Posts Tagged ‘Grunnlovsjubileet’

Smaalenenes amt anno 1914 – fotoutstilling i Fylkeshuset

tirsdag, februar 3rd, 2015
Fotoutstilling om Smaalenene i 1914. Utstillinga er på plass i Fylkeshuset i Sarpsborg. Foto: Kari Grindland.

Fotoutstilling om Smaalenene i 1914. Utstillinga er på plass i Fylkeshuset i Sarpsborg. Foto: Kari Grindland.

I 2014 ble Grunnlovsjubileet feiret for andre gang. Østfold fylkes billedarkiv ønsker i sin utstilling å sette søkelyset på Østfold, eller Smaalenenes amt, som det het da man første gang  feiret grunnloven i 1914. Hva hadde skjedd i løpet av de hundre år som var gått siden 1814, – og hvordan var det å arbeide og leve i Smaalenene? Alle fotografiene i utstillingen kan derfor stort sett dateres til tida rundt 1914.  Fotoutstillingen Østfold 1814  1914 ble vist på  Fylkeshuset i Sarpsborg hele februar 2015. 

Vår visuelle oppfatning av 1814-hendelser er formet av samtidas malerkunst og trykk. Først i 1839 ble fotografiet (daguerreotypiet) lansert som oppfinnelse. De første fotografene som slo seg ned i Østfold kom tidlig på 1860-tallet. I siste halvdel av 1800-tallet ble fotografiske portretter og landskapsbilder et nytt og viktig verktøy for å dokumentere fylket vårt. Utviklingen av fotoutstyret gjorde det etter hvert mulig å fotografere hendelser også.

Telefonapparatet var nytt og moderne i 1914 og fikk til og med bli med på portrettet av denne gutten i Moss. Foto: Th. Bachmann / Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.TBAV.16964

Telefonapparatet var nytt og moderne i 1914 og fikk til og med bli med på portrettet av denne gutten i Moss. Foto: Th. Bachmann / Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.TBAV.16964

Jubileumsutstillingen i Kristiania ble arrangert sommeren 1914. Smaalenenes amt deltok der og presenterte fylket på utstillingen, og det ble brukt mye fotografier i tillegg til at gjenstander og bygninger ble stilt ut. På den måten fikk man dokumentert framgangen i det nye Norge, både det lokale demokratiet, næringslivet og gitt et kulturhistorisk tilbakeblikk.

 

Unike hodeknotter til salgs – kun i Moss

tirsdag, desember 9th, 2014
Anne Karen Helly-Hansen-

Kunstner Anne Karen Helly-Hansens hodeknotter har blitt samleobjekter. Ingen av dem er like, og alle har sitt spesielle uttrykk. Foto: Trine Gjøsund

Moss by- og industrimuseum har lagt ut unike «hodeknotter» for salg i museumsbutikken. Her kan du kjøpe  «knotter» med portretter av selveste Christian Frederik og «knotter» med portretter av «hammersmeder» som var en av fagarbeiderne på jernverket i Moss.

Knottene er laget av kunstner Anne Karen Helly-Hansen, født og oppvokst i Moss og bosatt i Son. Hun har i samarbeid med Moss by- og industrimuseum, modellert unike «hoder» av kong Christian Frederik og «hammersmeder» fra Moss jernverk. Hodene er tar seg godt ut i seg selv på veggen, men mange velger å skifte ut kjedelige IKEA-håndtak på kjøkkenskapet med et underfundig hode i solid porselen.

De fleste har fått med seg betydningen den danske tronarvingen Christian Frederik hadde for at det gikk som det gikk i 1814. Hans visitt i Moss i de fire ukene i juli og august og forhandlingene i hovedbygningen på Moss jernverk som endte opp i Mossekonvensjonen 14. august fikk stor betydning for den norske demokratiutviklingen og vegen videre til en selvstendig nasjon.

Hovedbygningen på jernverket fikk etter hvert navnet Konventionsgaarden. Samtidig med det viktige arbeidet som ble gjort i her i Moss disse dagene, var det også slitsomme og lange arbeidsdager like i nærheten. De mange ukjente dagarbeiderne og fagarbeiderne som jobbet i produksjonen på Moss jernverk gjorde også sitt til at hjula ble holdt i gang i Norge. Til sammen 300 personer bodde og arbeidet på Verket på denne tiden. Ved å portrettere en av «hammersmedene» vil Moss by- og industrimuseum også benytte anledningen til å «hylle» arbeiderne ved Moss jernverk og deres innsats for nasjonen Norge.

Ved siden av sin produksjon av større skulpturer, kopper og kar, har Anne Karen Helly- Hansen i mange år laget «knotter» for skuffer og skap. De mange underfundige og flotte «hodene» hun modellerer er blitt samleobjekter. Ingen av dem er like, og alle har sitt spesielle uttrykk.

Produksjonen av «hodeknottene» er unik og begrenset, benytt derfor anledningen til å kjøpe «hodeknottene» for 500 kr. pr. stk! De selges kun i museumsbutikken i Moss by- og industrimuseum.

Tekst: Camilla Gjendem

Åpent museum Kystmuseet Hvaler: Krigen i 1814 – og krigen på Hvaler

torsdag, november 6th, 2014
Trond Svandal.

Trond Svandal.

Vi er ennå ikke ferdige med året 1814 ved Kystmuseet på Hvaler. Onsdag 12. november vil vi ta for oss krigen mot Sverige i 1814 og hva som hendte på Hvaler. Det går flere historier på folkemunne om hendelser den gangen, men hva hendte egentlig? Historikeren Trond Svandal kommer for å berette om dette.

Året 1814 har vært kjent som mirakelåret i norsk historie. Året med tre konger. Året da vi fikk vår frihet og grunnlov. Men 1814 er også året for den siste krig med Sverige. Den skulle vare i knappe tre uker, fra slutten av juli til midten av august. Den har vært lite kjent, men de militære vurderinger som ble gjort både før og under året 1814 spilte nok en viktigere rolle for utfallet av selvstendighetskampen og kampen for grunnloven enn mange tidligere har trodd. 

Krigen i 1814 utspilte seg først og fremst i Østfold. Her lå de store festningene Fredriksten og Fredrikstad. Her gikk hovedveien til Christiania, og gjennom fylket rant Glomma. Dette var viktige forutsetninger for at akkurat Østfold skulle bli scene for krigen. Den svenske flåten krysset grensen til Hvaler natten til 27. juli og krigen var i gang. Det ble kjempet mange steder i Østfold helt frem til våpenhvilen ble inngått i Moss den 14. august. Hvordan ble krigen ført? Hva fikk den å si for menneskene som var med, og for datidens østfoldinger? Hvilke hovedpersoner sto frem i dette dramaet? Og hva fikk krigen å si for den norske selvstendighetskampen som hadde blitt startet om våren?

Vil du vite mer om dette, så møt opp på Kystmuseet Hvaler onsdag 12. november kl. 19:00.

Velkommen!

Besøk ostfold1814.no

tirsdag, oktober 21st, 2014
Utforsk ostfold1814.no. Skjermdumpe: ostfold1814.no

Utforsk ostfold1814.no. Skjermdumpe: ostfold1814.no

I anlednings grunnlovsjubileet, lanserte vi i begynnelsen av året nettstedet ostfold1814.no. Nettstedet inneholder et interaktivt kart der du kan fordype deg i hendelser, personer, lokaliteter og gjenstander fra Østfold relatert til tiden rundt 1814.

Kartet har etterhvert blitt innholdsrikt og inneholder nå 77 innlegg som tar for seg alt fra de store hendelsene til de mindre kjente.

Slik bruker du kartet

Temaene er plassert geografisk på kartet med markører. Du navigerer i innholdet ved å zoome eller panorere for deretter å klikke på markørene. Dette gir en forhåndsvisningen som du igjen kan klikke på for å komme til innlegget. Du kan også sortere og filtrere temaer for å vise det temaet du ønsker fra toppmenyen.

 

Besøk ostfold1814.no –>

Velkommen til utstillingen i Verket 20

lørdag, oktober 11th, 2014
Utstllingsplakat "Fra Moss jernverk til Peterson Moss".

Utstllingsplakat «Fra Moss jernverk til Peterson Moss». Klikk for å forstørre.

Opplev tidsreisen FRA MOSS JERNVERK TIL PETERSON MOSS – en utstilling om dagligliv, arbeid og industri.

Prosjektet er Moss by- og industrimuseums bidrag til Grunnlovsjubileet 2014, og bygger på vår innsamling, dokumentasjon og forskning på dagliglivet, arbeidet og industrien nord for Mossefossen.

Fra det hele startet med etableringen av Moss jernverk på Nordbakke i 1704 til den siste papirrullen ble produsert på Peterson i 2012, er det gått over 300 år.

I dag  er røyken fra pipene borte, området har fått navnet Verket Moss, og det blir lagt planer for en ny bydel.

Vi håper publikum i alle aldre får glede av et besøk i utstillingen her i den gamle arbeiderboligen Verket 20.

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit stod for den offisielle åpningen av utstillingen i Verket 20 torsdag 14. august.

Petersons Veteranklubb utenfor Verket 20. Foto:Mbi/Høegh Eiendom

Petersons Veteranklubb utenfor Verket 20. Foto:Mbi/Høegh Eiendom

«Kampen for grunnloven, Østfold 1814»

mandag, september 15th, 2014
Tegning av Andreas Block fra boken «Syv-aar-skrigen for 17. mai 1807 - 1814» (1914)

Tegning av Andreas Block fra boken «Syv-aar-skrigen for 17. mai 1807 – 1814» (1914)

Tirsdag 16. september kl 19 inviterer Sarpsborg historielag publikum til høstens første medlemsmøte. De har fått med seg Dag Strømsæther, og han vil holde foredraget «Kampen for grunnloven, Østfold 1814».

Dag Strømsæther er fra Fredrikstad. Han var oberst og kommandant på Fredrikstad festning fram til 2002. Etter at kommandantskapet på Fredrikstad festning ble nedlagt har han jobbet for Nasjonale Festningsverk og ledet forvaltningen og omstillingen av festningsverkene i Østfold. Fra 2008 har han også vært kommandant på Fredriksten festning.

Denne kvelden vil Strømsæther fokusere på historien om 1814 etter 17. mai. Da blir begivenhetenes sentrum flyttet til Østfold, og grunnlovens sjebne ble avgjort.

Velkommen!

 

ALYST: Musikk rundt 1814

torsdag, september 4th, 2014

Arrangementet er dessverre avlyst.

Musikken i nasjonsbyggingens tjeneste i 1814 og senere. Musikerne Knut Jørgen Moe, Nini Ritzau og Sigmund Kvam holder konsert i Spjærøy kirke.

Pamflett- og propagandakrigen om Norge 1812-1814

torsdag, september 4th, 2014
Christian Fredrik. Foto: Wikipedia

Christian Fredrik. Foto: Wikipedia

Carl Johan. Foto: Wikipedia.

Carl Johan. Foto: Wikipedia.

Ruth Hemstad. Historiker og forsker. Foto: Privat.

Ruth Hemstad. Historiker og forsker. Foto: Privat.

Kystmuseet Hvaler fortsetter sin markering av Grunnlovsjubileet og inviterer onsdag 10. september kl. 19.00 til spennende foredrag om det man kan kalle en propaganda- og pamflettkrig om Norge som utspilte seg i årene rundt 1814. Denne propagandakrigen foregikk også i Østfold, fra den dansk-norske prinsen Christian Fredrik gikk i land på Hvaler 21. mai 1813 til de svenske troppene  utga propagandaavisen Fredrikstad Tidende høsten 1814. Historiker Ruth Hemstad tar oss med inn i denne ganske ukjente delen av den norske 1814-historien.

Den svenske kronprins Carl Johan forsøkte gjennom en rekke agitatoriske skrifter å påvirke nordmennene til fordel for en norsk-svensk union. Samtidig ble det produsert og distribuert en rekke skrifter beregnet på en internasjonal opinion. Fra dansk og norsk side kom det krasse motsvar for å motvirke det som i 1813 ble kalt «opprørske proklamasjoner som oversvømmet Norge». En rekke genre ble tatt i bruk, fra proklamasjoner via historiske framstillinger til sanger og dikt.

Ruth Hemstad (f. 1966) er PhD og forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket i Oslo. Hun tok doktorgraden i 2008 på en avhandling om Skandinavisk samarbeid, skandinavisme og unionsoppløsningen. Hun jobber for tiden med et prosjekt om propaganda- og pamflettkrigen om Norge 1812-1814, knyttet til 1814-prosjektet ved Det humanistiske og det juridiske fakultet, UiO. Hemstad er prosjektleder for 1814-bibliografi: litteratur fra og om 1812-1814. Hun utga i april 2014 boken «Like a herd of cattle». Parliamentry and Public debates regarding the cession of Norway, 1813-1814. I desember utgir hun boken Propagandakrigen om Norge 1812-1814.

Kystmuseet åpner dørene på låven kl. 18.00 slik at dere kan besøke utstillingen «Norsken, dansken og svensken på Hvaler i 1814» før foredraget begynner. Utstillingen tar for seg lokale begivenheter knyttet til 1814-historien. Vi byr på smaken av 1814 og serverer vassgrøt.

Velkommen til en hyggelig og lærerik kveld på Kystmuseet Hvaler. Vel møtt!

 

 

 

Nye åpningstider Verket 20 høsten 2014

mandag, september 1st, 2014
Verket Moss. Foto: Trine Gjøsund

Verket Moss. Foto: Trine Gjøsund

14. august åpnet Moss by- og industrimuseum utstillingen i Verket 20 – en tidsreise fra Moss jernverk til Peterson Moss. Utstillingen tar for seg dagligliv, arbeid og industri. Her finner du åpningstider for høsten 2014.

Prosjektet er Moss by- og industrimuseums bidrag til Grunnlovsjubileet 2014, og bygger på vår innsamling, dokumentasjon og forskning på dagliglivet, arbeidet og industrien nord for Mossefossen.

Les mer om utstillingen her –>

Verket 20 er åpent fredag kl. 11 – 15 og søndag 12 – 15 i september og oktober. Under Legofestivalen i Moss by- og industrimuseum 20. september – 5. oktober er det åpent i Verket 20 på lørdager fra kl. 11 – 15 og på søndager fra kl. 11 – 15.

Verket 20 er lukket i november, men åpnes for grupper og skoleklasser etter avtale. Åpningstider i desember og i 2015, kunngjøres senere. Se www.arkiv.ostfoldmuseene.no

Velkommen til en spennende tidsreise fra Moss jernverk til Peterson Moss – en utstilling om arbeid, dagligliv og industri i Verket 20.

 

Årboken MindreAlv 16

lørdag, august 30th, 2014
Allerede den 16. mai foreligger en rykende fersk MindreAlv – den 16. i rekken!

Allerede den 16. mai foreligger en rykende fersk MindreAlv – den 16. i rekken!

I forbindelse med 200-årsfeiringen av Grunnloven og året 1814 bryter Fredrikstad Museum tradisjonen med å utgi årbok hvert annet år. Nå foreligger en rykende fersk MindreAlv – den 16. i rekken!

Bokas tittel er ”Mot Fredrikstad!” med undertittelen ”Krig og okkupasjon i 1814”. ”Mot Fredrikstad!” kalte Erling Johansen sin artikkel om felttoget i 1814 over Hvaler og Kråkerøy. Med tillatelse fra Erlings familie trykkes artikkelen på nytt, denne gang med mange nye illustrasjoner, blant annet fotos fra steder som omtales i artikkelen. Artikkelen er utgitt to ganger tidligere: i Østfoldarv 1963-65, og som egen bok i 1966. Begge bøkene er for lengst utsolgt, og det er vanskelig å få tak i brukte eksemplarer.

I tillegg til Erling Johansens artikkel skriver Trond Svandal om svenskenes okkupasjon av Fredrikstad i 1814/1815. Vi kan også lese kronprins Carl Johans flygeblad om de aktuelle hendelsene i august og september dette skjebneåret; – og vi henter frem historien om ratifiseringen av Mossekonvensjonen. Den fant sted i Fredrikstad!

INNHOLDSFORTEGNELSE:
Veien mot mirakelåret – Av Trond Svandal
Den politiske situasjonen i 1814 – Av Petter Ringen Johannessen
Mot Fredrikstad! Felttoget i 1814 over Hvaler og Kråkerøy i Kulturhistorisk og lokalgeografisk lys – Av Erling Johansen
Fredrikstad Tidende N:o 1 – 7
En oversett begivenhet fra 1814 – Carl Johans ratifisering av Mossekonvensjonen i Kommandantgården i Fredrikstad – Av Martin Dehle
Søta bror? Fredrikstad under svensk okkupasjon, 1814 og 1815 – Av Trond Svandal

Boken kan kjøpes for kr 200,- i byens bokhandlere både i sentrum og i Østfoldhallen.
Boken selges også i museumsbutikkene til Fredrikstad Museum og Kystmuseet  Hvaler!

Send oss en forespørsel om boken pr epost: postmottak@arkiv.ostfoldmuseene.no