Posts Tagged ‘juleverksted’

Besøk fra Mysebu

torsdag, desember 10th, 2015
 Foto: Ingrid Brødholt

Besøk fra Mysebu transittmottak. Foto: Ingrid Brødholt

Mandag 7. desember hadde Folkenborg museum hyggelig besøk av nesten 40 blide ungdommer fra Mysebu transittmottak. Mysebu er et transittmottak for enslige mindreårige asylsøkere i alderen 15 – 18 år. Mysebu ligger i Mysen sentrum, i tidligere Bondelagets Folkehøgskole. Ved Mysebu mottak ønsker de ansatte å gi enslig mindreårige asylsøkere trygghet i et fellesskap, og å forberede dem for veien videre i asylsøknadsprosessen.

Foto: Ingrid Brødholt

Man må følge mønsteret nøyaktig når man skal flette julekurver! Foto: Ingrid Brødholt

Her på Folkenborg har vi hatt flere koselige besøk av ungdommene på Mysebu de siste par årene. Da har de fått omvisning i Gutustua, Narvestadbygningen og i vognsamlingen. Denne gangen ble det et litt annerledes besøk, med juleverksted, juletregang og risgrøt.

Ungdommene kom gående via Narvestaddalen i det fine været. Vel framme på museet gikk vi inn i Hagahuset, og satte i gang med fletting av julekurver!

Dette var noe ingen av dem hadde prøvd før, men med litt prøving og feiling i starten gikk det riktig så fint. Etter hvert ble juletreet i Haga pyntet med mange fine kurver.

Vi snakket litt om hvordan julen feires her i Norge. De fleste ungdommene er muslimer fra Afghanistan, Eritrea og Somalia, og har nettopp kommet til Norge. De har derfor ikke feiret jul før, men alle var enige om at man trenger ikke feire kristen jul for å komme sammen med venner og familie, spise god mat og ha det hyggelig sammen.

Etter å ha sett på juletreet i Narvestadbygningen ble det servert risgrøt i Museumslåven, og så ruslet ungdommene tilbake til mottaket. Det var veldig hyggelig med besøk, og vi her på Folkenborg ønsker Mysebubeboerne alt godt for framtiden!

 

Juleverksted og førjulshygge på Folkenborg

torsdag, desember 3rd, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Mia og Synne Degnes fikk litt hjelp til å kjevle ut pepperkakene, og smakte litt på deigen for å sjekke peppermengden. Foto: Ingrid Brødholt

Søndag 29. november var det liv og røre på Folkenborg museum. Små og store koste seg med juleverksted og risgrøt, og småkaker i Historielagets kafé i Narvestadbygningen. 

Været var ikke av det beste denne morgenen, men innen museet åpnet hadde vinden nesten gitt seg og sola tittet fram.

Foto: Ingrid Brødholt

Været så truende ut på morgenen, men det ble en riktig fin dag. Foto: Ingrid Brødholt

Inne i Hagahuset var det juleverksted. Der ble det rullet honninglys, tovet epler og frosker, flettet julekurver, bakt pepperkaker og laget nellikappelsinkalendere. Noen av barna visste ikke hva en nellikappelsin skulle brukes til, så da var det godt å ha foreldre og besteforeldre som kunne forklare.

I Gutustua ble det bakt flatbrød, og stekt deilige krumkaker på svartovnen. På Husmannsplassen duftet det nydelig fra de nystekte brødene og laupene i bakerovnen.

Det var mange som ville kjøre en tur med hest og vogn, så hesten fikk gått mange turer over tunet. Sauene i fjøset syns nok det var hyggelig med besøk av alle barna som var inne for å lete etter smånissene.

Det var godt å komme inn og varme seg innimellom, med varm risgrøt i Museumslåven og småkaker og kaffe i Narvestadbygningen. I Narvestad sto også juletreet, og mange var med på juletregang da det begynte å bli mørkt ute.

Vi som jobber på Folkenborg museum ønsker å takke alle som var med denne dagen, både frivillige og publikum, for en riktig hyggelig dag!

God advent!

Julenisseverksted for barn på Fredrikstad Museum

mandag, november 23rd, 2015

 

Nisse - Foto Eileen Eriksen

Nisse – Foto Eileen Eriksen

Ved museet går allting an,
kom og vis oss hva du kan.
Vi tegner og limer,
mens julemusikken kimer.
Bli med å forme vårt Nisseland..

Ved Fredrikstad Museum skal vi ha et enkelt og koselig juleverksted de to første helgene i advent. Hos oss kan du forme din egen nisse og plassere den i det som skal bli museets Nisseland.

Lørdag 28. november, kl. 12.00 – 18.00
Søndag 29. november, kl. 12.00 – 16.00
Lørdag 5. desember, kl. 12.00 – 18.00

Oppmøte: Fredrikstad Museum, Tøihuset (ved siden av kirken i Gamlebyen).
Priser: Barn kr. 20,- / voksne: 60,- (Barn 0 – 5 år: gratis).
Billetten inkluderer selvfølgelig inngang til museet –  og å være med på  Julebarnevandring kl. 14.00

Jul på Folkenborg

mandag, november 23rd, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Det blir julestemning i stuene på Folkenborg 29. november. Foto: Ingrid Brødholt

Første søndag i advent blir det juleverksted og hygge for store og små i de koselige stuene på Folkenborg museum!

I fjøset kan du hilse på husdyra, og på tunet kan du kjøre med hest og vogn. På Husmannsplassen kan du kjøpe med deg nybakt brød fra bakerovnen, og i Gutustua bakes det både krumkaker og flatbrød. Se juletreet i Narvestadbygningen pyntet slik man gjorde på slutten av 1800-tallet, og bli med på gang rundt treet hvor vi synger de tradisjonelle julesangene.

Foto: Ingrid Brødholt

På juleverkstedet kan barna lage masse fint! Foto: Ingrid Brødholt

I kafeen i Museumslåven kan du kjøpe risengrynsgrøt og saft, og i Narvestadbygningen selges julekaker og kaffe.

På juleverkstedet i Hagahuset kan barna lage fine ting, som kanskje kan bli julegaver? I vår trivelige museumsbutikk på tunet selges blant annet bøker, lokalprodusert honning, 1700-tallsinspirert keramikk, emaljerte kjøkkenredskaper, og ullgarn som kan bli flotte julegaver. Her får du også kjøpt Kjell E. Midthuns koselige nissekort som er laget spesielt for Folkenborg museum.

Juleverkstedet koster kr. 70,- pr. barn.

Foto: Ingrid Brødholt

Kanskje nissen kommer? Foto: Ingrid Brødholt

Arrangementet begynner kl. 13 og varer til kl. 16.30.

Vi ønsker hjertelig velkommen til Folkenborg!

Søppeljuleverksted på Verket

tirsdag, desember 9th, 2014
Generatoren i kraftstasjonen

Fv: Sofie og Henrik Juriks tok med seg Finn og Olav Iunker på søplejuleverksted med museumspedagog Christine Haugsten Ellefsen i Verket 20. Foto: Birgitte Henriksen

Gjenbruk var tema da Moss by- og industrimuseum inviterte til juleverksted i Verket 20.

Produksjon står sentralt i den gamle boligen på Verket som siden august har huset utstillingen «Fra Moss Jernverk til Peterson Moss». Museumspedagog Christine
DSC_3385

Inez (8) og Oliver (6) Ridderseth fra Oslo tok turen innom Verket 20 mens de var på besøk hos bestemoren i Moss. Foto: Birgitte Henriksen

Haugsten Ellefsen ved Moss by- og industrimuseum synes det er viktig å formidle industrihistorien også til de yngre, fordi den er en stor del av byens identitet.

Når barna kom til Verket for å være med på juleverksted søndag, fikk de også servert en liten dose industrihistorie. Etter som både papir og metall har sin historie i området, og museet i tillegg ville sette fokus på gjenbruk, falt materialvalget på doruller og tomme brusbokser.

Ved hjelp av barnas kreativitet og en god porsjon glitter og fjær ble doruller forvandlet til lekre engler på løpende bånd. Colaboksene ble klippet til etter en mal og brettet til små, søte aluminiumsengler. Men her måtte voksne hjelpe til med saksen.

Rolig

Etter som utstillingen kanskje først og fremst appellerer til voksne, synes Haugsten Ellefsen at det er viktig å få inn aktiviteter som også fenger barna, slik at familier kan tilbringe tid der sammen. Hun har inntrykk av at den rolige stemningen i det lille trehuset var et kjærkomment alternativ til hektisk julehandel andre søndag i advent.

Karen Else Gjems med solid produksjon. Foto: Birgitte Henriksen

Karen Else Gjems med solid produksjon. Foto: Birgitte Henriksen

– Det har vært god pågang her, og det sto folk utenfor og ventet allerede en halvtime før vi åpnet. Flere har blitt sittende her lenge, forteller museumspedagogen som hadde selskap av tyske Janine Bauer, som studerer industriarkeologi og er hospitant ved museet.

Søsknene Sofie (8) og Henrik (5) og pappa Erik Juriks tok med seg gjestene sine, Olav (5) og Finn Iunker fra Oslo for å lage dorullfigurer på Verket.

– Jeg tror jeg skal lage en engel, sier Sofie mens hun limer strimler av papir utenpå rullen, som får både vinger og hår før den er ferdig.

Fire år gamle Karen Else Gjems tok seg god tid og lagde to glitrende engler da hun besøkte juleverkstedet sammen med moren Siri.

– Jeg tok en papirrull, festet papir rundt og tegnet på øyne og munn. Så satte jeg på bomull og fjær, forteller hun.

Karen Else fant også andre interessante ting å se på i utstillingen, og oppdaget blant annet at det skjuler seg noe spennende bak luken i pipen på kjøkkenet.

Utstillinen i Verket 20 holder åpent hver søndag i desember fra 12.00 – 15.00. I tillegg er det åpent i forbindelse med julegateåpningen på Verket på Luciadagen 13. desember fra 15.00 – 18.00. Søppelverkstedet var bare søndag 7. desember.

Tekst og bilder er av Birgitte Henriksen fra Moss Avis og publisert på moss-avis.no 07.12.14.  Artikkelen er gjengitt med tillatelse fra journalisten. 

Jul på Folkenborg

torsdag, desember 4th, 2014
Foto: Ingrid Brødholt

Ingrid Maria Kulgren beundret juletreet i Narvestadbygningen. Foto: Ingrid Brødholt

Søndag 30. november kom store og små til Folkenborg museum for å være med på juleverksted, spise grøt, gå rundt juletreet og hilse på selveste nissefar.

Det var hestekjøring og ridning, og mange barn hilste på sauene i fjøset. I fjøset lette både barn og voksne høyt og lavt etter smånissene som hadde gjemt seg.

I Hagahuset var det juleverksted. Det er nok noen heldige foreldre og besteforeldre som får honninglys eller tovede epler til jul i år! Pepperkakebakingen gikk unna, og mange kunne bekrefte at kakene var akkurat passe pepret.

I Narvestadbygningen solgte Historielaget småkaker og kaffe, og i Blåsalen ble mange med på juletregang. På Husmannsplassen var det flatbrødbaking og fortellerstund, og i Gutustua ble det bakt nydelige krumkaker.

Det var en hyggelig start på adventstiden, og Folkenborg museum ønsker alle våre hjelpere og besøkende en riktig god jul!

Jul på Folkenborg

onsdag, november 26th, 2014
Foto: Hilde Lauvland

Velkommen til Folkenborg første søndag i advent! Foto: Hilde Lauvland

Søndag 30. november kan du oppleve julestemning på Folkenborg museum! Første søndag i advent arrangerer vi Jul på Folkenborg med juleverksted, utstillinger og hygge for hele familien.

Baking, småkaker og gammeldags juletre
I de gamle stuene bakes det flatbrød, og du kan se hvordan krumkaker blir stekt på svartovn akkurat som i gamledager. I Narvestadsbygningens blåsal er stemningen høytidelig og juletreet pyntet slik det ble gjort på slutten av 1800-tallet. Klokken 15.30 tennes lysene på treet, og alle er velkomne til juletregang. I Narvestadbygningen også kan du kose deg med kaffe og småkaker, og få kjøpt bokser med hjemmebakte småkaker av Eidsberg historielag.

Dyr i fjøset, hestekjøring og kornband
Barna kan hilse på dyra i fjøset og ta en kjøretur med hest og vogn. Det blir salg av kornband som kan glede småfuglene på kalde vinterdager.

Risgrøt og julegaver
I kafeen i Museumslåven selges risgrøt og saft. I vår trivelige museumsbutikk på tunet selges blant annet bøker, lokalprodusert honning, 1700-tallsinspirert keramikk, emaljerte kjøkkenredskaper, og ullgarn som kan bli flotte julegaver. Her får du også kjøpt Kjell E. Midthuns koselige nissekort som er laget spesielt for Folkenborg museum.

Juleverksted og nissejakt
I Hagahuset er det juleverksted for barna. Her kan de bake pepperkaker, tove epler, lage honninglys og sin egen julekalender av appelsin og nellikspiker. Noen smånisser har gjemt seg rundt i utstillingene, og museet trenger barnas hjelp til å finne dem igjen! Nissene har tatt med seg hver sin bokstav, og når man har funnet alle nissene har man også funnet løsningsordet. Da vanker en liten premie!

Utstillinger i Museumslåven
Møter mennesker i mellom. Carl Lumholtzs fotografier fra Mexico 1890-1910
I Museumslåven kan du se et utvalg av fotografiene til den norske utforskeren Carl Lumholtz, i utstillingen Møter mennesker imellom. Fotografier fra Mexico 1890-1910. Utstillingen viser mange av fotografiene han tok av folkene Huichol og Tarahumara. Dette er utstillingens siste dag på Folkenborg, så benytt anledningen til å se de flotte bildene som skildrer livet hos noen av Mexicos urbefolkning for hundre år siden.

Hestekjøretøy
Vognsamlingen i tredje etasje viser et hestekjøretøy for all slags transport, fra enkle kjerrer til store innelukkede herskapsvogner.

Det er gratis inngang på museet denne dagen. Juleverkstedet koster kr. 70,- pr. barn.

Arrangementet begynner kl. 13 og varer til kl. 16.30.

Vi ønsker hjertelig velkommen til Folkenborg!

 

Jul på Herregården, søndag 8. desember 12 -16

mandag, desember 2nd, 2013
Foto: Herregården i vinterdrakt. Foto: Anette Friis Pedersen

Foto: Herregården i vinterdrakt. Foto: Anette Friis Pedersen

Fredrikstad museum har, tradisjonen tro,  gleden av å ønske velkommen til hyggelig førjulsstemning på Elingaard Herregård. Kom til julepyntet herregård hvor mat, musikk og den gode opplevelsen er i fokus.

Møt blant annet bokbinderen, smeden, konservatoren, nissen, dyra og mange, mange flere. Julehandelen kan du gjøre unna i de hyggelige markedsbodene, mens barna lager sine egne på juleverkstedene. Har du en Instagramkonto? Da kan du laste opp bilder fra Elingaard med #ostfoldjul og vinne premier. Se mer informasjon lenger ned på siden.

Se bilder fra fjorårets arrangement nederst på siden.

Hva skjer?

12.00: Åpning. Musikk ved hovedinngangen.
13.30 og 15.00: Eventyrstund for store og små i drengestua.
15.30: Gang rundt juletreet i borggården, alle kan bli med!

Program og kart for Jul på herregården. Klikk for å forstørre.

Program og kart for Jul på herregården. Klikk for å forstørre.

1. Hovedhuset:

– 1. etasje: Tjenestejenter pynter juletreet i storstua. Nissen tar i mot ønskelister i salongen. Formidlere i historiske drakter.

– 2. etasje: Juleverksted. Konservator i arbeid. Vevstua er åpen.

– Østfløy: Julekurvutstilling. Eventyrstund og rulling av bivokslys i drengestua.

– Kjeller: Gårdsgutten «Anders» har tatt plass i 1600-tallskjelleren.

– Ute: Salg av varmmat og gang rundt juletreet.

Markedsboder både inne og ute.

2. Stabbur: Salg av julegaver. Vaffelsalg. Ute lages det isskulpturer.

3. Vognskjulet: Juleverksted for barn der de kan lære å lage fuglekasse. Salg av pølser.

4. Låven: Hils på dyrene og ta en tur med gråtass-traktoren.

5. Høvelbygningen: Marked med salg og håndverk. Kafé og grøtsalg. Utstilling.

6. Odinsenteret: Salg av egenproduserte julegaver.

7. Smia: Møt smeden i arbeid. Salg av smijernsprodukter.

Mat og drikke serveres ute og i høvelbygningen.

Toaletter finnes i Hovedhuset ved inngangen og i 2. etasje, samt i høvelbygningen.

Fotokonkurranse:

Last opp stemningsbilder fra julemarkedet til Instagram og tagg bildene med #ostfoldjul.

Vinn familiebillett til Inspiria, kinobilletter og skjerf.

For at vi skal kunne se bildene dine må profilen din enten være offentlig eller du må følge @ostfoldmuseene på Instagram.

Vinnere kåres i uke 50.

Ved opplasting tillater du Østfoldmuseene å bruke bildene på nett og til trykk.

Billetter:

Enkeltbillett: kr. 70,-
Familiebillett: kr. 200,-

VELKOMMEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Førjul på Folkenborg

mandag, november 25th, 2013
Nisse med spark av Kjell E. Midthun

Nisse med spark av Kjell E. Midthun

Søndag 1. desember fra kl. 13 – 16.30 kan du få julestemning på Folkenborg museum! Første søndag i advent arrangeres Førjul på museet, med juleverksted og hygge for store og små.

Du kan hilse på dyra i fjøset, og kjøre med hest og vogn. På Husmannsplassen kan du kjøpe med deg nybakt brød fra bakerovnen, og i Gutustua bakes det både krumkaker og flatbrød. Se juletreet i Narvestadbygningen pyntet slik man gjorde på slutten av 1800-tallet, og bli med på gang rundt treet hvor vi synger de tradisjonelle julesangene.

I kafeen i Museumslåven kan du kjøpe risengrynsgrøt og saft, og i Narvestadbygningen selges julekaker og kaffe.

I Hagahuset er det juleverksted for barna. Her kan du bake pepperkaker, lage juletrekurver, tove fine epler og lage din egen julekalender av appelsin og nellikspiker. Det har gjemt seg noen smånisser i utstillingene og museet trenger hjelp til å finne dem!

Vi må huske på småfuglene når det er jul, så ikke glem å kjøpe med deg et kornband! I vår hyggelige museumsbutikk selges blant annet bøker, keramikk med 1700-tallsmønster og emaljerte kjøkkenredskaper som kan bli flotte julegaver.

Nissebilder, stemmerettsjubileum og hestekjøretøy i Museumslåven

I Museumslåven stiller Kjell E. Midthun ut sine koselige og humoristiske nissebilder. Dette er en salgsutstilling hvor du kan kjøpe både trykk og postkort med den tradisjonelle norske nissen i forskjellige miljøer og situasjoner. To helt unike postkort, tegnet av Midthun spesielt for Folkenborg, selges i et begrenset opplag!

I andre etasje viser vi utstillingen Stemmerettsjubileet 1913-2013 som er en vandreutstilling laget til hundreårsjubileet for kvinners stemmerett. I tredje etasje i Museumslåven kan du se et bredt utvalg av hestekjøretøyer.

Inngang på museet er gratis denne dagen, men husk å ta med kontanter da museet dessverre ikke tar betalingskort.

Velkommen til Førjul på Folkenborg! Kanskje kommer Folkenborgnissen også?

Julemarked på Borgarsyssel Museum

mandag, september 30th, 2013

 

Julenek i Østfoldtunet - foto Hilde S. Krogstad

Julenek i Østfoldtunet  (Foto Hilde Serine Krogstad)

 

Etter en pause i 2012 er det duket for tradisjonelt julemarked på Borgarsyssel Museum igjen i 2013. Hold av helgen 30. november og 1. desember. Mer informasjon kommer når vi begynner å nærme oss arrangementet og litt flere detaljer er på plass.

Har du noe du kan bidra med? Vil du selge noe på markedet, eller være frivillig på juleverkstedet? Kontakt ansvarlig for julemarkedet 2013 Ingvild Hasle på epost  inghas@arkiv.ostfoldmuseene.no eller telefon 47977733.

Vi gleder oss til jul!