Posts Tagged ‘julegaver’

Julemesse på Ørje Brug

onsdag, november 25th, 2015
Foto: J.Fjeld

Vinter på Ørje. (Foto: J.Fjeld)

Tradisjonen tro – om det regner eller snør;  – det lar seg ikke bortforklare; det lakker og lir mot jul atter en gang! Derfor er vi mange som har gleden av å invitere – store og små til tradisjonelt julemarked med hyggelig samvær søndag 29. november kl. 11 – 15.

Det blir juleaktiviteter for store og små, salg av masse rart som hører julen til, og ikke minst julekaker, julebrus og julekaffe!  På julemarkedet selges blant annet:

– håndlagde stearinlys
– rykende fersk julebakst:  – hjemmebakt flatbrød, lefser og brød
– varme strikkeluer og tøfler til ute- og innebruk 
– kranser til pynt og til glede 
– julenek til dompap og meis  
– bøker om julen – dens mysterier og historier
– tekstiler av ymse slag og vakre trearbeider
….Og en frydefull blanding av juletrepynt til hjemmet, til venner og slektninger.

Her vil det være julegaver i alle prisklasser!

Barna kan bake pepperkaker. Julehistorier og leker for de minste inne på museet.
Kreativiteket har utstilling i Tørka og  MarCanto synger klokken 11.

TA MED ALLE BARNA, TA MED VENNER, FAMILIE og BEKJENTE  til ØRJE BRUG – søndag den 29. desember fra kl. 11 til kl. 15! …så tjuvåpner vi Markers egen julekalender. JULA BLIR IKKE GOD AV SEG SELV!

 

 

 

Årets julegavetips

tirsdag, desember 17th, 2013
Julereklame, Glassmagasinet, foto: Mona Beate Vattekar

Julereklame, Glassmagasinet, foto: Mona Beate Vattekar

Julen nærmer seg med stormskritt. Vi gir deg noen originale julegaveideer på tampen. Hva med den rykende ferske årboken fra Fredrikstad Museum? Eller kanskje du vil la fuglene bo med stil i et funkisfuglehus i vinter? Artiklene er til salgs i våre museumsbutikker på avdelingene. Se også flere produkter i vår museumsbutikk.

skriftseriehefter-til-salgsØstfoldmuseenes skriftseriehefter

Skriftserien har nå kommet opp i ti i antallet. Mot slutten av dette året utga vi både O. Sørensen KGL. HOF-VOGNFABRIKANT og Kvinder, politik og stemmerett. Heftene koster kr. 50,- per. stk med unntak av nr. 9 som koster kr. 100,-. Heftene er til salgs i alle våre museumsbutikker.

Se og les om alle heftene her

 

mindrealv-15-fremhevetFredrikstad Museums årbok XV MindreAlv

Fredrikstad Museum lansert sin 15. årbok tidligere i måneden. Boken har mottatt strålende kritikker. En lokalhistorisk godbit som dekker et bredt spekter av temaer. Boken er til salgs i museumsbutikken på Fredrikstad Museum for kr. 295,-.

Les mer om årboken her

 

 

minner-fra-moss-filmMossefilm: Minner fra Moss 1970 – 1990-årene

Film nr. 9 i serien Gamle Mossefilmer ble lansert 1. desember i år. Filmen er til salgs i museumsbutikken i Moss for kr. 200,-.

Les om filmen her

 

 

Fuglehus i funkisstil

I forbindelse med utstillingen «funkis i moss» tok vi inn et parti fuglehus i funkisstil i museumsbutikken i Moss. Funkisfuglehuset er en såkalt «multiholk» fra Wildlife Garden. Disse stilige husene er til salgs for kr. 420,- i butikken. Men vær rask, det er kun to eksemplarer igjen!

Les mer om fuglehuset her

 

 

Se flere produkter i vår museumsbutikk. God jul!

 

 

Julekortet

mandag, desember 3rd, 2012

Juletre med danske flagg, nordisk nisse og ei lita jente som har fått julepresang.

En overskrift på NRKs hjemmesider lyder: «Julekortenes tid er ikke forbi». Her konstateres det at selv om elektronikken har kommet langt, skriver vi fortsatt julekort – og sender dem i posten! Går man på webben ser vi i dag et enormt tilbud av julekort i alle former og formater. Noe av det nye er at mange lager sine julekort selv i tillegg at alle kan få sitt «personlige frimerker».

Fortsatt er altså julekortskriving en del av mange juleforberedelse, en tradisjon som mange holder fast på uten at det tenkes spesielt over selve skikken med julekort. Og i dag formulerer vi oss også på en helt annen måte en man gjorde i julekortenes barndom.

Det første kjente norske julekortet ble sendt i 1870. Det var en europeisk skikk som hadde nådd bymiljøene i Norge. Først etter 1900 ble denne skikken vanlig utover bygdene. Formålet var å ønske slektninger og venner en god høytid. Tidligere gjorde man dette muntlig, enten man traff hverandre eller sendte hilsen med en slektning. At julekortene ble alminnelig, skyldtes bedre postgang og ikke minst en ny trykketeknikk som kunne tilby varierte og billige masseproduserte kort.

Lenge var det slik at de fleste kortene ble trykket i Tyskland og Danmark og med felles-europeiske motiver – ofte glorete med billig glitter på. Motivene var ikke typiske for verken årstid eller høytid. De eldste norsk-trykte julekortene hadde heller ikke det vi kan kalle typiske julemotiver. Det kunne være blodrøde solnedganger, kirkegårder med hvite gjenferd, englebarn rundt juletreet eller blomstermotiver. Senere kom det mere humoristiske kort med apekatter, klovner o.l. Og så kom endelig julenissen i alle tenkelige situasjoner og varianter. Det første norske nissekortet ble tegnet i 1883. Det var en liten, krokete nisse som skrev «Glædelig Jul» på et plankegjerde med en snøball.

Julekort med religiøse motiver ble mye brukt. Rundt 1900 begynte kortene mer og mer å gjenspeile samtiden. Det var norske vinterlandskap med skiløpere, bondegårder, kanefart i måneskinn, snømenn og barn som leker. Og så alle de romantiske kortene med unge par; han galant i bakgrunnen, hun blyg og rødmende i forgrunnen. At fart og teknikk etter hvert også kom til uttrykk på julekortene, forbauser oss nok ikke. Det ble julenisser som delte ut gaver fra fly, biler og tog. Mange husker kanskje også de illegale julekortene under siste krig, med det norske flagget som gjennomgangsmotiv, sammen med nisser og andre vesener.

I Halden var det svært vanlig å få svenske julekort. Mange hadde slekt og venner i Sverige.

Ved Halden historiske Samlinger har vi en relativt stor samling med julekort som kan avspeile variasjonene gjennom årene fra ca. 1900 og fram til 1950-tallet. Her er det romantiske kort, nissekort, vinterlandskap og damer på ski med én stav og subbeside skjørt. Dessuten mange prospektkort som er blitt sendt som julehilsen. Det var helt vanlige kort med motiver fra byen og omegnen, f.eks. Halden jernbanestasjon, Fiskebrygga, Busterudparken, Carl XIIs monument i festningen, Krappeto sluser osv. Det enste av slike motiver som kan rette tankene mot jul eller i alle fall vinter, er bildet av skihytta på Høyås. Det var den skrevne hilsenen som var viktigst, ikke at det var et julemotiv. Hvis vi så snur kortet og ser på hva som ble skrevet, så er de fleste nøkterne: «God Jul! Godt Aar!», «En glædelig julefest ønskes dig og alle dine». Andre er mer personlige: «Kjære Aagot. Hjerteli tak for kortet … Tænk Margit som er forlovet da du. Haaber du gjør din lykke i det nye aar da. Tusind hilsen din Astri.» Eller «Glædelig jul godt nytaar, ny kjæreste med røtt haar,; ønskes dig av Jenny.»

Moralen etter dette må bli; Skriv en sømmelig julehilsen i år. Husk, kortet kan havne på museum – også de moderne og elektroniske!

Tekst: Kari Norheim

Jul på Elingaard Herregård søndag 9. desember

torsdag, november 22nd, 2012

Julestemning på herregården

Vakre Elingaard Herregård er herskapelig pyntet til jul og for det 15.året på rad har vi gleden av å invitere dere til en historierik og tradisjonell førjulsopplevelse!

Vi byr på mange spennende aktiviteter og opplevelser for hele familien, blant annet;

Juleverksted for barna

Lag din egen isskulptur m/Jens  S. Ledaal

Musikalsk overraskelse m/Kari Stokke

Elingaard-julenissen kommer

En lokal Gråtasstraktor kommer  (værforbehold)

Kunstløp på isen (værforbehold)

Julesang og tradisjonell gang rundt juletre

Julemarked og utsalg i Høvleriet

Strikkeverksted og vevstue

Utstillinger (julekort, bilder) og boksignering

… og enda mye mer!

Det blir servering (inkl varm mat),  herregårdskaféen og museumsbutikken er åpne, det blir utlodning av “pepperkake-Elingaard” samt pepperkakekonkurranse – og de museumsansatte vil denne dagen ta deg i mot i tidsriktige drakter.

Velkommen til herskapelig, vakker og tradisjonell førjulsfeiring hos oss.

Familebillett (max 4 pers): 200 kr / Enkeltbillett: 70 kr (vi har betalingsterminal i billettsalget)

Tid: Søndag 9 desember 2012 kl. 12.00 – 16.00

Sted: Elingaard Herregård

 Østfoldmuseene – Fredrikstad Museum
tlf: 69304030 / epost: chrlan@arkiv.ostfoldmuseene.no