Posts Tagged ‘frivillige’

Eksenterpressa fra TrioVing stilles ut i Lilleeng Helsepark!

mandag, desember 21st, 2015
Noen av våre hjelpere: Fra venstre: Willy Mørkhagen, Øyvind Andreassen, Terje Kasper Halvorsen og Fred Iversen (leder av Stiftelsen for industrihistorisk bevarelse i mossedistriktet) Foto: Camilla Gjendem

Noen av våre hjelpere: Fra venstre: Willy Mørkhagen, Øyvind Andreassen, Terje Casper Halvorsen og Fred Iversen
(leder av Stiftelsen for industrihistorisk bevarelse i mossedistriktet)

I 2014 flyttet TrioVing og VingCard ut av Moss og Enata Eiendom overtok de tradisjonsrike lokalene på Høyda. Heldigvis valgte de nye eierne å ta vare på de gamle industribygningene ved å tilpasse disse til et nytt og flott Lilleeng Helsepark som åpner virksomhetene her rett over nyttår.

I tillegg til den grafiske utstillingen som Moss by- og industrimuseum produserer i samarbeid med de nye eierne, følger vi også opp med å stille ut en stor eksenterpresse i vandrehallen i første etasje. Dette er den fjerde i rekken av «industriskulpturer» som museet plasserer ut i det offentlige rom i Moss.

Der skal industriskulpturen nr. 4, eksenterpressa stå! På befaring i den tidligere industrihallen på TrioVing og VingCard som over nyttår åpner som Lilleeng Helsepark.

Der skal industriskulpturen nr. 4, eksenterpressa stå! På befaring i den tidligere industrihallen på TrioVing og VingCard
som over nyttår åpner som Lilleeng Helsepark.

De tre tidligere skulpturene er det «Værvengruppa» ved museet som har hatt ansvar for. Eksenterpressa er kommet på plass ved hjelp av tidligere ansatte ved TrioVing og VingCard.

Eksenterpressa ble brukt til snittearbeider og til låskomponenter.  Alderen er litt uviss, men den er sannsynligvis fra slutten av 1930-tallet. Den sto her på begynnelsen av 1960-tallet da Willy Mørkhagen ble ansatt på TrioVing.

Vi håper riktig mange tar turen innom Helseparken når den tid kommer! Blir du mere interessert i industrihistorien i Moss kan du fylle på ved å ta turen til museet i Møllebyen og til annekset vårt i Verket 20.

Tekst og foto: Camilla Gjendem

Takk for i sommer!

fredag, august 22nd, 2014
Pernille Laursen med en av sauene. Foto: Siw Nordgård

Pernille Laursen med en av sauene. Foto: Siw Nordgård

Søndag 17. august var det Barnas dag på Borgarsyssel Museum. Dette var siste dagen med Barnas museumsstafett, og det var siste åpningsdag for sommersesongen i friluftsmuseet. Borgarsyssel Museum vil gjerne takke publikum for en fantastisk sommer. Det er lenge siden vi har hatt så godt vær, og vi har mange minner fra besøk av store og små, tobeinte og firbeinte. Dette har vært vår beste og triveligste sesong på lenge.

Denne sommeren har vi nesten fordoblet besøket av barn i skoleferien, og vi har allerede hatt nesten 1500 flere besøkende totalt i 2014 enn vi hadde i hele 2013.

Suksessen takker vi spesielt våre fantastiske verter Einar, Marie, Ida og Ida-Serine for. En spesiell takk går også til Pernille og Eirin fra Kalnes videregående som har tatt seg godt av dyrene i Barnas gård for oss. Alle har virkelig gjort en stor innsats! Sauen og lammene, kaninene, hønene og hanen har jobbet og kost seg i hele sommer, og sammen har de gledet mange barn!

Det tette samarbeidet vi har med våre verter gir oss muligheter vi har drømt om lenge. Vi har hatt besøk av hesten Almelill, har gjennomført slåttonn og har hesjet og kjørt inn høyet sammen med publikum. Vi håper mange har kost seg med dette, og at vi sammen har lært litt om sesongarbeid og dyreliv på gården før i tida. Våre verter lærer til og med bort å spikke barkebåter, og museumsdammen har fått nytt liv.

Spikking av barkebåter, foto: Ingrid Brødholt

Spikking av barkebåter, foto: Ingrid Brødholt

Den tradisjonelle Smaalensmarken var heldigvis på plass igjen i år, og 2000 mennesker fant veien til museet de to dagene arrangementet pågikk. Barna fikk bake hardangerlefse, tvinne hoppetau og lære seg å spikke. Mange lekte arkeologer, kastet øks i vikingleiren, eller fikk seg en ridetur med fjordingen og ponnien som var på besøk. Fra scenen fikk vi oppleve barn og unge i «Fargespill», og Bondeungdomslagets leikarring, Ungdommens kulturmønstring og Kulturskolen deltok. Svingen torader laget god stemning på torget, og Gammeltraktorens venner laget også godlyder for dem som er interesserte i gamle landbruksmaskiner. Det var utstilling og demonstrasjon av håndverk, bunader og ikke minst utstillingene «Med kulturminner i skolesekken» laget av skolebarn i Sarpsborg og «Byen vår» laget av barnehagebarn.

Borgarsyssel Museum takker alle deltagende i årets Smaalensmarken for deres fine bidrag, og minner om at vi ikke kan makte så store arrangementer uten den store oppslutningen fra de frivillige som gang på gang stiller opp for museet som verter, for å demonstrere håndverk og dele kunnskap med oss og publikum. I sommer har for eksempel Sarpsborg Husflidslag lært oss om brikkevev, snorhjul og tilberedning av lin.

I år har Borgarsyssel feiret den vakre Middelalderhagen på Borgarsyssel Museum. Den har rukket å bli 84 år. Den ble anlagt i 1930 – foran Olavskapellet som ble bygd samme år, og etter inspirasjon av middelalderens gamle klosterhager. I sommer har vår gartner Christine Lande delt sin kunnskap om planter med publikum.

Som tidligere år, var St. Nikolas kirkeruin også i år fylt til randen under olsokgudstjenesten. Olsokfeiringen i Sarpsborg var et samarbeid mellom Olavsdagene, Borgarsyssel Museum og Den norske kirke. Feiringen inneholdt i år for første gang et heldagsprogram, og startet allerede kl. 9 på morgenen med tidebønn i Skjeberg kirke. Der deltok blant annet prosjektkoret bestående av «munker» og «nonner». Deretter var det pilegrimsvandring fra Skjeberg kirke til St. Nikolas kirkeruin på Borgarsyssel Museum. Vandringen gikk langs den nymerkede pilegrimsleden, som er en del av Anne-Sophie Hygens prosjekt med å sette fokus på middelalderhistorien i Østfold. For Sarpsborgs del skal pilegrimsleden gjennom kommunen stå klar til byjubileet i 2016. Borgarsyssel har med dette startet oppkjøringen til jubileet i 2016 og gleder oss til å utvikle et godt konsept, se på byetablering, middelalder og byhistorie. I sommer har vår middelalderarkeolog Mona Brate Vattekar hatt omvisninger i Olavskapellet hvor hun har fortalt om Olav den hellige og om hvorfor vi feirer Olsok.

En regntung søndag markerte vi avslutningen på en solrik sommer og en god sommersesong med Barnas dag. Til tross for regnet kom det 230 mennesker for å oppleve speiding sammen med Borg speidergruppe, kjøring med hest og vogn og for å lære å karde og spinne – når de bare fikk klippet sauen. Dette var dessuten siste frist for å delta i Barnas museumsstafett, og årets oppslutning er vi veldig fornøyd med.

Borgarsyssel Museums bidrag til 200-årsjubileet for grunnloven var sommerutstillingen «1814-2014. Østfoldingers opplevelser av krig og okkupasjon». Utstillingen blir stående utover høsten, så det er ikke for sent å oppleve den. Skoleklasser er særlig inviterte til å komme, og vi vil prøve å tilrettelegge for ulike grupper. Ta kontakt med vår formidler Hilde Serine Krogstad.