2. februar 2011 ble stabburet på Borgarssysel Museum tatt ned for å bytte ut understellet som har råtnet. Stabburet ble i dag løftet tilbake på plass.

Stabburet er fra Fløtta i Trøgstad er datert til 1854 og ble gitt til museet i 1958 av Gunnar Nilsen. Nilsen, som på folkemunne ble kalt stabbur-Nilsen, drev matprodusenten «Stabburet» i Fredrikstad der Torbyen ligger i dag.

Stabburets understell og treramme var i ferd med å råtne og det ble bestemt at det må lages nytt. Samtidig ble det støpt nytt fundament i betong som det skal stå på.

I dag returnerte altså stabburet til sin faste plass på Borgarsyssel Museum.

Fra bakedagen 31. juli

mandag, august 1st, 2011
Siw Nordgård kunne servere både vanlig vafler og vafler etter oppskrift fra Hanna Winsnes. Begge slag ble stekt i gamle jern på grua i Snekkenes. Foto: Giske Westby

Siw Nordgård kunne servere både vanlig vafler og vafler etter oppskrift fra Hanna Winsnes. Begge slag ble stekt i gamle jern på grua i Snekkenes. Foto: Giske Westby

De som tok turen innom Borgarsyssel Museum på søndag 31. juli fikk både en historisk og kulinarisk opplevelse. I anledning Olavsdagene var det fri éntre og i flere av husene ble det stekt kaker på grua. Det besøkende kunne prøvesmake og kjøpe kakene. Blant annet ble det servert vafler laget etter oppskrift fra 1845 av Hanna Winsnes. I denne oppskriften ble det brukt kun fløte, sukker, mel og revet sitronskall. Arrangementet ble avsluttet like før det kraftige sommerregnet satte punktum for den varme helgen.

Hørespillet Fra mørke til lys på Storedal

tirsdag, juli 26th, 2011

Magnus den blinde, tegning av Anders K. Rue

Magnus den blinde, tegning av Anders K. Rue

Søndag 31. juli under Olavsdagene sender vi hørespillet Fra mørke til lys skrevet av Erling Stordahl. Stykket er et historisk hørespill om Kong Magnus den Blindes sjebne på 1100-tallet, men med en moderne undertone idet Erling Stordahls egne tanker skinner igjennom. Denne søndagen sender vi hørespillet i amfiteateret kl. 12.30 og kl. 14.00

Velkommen til hørespill

søndag 31. juli kl. 12.30 og kl.14.00

Østfoldmuseene tester ut linoljemaling

tirsdag, juli 26th, 2011

 

Samarbeid mellom avdelingene, foto: Kathrine Sandstrøm

Samarbeid mellom avdelingene, foto: Kathrine Sandstrøm

Linoljemaling på bygninger har lang tradisjon i Norge. I over 300 år har det vært den mest brukte malingstypen på trebygninger. Men etter 1950 overtok andre malingstyper gradvis markedet og i dag er kunnskap om linoljemalingens bruk og egenskaper lite utbredt. Interessen for linoljemaling har imidlertid økt de senere år, særlig i forbindelse med vern av gamle trebygninger. En av linoljemalingens viktigste egenskaper er at den lar underlaget puste. Samtidig eldes den på en tiltalende og særegen måte.

Testtavle settes opp på Kystmuseet, foto: Randa Arntzen

Testtavle settes opp på Kystmuseet, foto: Randa Arntzen

Bygningene ved museene er en gjenstandsgruppe som trenger jevnlig vedlikehold. Oppmaling av værslitte malte overflater er et nødvendig vedlikeholdstiltak, og med et bevisst valg av overflatebehandling bevares også materialtradisjonen og bygningenes opprinnelige uttrykksform.

Gjennom årene har det vært anvendt ulike produkter linoljemaling på museumsavdelingenes bygninger. Nå ønsker

Linolje testtavle ferdig plassert, foto: Randa Arntzen

Linolje testtavle ferdig plassert, foto: Randa Arntzen

Østfoldmuseene å samles om ett produkt, og har satt i gang et forsøk hvor linoljemalingen skal testes ut i vårt klima. Bygningsmassen befinner seg i ulike deler av fylket og utsettes derfor for forskjellige miljømessige påvirkninger. Det er valgt ut tre museumsavdelinger som representant for tre miljøer. Borgarsyssel Museum (Sarpsborg) med forurenset by-/industrimiljø, Kystmuseet Hvaler (Spjærøy, Hvaler) med saltholdig, fuktig kystmiljø og Folkenborg Museum (Mysen) med mer stabilt og tørt, vinterkaldt “innlandsmiljø”. Her er det nå satt opp testtavler med fire tradisjonelt anvendte farger.

Testtavlene vil bli stående over flere år og i testperioden vil det bli registrert endringer i malingsoverflaten på de tre ulike lokasjonene.

Mer informasjon om linoljemaling:

http://www.riksantikvaren.no/?module=Webshop;action=Product.publicOpen;id=77;template=webshop

 

Velkommen til familiedag på Storedal søndag 3. juli

torsdag, juni 30th, 2011

 

Sauer og Barn på Storedal Kultursenter, Foto: Hege-B Lindemark

Saue-skulpturer av Kazuhiro Nomura på Storedal Kultursenter, Foto: Hege-B Lindemark

Søndag 3. juli inviterer vi til Familiedag på Storedal Kultursenter. Vi har bestilt fint vær og fra kl. 12 til 16 byr vi på en rekke aktiviteter for store og små.

For barna:

  • Arkeologisk utgraving
  • Natur/kultursti
  • Smykkelaging – lag et armbånd av hamp og beinperle
  • Barkebåt-laging for de aller minste

Kafeen er åpen med servering hele dagen, men det er også rom for piknik i parken. Vi har i tillegg gleden av å presentere to kunstutstillinger: Skulpturer av Kazuhiro Nomura og malerier av Ann C Nicolaysen Mella.

Ellers tilbyr vi guiding, og det er mulighet til å få med seg hørespillet Fra mørke til lys, skrevet av Erling Stordahl, i amfiteateret. Lydskulpturen spiller og hagen blomstrer!

Program for dagen:

Hele dagen fra kl. 12-16:

•Åpen kafé med salg av mat og drikke
•Natursti
•Barkebåtbygging for de minste
•Smykkelaging
•Kunstutstillinger: Kazuhiro Nomura (Erlingstua) og Ann C Nicolaysen Mella (Kulturhuset)
•Lydskulpturen spiller

Kl. 13.00  Hørespillet Fra Mørke til lys (amfiet)

Kl. 13.00  Arkeologisk utgraving for barn

Kl. 14.00  Guiding i hagen

Kl. 15.00  Arkeologisk utgraving for barn

 

Sigve som arkeolog for en dag, foto: Vidar Krog Kristiansen

Sigve som arkeolog for en dag, foto: Vidar Krog Kristiansen

Inngang der alle aktiviteter er inkludert:
Voksen  30 kr
Honnør  20 kr
Barn (6-18)  20 kr
Barn under 6 år  Gratis

 

Velkommen til en flott dag på Storedal Kultursenter!