Posts Tagged ‘gateplagg’

Gateplagg inspirerte Helly Hansens produktutviklere

tirsdag, oktober 13th, 2015
Produktutviklere på besøk. Fra venstre: Issam Yousef (intern Development), Antje Fehling (Senior Fabric Manager), Ellen Andersen (Fabric manager), Rebecca Johansson (R&D Material Manager/ CSR Manager), Judith Winterl (Fabric Manager) og Mari Stenberg De Wilde (Trim manager). Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum.

Produktutviklere på besøk. Fra venstre: Issam Yousef (intern Development), Antje Fehling (Senior Fabric Manager), Ellen Andersen (Fabric manager), Rebecca Johansson (R&D Material Manager/ CSR Manager), Judith Winterl (Fabric Manager) og Mari Stenberg De Wilde (Trim manager). Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum.

Vi besøkte utstillingen for å få et innblikk i Helly Hansen’s historie og for å studere materialvalg som ble tatt i de forskjellige tidsepokene. Plaggene gir oss en forståelse for hvilke tanker man hadde i forhold til produkt, design og funksjonalitet tidligere. Det er morsomt å se hvordan mange av snittene og passformene som er på vei tilbake i motebildet i dag.

Svaret kommer fra Ellen Andersen, Fabric Manager (leder for tekstil) ved Helly Hansen. Torsdag 8. oktober besøkte hun og kollegaene utstillingen Gateplagg fra Helly Hansen 1950-2015, og vi stilte henne spørsmål om hvordan de gamle plaggene er aktuelle for dagens produktutviklere.

Andersen mener også at datidens materialvalg langt på nær hadde det fokuset på miljø som vi ser i dagens sportstøy, men at «looken» kan kopieres. En viktig oppgave for de er å være med på å utvikle nye og miljøvennlige metervarer som de kan ta i bruk i framtidas kolleksjoner.

Modell i tidsriktig og fargerikt regntøy i Rain Colour Look. Foto: fotograf ukjent / Helly Hansens fotosamling / Moss by- og industrimuseum.

Modell i tidsriktig og fargerikt regntøy i Rain Colour Look. Foto: fotograf ukjent / Helly Hansens fotosamling / Moss by- og industrimuseum.

Vi spurte Ellen om det er noen plagg eller materialer i utstillingene som appellerte spesielt sterkt? Her nevner hun at de mønstrete regnfrakkene i 60 og 70-tallsserien Rain Colour Look vakte ekstra stor begeistring. Disse plaggene har kjempefine snitt kombinert med utrolig kule mønster og teksturer. En del av de klassiske jakkene til Helly Hansen har inspirert oss, og detaljer fra disse finner man igjen blant annet i regntøyet som ble lansert for SS15 og SS16. Berge Viking-stripene ser vi stadig gå igjen både på seilkolleksjonen og på kids- og juniorplaggene.

Vil dere fortsette å bruke samlingen i framtidig produktutviklingsarbeid? Jeg vil absolutt anbefale mine kollegaer på produkt, utvikling og design om å besøke utstillingen. Den gir et flott historisk innblikk i firmaet Helly Hansen, hvordan det har blitt drevet, hvilke produkt innovasjoner som har funnet sted, og den viser hvor teknisk langt framme Helly Hansen har vært fra dag en. Med tanke på at det i 2017 er 140 år siden Helly Hansen, ble etablert, er det godt mulig at det vil bli fokusert litt ekstra på firmaets arv og at denne vil bli speilet både i snitt og «look» i kommende plagg.

Utstillingen er aktuell for flere. Vi har derfor sendt ut en e-post med bilder fra utstillingen til våre kollegaer, og vi skal lage en sak på vår Intranet-side, avslutter Ellen Andersen.

 

Økt besøk ved Moss by- og industrimuseum

fredag, juli 3rd, 2015

Moss by- og industrimuseum kan glede seg over økt besøk disse første dagene av sommersesongen! Vi registrerte en fin økning i mai, og ser nå en økning på 5% i besøkstallene for juni!

Ny Helly Hansen utstilling, og muligheter for å besøke tre arenaer på en billett virker å være attraktivt. Videre ser vi en stor interesse for Østfoldmuseenes Museumskort som selges for kr 100,- og gi inngang til alle våre arenaer i et år fra kjøpedato.

Moss by- og industrimuseum er ekstra stolte over vår satsning på nye arenaer i sommer, og vi skryter gjerne ved å vise til NRK-innslag fra Verket 20 og Konvensjonsgården!

Ta med dere barna, og få med dere den spennende rebusen som går mellom museet i fossen, Konvensjonsgården og Verket 20!

Kjøp Østfoldmuseenes museumskort og ha glede av alle våre 8 museer et helt år fremover!

Nytt museumskort i salg nå!

Nytt museumskort i salg nå!

 

Ny utstilling åpnet: Gateplagg fra Helly Hansen

tirsdag, juni 9th, 2015

Søndag 14. juni åpnet vi årets sommerutstilling. Den har fått tittelen Gateplagg og viser kjente moteklassikere fra Helly Hansen fra 1950 og fram til i dag. Flere møtte i sine Helly Hansenfavoritter, og det ble fullt hus. Utstillingen ble åpnet av Rita Westvik, forsight ekspert og kjent som journaliset, programleder, politisk rådgiver og forsker. Kor Artig vartet opp med relevante musuikalske innslag fra «Singing in the rain» til «Drømmedame». 

Gateplagg åpning, foto: Tore Bollingmo

Avdelingsdirektør Hege Hauge Tofte, Rita Westvik og konservator Bjørg Holsvik som har hatt ansvaret for utstillingen, foto: Tore Bollingmo

Rita Westvik er ganske fersk mossing, og hun kåserte informativt og morsomt om moter og klær. Utstillingen har kommet i stand i nært samarbeid med frivillige som har jobbet på Helly Hansen og pensjonistgruppen.

Felles for flere av plaggene er at de primært ble designet som spesialregntøy for sjø- og seiling etc., men ble populære i større og mindre ungdomsmiljøer eller for folk flest. En del produkter ble også bevisst utformet som trendy moteplagg rettet mot bestemte målgrupper. I utstillingen vil publikum møte flere klassikere som Kelly Coaten og den røde og hvite Berge Viking Seilerjakka, men det vil også dukke opp flere fargerike overraskelser. Et mål med utstillingen er at den skal gi et lite innblikk i hvilke mekanismer som kan spille inn for at et produkt blir et moteplagg. Rita Westvik, som er forsight ekspert og kjent som journalist, programleder, politisk rådgiver og forsker, vil stå for den offisielle åpningen. Musikalsk innslag ved Kor Artig. Har du en Helly Hansen jakke, så ta den på og møt opp i Moss by- og industrimuseum – 14.juni kl 14! Gateplagg-HH-invitasjon-web

Museum søker regntøy og fritidsplagg

mandag, april 20th, 2015

 

Konservator Bjørg Holsvik med museets frivillige Helly Hansen-gruppe fra venstre: Janne Hansen, Kari Brinchmann, Brit Magda Ahlsen og Anne Bergersen. Foto: Terje Holm / Moss Avis

Konservator Bjørg Holsvik med museets frivillige Helly Hansen-gruppe fra venstre: Janne Hansen, Kari Brinchmann, Brit Magda Ahlsen og Anne Bergersen. Foto: Terje Holm / Moss Avis

Har du gamle regnklær eller fritidsplagg fra Helly Hansen? Kanskje henger det noe i kjellerboden eller på hytta? For Moss by- og industrimuseum er dette ekstra verdifullt. Sammen med tidligere ansatte fra bedriften arbeides det for fullt med å dokumentere firmaets produkthistorie, og til sommeren blir det utstilling.

Utstillingen som åpner den 14. juni har fått navnet Gateplagg og vil vise kjente moteklassikere fra Helly Hansen i perioden 1950 og fram til i dag.

Felles for flere av plaggene er at de primært ble designet som spesialplagg som regntøy, sjø- og seilertøy etc., men ble populære i større/mindre ungdomsmiljøer eller for folk flest.

En del produkter ble også bevisst utformet som trendy moteplagg rettet mot bestemte målgrupper. I utstillingen vil publikum møte flere klassikere som Kelly Coaten og den røde og hvite Berge Viking Seilerjakka, men det vil også dukke opp flere fargerike overraskelser. Et mål med utstillingen er at den skal gi et lite innblikk i hvilke mekanismer som spiller inn for at et produkt blir et moteplagg.

Janne Hansen og Brit Magda Ahlsen i full gang med forberedelsene til årets sommerutstilling. Foto: Terje Holm / Moss Avis.

Janne Hansen og Brit Magda Ahlsen i full gang med forberedelsene til årets sommerutstilling. Foto: Terje Holm / Moss Avis.

Et møysommelig registreringsarbeid utført av fem dedikerte, frivillige kvinner danner grunnlaget for plaggene som er valgt ut. Alle har de tidligere arbeidet ved Helly Hansen og har solid spisskompetanse i faget. Anne Bergersen, Brit Magda Ahlsen, Kari Brinchman, Janne Hansen og Margot Kvalsund har ført inn mål, materialtyper, betegnelser på hvert enkelt plagg, hvem som har designet det, datering m.m. på skjemaer. Deretter har plaggene blitt merket, fotografert. Alle opplysningene har så blitt overført til den digitale registreringsdatabasen Primus.

Selv om Helly Hansen-samlingen i Moss omfatter nærmere 300 tekstiler, har registreringsarbeidet avdekket at noen viktige klassikere mangler. Disse er det viktig for oss å få samlet inn. Helly Hansen var en solid bedrift og arbeidsplass i byen, samtidig var firmaet som den største produsent av regn- og fritidstøy dominerende på det norske markedet, og ikke minst blant landets mest internasjonalt kjente varemerker. Se også Moss på motekartet, artikkel i Moss Avis: http://www.moss-avis.no/Moss_p__motekartet-5-67-68504.html

Til utstillingen og samlingen er museet spesielt på jakt etter plaggene som er avbildet, men har du andre, så ta kontakt med oss og vi gjør en vurdering. Om du har en personlig historie knyttet til plaggets bruk er vi også gjerne interessert i denne.

Kontakt konservator Bjørg Holsvik, tlf. 90646474, e-post: bjohol@arkiv.ostfoldmuseene.no

Her er plaggene vi er på jakt etter: