Posts Tagged ‘Helly Hansen’

Gateplagg inspirerte Helly Hansens produktutviklere

tirsdag, oktober 13th, 2015
Produktutviklere på besøk. Fra venstre: Issam Yousef (intern Development), Antje Fehling (Senior Fabric Manager), Ellen Andersen (Fabric manager), Rebecca Johansson (R&D Material Manager/ CSR Manager), Judith Winterl (Fabric Manager) og Mari Stenberg De Wilde (Trim manager). Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum.

Produktutviklere på besøk. Fra venstre: Issam Yousef (intern Development), Antje Fehling (Senior Fabric Manager), Ellen Andersen (Fabric manager), Rebecca Johansson (R&D Material Manager/ CSR Manager), Judith Winterl (Fabric Manager) og Mari Stenberg De Wilde (Trim manager). Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum.

Vi besøkte utstillingen for å få et innblikk i Helly Hansen’s historie og for å studere materialvalg som ble tatt i de forskjellige tidsepokene. Plaggene gir oss en forståelse for hvilke tanker man hadde i forhold til produkt, design og funksjonalitet tidligere. Det er morsomt å se hvordan mange av snittene og passformene som er på vei tilbake i motebildet i dag.

Svaret kommer fra Ellen Andersen, Fabric Manager (leder for tekstil) ved Helly Hansen. Torsdag 8. oktober besøkte hun og kollegaene utstillingen Gateplagg fra Helly Hansen 1950-2015, og vi stilte henne spørsmål om hvordan de gamle plaggene er aktuelle for dagens produktutviklere.

Andersen mener også at datidens materialvalg langt på nær hadde det fokuset på miljø som vi ser i dagens sportstøy, men at «looken» kan kopieres. En viktig oppgave for de er å være med på å utvikle nye og miljøvennlige metervarer som de kan ta i bruk i framtidas kolleksjoner.

Modell i tidsriktig og fargerikt regntøy i Rain Colour Look. Foto: fotograf ukjent / Helly Hansens fotosamling / Moss by- og industrimuseum.

Modell i tidsriktig og fargerikt regntøy i Rain Colour Look. Foto: fotograf ukjent / Helly Hansens fotosamling / Moss by- og industrimuseum.

Vi spurte Ellen om det er noen plagg eller materialer i utstillingene som appellerte spesielt sterkt? Her nevner hun at de mønstrete regnfrakkene i 60 og 70-tallsserien Rain Colour Look vakte ekstra stor begeistring. Disse plaggene har kjempefine snitt kombinert med utrolig kule mønster og teksturer. En del av de klassiske jakkene til Helly Hansen har inspirert oss, og detaljer fra disse finner man igjen blant annet i regntøyet som ble lansert for SS15 og SS16. Berge Viking-stripene ser vi stadig gå igjen både på seilkolleksjonen og på kids- og juniorplaggene.

Vil dere fortsette å bruke samlingen i framtidig produktutviklingsarbeid? Jeg vil absolutt anbefale mine kollegaer på produkt, utvikling og design om å besøke utstillingen. Den gir et flott historisk innblikk i firmaet Helly Hansen, hvordan det har blitt drevet, hvilke produkt innovasjoner som har funnet sted, og den viser hvor teknisk langt framme Helly Hansen har vært fra dag en. Med tanke på at det i 2017 er 140 år siden Helly Hansen, ble etablert, er det godt mulig at det vil bli fokusert litt ekstra på firmaets arv og at denne vil bli speilet både i snitt og «look» i kommende plagg.

Utstillingen er aktuell for flere. Vi har derfor sendt ut en e-post med bilder fra utstillingen til våre kollegaer, og vi skal lage en sak på vår Intranet-side, avslutter Ellen Andersen.

 

Søte småtroll i all slags vær

torsdag, juli 30th, 2015
Antatt fotograf Egil Martinsen.

Antatt fotograf Egil Martinsen.

Dette er ett av mange bedårende bilder av barn i Helly J. Hansen A/Ss fotoalbumer fra 1950 tallet. Under bildet står teksten: «Ikke bare i regnvær er det bra å ha Helly J. Hansen A/S,s regntøy på! (1954)» Er denne teksten  en intern underfundig kommentar til at «regnet» på bildet ikke er naturlig? Skyggene på bakken og de nakne barneføttene tyder på at dette var en varm og skyfri solskinnsdag.

Nå har konservator Torill Wyller ved Moss by- og industrimuseum kommet over en liten konvolutt med negativer som trolig stammer fra samme fotoopptak med bilder som avslører hvor «regnet» kommer fra. De 45 x 45 mm negativfilmene av merket  Kodac Verichrome er ikke datert.

Når regnet uteblir er vannslange løsningen.

Når regnet uteblir er vannslange løsningen.

Søte småtroll.

Søte småtroll i all slags vær.

 

Vi ønsker dere en fortsatt god sommer – uansett vær!

Økt besøk ved Moss by- og industrimuseum

fredag, juli 3rd, 2015

Moss by- og industrimuseum kan glede seg over økt besøk disse første dagene av sommersesongen! Vi registrerte en fin økning i mai, og ser nå en økning på 5% i besøkstallene for juni!

Ny Helly Hansen utstilling, og muligheter for å besøke tre arenaer på en billett virker å være attraktivt. Videre ser vi en stor interesse for Østfoldmuseenes Museumskort som selges for kr 100,- og gi inngang til alle våre arenaer i et år fra kjøpedato.

Moss by- og industrimuseum er ekstra stolte over vår satsning på nye arenaer i sommer, og vi skryter gjerne ved å vise til NRK-innslag fra Verket 20 og Konvensjonsgården!

Ta med dere barna, og få med dere den spennende rebusen som går mellom museet i fossen, Konvensjonsgården og Verket 20!

Kjøp Østfoldmuseenes museumskort og ha glede av alle våre 8 museer et helt år fremover!

Nytt museumskort i salg nå!

Nytt museumskort i salg nå!

 

Ny utstilling åpnet: Gateplagg fra Helly Hansen

tirsdag, juni 9th, 2015

Søndag 14. juni åpnet vi årets sommerutstilling. Den har fått tittelen Gateplagg og viser kjente moteklassikere fra Helly Hansen fra 1950 og fram til i dag. Flere møtte i sine Helly Hansenfavoritter, og det ble fullt hus. Utstillingen ble åpnet av Rita Westvik, forsight ekspert og kjent som journaliset, programleder, politisk rådgiver og forsker. Kor Artig vartet opp med relevante musuikalske innslag fra «Singing in the rain» til «Drømmedame». 

Gateplagg åpning, foto: Tore Bollingmo

Avdelingsdirektør Hege Hauge Tofte, Rita Westvik og konservator Bjørg Holsvik som har hatt ansvaret for utstillingen, foto: Tore Bollingmo

Rita Westvik er ganske fersk mossing, og hun kåserte informativt og morsomt om moter og klær. Utstillingen har kommet i stand i nært samarbeid med frivillige som har jobbet på Helly Hansen og pensjonistgruppen.

Felles for flere av plaggene er at de primært ble designet som spesialregntøy for sjø- og seiling etc., men ble populære i større og mindre ungdomsmiljøer eller for folk flest. En del produkter ble også bevisst utformet som trendy moteplagg rettet mot bestemte målgrupper. I utstillingen vil publikum møte flere klassikere som Kelly Coaten og den røde og hvite Berge Viking Seilerjakka, men det vil også dukke opp flere fargerike overraskelser. Et mål med utstillingen er at den skal gi et lite innblikk i hvilke mekanismer som kan spille inn for at et produkt blir et moteplagg. Rita Westvik, som er forsight ekspert og kjent som journalist, programleder, politisk rådgiver og forsker, vil stå for den offisielle åpningen. Musikalsk innslag ved Kor Artig. Har du en Helly Hansen jakke, så ta den på og møt opp i Moss by- og industrimuseum – 14.juni kl 14! Gateplagg-HH-invitasjon-web

Museum søker regntøy og fritidsplagg

mandag, april 20th, 2015

 

Konservator Bjørg Holsvik med museets frivillige Helly Hansen-gruppe fra venstre: Janne Hansen, Kari Brinchmann, Brit Magda Ahlsen og Anne Bergersen. Foto: Terje Holm / Moss Avis

Konservator Bjørg Holsvik med museets frivillige Helly Hansen-gruppe fra venstre: Janne Hansen, Kari Brinchmann, Brit Magda Ahlsen og Anne Bergersen. Foto: Terje Holm / Moss Avis

Har du gamle regnklær eller fritidsplagg fra Helly Hansen? Kanskje henger det noe i kjellerboden eller på hytta? For Moss by- og industrimuseum er dette ekstra verdifullt. Sammen med tidligere ansatte fra bedriften arbeides det for fullt med å dokumentere firmaets produkthistorie, og til sommeren blir det utstilling.

Utstillingen som åpner den 14. juni har fått navnet Gateplagg og vil vise kjente moteklassikere fra Helly Hansen i perioden 1950 og fram til i dag.

Felles for flere av plaggene er at de primært ble designet som spesialplagg som regntøy, sjø- og seilertøy etc., men ble populære i større/mindre ungdomsmiljøer eller for folk flest.

En del produkter ble også bevisst utformet som trendy moteplagg rettet mot bestemte målgrupper. I utstillingen vil publikum møte flere klassikere som Kelly Coaten og den røde og hvite Berge Viking Seilerjakka, men det vil også dukke opp flere fargerike overraskelser. Et mål med utstillingen er at den skal gi et lite innblikk i hvilke mekanismer som spiller inn for at et produkt blir et moteplagg.

Janne Hansen og Brit Magda Ahlsen i full gang med forberedelsene til årets sommerutstilling. Foto: Terje Holm / Moss Avis.

Janne Hansen og Brit Magda Ahlsen i full gang med forberedelsene til årets sommerutstilling. Foto: Terje Holm / Moss Avis.

Et møysommelig registreringsarbeid utført av fem dedikerte, frivillige kvinner danner grunnlaget for plaggene som er valgt ut. Alle har de tidligere arbeidet ved Helly Hansen og har solid spisskompetanse i faget. Anne Bergersen, Brit Magda Ahlsen, Kari Brinchman, Janne Hansen og Margot Kvalsund har ført inn mål, materialtyper, betegnelser på hvert enkelt plagg, hvem som har designet det, datering m.m. på skjemaer. Deretter har plaggene blitt merket, fotografert. Alle opplysningene har så blitt overført til den digitale registreringsdatabasen Primus.

Selv om Helly Hansen-samlingen i Moss omfatter nærmere 300 tekstiler, har registreringsarbeidet avdekket at noen viktige klassikere mangler. Disse er det viktig for oss å få samlet inn. Helly Hansen var en solid bedrift og arbeidsplass i byen, samtidig var firmaet som den største produsent av regn- og fritidstøy dominerende på det norske markedet, og ikke minst blant landets mest internasjonalt kjente varemerker. Se også Moss på motekartet, artikkel i Moss Avis: http://www.moss-avis.no/Moss_p__motekartet-5-67-68504.html

Til utstillingen og samlingen er museet spesielt på jakt etter plaggene som er avbildet, men har du andre, så ta kontakt med oss og vi gjør en vurdering. Om du har en personlig historie knyttet til plaggets bruk er vi også gjerne interessert i denne.

Kontakt konservator Bjørg Holsvik, tlf. 90646474, e-post: bjohol@arkiv.ostfoldmuseene.no

Her er plaggene vi er på jakt etter:

Kongelig jakke til Moss by- og industrimuseum

tirsdag, mars 10th, 2015

  

Karl-Einar Jensen fra Helly Hansen overrakte den kongelige jakka til Avdelingsdirektør Hege Hauge Tofte. Foto: Bjørg Holsvik / Moss by- og industrimuseum

Sports Marketing Manager Karl-Einar Jensen fra Helly Hansen overrakte den kongelige jakka til Avdelingsdirektør Hege Hauge Tofte. Foto: Bjørg Holsvik / Moss by- og industrimuseum

Den røde dunjakka fra Helly Hansen har vært i bruk av selveste Prins Harry. I 2013 deltok han i Walking with the wounded, en veldedig ekspedisjon for skadde krigsveteraner som gikk til Sydpolen. Et viktig budskap med ekspedisjonen var å vise motet, innsatsen og hva veteranene har ofret i tjeneste for landene sine, men også å minne hverandre på hva vi skylder dem tilbake.

Før start ble krigsveteranene delt inn i tre lag som konkurrerte om å komme først fram til Sydpolen. Å gå 335 kilometer på 16 dager under ekstrem kulde var krevende, og det ble stilt strenge krav både til opptrening, lagbygging og varme og funksjonelle klær. Alle deltakerne inkludert den britiske prinsen ble utrustet med klær sponset av Helly Hansen.

Sports Marketing Manager Karl-Einar Jensen fra Helly Hansen var med på forberedelsene. Han kan fortelle at behovene hos de skadde deltakerne var veldig ulike alt etter hvilke typer skader de hadde. Helly Hansen stilte derfor med egne syersker som kunne tilpasse plaggene slik at de var funksjonelle og gode under den lange ekspedisjonen. Her kan du lese mer om forberedelsene og ekspedisjonen: http://www.emercedesbenz.com/lifestyle/style/helly-hansen-official-clothing-partner-of-walking-with-the-wounded/attachment/helly-hansen-walking-with-the-wounded-prince-harry-2/

Med på ekspedisjonen var også den norske polfareren og eventyreren Inge Solheim og skuespilleren Alexander Skarsgård. Den strabasiøse ekspedisjonen ble filmet, og det ble produsert en TV-serie.

Avdelingsdirektør Hege Hauge Tofte er veldig stolt over at det er Moss by- og industrimuseum som har fått den berømte jakka og ikke et museum i London eller i Oslo. Museet har fra før en større samling tekstiler, gjenstander, fotografier og arkivmateriale fra bedriften som i 1877 startet opp med produksjon av regntøy for sjøfolk på Høyenhald i Moss. Er du nysgjerrig på hva som finnes i samlingen, kan du ta en titt i samlingen på Digitalt Museum, se: https://digitaltmuseum.no/search?query=helly%20hansen

En utstilling som viser kjente og kjære moteplagg fra Helly Hansen er også under arbeid. Dette blir Moss by- og industrimuseums sommerutstilling og åpnes 14. juni 2015.

Helly Hansen tilgjengelig på Digitalt Museum

mandag, mars 9th, 2015
Konservator Bjørg Holsvik i fotostudio med Helly-Hansen samlingen

Konservator Bjørg Holsvik i fotostudio med Helly Hansen-samlingen. Foto: Trine Gjøsund

En stor samling fra mossebedriften Helly Hansen tilgjengelig på Digitalt Museum.

Utforsk Helly Hansen-samlinga på Digitalt Museum

Bjørg Holsvik, konservator ved Moss by- og industrimuseum kan fortelle at hele 56 gjenstander fra Helly Hansen-samlinga  er lagt ut i Digitalt Museum. Samlingen består av  nyere Offshore seilertøy og det er stor sannsynlighet for at dette er klær du har sett før.

– Helly Hansen leverte offshore seilertøy til deltakerne i Jorden Rundt-seilasen Whitbread Round the World Race, Volvo Ocean Race og Seilasen Djuice. Dette er moderne, avanserte og superteknisk Offshore seilertøy laget til de «proffe seilerne», forteller Bjørg Holsvik.

Krevende arbeid på dugnad

Arbeidet med å registrere, merke og fotografere gjenstandene har blitt gjort på dugnad.  Museet kunne ikke sette hvem som helst på denne oppgaven.

– For å greie å registrere tekstilene, måtte vi hente inn kompetanse fra de som kjenner plaggene aller best. Vi har vært så heldige å få tidligere syersker fra Helly Hansens produktutviklingsavdeling og en tidligere ansatt fra markeds/eksportavdelingen med oss i registreringsarbeidet. På torsdagene har Brit Magda Ahlsen, Anne Eriksen, Kari Brinchman, Janne Hansen og Margot Kvalsund frivillig møtt opp på museet og tatt for seg tekstil for tekstil.

Les også: Dyktige syersker i Moss.

Kvinnene har ført inn mål, materialtyper, betegnelser på plagget, hvem som har designet det, datering m.m på skjemaer. Deretter har plaggene blitt merket og opplysningene overført til den det digitale registreringsprogrammet Primus. Jan Erik Olsen har lagt opplysningene inn i Primus. Trine Gjøsund har fotografert hver enkelt plagg.

– Arbeidet har vært en møysommelig og tidkrevende prosess, men nå ser vi konkrete resultater. I dag mandag 26. januar ligger hele 56 Offshoreplagg ute på Digitalt Museum.

Holsvik gir all ære til de frivillige som har bidratt.

– Arbeidet som våre frivillige har gjort er særdeles verdifullt for museet og byen Moss. Disse damene sitter på en kompetanse og nærhet til gjenstandene som ingen museumsansatte gjør. Vi får dokumentert tekstilene på en grundig måte og får fram ny informasjon.

Les også: Skrev bok om sine 49 år i Helly Hansen

Publikum kan bidra

At tekstilene nå er lagt ut på Digitalt Museum betyr at de blir tilgjengeliggjort for publikum. Bjørg Holsvik beskriver dette som veldig positivt.

– I praksis vil det si at historie-, design- og seilinteresserte i hele verden kan klikke seg inn og få informasjon om seilerplaggene i vår Helly Hansen-samling. På Digitalt Museum inviteres også publikum til å kommentere gjenstandene, komme med korrigeringer, nye opplysninger og personlige historier. Slik ligger det an til at Helly Hansens produkthistorie ytterligere dokumenteres.

Arbeidet fortsetter

De frivillige damene fra Helly Hansen har sagt seg villige til å fortsette arbeidet. I neste ledd av registreringsarbeidet er det etter all sannsynlighet Helly Hansens eldre tekstiler som skal registreres. Konservatoren har store ambisjoner for fremtiden til denne samlingen.

– Om fem år håper vi at hele tekstilsamlingen fra Helly Hansen kan være tilgjengelig på Digitalt Museum. Det er det konkrete målet. Vi skal heller ikke legge skjul på at vi også drømmer om å lage en fysisk utstilling med utgangspunkt i Helly Hansen-samlingen, men det er et spørsmål om økonomi.

Utforsk Helly Hansen-samlinga på Digitalt Museum

 

 

Klarer du å plassere rett Helly Hansen-jakke til rett OL?

fredag, oktober 17th, 2014

Hvilken jakke ble laget til hvilket OL? Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Moss by- og industrimuseum er godt i gang med et viktig registreringsarbeid av Helly Hansen-produkter, med uvurderlig hjelp fra de tidligere ansatte i bedriften. I dette arbeidet dukker det opp både gode jakker og gode historier. Museets ansatte skal gjøre sitt beste for å formidle de ut, først på nettsidene og etterhvert i en ny utstilling. I denne omgang blir publikum utfordret til en liten OL-quiz! For at quizen skal skal være ekstra utfordrende er logoene fjernet fra bildene.

1. Hvilket OL ble jakken til venstre laget til?

2. Hvilket OL ble jakken til høyre laget til?

3. Hvilken prominent nordmann likte jakka til venstre så godt, at han like gjerne brukte den to OL på rad?

Send ditt svar til chrell@arkiv.ostfoldmuseene.no innen fredag 24. oktober. Svarer du rett, er du med i trekningen av en sydvest fra Helly Hansen. Vinner og fasit blir publisert på www.arkiv.ostfoldmuseene.no.

 

 

 

Damer på utstilling – feminine funn fra magasinet

fredag, mai 31st, 2013
Utstillingsdukken fra konfeksjonsfabrikken Frøya i Moss kan oppleves i "Damer på utstilling". Foto: Trine Gjøsund - Østfoldmuseene

Utstillingsdukken fra konfeksjonsfabrikken Frøja i Moss kan oppleves i «Damer på utstilling». Foto: Trine Gjøsund – Østfoldmuseene

11. juni 13.00 åpner sommerutstillingen «Damer på utstilling – feminine funn fra magasinet» på Moss by og industrimuseum. Det skjer på dagen for selveste hundreårsjubileet for allmenn stemmerett i Norge, da norske kvinner fikk full stemmerett på lik linje med menn.

Utstillingen åpnes av Kjellaug Nakkim. Hun er tidligere stortingsrepresentant, har vært leder av Kringskastingsrådet, er gruppeleder for Moss høyre og bystyrerepresentant og er leder av Moss og Omegn Kvinneråd. I tillegg vil museet kåre den beste digitale fortellingen som kom ut av prosjektet «Minneinnsamling i skolen» ved Bytårnet skole. Elever på åttende trinn har samlet historier og laget digitale fortellinger knyttet opp imot kvinner, demokrati og stemmerett.

Utstillingen er ikke et historisk dypdykk i kvinnehistorien eller et forsøk på å forklare kompliserte, politiske prosesser. I stedet brukes stemmerettsjubileet som anledning til vise frem museets egne «kvinnesaker», gjenstandene, klærne, redskapene og pynten fra mossekvinner fra århundreskiftet og frem til i dag. Hva kan et lite håndlaget barneforkle fortelle oss om oppdragelsen av jenter? Hvordan var det å bevege seg i en fløyelskjole fra århundreskiftet sammenlignet med en minikjole fra 60-tallet? Hvorfor bruker ikke småjenter hofteholdere i dag? Hva betydde egentlig et tomt brett med p-piller i et likestillingsperspektiv? Dette er problemstillinger denne utstillingen berører.

Velkommmen til utstillingsåpning tirsdag 11. juni 13.00. Enkel servering.

Les mer om stemmerettsjubileet

Mosseungdommen lærer om industridesign!

fredag, september 30th, 2011

Vinner av designkonkurransen 2010: Anna Jenssen

Mandag 10 oktober er det “kick-off” for årets industridesignprosjekt: Prisverdig design 2011. Einar Hareide, Hareide Designmill, holder foredrag på Parkteateret– og alle elever ved 8 trinn er invitert !

 Mossingene har mye flott industridesign å være stolte av, og bedrifter som Helly Hansen, Il-O-Van og TrioVing er kun et knippe produsenter som har fått utmerkelser for god design. Evnen til å frembringe produkter av høy kvalitet, både med tanke på form og funksjon, har bidratt til økonomisk vekst og utvikling i Moss.  God industridesign er nemlig “god butikk”!

Moss by- og industrimuseum, Den lokale kulturelle Skolesekken og Hareide Designmill samarbeider om prosjektet Prisverdig design 2011 – og tilbudet har gått ut til alle elever ved 8. trinn i Moss.

Den kulturelle Skolesekken er en nasjonal satsing som skal bidra til at elever i skolen får møte profesjonell kunst og kultur av alle slag. Satsingen forutsetter et samarbeid mellom kultur- og skolesektoren.

Einar Hareide er i dag en av landets fremste industridesignere og Hareide Designmill har blitt hedret med en rekke nasjonale og internasjonale priser. Produkter fra dette firmaet er representert i Museum of Modern Arts faste utstilling om industridesign.

Moss by- og industrimuseum er, blant mye annet, en god arena for formidling av designhistorien i Moss. De faste samlingene samt en egen designutstilling er et godt utgangspunkt for refleksjon. Kanskje er designbegrepet bredere enn det mange elever ser for seg?

Industridesign er viktig fra et bedriftsøkonomisk og samfunnsøkonomisk perspektiv, men det er også utfordringer knyttet opp mot det å leve i et forbrukersamfunn. Vi produserer en uhorvelig mengde produkter, og fokus på miljø er viktig. Skal et design klassifiseres som godt, bør det det derfor også være miljøvennlig å produsere og bruke.

I ukene frem mot november kommer elevene gruppevis til Moss by- og industrimuseum. Her formidles designhistorie og tanker rundt design. Vi ønsker at elevene skal få et bevisst forhold til industridesign, og om del av prosjektet arrangerer vi designkonkurranse. Ved å la elevene skissere egne produkter, med begrunnelser, får de føle litt på noen av de problemstillingene og utfordringene som ligger til grunn for et godt produkt. Og ikke minst: Det skal kåres vinnere i ulike kategorier, med premiering!

 Moss by- og industrimuseum gleder seg til å ta imot alle elevene ved 8. trinn!

 ——————————————————————————————————————————

For nærmere informasjon: kontakt Trine Gjøsund, e-post: trigjo@arkiv.ostfoldmuseene.no eller Elisabeth Mysen, e-post: elimys@arkiv.ostfoldmuseene.no, tlf. 69 20 52 70, Moss by- og industrimuseum