Posts Tagged ‘kanin’

En flott søndag på Folkenborg museum

fredag, september 11th, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Mathias Kjølberg (2,5 år) forklarte mamma Line hvordan gråtassen virket. Foto: Ingrid Brødholt

I strålende solskinn strømmet store og små til Folkenborg på søndag, for å være med på årets «Barn og dyr». 

Hundrevis av mennesker fikk oppleve husdyr på nært hold. Oremosenteret i Rakkestad viste fram rødkoller og telemarksfe og Askim kaninavlslag hadde med kaniner. Familien Grepperud fra Spydeberg hadde både med hest som trakk vogn og en som sto på stallen. Familien Johansen fra Askim kom med sauer, og demonstrerte saueklipping. I hønsegården spankulerte museets egne svarthøns. Barna viste tydelig at de syns var spennende med alle dyrene.

Tradisjonell husflid ble også vist fram. Folk fikk se hvordan lin blir bearbeidet fra plante til tråd, og hvordan ullgarn kan få de fineste farger fra blant annet lyng, røtter og løv. Gammeldags karding og spinning av ull ble demonstrert, og de som ville og var litt tålmodige kunne prøve å filte figurer av ull.

Mange var innom Narvestadbygningen og fikk se den flotte bunadsutstillingen som er laget i samarbeid med Østfold husflidslag og Østfold bygdekvinnelag.

Til tross for litt vind var sola framme hele dagen, og isen ble revet vekk fra butikken. På husmannsplassen ble de nybakte brødene og laupene solgt like raskt unna.

Vi som jobber på Folkenborg museum vil takke publikum og frivillige for en flott dag!

Barn og dyr møtes på Folkenborg museum søndag 8. september

fredag, september 6th, 2013
Barn og dyr på Folkenborg 8. september 2013 Foto: Ingvild Hasle

Barn og dyr møtes på Folkenborg museum 8. september 2013 Foto: Ingvild Hasle

Den andre søndagen i september er det igjen duket for en tradisjonell familiedag på Folkenborg museum. Arrangementet Barn og dyr har vært avholdt på museet i mange år, men er stadig populært. Formålet med dagen er å la publikum kose seg med rømmegrøt, pølser og vafler, og la særlig de minste få hilse på mange forskjellige dyr.

I år kommer det både hester, kaniner, kalver, sauer, høner, ender og gjess. I tillegg blir det kjøring med hest og vogn,  leieridning med ponnier, og framvisning av kaninhopping ved Askim og omegn Kaninavlsforening. Det er mulighet for å låne museets stylter, eller kaste med hestesko, hoppe i høybingen, eller å spinne sin egen tråd på håndtein. På husmannsplassen blir det brødbaking i den gamle bakerovnen og egen fortellerstund for barna. Museumsbutikken er åpen, og Narvestadbygningen er betjent.

I Gutustua kan du kjøpe vafler stekt på svartovnen, og på tunet kan du lære mer om plantefarging. I museumslåven er alle tre etasjer med utstillinger og landbruksmagasinet i kjelleren åpent for alle.

Museet ønsker små og store hjertelig velkommen til en hyggelig dag på Folkenborg!

Åpent fra kl. 12.00 til kl. 16.00. Billetter selges i tunet eller i butikken av våre hyggelige frivillige hjelpere. Voksne kr 40,- barn 0-16 år gratis.

Nb! Museet tar dessverre ikke betalingskort, husk kontanter.