Posts Tagged ‘Grunnloven’

Haldenarkiv på UNESCOs dokumentarvliste

mandag, desember 1st, 2014

Mads Wiels hovebok 1815-1820, postering for Bomullsfabrikken (Foto Østfoldmuseene) I

De omfattende og viktige arkivene etter handelshusene i Halden tas nå opp i et nasjonalt register over særlig betydningsfulle arkiver. Det er første gang arkiver fra Østfold blir med i det prestisjefylte selskapet, og arkivene fra Halden vil fra nå være i godt selskap sammen med bl.a. Grunnloven, et Ibsen-manus og Amundsens sydpolfilm.

Haldenarkivene med stor betydning for norsk historie
Arkivene etter familiene Tank, Anker, Stang og Wiel er et sjeldent eksempel på godt bevarte og eldre arkiv for en virksomhet med stor betydning for norsk historie. Alle sider ved trelastnæringen er representert, fra eiendomsforhold via avvirkning til foredling og utskiping. Dessuten dokumenteres ulike eierskaps- og produksjonsformer i en overgangstid. Arkivene dekker perioden 1653-1960 med særlig god dekning på 1800-tallet, og er på ca. 170 hyllemeter.

Et nasjonalt register under UNESCOs Memory of the World program
Norges dokumentarv er et nasjonalt register under UNESCOs Memory of the World-program. Registeret er en oversikt over dokumenter eller arkiver som er unike og uerstattelige for nasjonen eller viser fenomener som har hatt stor betydning for samfunnet. Den norske komiteen for verdens dokumentarv tar opp dokumenter på listen etter nominasjoner og faste kriterier for vurdering. Å komme med på en slik liste gir synlighet og anerkjennelse, og bidrar til kunnskap om og formidling av dokumentene.

På Kulturrådets side kan du se hvilke dokumenter som har blitt tatt opp i Norges Dokumentarv.

«Söta Bror?» – Siste sjanse til å se utstillingen lør 13. og søn 14. desember!

mandag, oktober 6th, 2014
Velkommen til utstillingsåpning Fredrikstad museum - Tøihuset, fredag 16. mai, kl. 13.00.

Gjenstander fra utstillingen «Söta bror?» på Fredrikstad museum

Fredrikstad Museums grunnlovsjubileumsutstilling  har fått navnet «Söta Bror? – Fredrikstad under svensk okkupasjon 1814/1815″.

Arbeidet med å gjøre Fredrikstad kampklar i 1814 er i virkeligheten en eneste lang historie om klage og mismot. Kildene kan ikke oppvise en eneste fremtredende offiser som trodde på Fredrikstads militære egenskaper.

I utstillingen «Söta Bror?» ser du noen av gjenstandene Østfoldmuseene – Fredrikstad museum har fått låne fra svenske Armémuseum i Stockholm og Nordiska museet, og det er gjenstander som havnet på svenske hender etter krigen i 1814/1815. Bl.a en tromme, en hatt, en fane, en kanon og en medaljong.

I boken «MindreAlv XVI – Mot Fredrikstad!» som selges på museet og i byens bokhandlere, vil du kunne sette deg dypere inn i stoffet om Fredrikstad og 1814-hendelsene. Her gjengir vi Erling Johansens artikkel «Mot Fredrikstad!» som forteller om det svenske felttoget over Hvaler, Kråkerøy og mot Fredrikstad i 1814. Artikkelen er oppdatert med nytt bilde- og illustrasjonsmateriell! I tillegg inneholder boken flere artikler som omhandler Fredrikstad under årene 1814-1815.

 

Siste mulighet til å se utstillingen er lørdag 13. og søndag 14. desember.
Da har vi åpent fra 12.00 – 17.00 – og gratis inngang.

Velkommen!

 

 

 

 

 

Årboken MindreAlv 16

lørdag, august 30th, 2014
Allerede den 16. mai foreligger en rykende fersk MindreAlv – den 16. i rekken!

Allerede den 16. mai foreligger en rykende fersk MindreAlv – den 16. i rekken!

I forbindelse med 200-årsfeiringen av Grunnloven og året 1814 bryter Fredrikstad Museum tradisjonen med å utgi årbok hvert annet år. Nå foreligger en rykende fersk MindreAlv – den 16. i rekken!

Bokas tittel er ”Mot Fredrikstad!” med undertittelen ”Krig og okkupasjon i 1814”. ”Mot Fredrikstad!” kalte Erling Johansen sin artikkel om felttoget i 1814 over Hvaler og Kråkerøy. Med tillatelse fra Erlings familie trykkes artikkelen på nytt, denne gang med mange nye illustrasjoner, blant annet fotos fra steder som omtales i artikkelen. Artikkelen er utgitt to ganger tidligere: i Østfoldarv 1963-65, og som egen bok i 1966. Begge bøkene er for lengst utsolgt, og det er vanskelig å få tak i brukte eksemplarer.

I tillegg til Erling Johansens artikkel skriver Trond Svandal om svenskenes okkupasjon av Fredrikstad i 1814/1815. Vi kan også lese kronprins Carl Johans flygeblad om de aktuelle hendelsene i august og september dette skjebneåret; – og vi henter frem historien om ratifiseringen av Mossekonvensjonen. Den fant sted i Fredrikstad!

INNHOLDSFORTEGNELSE:
Veien mot mirakelåret – Av Trond Svandal
Den politiske situasjonen i 1814 – Av Petter Ringen Johannessen
Mot Fredrikstad! Felttoget i 1814 over Hvaler og Kråkerøy i Kulturhistorisk og lokalgeografisk lys – Av Erling Johansen
Fredrikstad Tidende N:o 1 – 7
En oversett begivenhet fra 1814 – Carl Johans ratifisering av Mossekonvensjonen i Kommandantgården i Fredrikstad – Av Martin Dehle
Søta bror? Fredrikstad under svensk okkupasjon, 1814 og 1815 – Av Trond Svandal

Boken kan kjøpes for kr 200,- i byens bokhandlere både i sentrum og i Østfoldhallen.
Boken selges også i museumsbutikkene til Fredrikstad Museum og Kystmuseet  Hvaler!

Send oss en forespørsel om boken pr epost: postmottak@arkiv.ostfoldmuseene.no

Se Hvaler-elevenes digitale fortellinger om 1814

torsdag, april 3rd, 2014

I anledning grunnlovsjubileet 1814 – 2014 har Kystmuseet Hvaler lagt til rette et kulturelt skolesekkprosjekt for elever i 7. klasse. Elevene har produsert 13 flotte digitale historiefortellinger som vi nå har gjort tilgjengelig på nett.


SE OG LES MER OM FORTELLINGENE I NETTUSTILLINGEN ->>


Alle de digitale historiene tar for seg temaer knyttet til tiden rundt 1814.

De digitale historiene tar for seg temaer knyttet til tiden rundt 1814.

Elever fra Floren skole på Kirkeøy og Åttekanten skole på Vesterøy har jobbet gruppevis med til sammen 13 ulike temaer som onhandler begivenhetene som foregikk på Hvaler i de dramatiske årene 1807-1814. De ulike gruppene har vært ute i terrenget hvor de har møtt lokale kjentfolk som har fortalt dem om temaet de har jobbet med. Elevene har deretter bearbeidet denne informasjonen til et manus. Teksten har blitt lest inn som et lydspor. Lydsporet har sammen med illustrasjoner, fotografier og tegninger blitt lagt inn i et digitalt redigeringsverktøy. Her har elevene synkronisert lyd og bilder.

Prosjektet har blitt gjennomført i løpet av en skoleuke under ledelse av Kystmuseet Hvaler. Museet har lagt til rette og bistått under hele prosessen.

Les hva Fredrikstad Blad skriver om elevprosjektet:  http://www.f-b.no/nyheter/helt-spesiell-historietime-1.8329532

Atle Næss – «I Grunnlovens hus»

fredag, mars 7th, 2014
Forfatter Atle Næss holder foredrag om boken I Grunnlovens hus på Folkenborg museum.

Forfatter Atle Næss holder foredrag om boken I Grunnlovens hus på Folkenborg museum.

Søndag 9. mars klokken 16.00 kommer forfatter Atle Næss til Folkenborg museum.

Næss er født i Mysen og har skrevet en rekke kritikerroste bøker. I 2001 fikk han Brageprisen for boken Da Jorden sto stille. Galileo Galilei og hans tid. Han har skrevet både historiske romaner, krim og sakprosa. I 1994 ga han ut boka Østre linje; en historisk roman som følger en slekt bosatt i Askim, Mysen og bygdene rundt Østfoldbanens østre linje gjennom fem generasjoner.

I Grunnlovens hus handler om prinser og tjenestejenter, bønder og adelsmenn, riksforsamlingen og 17. mai. Boka gir en levende beskrivelse av hendelsene på Eidsvoll i 1814, og vi får blant annet høre hvordan tjenestejenta Anne opplever vårdagene i Carsten Ankers hus. På flere av sidene er det faktabokser med utfyllende informasjon, og selv om boka er skrevet for barn og unge er den også nyttig for voksne som trenger en oppfriskning i Grunnlovshistorien. I boka kan man blant annet se malerier av kongene og Eidsvollsmenn, og malerier som hang i salen der Grunnloven ble til. Prisbelønte Lene Ask har laget de fargerike og stemningsfulle illustrasjonene, som gir et godt inntrykk av menneskene og livet på Eidsvoll.

Boka er utgitt i samarbeid med Eidsvoll 1814 og ble gitt som gave til alle nye stortingsrepresentanter høsten 2013.

På Folkenborg vil Næss holde et foredrag med utgangspunkt i I Grunnlovens hus, og vise illustrasjoner fra boka.

Velkommen til forfattermøte på Folkenborg!

Inngang kr. 80,-
Husk kontanter!

Grunnlovsmagasinet distribueres lørdag 22. februar

fredag, februar 21st, 2014
Forsiden av Grunnlovsmagasinet.

Forsiden av Grunnlovsmagasinet.

Lørdag 22. februar vil abonnenter av Amedias aviser i Østfold motta Grunnlovsmagasinet som bilag til avisen – et magasin det er verdt å ta vare på.

Oppdatert 24.02.2014 – Grunnlovsmagasinet er nå tilgjenlig digitalt for nedlasting ->>

Grunnlovsmagasinet inneholder historiske artikler om Østfolds særstilling i 1814, samt en kalender med oversikt over hvordan jubileet markeres i hele Østfold gjennom 2014. Og det skjer mye!

Østfoldmuseene har levert innhold til magasinet. Arrangementer i Østfoldmuseenes regi omtales også.

Se oversikten over Østfoldmuseenes arrangementer her ->>

Se oversikten over alt som skjer i Østfold her ->>

Østfoldmuseene feirer grunnlovsjubileet

onsdag, januar 15th, 2014
Bildekollasj - Østfoldmuseene feirer grunnlovsjubileet.

Bildekollasj – Østfoldmuseene feirer grunnlovsjubileet.

17. mai 2014 er det 200 år siden Grunnloven ble vedtatt av riksforsamlingen på Eidsvoll. Det gjør 2014 til et stort nasjonalt jubileumsår. Jubileet vil selvsagt også markeres av Østfoldmuseene.

Den norske Grunnloven av 17. mai 1814 har dannet selve fundamentet for utviklingen av folkestyret i Norge. Den har vist seg å være mer levedyktig enn andre konstitusjoner som ble utformet i datidens Europa. Som Europas eldste og verdens nest eldste gjeldende konstitusjon blant de moderne revolusjonsforfatninger, er Grunnloven i dag et samlende symbol for frihet, selvstendighet og demokrati.

Østfolds rolle

Østfolds rolle i begivenheten i 1814 er noe annerledes enn Eidsvolls, da det var i vårt fylke de fleste krigshandlinger foregikk. Vi har både stedene, personene og handlingene som gjør Østfolds rolle spesiell. Krigen, forhandlingene og freden er derfor sentrale temaer vi vil formidle. Vi ønsker likevel også å trekke linjene fram til dagens Østfoldsamfunn.

Flere av Østfoldmuseenes arenaer og anlegg har nær tilknytning til hendelsene i 1814. Her kan nevnes Fredriksten festning, Rød herregård, Fredrikstad festning med Kongsten fort og Moss med Jernverket og Konventionsgaarden.

Arrangementer

Østfoldmuseene vil iløpet av 2014 presentere en rekke utstillinger, avholde arrangementer, konserter og foredrag som omhandler temaer knyttet til grunnloven. Vi vil også gi ut en bok og en skriftserie dette året.

Interaktivt kart

14. januar lanserte vi ostfold1814.no – et interaktivt kart der du kan fordype deg i hendelser, personer, lokaliteter og gjenstander fra Østfold i tiden rundt 1814. Du finner også der en tidslinje som viser de store nasjonale hendelsene i 1814.

I anledning jubileumsåret har vi opprettet et eget område på våre nettsider der vi samler grunnlovsrelatert stoff. Dette området finner du på http://arkiv.ostfoldmuseene.no/grunnlovsjubileet

Er du i slekt med en eidsvollsmann?

tirsdag, januar 14th, 2014
Seks av representantene fra Østfold. Øverst fra venstre: Iglerød, Hount, Heiberg, Sørbrøden, Dahl og Wulfsberg. Foto: Stortingsarkivet og Wikimedia Creative Commons

Seks av representantene fra Østfold. Øverst fra venstre: Iglerød, Hount, Heiberg, Sørbrøden, Dahl og Wulfsberg. (Foto: Stortingsarkivet og Wikimedia Creative Commons)

I 1814 utgjorde Riksforsamlingen på Eidsvoll 112 av Østlandets ledende menn. Mellom 10. april og 20. mai i 1814 utformet de Norges grunnlov. I dag har disse mennene over 45.000 etterkommere. Kanskje er du en av dem?

Nå kan undersøke om du er i slekt med en av dem som formet Norges lover i 1814. I oversikten på eidsvoll1814.no finner vi 13 eidsvollsmenn som representerte Østfold. Av disse var ni av dem opprinnelige østfoldinger, mens de resterende var militære representanter forlagt i Østfold da valgene ble gjort.

I forbindelse med Grunnlovsjubileet ville Riksarkivet finne ut hvordan de kunne gjøre slektstreff på nettet mer interessant. De engasjerte frivillige forskere og sidene Eidsvollsmenn.no ble opprettet. Der kan du foreta søk.

Søk i Eidsvollsmennenes etterkommere ->>

 

Populære 1814-foredragsholdere – bookes her

tirsdag, januar 14th, 2014

Trond Svandal og Dag Strømsæther - foredragsholdere 2014 for ØstfoldmuseeneI forbindelse med markering av Grunnlovsjubileet kan Østfoldmuseene tilby historielag, foreninger, kulturarrangørere og andre interesserte – foredragsholdere som kan holde foredrag og fortelle om viktige historiske hendelser og temaer i perioden før under og etter 1814. Vi samarbeider med Trond Svandal og Dag Strømsæther, begge to  meget populære historikere i Østfold og som begge har stor kunnskap om akkurat vår grunnlovshistorie, både nasjonalt og på lokalt, hendelser i Østfold som var sentrale for hva som til slutt resulterte i vår grunnlov mm. Mao her er det mye spennende å lære/høre.

Foredragsholderene kan i perioden jan-des 2014 bookes hos Østfoldmuseene. Send din forespørsel på epost til: hilmar@arkiv.ostfoldmuseene.no (Hilde Marthinsen, markedssjef Østfoldmuseene)

Om foredraget til Trond Svandal:
«Året 1814 har vært kjent som mirakelåret i norsk historie. Året med tre konger. Året da vi fikk vår frihet og grunnlov. Men 1814 er også året for den siste krig med Sverige. Den skulle vare i knappe tre uker, fra slutten av juli til midten av august. Den har vært lite kjent, og de militære vurderinger som ble gjort både før og under året 1814 spilte nok en viktigere rolle for utfallet av selvstendighetskampen og kampen for grunnloven enn mange tidligere har trodd. 

 Krigen i 1814 utspilte seg først og fremst i Østfold. Her lå de store festningene Fredriksten og Fredrikstad. Her gikk hovedveien til Christiania, og gjennom fylket rant Glomma. Dette var viktige forutsetninger for at akkurat Østfold skulle bli scene for krigen. Den svensken flåten krysset grensen til Hvaler natten til 27. juli og krigen var i gang. Det ble kjempet mange steder i Østfold helt frem til våpenhvilen ble inngått i Moss den 14. august. Hvordan ble krigen ført? Hva fikk den å si for menneskene som var med, og for datidens østfoldinger? Hvilke hovedpersoner sto frem i dette dramaet? Og hva fikk krigen å si for den norske selvstendighetskampen som hadde blitt startet om våren?»

Isegran 1814-hendelse: Manglende skyts

tirsdag, januar 14th, 2014

 

Isegran, Fredrikstad

Isegran, Fredrikstad

I juli 1814 skulle Isegran Fort vokte Fredrikstad Festning mot Kråkerøy og kunne beskyte angrep opp de to elveløpene. Det befant seg kun tre mindre kanoner på fortet da svenskene angrep. De større kanonene var sendt til Sandesund tidligere på sommeren for å etablere kanonbatterier der. Kildene tyder på at skytset på Isegran ikke en gang var montert og fortet kunne ikke gi noe forsvar da svenskenes angrep kom.