Posts Tagged ‘Gamlebyen’

Julebarnevandring i Gamlebyen

fredag, november 27th, 2015

Dagene i Gamlebyen kan bli kalde og mørke. Det sies at fjøsnissen har blitt sett springende over vollen… har du sett’n? Er du flink til å rope høyt? Kan du se både opp og ned, og telle? Klarer du å finne nissen? Bli med oss på en spennende historisk vandring for barn i Gamlebyen! Du får høre om jula i gamle dager, julefortellinger, og hjelpe til å løse oppgaver.

Lørdag 28. november, kl. 14.00
Søndag 29. november kl. 14.00
og Lørdag 5. desember kl. 14.00

Oppmøte: Fredrikstad Museum, Tøihuset (ved siden av kirken i Gamlebyen).
Priser: Barn kr. 20,- / voksne: kr. 60,- (Barn 0 – 3 år: gratis).

Billetter kjøpes på Fredrikstad Museum og inkluderer inngang til våre utstillinger. Vandringen varer i ca. 30-45 minutter, og avsluttes på museet i Tøihuset. Små barn må ha med seg en voksen. Fredrikstad Museum tar ikke ansvar for barna under vandringen.

Barnevandring i Gamlebyen

torsdag, juli 16th, 2015
Foto: Frøydis Oseberg Pedersen

(Foto: Frøydis Oseberg Pedersen)

Er du flink til å rope høyt? Kan du se både opp og ned, og telle? Er du flink til å oppdage ting?  Bli med oss på en spennende historisk vandring for barn i Gamlebyen! Du får høre om dyra i byen i gamle dager, du får høre gamle historier og du får hjelpe til å løse noen oppgaver.

Hver dag kl. 13.00   (i perioden 6. juli – 31. august).
Oppmøte: Fredrikstad Museum, Tøihuset (ved siden av kirken i Gamlebyen).
Priser: Barn: 20,- / Voksne: 60,- (Barn 0 – 5 år: gratis).
Billetter kjøpes på Fredrikstad Museum og inkluderer inngang til våre utstillinger. Vandringen varer i ca. 45 min. og avsluttes på museet i Tøihuset. Små barn må ha med seg en voksen. Fredrikstad Museum tar ikke ansvar for barna under vandringen

Se også denne flotte redaksjonelle omtalen om vår barnevandringstilbud  i Fredrikstad Blad den 7. juli:

Fra Fredrikstad Blad 7. juli 2015

Fra Fredrikstad Blad 7. juli 2015

 

 

 

 

Blikkenslageren på Tøihuset

torsdag, juli 16th, 2015
Blikkenslagerverkstedet (Alle foto: Christine Lande, Østfoldmuseene)

Blikkenslagerverkstedet (Alle foto: Christine Lande, Østfoldmuseene)

Har du lyst til å møte Blikkenslager Kai Lystad i aksjon på Tøihuset i Gamlebyen? Han tar gjerne imot deg i sitt blikkenslagerverksted i 2.etasje på museet i Tøihuset søndag 26.juli og søndag 16.august, begge dager kl 12-16.
Her vil han arbeide, demonstrere og fortelle deg om blikkenslagerfaget.

Blikkenslagerverkstedet i vår andre etasje er det gamle verkstedet til blikkenslagermester Frank Syvertsen. Kai Lystad har rekonstruert verkstedet til å se ut som det gjorde på sin originale lokasjon.

Et besøk i blikkenslagerens verksted er inkludert i vanlig billettpris (60kr for voksne / 20 kr for barn) og gir samtidig tilgang til våre øvrige utstillinger; – Byhistorisk utstilling og Militærhistorisk utstilling i 2. etasje, samt utstillingen «Langåpent» – om konfeksjon i Fredrikstad i 1. etasje.

 

 

Markering av Fashion Revolution Day på Fredrikstad Museum i Tøihuset

fredag, april 24th, 2015

Det er naturlig for Makeløs ved Kristin E. Halkjelsvik, i samarbeid med Fredrikstad Museum, å markere Fashion Revolution Day. Dette er en forlengelse av utstillingen «Langåpent» og er et dagsaktuelt tema!

Fashion Revolution Day, som markeres den 24. april, er en global kampanje hvor vi som forbrukere kan være med å bidra til en transparent motebransje. Følg Fashion Revolution Days facebookside.

Opplev uforglemmelige Marta

onsdag, april 15th, 2015

Lørdag 18. april kl. 12.30 kan du møte den fabelaktige «Marta» på Tøihuset! Marta er en meget spesiell tjenestejente fra 1700-tallet, med meninger og mye og mangt, og hun tar deg med på en levende og uforglemmelig omvisning.

Marta i Farta. Foto Øyvind Tvete

Marta i Farta. Foto Øyvind Tvete

Billettene gir også adgang til museet og våre utstillinger i to etasjer, museumsbutikken, lekeområde for barn og vår lille museums-kafé.

Utstillinger på Tøihuset for tiden er:
– «Tidene skifter – byen består» – Byhistorisk utstilling, 2. etasje
– «Langåpent» – et historisk tilbakeblikk på kleshandel i Fredrikstad og utfordringer ved dagens tekstilindustri.

Tid: Lørdag 18. april kl. 12.30 (Museet åpner kl 12.00)
Sted: Fredrikstad Museum, Tøihuset, Gamlebyen
Billetter: Voksne 50 kr /Barn 20 kr

Vi gjør oppmerksom på at det også vil foregå et 1700-talls marked i Tøihussalen rett ved museet denne lørdagen. «Marked anno 1700» som arrangeres fra kl 10-18,  skriver bl.a på sine Facebook-sider:

 – Ønsker du deg barokksko? En 1700-tallskjole? Spise krydderkake anno 1700, eller skaffe deg en bok om tiden som mange av oss er veldig glad i? Stoffer til kjolen du ønsker deg kan du kjøpe hos oss – eller kanskje strikke en 1700-talls genser? På Marked anno 1700 selges også enkeltvise antikviteter, kopier av blankvåpen, håndlagde kniver, knapper, strikkede plagg, håndlagde og tidsriktige lærvesker, klær og rekvisitter fra Norsk Kammeropera – og ikke minst klær og utstyr du trenger om du er eller ønsker å bli med innen 1700-talls reenactment / levende historie. For mer informasjon – se siden her.

 

Omvisning utstillingen «Langåpent», ved Ketil Brenna Lund, søndag 19. april kl. 13.00

fredag, mars 6th, 2015

Utstillingen «Langåpent» ble åpnet i Mars, på Tøihuset i Gamlebyen.

Søndag 19. april kl. 13.00 tilbyr vi en omvisning i utstillingen, ved Ketil Brenna Lund, eier av Lund & Tallaksen frem til 1995.

Lund & Tallaksen var en godt etablert institusjon på Torget i Fredrikstad. Fra oppstarten i 1892 utviklet familiebedriften seg til å bli en av de største manufaktur- og konfeksjonsbutikkene i Fredrikstad. Ketil Brenna Lund var siste leddet i bedriften, og han drev fram til nedleggelsen i 1995. Brenna Lund kan se tilbake på en lang periode som leder av en bedrift i en tid preget av store endringer. Hans rike førstehåndskunnskap trer tydelig fram i denne omvisningen, der det er godt rom for samtaler og spørsmål. Konservator Hege Steen Langvik kan svare på spørsmål og fylle ut bildet for resten av utstillingen «Langåpent».

Ketil Brenna Lund med kunde

Ketil Brenna Lund med kunde

 

Billetter kr 50. Gratis adgang for Fredrikstad Museums Venner.

Arrangeres i samarbeid med Fredrikstad Museums Venner.

 

 

ORD I GRENSELAND – Mot Fredrikstad – Krig og okkupasjon i 1814

fredag, august 29th, 2014

Fredrikstad i 1814 er tema for historiker Trond Svandals foredrag på Tøihuset i Gamlebyen. Fredrikstad Museum arrangerer i samarbeid med Litteraturfestivalen Ord i Grenseland foredraget «Mot Fredrikstad – Krig og okkupasjon i 1814».

Tid: Søndag, 7. september.
Sted: Fredrikstad Museum, Tøihuset, Gamlebyen
Pris: kr. 50,- betales ved inngang.

Se Litteraturfestivalens nettsider

 

Ord i Grenseland - logo

 

 

Blikkenslager Kai Lystad røper noen blikkenslagerhemmligheter i Tøihuset, Gamlebyen, søndag 20. juli

fredag, juli 4th, 2014
Utstillingen "Blikk for blikk" i Tøihuset, Gamlebyen, Fredrikstad. Foto: Roderick Ewart

Utstillingen «Blikk for blikk» i Tøihuset, Gamlebyen, Fredrikstad. Foto: Roderick Ewart

Innerst i Fredrikstad Museums lokaler i 2. etasje i Tøihuset, finner vi utstillingen «Blikk for blikk» – det gamle verkstedet til Blikkenslagermester Frank Syvertsen som hadde tilhold på Gressvik. Kai Lystad har tatt vare på verkstedet og rekonstruert det for å vise det fram i museets lokaler i Gamlebyen. Søndag 20. juli kommer Kai til museet for å vise fram det gamle verkstedet og forteller om blikkenslagerfaget. Det blir selvfølgelig noen demonstrasjoner, og publikum har anledning til stille spørsmål. Utstillingen er åpen fra kl. 12 – 16 denne dagen.

 

 

Fredrikstad Festning og svenskenes angrep

mandag, januar 13th, 2014

NRA_GKK_122_2-for-web kart 1700tall 2

Angrepet på Fredrikstad den 3. og 4. august var en av de viktigste militære hendelsene under krigen i 1814.

Sent på kvelden den 3. august begynte svenske kanonbåter i Østerelva sitt bombardement av festningen. Ilden ble besvart, men forsvarerne på festningsvollene hadde vanskeligheter med å få senket kanonene nok til å treffe båtene. Ilden ble innstilt om natten, men startet opp igjen kl 4 om morgenen den 4. august. Da hadde svenskene også satt opp kanonbatteriet på Kråkerøy som sendte granater og kuler inn i byen. Etter et par timers bombardement, heiste festningen det hvite parlamentærflagget.
Etter en rask forhandling kapitulerte festningen og dens kommandant, Niels Christian Hals.

Les mer om Fredrikstad Festning (Gamlebyen) historie og hva som skjer der idag  på Forsvarsbyggs nettsider

Fredrikstad Festning 350 år – utstilling i Tøihuset, Gamlebyen

mandag, september 2nd, 2013

2013 er jubileumsåret da Fredrikstad festning feirer 350 år!

For 350 år siden startet den mest dramatiske og langvarige forandringen i byens historie – Fredrikstad ble en festningsby. Hele byen ble stengt inne bak voller og porter, og militære hensyn ble rådende i flere hundre år.

Ingen steder ble så godt dokumentert som våre gamle festninger. Den tids offiserer var gode karttegnere, mange også kunstnere, og det finnes hundrevis av ulike kart og tegninger av festningsanleggene. Fra et rikholdig utvalg i Riksarkivet har vi valgt kart og tegninger som viser hvordan festningen og byen har utviklet seg gjennom årene, hvordan den var, hvordan den ble, – og hvordan den kunne blitt.

Utstillingen gir et unikt bilde av byens utvikling, og viser samtidig hvordan Fredrikstad var en del av en felles europeisk kultur. Ikke minst gir den et bilde av hvilken betydning Fredrikstad festning hadde, og hvilke store planer som fantes for festningens og byens utvidelse.

Utstillingen er et samarbeid mellom Østfoldmuseene Fredrikstad museum, Forsvaret og  Forsvarsbygg.
For fullt program for jubileumsåret se www.forsvarsbygg.no

Velkommen!