Posts Tagged ‘industri’

Dugnad for å bevare byens lås- og skøytehistorie

onsdag, desember 9th, 2015
Flytting av Trioving_Vingcard

Blid flyttegjeng. Fra venstre: Driftssjef Steinar Helgesen, Ali Yaqobi og museumsvert Vibeke Nielsen. Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum

Ved Moss by- og industrimuseum har de ansatte i samarbeid med frivillige de siste årene arbeidet intenst for å bevare byens lås- og skøytehistorie. Dugnaden startet allerede i 2012, da fikk de ansatte vite at TrioVing og VingCard skulle flytte virksomheten til Drømtorp på Ski.

Samarbeidet mellom bedrift og museum har vært god, og allerede i 2012 ble det foretatt en kartlegging av hva som bør tas vare på av gjenstander, arkiv-, foto- og filmmateriale. I arbeidet med å få oversikt over arkivet fikk museet god hjelp av Østfoldmuseenes arkivar James Ronald Archer. Konservatorene Camilla Gjendem og Bjørg Holsvik har også fått uvurderlig hjelp av tidligere ansatte i TrioVing og VingCard. Arvid Kristoffersen, Øivind Andreassen, Odd Juul Hansen, Willy Mørkhagen har alle bidratt i arbeidet med å velge ut, skrive lister, merke og pakke ned alt som skulle tas inn i museets samling.

Plassmangel ved museet gjorde at materialet en stund måtte mellomlagres i et eget rom i TrioVings fabrikklokaler som den nye eieren; Enata Eiendom ved Espen Klevmark stilte til museets disposisjon. Men torsdag den 5. november kom endelig dagen da samlingen kunne få flytte permanent inn i museet. Østfoldmuseenes egen driftsavdeling stile opp med bil og sterke hender og sammen med museets egne ansatte kom samlingen inn under tak i løpet av dagen.

Planen videre er å ordne samlingen og framskaffe ny kunnskap om byens lås- og skøytehistorie som vi kan formidle ut til museets publikum. For de av dere som ønsker å få et innblikk i den nye tilveksten, så byr det seg an sjanse allerede på nyåret, når det nye helsesenteret åpnes i de gamle fabrikklokalene. På veggene her, har museet fått plass til en egen liten utstilling som formidler milepælene i bedriftens over 100 år lange historie.

 

Stor interesse for årets arbeidsminne – Bjørn Grønna skildrer sine 37 år på Cellulosen

onsdag, august 27th, 2014
Mange ville ha heftet signert av forfatteren. Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum

Mange ville ha heftet signert av forfatteren. Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum

Moss by- og industrimuseum lanserte tirsdag det fjerde heftet i serien med arbeidsminner fra industrien i Moss. I årets hefte som har tittelen Et arbeidsliv på Cellulosen skildrer Bjørn Grønna sine 37 år som prosessoperatør i Cellulosefabrikken på Peterson i Moss.

Lanseringsarrangementet ble holdt i bakgården til Verket 20, og det var stor interesse for utgivelsen. Over 50 interesserte møtte opp for å få et signert eksemplar av Bjørn Grønnas bok.

Lansering3

Boka er rikt illustrert og er kronologisk lagt opp rundt viktige hendelser i forfatteren og bedriftens historie. Bjørn A. Grønna hadde sin arbeidsplass i Cellulosen fra 1975 fram til nedleggelsen i 2012. I de 37 årene gikk bedriften gjennom en rivende teknologisk utvikling som ga ringvirkninger også på andre felt. Det ble stilt nye krav til helse, miljø og sikkerhet og opplæring. Forfatteren gir oss et verdifullt innblikk i hvordan det var å jobbe skift i kontrollrommene i Cellulosen, om arbeidsoppgaver i endring og forholdet til arbeidskollegaer, fagforening og ledelse. Og hvordan får man hverdagen til å gå opp når samboer jobber skift i samme avdeling og barna er små?

Lansering9

«Et arbeidsliv på Cellulosen» er utgitt i samarbeid med Stiftelsen for industrihistorisk bevarelse i Mossedistriktet og Moss by- og industrimuseum. Den er nr. 4 i rekken av en serie på i hvert fall 5 bøker om arbeidsminner fra Moss.

Sponsorer til boka er Moss kommunale pensjonskasse, Østfold fagforenings pensjonistgruppe avdeling Moss, Stiftelsen for industrihistorisk bevarelse, avviklingsstyret for Moss cellulose- og papirarbeiderforening, Treforedlingens Bransjeforening, Østfold fylkeskommune og museet. Konsulent Trine Gjøsund ved museet har skannet mange av bildene i boka, og konservator Bjørg Holsvik har vært prosjektleder.

Det ble også tid til kaffe, vafler og mimring. Fra venstre: Paul Erik Krogsvold, Bjørn Børud, forfatteren og hunden Baileys.

Det ble også tid til kaffe, vafler og mimring. Fra venstre: Paul Erik Krogsvold, Bjørn Børud, forfatteren og hunden Baileys.

Pris pr. bok er kr. 150. Selges i Verket 20 og i museumsbutikken i Fossen 21. Ta med kontanter. Medlemmer av MCP ved konkursen får boka gratis, betalt av MCP-Fritid.

 

Her kan du se NRK Østfolds innslag fra lanseringen: http://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-oestfold#t=4m48s

Samlet etter Peterson AS

mandag, mai 27th, 2013
Stemningen var god på Petersonkvelden på Moss by og industrimuseum. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Stemningen var god på Petersonkvelden på Moss by og industrimuseum. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Tirsdag 21. mai møttes tidligere ansatte på Peterson AS på Moss by og industrimuseum. 

Da hjørnesteinsbedriften Peterson fabrikker ble nedlagt i 2012,ble de ansatte på Moss by og industrimuseum «dødens engler» under den siste produksjonsuka. Å sikre både materielle og immaterielle industriminner fra den nedlagte papirfabrikken, er det arbeid de ansatte på Moss by og industrimuseum har jobbet med kontinuerlig siden.

Kontakten med de tidligere ansatte er uvurderlig, både med de som mistet arbeidet i 2012 og pensjonister. Det la avdelingsleder ved Moss by og industrimuseum, Torill Wyller vekt på i sin velkomsttale, til de om lag 30 fremmøtte på museets «Petersonkveld»:

– For å kunne ta vare på historien om Peterson, er vi helt avhengige av dere. Det er dere som eier historien.

Museet har hatt et godt samarbeid med Höegh Eiendom, som  i dag forvalter fabrikkmassen og den gamle Petersontomta. I den forbindelse orienterte markeds- og utviklingsdirektør Jan Erik Kristiansen fra Höegh Eiendom om planene for området. Dette vakte stor interesse under møtet og mange hadde spørsmål som både gjaldt maskinene og bygningenes fremtid.

Hovedhensikten ved møtet var å knytte til seg nye samarbeidspartnere i forbindelse med dokumentasjonsarbeidet på Peterson. Konservator Camilla Gjendem var fornøyd med kveldens utfall:

– Jeg synes møtet hadde et veldig positivt utfall, vi har fått mange nye navn på lista. Flere har sagt seg villig til å la seg intervjue. Dessuten tror jeg det var fint for folk å få helt dagsaktuell og eksklusiv oppdatering på de videre planene for Petersontomta. Dette er verdifullt for vårt arbeid videre, for eksempel for den utstillingen vi planlegger å sette opp i arbeiderboligen Verket 20, avslutter Gjendem.

Har du jobbet eller har informasjon/gjenstander knyttet til Peterson eller Verket? Ta gjerne kontakt med museet på tlf. 69 20 52 70 eller send epost til Bjørg Holsvik: bjohol@arkiv.ostfoldmuseene.no eller Camilla Gjendem: camgje@arkiv.ostfoldmuseene.no

 

 

Signaturopplevelser i august

mandag, august 6th, 2012

Østfold er rik på historier og kultur og Østfoldmuseene har den store gleden å kunne tilby unike Signaturopplevelser i vårt fylke. Vi har valgt ut historier om våre herregårder og våre omfattende kyst- og industritradisjoner  – to ulike rundreiser der publikum kan bli kjent med både storfolk og tjenere, arbeidere og gründere. På alle turene vil våre formidlere knytte historiene sammen på bussen og gi dere en reise i både tid og rom. Natur og kultur flettes sammen, og avstikkere til spennende museumsopplevelser suppleres med smak av herregårdsøl og lokal akevitt. I tillegg vil du kunne nyte en lunsj med lokal forankring underveis.  Dette bør du ikke gå glipp av – book deg plass på turene nå!


Tur 1 – “Rundtur i herregårdslandskapet Østfold”

Rød er en av Østfolds herskapelige herregårder du får oppleve under signaturreisen

Rød er en av Østfolds herskapelige herregårder du får oppleve under signaturreisen

Klikk for å bestille tur.

Klikk for å bestille tur.

Turdatoer: 17.juni, 12.august og 26.august: kl 10.00  alle datoer. Turen varer ca. 6 timer.

Oppmøtested: Hovedinngangen ved Borgarsyssel museum, Sarpsborg

Guide: Trond Svandal – utdannet historiker og arbeider til daglig ved Rød Herregård, Halden.

 

Stopp 1: Borgarsyssel museum, Sarpsborg: «Olavsvollen og Snekkenes»

Foto av et av de best bevarte områdene av Olavsvollen, tatt på “Børærmen” eller Borgarmen under en befaring sammen med Riksantikvarens representanter tidligere i høst (V-Ø). Foto: Mona Beate Buckholm Vattekar.

Hva var Olavsvollen, hvorfor ble den bygget, hvor lå den, og kan man se spor etter den i dag?

Lær om byetableringen i 1016! Bli med på 70-årslag i 1745 i Werenskioldsalen og hør om katastrofen som rammet Borregård hovedgård i 1702.

 

 

Stopp 2: Halden historiske samlinger/Rød Herregård: «Parken på Rød Herregård»

Rød Herregård, Halden historiske Samlinger. Foto: Espen NordenhaugBli med på en guidet tur i parken på Rød Herregård. Lær om den 300 år gamle parken som har vært bygd om flere ganger. Besøk bjørnegrotta, eremitthytta og paviljongen fra 1756 sammen med en engasjert og kunnskapsrik vert. For den romantiske anbefales en vandring i den eldgamle lindetunnellen, dette er stedet for svermeri!

 

 

Lunsj i Halden:  Herregårdssuppe m/brød  + kaffe/te, vann

Stopp 3: Fredrikstad museum/Elingaard Herregård, Onsøy: «Fru Birgitte – en dramatisert omvisning på Elingaard»

Tenk deg at det er mulig å besøke Herregården og møte dem som levde der for 250 år siden! Hva kunne tjenerskapet fortelle deg om livet på adelsgården, og hva om du fikk møte den myndige fru Birgitte og hennes levemann av en sønn? Kom til Elingaard og bli møtt av en guide litt utenom det vanlige.

Her vil du også kunne få smake på Elingaards herregårdsøl!

 


Tur 2 – “Kyst og industri – en arbeideropplevelse i Østfold”

Brotet Amfi, Kystmuseet Hvaler.

Brottet Amfi, Kystmuseet Hvaler.

Klikk for å bestille tur.

Klikk for å bestille tur.

Turdatoer: 15.juni, 20.juni og 15.august kl 10.00 – alle datoer. Turen varer ca. 6,5 timer.

Oppmøtested: Hovedinngangen ved Borgarsyssel museum, Sarpsborg

Guide: Svein Norheim – fagkonsulent ved Halden historiske Samlinger og har lang erfaring ved museene.

Stopp 1: Borgarsyssel Museum: «Olavsvollen og Wegnerbrakka»

Foto av et av de best bevarte områdene av Olavsvollen, tatt på “Børærmen” eller Borgarmen under en befaring sammen med Riksantikvarens representanter tidligere i høst (V-Ø). Foto: Mona Beate Buckholm Vattekar.Hva var Olavsvollen, hvorfor ble den bygget, hvor lå den, og kan man se spor etter den i dag? Lær om byetableringen i 1016! Besøk arbeiderleiligheter fra 1850 og 1950 i arbeiderbrakka til Hafslund.

 

 

 

Stopp 2: Moss by- og industrimuseum: «Mossefossen» 

Moss by-og industrimuseumGrunnlaget for mølledrifta og et industrieventyr. Bli med på en vandring langs fossen og hør den spennende historien om den mangfoldige industrien i Moss. Her blir det også smaking på Morsa Aquavit 1833 – med opprinnelse fra brennevinsproduksjonen i Moss på 1800-tallet.

 

 

Lunsj i Moss:  Mosse-retten på Café Riis + kaffe/te, vann

Stopp 3: Kystmuseet Hvaler:  «Stenbrottet ved Skjelsbosundet»

Brotet, foto: Espen NordenhaugBli med til brottet og møt stenhoggere i arbeid. Prøv kreftene dine med hammer og meisel, og se hvordan smeden vedlikeholder verktøyet ditt i smia. Etter endt arbeidsøkt kan du slå følge med en av stenhoggerne som skal hjem til middag i Emilstua.

 

 

 


Priser og betingelser

Billett pr person: kr. 750,-

Prisen inkluderer bussreise m/egen guide under hele turen, billett/inngang ved 3 stk. museumsavdelinger, lunsj (mat + kaffe/te, vann) og smaking av herregårdsøl eller akevitt (avhengig av hvilken tur som velges). Mat/drikke utover dette dekkes av den enkelte.


Generelt

Turene egner seg best for voksne – evt. barn fra 12-15 år ifølge med voksen.

Turene starter opp v/hovedinngangen til Borgarsyssel museum i Sarpsborg, ca. 1 times kjøring fra Oslo og turene slutter samme sted. Her er det en rekke gratis parkeringsplasser – og evtentuelt kommunal gateparkering.

Turene vil vare mellom 6-6,5 timer, men vi gjør oppmerksom på at endringer kan forekomme avhengig av trafikk og uforutsette hendelser underveis. Østfoldmuseene kan ikke holdes ansvarlig for slike eventuelle hendelser.

Bussene vi har leid inn skal være med god standard og utstyrt med både toalett og air condition.

Språk under hele turen inkl. på museene vil være norsk.


Vilkår

For at bussturene skal gjennomføres forutsettes det et minimum av:  10 deltagere pr tur.

Østfoldmuseene vil gi beskjed 2 dager i forveien av turdato – om turen har nok deltagere/bookinger til å gjennomføres.

Avbestilling/kansellering skjer iht Visit Oslo/Visit Oslofjord vilkår/krav.


Betaling for turen

Betaling gjøres i forkant av turen gjennom onlinebookingsystemet til Visit Oslo og Visit Oslofjord som også er medlem av Reisegarantifondet.

Sommerens Signaturopplevelser!

tirsdag, mai 15th, 2012

Østfold er rik på historier og kultur og Østfoldmuseene har den store gleden å kunne tilby unike Signaturopplevelser i vårt fylke. Vi har valgt ut historier om våre herregårder og våre omfattende kyst- og industritradisjoner  – to ulike rundreiser der publikum kan bli kjent med både storfolk og tjenere, arbeidere og gründere. På alle turene vil våre formidlere knytte historiene sammen på bussen og gi dere en reise i både tid og rom. Natur og kultur flettes sammen, og avstikkere til spennende museumsopplevelser suppleres med smak av herregårdsøl og lokal akevitt. I tillegg vil du kunne nyte en lunsj med lokal forankring underveis.  

(Det er nå ikke flere turer som gjennomføres i 2012, men vi håper å kunne sette opp flere turer neste år. )

 


Tur 1 – “Rundtur i herregårdslandskapet Østfold”

Rød er en av Østfolds herskapelige herregårder du får oppleve under signaturreisen

Rød er en av Østfolds herskapelige herregårder du får oppleve under signaturreisen

Klikk for å bestille tur.

Klikk for å bestille tur.

Turdatoer: 17.juni, 12.august og  26.august: kl 10.00  alle datoer. Turen varer ca. 6 timer.

Oppmøtested: Hovedinngangen ved Borgarsyssel museum, Sarpsborg

Guide: Trond Svandal – utdannet historiker og arbeider til daglig ved Rød Herregård, Halden.

 

Stopp 1: Borgarsyssel museum, Sarpsborg: «Olavsvollen og Snekkenes»

Foto av et av de best bevarte områdene av Olavsvollen, tatt på “Børærmen” eller Borgarmen under en befaring sammen med Riksantikvarens representanter tidligere i høst (V-Ø). Foto: Mona Beate Buckholm Vattekar.

Hva var Olavsvollen, hvorfor ble den bygget, hvor lå den, og kan man se spor etter den i dag?

Lær om byetableringen i 1016! Bli med på 70-årslag i 1745 i Werenskioldsalen og hør om katastrofen som rammet Borregård hovedgård i 1702.

 

 

Stopp 2: Halden historiske samlinger/Rød Herregård: «Parken og hovedbygningen på Rød Herregård»

Rød Herregård, Halden historiske Samlinger. Foto: Espen NordenhaugBli med på en guidet tur i parken på Rød Herregård. Lær om den 300 år gamle parken som har vært bygd om flere ganger. Besøk bjørnegrotta, eremitthytta og paviljongen fra 1756 sammen med en engasjert og kunnskapsrik vert. For den romantiske anbefales en vandring i den eldgamle lindetunnellen, dette er stedet for svermeri!

Det blir også en kort omvisning inne på herregården.

 

 

Lunsj i Halden:  Herregårdssuppe m/brød  + kaffe/te, vann

Stopp 3: Fredrikstad museum/Elingaard Herregård, Onsøy: «Fru Birgitte – en dramatisert omvisning på Elingaard»

Tenk deg at det er mulig å besøke Herregården og møte dem som levde der for 250 år siden! Hva kunne tjenerskapet fortelle deg om livet på adelsgården, og hva om du fikk møte den myndige fru Birgitte og hennes levemann av en sønn? Kom til Elingaard og bli møtt av en guide litt utenom det vanlige.

Her vil du også kunne få smake på Elingaards herregårdsøl!

 


Tur 2 – “Kyst og industri – en arbeideropplevelse i Østfold”

Brotet Amfi, Kystmuseet Hvaler.

Brottet Amfi, Kystmuseet Hvaler.

Klikk for å bestille tur.

Klikk for å bestille tur.

Turdatoer: 15.juni, 20.juni og 15.august kl 10.00 – alle datoer. Turen varer ca. 6,5 timer.

Oppmøtested: Hovedinngangen ved Borgarsyssel museum, Sarpsborg

Guide: Svein Norheim – fagkonsulent ved Halden historiske Samlinger og har lang erfaring ved museene.

Stopp 1: Borgarsyssel Museum: «Olavsvollen og Wegnerbrakka»

Foto av et av de best bevarte områdene av Olavsvollen, tatt på “Børærmen” eller Borgarmen under en befaring sammen med Riksantikvarens representanter tidligere i høst (V-Ø). Foto: Mona Beate Buckholm Vattekar.Hva var Olavsvollen, hvorfor ble den bygget, hvor lå den, og kan man se spor etter den i dag? Lær om byetableringen i 1016! Besøk arbeiderleiligheter fra 1850 og 1950 i arbeiderbrakka til Hafslund.

 

 

 

Stopp 2: Moss by- og industrimuseum: «Mossefossen» 

Moss by-og industrimuseumGrunnlaget for mølledrifta og et industrieventyr. Bli med på en vandring langs fossen og hør den spennende historien om den mangfoldige industrien i Moss. Her blir det også smaking på Morsa Aquavit 1833 – med opprinnelse fra brennevinsproduksjonen i Moss på 1800-tallet.

 

 

Lunsj i Moss:  Mosse-retten på Café Riis + kaffe/te, vann

Stopp 3: Kystmuseet Hvaler:  «Stenbrottet ved Skjelsbosundet»

Brotet, foto: Espen NordenhaugBli med til brottet og møt stenhoggere i arbeid. Prøv kreftene dine med hammer og meisel, og se hvordan smeden vedlikeholder verktøyet ditt i smia. Etter endt arbeidsøkt kan du slå følge med en av stenhoggerne som skal hjem til middag i Emilstua.

 

 

 


Priser og betingelser

Billett pr person: kr. 750,-

Prisen inkluderer bussreise m/egen guide under hele turen, billett/inngang ved 3 stk. museumsavdelinger, lunsj (mat + kaffe/te, vann) og smaking av herregårdsøl eller akevitt (avhengig av hvilken tur som velges). Mat/drikke utover dette dekkes av den enkelte.


Generelt

Turene egner seg best for voksne – evt. barn fra 12-15 år ifølge med voksen.

Turene starter opp v/hovedinngangen til Borgarsyssel museum i Sarpsborg, ca. 1 times kjøring fra Oslo og turene slutter samme sted. Her er det en rekke gratis parkeringsplasser – og evtentuelt kommunal gateparkering.

Turene vil vare mellom 6-6,5 timer, men vi gjør oppmerksom på at endringer kan forekomme avhengig av trafikk og uforutsette hendelser underveis. Østfoldmuseene kan ikke holdes ansvarlig for slike eventuelle hendelser.

Bussene vi har leid inn skal være med god standard og utstyrt med både toalett og air condition.

Språk under hele turen inkl. på museene vil være norsk.


Vilkår

For at bussturene skal gjennomføres forutsettes det et minimum av:  10 deltagere pr tur.

Østfoldmuseene vil gi beskjed 2 dager i forveien av turdato – om turen har nok deltagere/bookinger til å gjennomføres.

Avbestilling/kansellering skjer iht Visit Oslo/Visit Oslofjord vilkår/krav.


Betaling for turen

Betaling gjøres i forkant av turen gjennom onlinebookingsystemet til Visit Oslo og Visit Oslofjord som også er medlem av Reisegarantifondet.

GLIMT FRA INDUSTRIEN I MOSS – film nr. 8

tirsdag, november 29th, 2011
GLIMT FRA INDUSTRIEN - FILM NR. 8

GLIMT FRA INDUSTRIEN – FILM NR.8

Gjennom flere år har Moss by- og industrimuseum satt sammen og markedsført gamle Mosse-filmer, og i år har Filmgruppen laget en industrifilm fra gamle Moss eller GLIMT FRA INDUSTRIEN I MOSS.

Fra og med søndag 4. desember fåes den kjøpt i museumsbutikken på Moss by- og industrimuseum!

På litt over en time får vi kortere og lengre klipp fra produksjon av både glass- og papirprodukter, likeså regntøy og kjøkkentøy, bokser og spann, låser, skilt og bygg og båter – og ikke minst biler.

Det dreier seg om filmbiter fra slutten av 1920-årene og frem til 1970-årene. Hvem som har laget opptakene er dessverre ikke kjent, men vi kjenner i alle fall igjen en del av de menneskene som er fanget inn av filmkameraet, og det gjør selvfølgelig filmene ekstra interessante for dem som har hatt familiemedlemmer ansatt ved bedriftene. Slitsomt var det å arbeide i fabrikkene den gang, og det er godt å kunne fastslå at dagens arbeidsplasser er blitt meget bedre.

Man kjenner også igjen en del av produktene som lages, og kanskje er det noen som har noe fra denne tiden ennå, for det var solide ting som kom ut fra fabrikkene, og Moss var godt kjent for sin allsidige industri. Mye er dessverre borte i dag, og derfor er det ekstra viktig at vi tar vare på slike opptak som vi har funnet frem og satt sammen til en film som varer litt over en time. Tekstene er laget av mannskapet i Filmgruppen, og tekstene er lest av Per Edfeldt, mens Thor Ødegaard har skaffet musikken fra Moss Gamle Musikkorps.

Filmgruppen består av Cato Pedersen, Erik Roth Nilsen, Gunnar W.R. Johansen, Per Edfeldt, Thor Ødegaard, Terje Unnemark og Ivar Ernø og støttes av Selskabet til Moss Bys Vel.

Samtidig har Filmgruppen ordnet med ”nytrykk” av de aller første filmene nr. 1 og 2 som har vært utsolgt de siste par årene, og de kan også kjøpes nå. Send en forespørsel pr epost til: postmottak@arkiv.ostfoldmuseene.no