Posts Tagged ‘julemarked’

Julemarked på Kystmuseet Hvaler

torsdag, desember 3rd, 2015
Julemarked på Kystmuseet Hvaler. Foto: Knut Sandmo

Julemarked på Kystmuseet Hvaler. Foto: Knut Sandmo

Hvaler Kulturvernforening og Kystmuseet Hvaler inviterer til julemarked og god gammeldags julestemning lørdag 5. desember kl. 12-15. Stuene er pyntet til jul på tradisjonelt vis og innbyr til lun og gammeldags atmosfære. Her får man et innblikk i hvordan man feiret jul på Hvaler i gamle dager. I Emilstua kan du ta del i stenhoggerens julefeiring, og i hovedhuset kan du besøke sjømannsfamiliens julepyntede stue. Enkel bevertning med hjemmelaget og tradisjonsrik julebakst. På låven holder museumsbutikken åpent og det er anledning til å se utstillingen «Velkommen ombord! Sjømenn fra Hvaler forteller».

Tradisjonen tro fylles museumstunet med spennende markedsboder hvor lokale produsenter selger julevarer av alle slag. Midt på markedsplassen er julegranen tent, og det inviteres til gang rundt treet med juletoner fra Hvaler Musikkforening. Ellers vil det være aktiviteter for barn, demonstrering av gamle håndverkstradisjoner, stemningsfull julemusikk og servering av mat og drikke.

Gratis inngang. Parkering kr. 20,-.

Velkommen til hyggelig og inspirerende julemarked i flotte omgivelser på det gamle småbruket på Nordgården på Spjærøy.

 

Julemesse på Ørje Brug

onsdag, november 25th, 2015
Foto: J.Fjeld

Vinter på Ørje. (Foto: J.Fjeld)

Tradisjonen tro – om det regner eller snør;  – det lar seg ikke bortforklare; det lakker og lir mot jul atter en gang! Derfor er vi mange som har gleden av å invitere – store og små til tradisjonelt julemarked med hyggelig samvær søndag 29. november kl. 11 – 15.

Det blir juleaktiviteter for store og små, salg av masse rart som hører julen til, og ikke minst julekaker, julebrus og julekaffe!  På julemarkedet selges blant annet:

– håndlagde stearinlys
– rykende fersk julebakst:  – hjemmebakt flatbrød, lefser og brød
– varme strikkeluer og tøfler til ute- og innebruk 
– kranser til pynt og til glede 
– julenek til dompap og meis  
– bøker om julen – dens mysterier og historier
– tekstiler av ymse slag og vakre trearbeider
….Og en frydefull blanding av juletrepynt til hjemmet, til venner og slektninger.

Her vil det være julegaver i alle prisklasser!

Barna kan bake pepperkaker. Julehistorier og leker for de minste inne på museet.
Kreativiteket har utstilling i Tørka og  MarCanto synger klokken 11.

TA MED ALLE BARNA, TA MED VENNER, FAMILIE og BEKJENTE  til ØRJE BRUG – søndag den 29. desember fra kl. 11 til kl. 15! …så tjuvåpner vi Markers egen julekalender. JULA BLIR IKKE GOD AV SEG SELV!

 

 

 

Jul på Borgarsyssel

søndag, november 22nd, 2015

Christine bakstekone 2

Søndag 29. november 11.00 – 16.30  garanterer vi julestemning av høy kvalitet på museet. Velkommen til Jul på Borgarsyssel!

Årets julemarkering vil ha en litt annen form enn det tradisjonelle julemarkedet som har vært på museet. I stedet for to dager med marked og juleshopping, vil vi heller lage en skikkelig opplevelsesdag med fokus på de gode julefortellingene, den gode stemningen, de glemte tradisjonene og de aktiviteter man kan gjøre sammen med venner og familie.

På museet kan du virkelig boltre deg i god gammeldags jul denne dagen, her er noen utdrag fra programmet:

  • I Bærbystua kan du gå på besøk til kona på gården, som forteller om hvordan de stelte istand til jul for 150 år siden, og alle de tradisjonene som det var viktig å følge for at det neste året skulle bli godt. Visste du for eksempel at de måtte være helt ferdige med alle juleforberedelsene den 13. desember, ellers kunne Lussi og Åsgårdsreia komme etter dem? Bærbykona har også en stabbursnisse som må holdes blid, ellers går det galt på gården. Skal tro om vi får hilse på nissen?
  • Vi forteller historien om hvorfor vi har juletre og at det ikke er tilfeldig hva som henges på treet, og vi skal formidle fortellingen om juleblotet og den norrøne høytiden forbundet med sola som snur. Visste du at den kristne julefeiringa ble lagt til et tidspunkt da folk allerede var vant til at det skulle være en feiring?
  • I Aarslandsstua står den blide butikkjomfru Ida og selger gammeldagse drops, brente mandler, gøttekællær og gløgg. På torget utenfor kan du varme deg ved bålet og være med på å gå rundt juletreet. Hesten Almelill fra Varteig kommer og kjører barna en tur i vogna si, og Sarpsborg husflidslag holder stort juleverksted i administrasjonsbygget.
  • I Snekkenesbygningen blir det Barnas hus! Her kan de bake egen lefser formet som kakemenn på takke i grua, eller besøke vår fine «lekebutikk». Fredriksens fasonger og Treleker.no lager butikkutslag med retro og gammeldagse leker i Werenskioldsalen. Velkommen inn!
  • I Wegnerbrakka kan du se hvordan man pyntet til jul på 1950-tallet, og høre om fabrikkarbeideres julefeiring, og det blir høytlesning av Alf Prøysens Snekker Andersen og Julenissen.
  • I Olavskapellet skal kantor Marianne Ervum sitte og spille julemusikk, her kan du gå inn og tenne et lys, sitte ned og bare lytte. Som avslutning på dagen blir det en liten mini-julekonsert med ensemblet Saras søstre. Her håper vi julefreden skal senke seg over liten og stor.

Uten mat og drikke duger julehyggen ikke, og i Wegnerbrakka holder vi kafé med salg av risengrøt og saft, vafler og kaffe/te. Vi tar kun betalingskort i museumsbutikken ved hovedporten, så det er lurt å ta med seg kontanter. Det koster 50,- i inngang for både barn og voksne (barn 0-3 år gratis), men alle barneaktivitetene er gratis.

Sett av en søndag før jul til å gjøre noe hyggelig sammen. Vi trenger alle å trekke pusten litt før julestria setter inn, og her har du en fin anledning til nettopp det.
Velkommen!

Borgarsyssel Museum benytter anledningen til å takke alle våre frivillige hjelpere og andre bidragsytere som gjør arrangementet mulig. Takk til Sarpsborg husflidslag, Sarspborg historielag, Borg speidergruppe, Solveig Strand, Marianne Ervum, Per Ove Lindemark og ikke minst våre egne dyktige og kunnskapsrike verter og omvisere. Takk til Einar Brenne Andersen, Hansa Borg bryggerier og Einar Høsbjør fra Holleby gods for sponsing.

 

Program med klokkeslett:

11. 30 og 13.30: Fortellingen om juletreet (i Snekkenes)
12.00: Fortellingen om juleblot og solsnu (i Olavskapellet)
13.00 – 14.00: Julemusikk ved Marianne Ervum (i Olavskapellet)
13.00: Fabrikkarbeiderens jul (i 1850-leiligheten i Wegner)
14.30: Snekker Andersen og Julenissen (i 1950-leiligheten i Wegner)
15.00: Vi setter ut grøt til Stabbursnissen, kanskje får vi se han? (ved Bærbystua)
15.30: Vi går rundt juletreet og synger – tonefølge ved Marianne Ervum (på museumstorget)
16.00: Mini-julekonsert med vokalgruppen Saras søstre (i Olavskapellet)

16.30: Vel hjem!

 

Julemarked på Kystmuseet Hvaler

fredag, desember 5th, 2014
Julemarked på Kystmuseet. Foto: Knut Sandmo.

Julemarked på Kystmuseet. Foto: Knut Sandmo.

Hvaler kulturvernforening og Kystmuseet Hvaler inviterer til julemarked på museet for femte år på rad. Lørdag 6. desember kl. 12-15 fylles museumsområdet med god, gammeldags julestemning.

Stuene er pyntet til jul på gammeldags vis. Her kan du sette deg ned og kose deg med kaffe og vørterkake/ julekake mens du lærer om jul på Hvaler i gamle dager. I Emilstua er stenhoggerfamilien klar for julefeiring i 1912. I finstua blir vi invitert inn i 1890-tallets julefeiring. Utstillingene på låven holder dessuten åpent. Dette blir siste anledning til å se grunnlovsutstillingen «Norsken, svensken og dansken på Hvaler i 1814».

På tunet selger lokale produsenter sine varer, og her kan du kjøpe både julegodter, julepynt og julegaver. Ellers vil det være aktiviteter for barn, demonstrering av gamle håndverkstradisjoner, gang rundt juletreet, underholdning og servering av mat og drikke. Vi ønsker velkommen til julemarked i stemningsfulle og idylliske omgivelser.

Jul på Elingaard Herregård søndag 7. desember

fredag, desember 5th, 2014
Elingaard Herregård under fjorårets arrangement. Foto: Espen Nordenhaug

Elingaard Herregård under fjorårets arrangement. Foto: Espen Nordenhaug

Det nærmer seg jul og tid for god gammeldags julestemning. Og akkurat det får du om du besøker vårt årlige arrangement «Jul på Herregården» på vakre Elingaard Herregård.

Se program og kart nederst på siden.

Herregården pyntes, nissen tar i mot ønskelister, presten forbereder seg i presterommet, og tjenestepikene dekorerer treet. Her vises tradisjonshåndverk, og du finner gode julegaver, både i markedsboder og i museumsbutikken. Rosettbakkels laget på gammelmåten i kjøkkenet. Julestemning og folk finner du også i stabbur, fjøs, høvelbygning og smie, i dag er det liv i alle hus.

Ta med deg program og kart på mobilen. Skann koden.

Ta med deg program og kart på mobilen. Skann koden.

På hele området, både inne og ute, er det salgsboder, barneaktiviteter, sang og musikk, juletregang og salg av mat og drikke.

Ha en koselig adventssøndag på Elingaard!
Elingaards adresse er Elingardsveien 33, 1621 Gressvik.

Program:

12.00 Åpningssalutt ved Kong Frederik IV’s Tambourafdeling

12.30-15.00 ”Vita Vocales” synger og konverserer i storstua.

13.00 Eventyrstund for barn i Drengestua.

13.30 Vestbygda Blandakor synger julesanger i salongen

14.00 Eventyrstund for barn i Drengestua.

14.30 Vestbygda Blandakor synger til juletregang i borggården.

15.15 Utdrag fra forestillingen ”Teskjekjerringas julestri” i Østfløya

16.00 Takk for i dag—og God Jul!

Kart:

Klikk på markørene i kartet under for å se hva som skjer hvor. Klikk hvor som helst på kartet for å lukke infovinduet.

 

Jul på Herregården

torsdag, desember 12th, 2013
Ved god hjelp av tjenestepikene ble treet pyntet. Foto: Liv Lofthus

Ved god hjelp av tjenestepikene ble treet pyntet. Foto: Liv Lofthus

Fredrikstad museums julearrangement, «Jul på Herregården», ble arrangert 8. desember. Juleværet kom, og tidlig på dagen kunne det kanskje skremme folk bort fra å kjøre, men det skapte en ramme rundt arrangementet.

I år var det liv i alle hus på herregården, i hovedhuset ble de besøkende ønsket velkommen av husets frue samt tjenestejenter. De kunne også møte presten i presterommet og gårdsgutten Anders som holdt til i kjelleren. I stua satt også nissen og tok i mot ønskelister fra barna. Huset var også fylt opp av håndverkere som solgte sine produkter, det var bokbinder, gyldenlær, honningprodukter, keramikk og mye mye mer.

Mange barn kom innom i vognskjulet og snekret seg en fuglekasse, og i drengestua kunne man rulle bivokslys.

Ettersom været ble som det ble kunne ikke gråtassen kjøre, men fjøset var åpent til stor glede for de besøkende.

De musikalske innslagene sto Vestbygda Blanda kor, Trosvik skolekorps og Vitae Vocalis for, og smånisser fra 4H var å se på hele området.

Fredrikstad museum takker alle som var med på årets arrangement, og ønsker alle velkommen igjen til neste år.

Julestemning på Kystmuseet Hvaler

onsdag, desember 11th, 2013
Godt over 1000 besøkende fant veien til Kystmuseet lørdag 7. desember. Det var kaldt, men en herlig julestemning. Foto: Knut Sandmo

Godt over 1000 besøkende fant veien til Kystmuseet lørdag 7. desember. Det var kaldt, men en herlig julestemning. Foto: Knut Sandmo

Lørdag 7. desember gikk årets julemarked av stabelen på Kystmuseet Hvaler. Den sure vinden så ikke ut til å legge noen demper på stemningen, for folk strømmet til museet som julesild.

Det var flere salgsboder på markedsplassen der det ble solgt alt fra husflids- og håndverksprodukter til hjemmeproduserte lokale matvarer og lokalhistorisk litteratur. Grøt, fiskekaker og vafler gikk unna. Det var 10. klassinger på Hvaler som stod for matsalg og overskuddet går til klassetur og aktiviteter.

Midt på plassen stod juletreet og barnehagebarn og Hvaler Musikkforening sørget for den rette julestemningen da de spilte opp og sang mens publikum gikk rundt treet.

Ponniene var veldig populære. Foto: Knut Sandmo

Ponniene var veldig populære. Foto: Knut Sandmo

I gammelstua på museet var det karding av ull, og i finstua satt ungene og lagde honninglys mens de voksne varmet seg med kaffe og julekake. I Emilstua (husmannstua) serverte bestemor Anne Marie nydelige julekaker og kaffe mens hun fortalte om jula i gamle dager.

Spesielt populære var Elvis (20) og Benjamin (14), de to ponniene som for anledningen hadde fått i oppgave å gi barna rideturer rundt på museumsområdet.

Den ulende vinden var nok litt kald for de drøyt 1000 besøkende som hadde funnet veien til museet denne lørdagen. Godt var det da å flokke seg rundt en av de mange bålpannene som var satt opp.

Julemarkedet på Kystmuseet er et samarbeid mellom Kystmuseet Hvaler og Hvaler Kulturvernforening. Vi vil takke de frivillige for innsatsen. Uten dem ville det ikke vært mulig å gjennomføre julemarkedet. Og om vi gjøre det igjen neste år? Helt sikkert!

Siste helg med julearrangementer på museene

torsdag, desember 5th, 2013

Helgen 7. og 8. desember er siste mulighet til å delta på Østfoldmuseenes julearrangementer. Lørdag avholdes det julemarked på Kystmuseet Hvaler og på søndag er det duket for jul på Elingaard Herregård. Benytt anledningen til å komme i julestemning med julemusikk, aktiviteter og god mat i flotte omgivelser. Kanskje får du også unnagjort julegaveshoppingen? 

Velkommen til julemarked på Kystmuseet Hvaler lørdag 7. desember. Foto: Morten Skadsem

Velkommen til julemarked på Kystmuseet Hvaler lørdag 7. desember. Foto: Morten Skadsem

Kystmuseet Hvaler

Lørdag 7. desember

Kystmuseet Hvaler og Hvaler Kulturvernforening ønsker velkommen til det tradisjonelle og populære julemarkedet på Kystmuseet lørdag 7. desember kl. 12 – 15. Det blir musikk, aktiviteter, salg av tradisjonelle og utradisjonelle saker og ting til jul, og mat til sultne mager!

Hvaler Musikkforening kommer med julemusikk og spiller julesanger til gang rundt juletreet. Musehogget Tradjazzband vil også være til stede med musikalsk bidrag til julestemningen (Musehogget Tradjazzband har dessverre meldt avbud grunnet sykdom). Lag og foreninger på Hvaler vil ha salg av produkter som juletrær og julenek og ellers varer som står i tråd med deres virksomhet. Barna vil få kunne være med på å lage honninglys og spikke julenisser, mens «bestemor» tar imot i husmannsstua og serverer julekake og rød saft. Og det vil bli mulighet til å kjøpe både grøt og den berømmelige fiskekaka fra Glemmen videregående! Låven er åpen med utstillingen «Jul om bord», om julefeiring om bord i skip i utenriksfart.

Og det blir først og fremst salg av varer og presanger fra flere husflidere og håndverkere!

Men husk å ta med kontanter, – vi har ikke betalingsautomat på Kystmuseets julemarked.

les-mer-jul


Elingaard Herregård under fjorårets arrangement. Foto: Espen Nordenhaug

Elingaard Herregård under fjorårets arrangement. Foto: Espen Nordenhaug

Jul på Elingaard Herregård

Søndag 8. desember

Fredrikstad museum har, tradisjonen tro,  gleden av å ønske velkommen til hyggelig førjulsstemning på Elingaard Herregård. Kom til julepyntet herregård hvor mat, musikk og den gode opplevelsen er i fokus.

Møt blant annet bokbinderen, smeden, konservatoren, nissen, dyra og mange, mange flere. Julehandelen kan du gjøre unna i de hyggelige markedsbodene, mens barna lager sine egne på juleverkstedene.

les-mer-jul


Fotokonkurranse på Instagram

Har du en Instagramkonto? Da kan du laste opp bilder fra Elingaard med #ostfoldjul og vinne premier.

Last opp stemningsbilder fra julemarkedet til Instagram og tagg bildene med #ostfoldjul.

Vinn familiebillett til Inspiria, kinobilletter og skjerf.

For at vi skal kunne se bildene dine må profilen din enten være offentlig eller du må følge @ostfoldmuseene og la oss følge deg på Instagram.

Vinnere kåres i uke 41.

Ved opplasting tillater du Østfoldmuseene å bruke bildene på nett og til trykk.

Godt besøkt julemarked på Borgarsyssel Museum

mandag, desember 2nd, 2013
Kjøring med hest og vogn var en populær aktivitet for barna. Her på museumstorget med utsalgsbodene i bakgrunnen. Foto: Ingvild Hasle

Kjøring med hest og vogn var en populær aktivitet for barna. Her på museumstorget med utsalgsbodene i bakgrunnen. Foto: Ingvild Hasle

Omkring 1250 besøkende hadde funnet veien til museet for å delta på årets julemarked på Borgarsyssel Museum. Da nissetoget ankom Borgarsyssel Museum litt før kl. 15 lørdag 30. november, sparket museet adventstiden i gang. Det yret av liv på museet!

Snøen har enda ikke lagt seg, men kaldt og pent vær sørget for at julestemning likevel senket seg over museet. På museumstorget ble det solgt alt fra hjemmelaget julepynt til leketøy og matvarer. Barna så ut til å kose seg i Wegnerbrakka der Sarpsborg Husflidlag arrangerte juleverksted. I Snekkenes fikk de være med på lefsebakst. Spesielt populært var det å få kjøre med hest og vogn rundt på museumsområdet.

Nytt av året var Nissejakten. Åtte nisser hadde gjemt seg på museet og barna fikk i oppgave å finne dem. Med seg som hjelpemiddel hadde de smarttelefoner. Det førte også til at de åpne husene var godt besøkt. I premie vanket det et flott eventyr om nissen Nils – Borgarsyssel Museums egen gårdsnisse.

Se innslag fra NRKs distriktsnyheter om nissejakten ->>

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Sultne besøkende spiste opp hver smitt og smule som var av mat. Gøttekællær, vafler, risgrøt og pølser gikk ned på høykant. Godt var det da å ha hjelp av driftige damer fra Sarpsborg Historielag som stod for matsalg i Wegnerbrakka.

Borgarsyssel Museum takker alle som bidro til å gjøre julemarkedet til en flott opplevelse; besøkende, selgerne, speiderne, medlemmer av Sarpsborg Historielag, Sarpsborg Husflidslag og Borgarsyssel Museum Venner samt de ansatte. Vi gleder oss allerede til neste julemarked!

PS! Vi inviterte publikum til å ta bilder på julemarkedet og delta i vår fotokonkurranse. Bildene ble vist på storskjerm i Wegnerbrakka og ble hentet fra Instagram og vi har tidligere annonsert at vinneren ville bli kåret denne uken. Vi har imidlertid ikke mottatt et tilstrekkelig antall bidrag til at vi kan kåre vinnere og utvider derfor konkurransen til også å gjelde våre arrangementer på Elingaard Herregård og på Kystmuseet Hvaler førstkommende helg.

 

Vellykket julemarked på Fredriksten festning

onsdag, november 27th, 2013
Stjerneguttspillet trakk mange tilskuere i festningen. Foto: Svein Norheim

Stjerneguttspillet trakk mange tilskuere i festningen. Foto: Svein Norheim

To dager til ende lørdag og søndag 23.-24. november ble det arrangert julemarked på Fredriksten. Dette var det 10. julemarkedet, og årets arrangement ble en «höjdare». Aldri har det vært så mange parkerte biler og aldri så mange besøkende i indre festning.

Se fotografier nederst på siden.

Det var så tjukt av folk at det knapt var mulig å få inn en besøkende til – så godt var det at noen trakk hjemover også. Man gikk i kø samme hvor man prøvde seg – ved salgsbodene ute og inne, i festningens bakeri der baker Hallkjær og Karsten Wiig og medhjelpere bakte 1300 brød, i festningens bryggeri der Skjeberg Øl-lag hadde demonstrasjon, i Nedre magasin, Gamle kommandantbolig, Fredrik 3’s hall og flere andre steder.

Og ikke minst – museene var åpne og det yrte av folk! Nytt av året var oppsetting av stjerneguttspillet – en gammel tradisjon i Halden og som ble forbudt på slutten av 1890-tallet. Men nå ble skuespillet etter initiativ fra Halden historiske Samlinger gjenopplivet ved hjelp av Tord Akerbæk og «Teateret på den Grønne Gren». Det ble en fantastisk opplevelse. Begge dager var det tjukt av folk som bivånet skuespillet.

Halden historiske Samlinger hadde laget et «stjerneverksted» i museets lokaler i Øvre magasin, og trykket på å lage stjerner var til tider så stort at det var vanskelig å hjelpe alle barn som ville lage stjerner. I Øvre magasin var for øvrig den «originale» stjerna fra 1929 utstilt, og mange var de som ville se den.

Etter skuespillet ble så lysspillet om festningens 350-årige historie vist på museets yttervegger. En fascinerende godt laget framstilling som engasjerer et stort publikum.

Lørdag var det en spesiell stemning på Fredriksten. Byen og festningen var mer eller mindre innhyllet i tåke. Søndag var det strålende sol, klar luft og kuldegrader.

Alt i alt ble julemarkedet 2013 en suksess – og velkommen tilbake neste år! Da skal vi også feire 1814.