Posts Tagged ‘Hvaler’

Julemarked på Kystmuseet Hvaler

torsdag, desember 3rd, 2015
Julemarked på Kystmuseet Hvaler. Foto: Knut Sandmo

Julemarked på Kystmuseet Hvaler. Foto: Knut Sandmo

Hvaler Kulturvernforening og Kystmuseet Hvaler inviterer til julemarked og god gammeldags julestemning lørdag 5. desember kl. 12-15. Stuene er pyntet til jul på tradisjonelt vis og innbyr til lun og gammeldags atmosfære. Her får man et innblikk i hvordan man feiret jul på Hvaler i gamle dager. I Emilstua kan du ta del i stenhoggerens julefeiring, og i hovedhuset kan du besøke sjømannsfamiliens julepyntede stue. Enkel bevertning med hjemmelaget og tradisjonsrik julebakst. På låven holder museumsbutikken åpent og det er anledning til å se utstillingen «Velkommen ombord! Sjømenn fra Hvaler forteller».

Tradisjonen tro fylles museumstunet med spennende markedsboder hvor lokale produsenter selger julevarer av alle slag. Midt på markedsplassen er julegranen tent, og det inviteres til gang rundt treet med juletoner fra Hvaler Musikkforening. Ellers vil det være aktiviteter for barn, demonstrering av gamle håndverkstradisjoner, stemningsfull julemusikk og servering av mat og drikke.

Gratis inngang. Parkering kr. 20,-.

Velkommen til hyggelig og inspirerende julemarked i flotte omgivelser på det gamle småbruket på Nordgården på Spjærøy.

 

Åpent museum: «Norske sjøfolk i krig og terror»

torsdag, oktober 8th, 2015
Havglimt angrep 22.03.88 (Foto: Arild Syvertsen)

Havglimt angrep 22.03.88 (Foto: Arild Syvertsen)

Kystmuseet Hvaler inviterer til Åpent museum onsdag 14. oktober kl. 19:00. Statslos Arild Syvertsen presenterer boka si og holder foredrag om : Norske sjøfolk i krig og terror. Gulfkrigen 1980-1988.

Gulfkrigen mellom Irak og Iran foregikk mellom 1980 og 1988. Gulfen – Persiabukta eller Den arabiske Gulfen – ble en sentral krigsskueplass. Det var av avgjørende betydning for en hel verden at det fortsatt ble eksportert olje, men tankbåtene ble da også viktige bombemål for de krigførende partene. Så viktig var denne virksomheten at krigen også er blitt kalt «The Tanker War». Midt oppi dette dramaet befant det seg flere norske tankere.

Statslos Arild Syvertsen (Foto: privat)

Statslos Arild Syvertsen (Foto: privat)

 Statslos Arild Syvertsen fra Halden har nå skrevet boka Norske sjømenn i krig og terror. Gulfkrigen 1980-1988. Boka tar opp de norske sjøfolkenes opplevelser av denne krigen. Boka utgis mandag 12. oktober og to dager etter utgivelsen kan du høre hans foredrag på Kystmuseet Hvaler.

Det er en dramatisk historie, og det er dramatiske historier om enkeltskjebner. Den norske tankflåtens deltakelse og sjøfolkenes opplevelser er lite kjent, og det har vært vanskelig å få ut kildemateriale fra Rederiforbundet. En skipsreder som slo seg opp under denne krigen, var John Fredriksen. Han var også helt åpen om sin virksomhet.

Arild Syvertsen seilte selv på oljetankere i Gulfen, både som overstyrmann og kaptein, så han har god, selvopplevd kunnskap om begivenhetene. Sjøfolk fra vårt fylke og vårt distrikt deltok også, men vi vet lite om det var sjøfolk fra Hvaler som var med. Det vil kanskje komme fram under kveldens foredrag?

Arild Syvertsen er som sagt statslos, med base her på Hvaler, og har tidligere vært både sjømann og lærer. Han bør være godt kjent for vårt publikum fra tidligere: I januar 2013 var han også på Kystmuseet og holdt foredrag over den forrige boken sin: Skipshistorier fra de syv hav.

NB: Utstillingen «Velkommen om bord! Sjøfolk fra Hvaler forteller» er åpen fra kl. 18, en time før foredraget starter. Tre av dem som er med i utstillingen, seilte i Gulfen under krigen.

Kulturhistorisk vandring til Korshavn, Kirkeøy

mandag, september 7th, 2015
Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Kystmuseet Hvaler arrangerer kulturhistorisk vandring onsdag 9. september. Turen går til Korshavn nordøst på Kirkeøy. Edvard og Øyvind Nilsen tar i mot oss ved det gamle fergeleiet på Korshavn, der hvor Hvaler-båtene tidligere la til før fastlandsforbindelsen kom. Både Edvard og Øyvind kommer fra Korshavn, og vil lose oss gjennom landskap og historie.

Vi starter ved brygga og rusler bortover veien og får kunnskap om plasser, hus og folk. Deretter går vi forbi Frøkengården og får fortalt historiene til de plassene som ligger i dette området. Dagen avsluttes deretter på Frøkengården, et Hvalerhjem fra 1800-tallet som nå er bevart som en stiftelse. Her får vi en innføring i plassens historie samt en orientering om det pågående restaureringsarbeidet av gården.

Møt opp ved brygga i Korshavn kl. 18:00.
Kan du ikke veien til Korshavn? Ta første vei til venstre mot Bølingshavn rett etter tunellen. Kjør gjennom bebyggelsen i Bølingshavn og følg deretter skilting til venstre videre til Korshavn. Her kan dere parkere ved brygga. Ta med litt å drikke og noe å bite i da vi tar en kafferast underveis. Turen avsluttes senest kl. 20:00.

Vel møtt!!

Sanger fra Blåmyra – konsert og lansering

lørdag, august 29th, 2015
Gruppa Foghorn består av Richard Burgess, Jon Buer og Tore Lia (Foto: Bjørg Lia)

Gruppa Foghorn består av Richard Burgess, Jon Buer og Tore Lia (Foto: Bjørg Lia)

Tirsdag 1. september kl 18:00 ønsker vi velkommen til konsert med tradisjonssanger fra Østfold, inkl. Hvaler, om livet på havet, fremført av gruppa Foghorn som består av  Richard Burgess, Jon Buer og Tore Lia. Samme kveld lanseres også det et nytt hefte med sjømannsanger.

Sjøen har vært viktig for mang en østfolding gjennom tidene. Østfolds fastland har en kystlinje på 277 km. I tillegg har fylkets øyer 865 km kystlinje. Kombinasjonen mellom jordbruk og fiske har holdt liv i befolkningen langs kysten vår. Å bli sjømann har også vært et nærliggende yrkesvalg for mang en unggutt, spesielt i tida da Norge var en stor sjøfartsnasjon.

Lanseringskveld
I år gir Østfold Musikkråd ut heftet ”Blåmyra” med 16 sanger samlet inn i vårt fylke over 150 år. De strekker seg fra Claus Frimanns ”Den norske Fisker”, først utgitt i 1790, til en spesialskrevet sjømannssang av Per Olav ”Skranglebein” Mydske. Siden Kystmuseet Hvaler byr på de beste rammer for sjømannssangene,  lanseres derfo dette heftet på denne konserten.

I fjor, i forbindelse med Tall Ships Races, ga Fredrik Forlag ut heftet ”Hal i og dra for Fredrikstad”. Det samlet ulike sjantier (dvs. maritime arbeidssanger) og andre sjømannssanger med forbindelser til Fredrikstad.

Det er sanger fra disse to heftene som er utgangspunktet for denne konserten med Foghorn, en vokal trio som har gjort seg bemerket i både inn- og utland med sine flotte tolkninger av sjømannens musikalske kulturskatt.

Konsertbilletter: 100 kr pr pers/Selges i døren.

NB! Værutsiktene tilsier at konserten og lanseringen av nytt sanghefte må flytte innendørs. Arrangementet flyttes derfor fra hagen på Kystmuseet til amfigrotta ved Brottet.

Rekordstor oppslutning på vandringen på Lauer

fredag, august 21st, 2015
Alle turdeltakerne på toppen av øya. Foto: Lillian Nyborg

Alle turdeltakerne på toppen av øya. Foto: Lillian Nyborg

Vi hadde vel på følelsen at noe var i gjære, men at vår lille kveldstur med historisk påfyll skulle få SÅ stor oppslutning, hadde vi ikke forventet! Hele 125 personer deltok i Kystmuseet Hvalers kulturhistoriske vandring på Lauer onsdag 19. august i praktfullt sensommervær! Så mange var vi at fergeselskapet måtte sette opp den største ferga si for å få alle over.

Lauer består av fire øyer, og noen holmer og skjær, men bare Nord-Lauer har hatt fast bosetting – og fikk dermed «æren» av å bli kalt Lauer av de fastboende. På det meste kan det ha vært så mye som 120 fastboende her, altså færre enn deltakertallet under onsdagskveldens vandring. En gang hadde øya egen skole, men den ble lagt ned i 1932. Etter det gikk ungene på skole både på Herføl og på Brekke på Kirkeøy. Det var en lang og strabasiøs skolevei til Brekke, halvannen time kunne det ta, først med syvåringen alene til rors i båten over til Kirkeøy, deretter vandring nordover øya til skolen.

Vår guide Gunnar Syversen

Vår guide Gunnar Syversen. Foto: Lillian Nyborg

Gunnar Syversen var den siste som ble født på Lauer, i 1949. Det var hjemmefødsel, som vanlig var den tida, og med faren som jordmor. Den offentlige jordmora nådde ikke fram i tide pga. isen. Dette var før elektrisiteten kom til øya – den kom først i 1951.

Gunnar var vår utmerkede guide denne onsdagskvelden. Han tok oss med til øyas høyeste punkt, ca. 15 moh., med fritt utsyn til alle kanter. Her ga han oss en levende gjennomgang av den nære historien på øya for deretter å lose oss langs smale gangstier, som en gang hadde vært dekket med skjell forbi den gamle skolen og bedehuset og gjennom den eldre bebyggelsen på øya rundt den gamle fiskerihavna. Vi vandret langs gjerdene til velstelte, blomstrende hager, over små irrgrønne, frodige gressletter og ned til Øsa, den gamle badeplassen hvor ungene lærte å svømme.

Lauer var en gang et levende og pulserende lite fiskersamfunn. Alle var fiskere; én familie hadde flere sauer, men ellers var det bare litt husdyrhold til eget forbruk. Fisken ble tatt imot på øyas eget fiskemottak. Fisket var delt i tre sesonger: Bakkefisket foregikk fra november til april-mai. Bakkene var tre dunker med line med 1000 kroker som ble satt ut om morgen. Før fiskerne dro ut, måtte hver krok agnes med skjell, og skjella var hentet innerst i Oslofjorden hvor det var store forekomster av skjell med mye mat av høy kvalitet – kanskje fordi Indre Oslofjord var forurenset med næringsstoffer som ga skjellene ekstra gode vekstvilkår? I alle fall fant man ikke så god agnskjell på Hvaler. – Etter bakkefisket begynte makrellgarnfisket som kunne vare fram til oktober, da hummerfisket begynte.

Lauer er fraflyttet nå, hele bebyggelsen er omgjort til fritidshus, også Gunnars hjem i Sildebauen. Familien hans flyttet ut i 1961. Den generasjonen som gikk ut av skolen etter krigen, var nok den siste som ble boende fast på Lauer. Alle som var født etter krigen flyttet ut. Den siste fastboende døde på slutten av 1980-tallet.

Fergeturen tilbake til Skjærhalden var et lite eventyr av et «kveldscruise» i solnedgangen med anløp på Herføl og Nedgården på Søndre Sandøy.

Stor takk til Gunnar Syversen for utmerket guiding på Lauer!

Bakedag på Frøkengården

fredag, juli 17th, 2015
Kjøkkenet-på-Frøkengården (Foto-Mona-Friberg).jpg

Kjøkkenet-på-Frøkengården (Foto-Mona-Friberg).jpg

Søndag 19. juli  kl 12 -15 arrangerer Frøkengården bakedag. De får besøk av Inger Tvete som vil vise baking i vedfyrt ovn. I tillegg blir det omvisning på gården – og salg av kaffe, vafler og lodd.

Kort om Frøkengården: 
Gården Søndre Korshavn på Hvaler kalles nå for Frøkengården. Eiendommen var i samme families eie fra 1786 til 1987  og viser hvordan en hvalerfamilie bodde for drøyt hundre år siden. Her er et rikholdig innbo og inventar som beskriver 1800-tallets kystkultur på Hvaler. Våningshuset er et godt eksempel på lokal byggeskikk med opprinnelse fra 1700-tallet og senere utvidelser. Huset står også som et eksempel på en gammel skipperstue.

Stiftelsen Korshavn i Hvaler er er opprettet av Fortidsminneforeningen avd. Østfold, Fredrikstad Museum, Hvaler kommune og Kystmuseet Hvaler, Hvaler kulturvernforening for å sikre og bevare eiendommen gnr 25 bnr 9 Korshavn for ettertiden.

Les mer om Frøkengården –>

Frøkengården

Frøkengården

«Velkommen ombord» trakk folk til Hvaler

tirsdag, juli 7th, 2015
Åpning av sommerutstillingen 2015 på Kystmuseet Hvaler (Foto: Gaute Jacobsen, Østfoldmuseene)

Åpning av sommerutstillingen 2015 på Kystmuseet Hvaler (Foto: Gaute Jacobsen, Østfoldmuseene)

Sommerens utstilling på Kystmuseet Hvaler ble åpnet med fynd og klem lørdag 27. juni. Utstillingen som  har fått tittelen «Velkommen om bord! Sjømenn fra Hvaler forteller»  er produsert av konservator Kathrine Sandstrøm ved museet og hun kunne ønske velkommen til 125 publikummere under åpningen.

Åpningskåseriet var ved pensjonert kaptein Kjell Amundsen som berettet om sitt sjømannsliv, et mangslungent liv på forskjellige typer båter, men også et yrkesliv på land med opplæring av nye sjøfolk og i Sjøfartsdirektoratet.

Tatovør Tor Ola Svennevig fra Fredrikstad holdt deretter et foredrag om sjømannstatoveringer. Han har skrevet bok om temaet; den ble utgitt for et par år siden og ble nominert til Brageprisen. I år kommer boka i nytt opplag. Tor Ola hadde for anledningen tegnet en helt ny tatovering for Kystmuseet Hvaler. De som ønsket det, kunne bli tatovert med denne nye tegningen i tatoveringsbua i utstillingen. Tor Ola ble sent ferdig denne dagen!

Etter åpningen var det en forrykende konsert med gruppa Doggerland ledet av Richard Burgess og med en ren svensk besetning for øvrig: Anders Ådin på gitar og Patrik Wingård på klarinetter og fløyte, samt felespilleren Jenny Gustafsson. Repertoaret var shantys og sjømannssanger fra alle syv hav. En imponerende forestilling!

Les mer om selve utstillingen her

Her er et bildegalleri fra utstillingsåpningen (- klikk på bildet for å se det i større format):

 

 

Skip ohoi! Her er barnas sommer på Kystmuseet Hvaler

fredag, juli 3rd, 2015
På de syv hav. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

På de syv hav. (Foto: Kathrine L. Sandstrøm, Østfoldmuseene)

Hver dag hele sommeren er det aktiviteter for barn på Kystmuseet Hvaler. Denne sommeren har vi fokus på sjømannen, og gjennom lek og aktiviteter får barna innsikt i sjømannslivet. De blir utstyrt med sin egen skipssekk og sendt avgårde på de syv hav. Der må løse ulike oppgaver, blant annet ved hjelp av vår nye utstilling: «Velkommen ombord! Sjømenn fra Hvaler forteller».   Når de har utført alle oppgaver kan de komme inn i vårt tatoveringsstudio og få sin egen sjømannstatovering.

På museet er det både stylter, lekeapparater og lekestue som barna kan leke med. I museumsbutikken selges brus og eplekake. Museet ligger skjermet til, så her kan man trygt slippe barna løs i fri aktivitet.

Vi har åpent hver dag fra 27. juni til 2. august kl. 12-16.

 

Omvisning og klassisk gitarkonsert

onsdag, juli 1st, 2015

 

Ole Martin Huser-Olsen holder konsert på Frøkengården. Foto: Svein Kristiansen, Fredriksstad Blad

Ole Martin Huser-Olsen holder konsert på Frøkengården.
Foto: Svein Kristiansen, Fredriksstad Blad

Søndag 5. juli er det duket for klassisk gitarkonsert med Ole Martin Huser- Olsen på Frøkengården på Hvaler. Det inviteres også til omvisninger, samt at det vil være salg av vafler, kaffe og lodd.

Frøkengården holder åpent den dagen fra kl 12-18. Konserten er kl 17.00. Billettpris konsert: kr 100,- pr pers.
For mer informasjon om musiker Ole Martin Huser Olsen, se:  www.facebook.com/huserolsen

Les mer om Frøkengården og se hele sommerens program –>

Frøkengården i Korshavn

søndag, juni 28th, 2015
Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Gården Søndre Korshavn på Hvaler kalles nå for Frøkengården. Eiendommen var i samme families eie fra 1786 til 1987 og viser hvordan en hvalerfamilie bodde for drøyt hundre år siden. Her er et rikholdig innbo og inventar som beskriver 1800-tallets kystkultur på Hvaler. Våningshuset er et godt eksempel på lokal byggeskikk med opprinnelse fra 1700-tallet og senere utvidelser. Huset står også som et eksempel på en gammel skipperstue.

Christian Nielsen Barfod kjøpte gården i 1786. Han var bonde og fisker, men hadde nok også vært til sjøs. Han døde allerede i 1788.

Hans sønn, Thomas Christiansen, overtok gården i 1810 etter sin mor og stefar. Han var sjøkaptein, og under Napoleonskrigene satt han to ganger i engelsk krigsfangenskap. Han døde i 1821.

Sønnen Søren Thyge Christiansen overtok gården etter sin mor i 1848. Han var også sjøkaptein, i likhet med sin bror Christian Ditlef. Søren Thyges sønner, Thomas og Christian Ditlef, ble også sjøkapteiner, men den sistnevnte trivdes dårlig på sjøen og gikk i land og flyttet til Karlstad i Sverige.

Deres fire søstre, Kaia, Charlotte, Therese og Lina, forble boende i Korshavn som ugifte frøkner, og etter dem har gården fått sitt folkelige navn. Sammen med dem bodde også hushjelpen Marie Andersen.

Etter søstrenes bortgang, den siste i 1943, brukte etterkommerne i Sverige huset som sommersted fram til 1987. Marie bodde her til 1963.

Plantegning Frøkengården.

Plantegning Frøkengården.

Frøkengården ble bygget ut i flere omganger. I dag framstår den som et eksempel på en gammel skipperstue. Den midtre delen er eldst, men vi vet ikke hvor gammel den er. Den består av kjøkken med et lite kott bak, ei stue og et kammers, det vi i dag kaller kabinettet. I 1787 fortelles det at våningshuset sto til nedfalls. Kanskje dette er restene av dette huset, eller kanskje ble en annen stue flyttet hit fra et annet sted på Hvaler? Opprinnelig var bygningen røstet øst-vest, ikke nord-syd slik som i dag.

Den nordlige delen (til venstre), hvor hovedinngangen er, er smalere enn den eldste delen. Det tyder på at denne delen av huset er flyttet hit fra en annen plass. Vi antar at dette har skjedd omkring skiftet i 1810. Bygningen består av inngangsparti med et kammers bak og ei stor finstue mot nord. Bak stua er det bygget på en langsval for å få samme bredde som den eldste delen.

Omkring 1890 ble huset bygget på mot sør med en smalere bygningsdel som besto av to rom: Et butikklokale og en gang med trapp opp til loftet og to kammers. Her drev to av søstrene butikk fram til 1918.

Stiftelsen Korshavn er opprettet av Hvaler Kulturvernforening/Kystmuseet Hvaler, Fredrikstad Museum, Hvaler kommune og Fortidsminneforeningen avd. Østfold med formål å ta vare på Frøkengården. Østfoldmuseene oppnevner en representant fra Kystmuseet Hvaler og en fra Fredrikstad Museum til stiftelsens styre. Stiftelsen har nå restaurert alle rom i første etasje unntatt den gamle butikken, fornyet det elektriske anlegget, og skal i 2015 male huset utvendig. Midlene til restaureringsarbeidet kommer i stor grad fra venneforeningen, Frøkengårdens Venner, fra fylkeskonservatoren og fra ulike eksterne, private finansieringskilder. Hvaler Hagelag har vært behjelpelig med å rekonstruere og holde i orden hagen.

Vil du være med å bidra til restaureringen, ta kontakt med Frøkengårdens Venner på epostadressen nedenfor.

Frøkengården er åpen for publikum hver søndag i juli. Ellers etter avtale.

For avtale om omvisning, ta kontakt med: