Posts Tagged ‘kart’

«Funkisbyen Moss» på nett og mobil

søndag, mai 10th, 2015

 

I kartet over kan du utforske 15 sentrumsnære funkisbygninger i Moss. Zoom i kartet og klikk på ikonene for å lese mer. Tips: Bruk Google Streetview for å navigere på gateplan.

Utstillingen «Funkis i Moss» ved Moss by- og industrimuseum bygger på et spennende utstillingskonsept fra mellomkrigstidens Tyskland. Det var et spesialdesignet utstillingsrom til visning av abstrakt kunst. En versjon av Det Abstrakte Kabinettet er gjenskapt i museet som et kabinett for funkisarkitektur i Moss.

I Arkitekturkabinettet vises 15 sentrumsnære funkisbygninger inndelt i kategoriene boliger,

Ta med deg kartet på mobil. Skann QR-koden. http://goo.gl/PvG31k

Ta med deg kartet på mobil. Skann QR-koden. http://goo.gl/PvG31k

forretningsgårder med leiligheter, offentlige bygg og industribygg. De samme bygningene er over plottet inn på et kart med klikkbare punkter slik at du også på nett kan utforske dette.

Google Streetview

Husk at du kan benytte Google Streetview-funksjonen, som vil gi deg anledning til å utforske bygningene i fotografier på gateplan. Trekk ikonet med den gule figuren øverst i venstre hjørnet på kartet ned til den gaten du ønsker å utforske.

Funkis på mobil

Ta med deg mobilen ut på tur og benytt kartet for å finne fram. Skann QR-koden og få tilgang til innholdet, eller besøk m.mobilformidling.no og klikk deg fram enten via Moss by- og industrimuseum under «Avdelinger» eller ved å aksessere kartet fra forsiden.

Omslag på funkiskatalogen.

Klikk for å bla i katalogen

Bla i katalogen

Den innholdsrike og fargerike katalogen til utstillingen «funkis i moss  MODERNISTISK ARKITEKTUR I ET MODERNISTISK UTSTILLLINGSROM» kan kjøpes for 200 kr. i museumsbutikken i Moss by- og industrimuseum, eller bestilles mot oppkrav hos på postmottak@arkiv.ostfoldmuseene.no

Bla i katalogen digitalt på Issu.com –>

Smarttelefonen – din museumsguide

torsdag, januar 22nd, 2015

Hvor kommer egentlig bygningene på friluftsmuseet på Borgarsyssel Museum fra? Hva ble de opprinnelig brukt til? Og hva med kanonbatteriet nederst i parkanlegget på Rød Herregård? Hadde det ikke vært fint om du kunne få vite litt om historien bak omgivelsene neste gang du besøker en av våre arenaer?

Det kan du nå. Østfoldmuseene har tilggjengeliggjort multimedialt innhold som du kan aksessere via din egen smarttelefon. Ta med deg telefonen neste gang du besøker våre museer. Den kan nemlig være din helt personlige museumsguide.

Ved å aksessere m.mobilformidling.no får du tilgang til tekst, bilder, film og animasjon fra våre friluftsmuseer og bygninger. Det er et flott supplement til besøket neste gang du er på et av friluftsmuseene. Eller kanskje ønsker du å benytte den nye kartfunksjon til å utforske og gjøre deg kjent med museene før du besøker oss?

Slik gjør du

Du får tilgang til innhold på en av følgende måter:

Skann koden for å få tilgang til m.mobilformidling.no

Skann koden for å få tilgang til m.mobilformidling.no

1. Besøk m.mobilformidling.no i nettleseren (tips: legg siden som en snarvei på hjemskjermen din for rask tilgang). Bla deg videre enten via liste ved å trykke på «Velg museum» eller via kart ved å trykke på «I nærheten». Kartfunksjonen ber om å få bruke din posisjon slik at den kan vise innhold i nærheten av deg.

2. På noen av våre arenaer er det plassert ut QR-koder på skilt. Skann kodene og du vil bli tatt direkte til innholdet som er knyttet til din posisjon. Dette krever at du har lastet ned en QR-leser.

Innhold

Vi har plottet inn 30 punkter fordelt på avdelingene Fredrikstad Museum, Borgarsyssel Museum, Halden historiske Samlinger, Moss by- og industrimuseum og Folkenborg Museum. Flere av disse punktene har også en rekke underpunkter. Innhold vil kontinuerlig bli implementert.

Utvikleren anbefaler

Videovandring langs Olavsvollen i Sarpsborg. Mona Beate Buckholm Vattekar tar deg med langs vollen gjennom syv punkter med videoinnhold.

Videovandring på Rød herregård og i Rødsparken. Kristin Søhoel tar deg med fra rom til rom på Rød og gjennom det praktfulle hageanlegget på herregården.

Under har vi bygget inn kartet slik at du kan bla i innholdet også fra din datamaskin:

Finn fram på Borgarsyssel Museum

mandag, oktober 6th, 2014

Friluftsmuseet på Borgarsyssel Museum består av bygninger fra flere steder i Østfold. Da museet ble etablert i 1921, skulle det vise tverrsnitt av området når det kom til materiell folkekultur. Dette ble løst ved å flytte eldre bevaringsverdige bygninger fra ulike steder i fylket til museet.

Les mer om hvor bygningene kommer fra ->>

I kartet under kan du gjøre deg kjent med friluftsmuseet og lese mer om bygningene. Klikk på ikonene for å åpne informasjonsvinduet. Klikk deretter utenfor vinduet, hvor som helst på kartet, for å lukke.

Ønsker du å ta med deg kartet neste gang du besøker museet? Da kan du laste det ned og printe det ut –>

Hvor kommer bygningene på Borgarsyssel Museum fra?

tirsdag, september 9th, 2014
Bygninger på Borgarsyssel Museum

Bygninger på Borgarsyssel Museum. I det interaktive kartet nederst på siden kan du se hvor de har sin opprinnelse. Foto: Roderick Ewart. Kollasj: Espen Nordenhaug.

Omkring 1900 og i tida etterpå var interessen for å etablere kulturhistoriske museer stor i Norge og resten av Norden. Museene skulle vise tverrsnitt av et område når det kom til materiell folkekultur, og dette løste de ved å flytte eldre bevaringsverdige bygninger til museene.

Borgarsyssel ble etablert i 1921 og fikk navnet sitt etter fellesbetegnelsen på dette distriktet som i middelalderen ble styrt fra tinget i Borg. I dag ville vi ikke valgt å flytte bygninger ut av sine opprinnelige miljøer, men de gamle friluftsmuseene lever videre. Vår utfordring er å fylle dem med nytt og relevant innhold for å forstå vår samtid.

I kartet under kan du se hvor bygningene har sin opprinnelse og trykke på punktene for å lese mer. Kartet vil oppdateres med mer innhold.

Elingaard herregård i 1855

onsdag, august 27th, 2014

Hvordan så Elingaard herregård ut i 1855? Geodata-avdelingen i Fredrikstad kommune har gitt ut et interaktivt kart som gjør det mulig å se Elingaard herregård i fugleperspektiv med sammenligning av nåtidens kartdata og kartdata fra 1855. Du ser bilder fra 1855 ved å flytte på forstørrelsesglasset med musepekeren.

Historiske kart fra Østfold frigis

tirsdag, august 26th, 2014
Carte af Mosse Bye med omligende Situvation. 1740. © Kartverket

Carte af Mosse Bye med omligende Situvation. 1740. © Kartverket

Kartverket frigir nå 8000 historiske kart fra Norge på sine nettsider. På spørsmål til Kartverket sier fagarkivar Sidsel Kvarteig at hun anslår at ca. 1000 kart av disse er fra fylket vårt! Østfold var et sentralt og viktig fylke og dette gjenspeiles altså i kildene.

Kartfilene kan lastes ned gratis og fins både i trykkekvalitet og web-kvalitet. De digitale kartene er lisensiert og det er oppgitt vilkår for bruken, blant annet at Kartverkets navn skal navngis ved all bruk og publisering. Kart eldre enn 100 år kan brukes fritt i henhold til lov om opphavsrett og åndsverk. Kart yngre enn 100 år lisensieres etter  Creative Commons lisensen om navngivelse.

Det er Kartverket som siden 1773 har hatt ansvar for kartlegging av Norge, både sivile og militære mål. Samlingen deres består av både håndtegnede og trykte kart, historiske dokumenter fra egen virksomhet og kart fra eksterne produsenter. I arkivet fins det ca. 10.000 historiske landkart fra tilbake til 1700-tallet, og ca. 500 historiske sjøkart- og dokumenter fra så tidlig som 1500-tallet.

Store deler av arkivet er altså nå digitalisert, og dette viktige og interessante kildemateriale  blir tilgjengeliggjort for deg og meg, – til stor glede for alle som er interessert i denne spennende delen av kulturhistoria vår.

Kartverket skriver i sin nyhetssak: «Dette er en kulturarv som kan si mye om Norges utvikling, både landskapsforståelse, stedsnavn, samferdsel, kommunikasjon og ikke minst bosetting.»
Vi gratulerer Kartverket med frislippet, og gleder oss til å ta i bruk dette unike materialet i Østfoldmuseenes arbeid.

På Kartverkets nettsider finner du mye nyttig informasjon om kartene her >>>>
Kartene fra Østfold finner du her >>>>

Tekst: Kari Grindland, seniorrådgiver,  Østfold fylkes billedarkiv.

 

Wey-Cart over det Haabbelske Compagnie District, versjon 1, årstall usikkert. © Kartverket

Wey-Cart over det Haabbelske Compagnie District, versjon 1, årstall usikkert. © Kartverket

 

 

 

Interaktiv vandring i Østfolds 1814-historie

tirsdag, januar 14th, 2014
Skjermdump ostfold1814.no

Skjermdump ostfold1814.no

14. januar lanserte vi ostfold1814.no, et interaktivt kart der du kan fordype deg i hendelser, personer, lokaliteter og gjenstander fra Østfold relatert til tiden rundt 1814.

Kartet tar for seg de store og viktige hendelsene som f. eks inngåelsen av Mossekonvensjonen, men du finner også de mindre omtalte hendelsene. Visste du at det finnes en liten veistump på Hvaler som har fått navnet Prinsebakken? Dette angivelig fordi prins Christian Frederik satt seg ned på en trestubbe for å hvile der. Eller at det ble utkjempet et lite slag som kun varte et par timer ved Ingedal i 1814?

Slik bruker du kartet

Temaene er plassert geografisk på kartet med markører. Du navigerer i innholdet ved å zoome eller panorere for deretter å klikke på markørene. Dette gir en forhåndsvisningen som du igjen kan klikke på for å komme til innlegget. Du kan også sortere og filtrere temaer for å vise det temaet du ønsker fra toppmenyen.

I tidslinjen kan du bla deg gjennom de største og viktigste hendelsene i 1814.

Kartet vil fortløpene oppdateres med nytt innhold gjennom jubileumsåret. Her vil du også finne informasjon om arrangementer, utstillinger, foredrag og konserter.

Besøk og utforsk kartet her ->>

Reisendekartet.no i ny drakt

torsdag, april 18th, 2013
Det skandinaviske reisendekartet på nett. Foto: skjermdump www.reisendekartet.no

Det skandinaviske reisendekartet på nett. Foto: skjermdump www.reisendekartet.no

I går møttes 75 personer i Fredrikshalds Teater da det nye reisendekartet.no (resandekartan.se i svensk versjon) endelig kunne presenteres etter år med arbeid.

Les Reisendekartets takkemelding her ->>

Hva er Reisendekartet?

Reisendekartet skildrer romanifolkets liv og historie i Skandinavia. Vi har valgt å fortelle om menneskene, livet og historien gjennom steder folket har benyttet seg av. Dette er en historie som er ukjent for mange. Reisendekartet vil fortelle om denne skjulte kulturarven. Visjonen er at kartet og historieskrivingen gjennom dette arbeidet skrives om, og gir romanifolket sin rettmessige plass i den skandinaviske kulturen og historien.

På Reisendekartet får du lære mer om romanifolket og dets rolle i Skandinavia gjennom å lese om steder folket har brukt.

Det skandinaviske reisendekartet er utviklet i samarbeid mellom taternes organisasjoner og museer i Sverige og Norge.

Slik bruker du Reisendekartet

Med valgknappen kan du selv bestemme utseendet på kartbildet. Foto: reisendekartet.no

Med valgknappen kan du selv bestemme utseendet på kartbildet. Foto: reisendekartet.no

Leter du etter spesielle steder kan du bruke menyen for steder, eller lete deg frem på kartet. Hvert eneste sted som er oppført har en egen side med mer informasjon. Du kan klikke på bildene på stedets side for å få vite mer om hva de viser.

Du kan også bruke søkeruten øverst til høyre. Der kan du skrive inn det du leter etter. Det er kanskje et spesielt sted, et slektsnavn eller noe annet du er interessert i. Det er mulig å zoome både inn og ut i kartbildet, og du kan velge å se på hvilket som helst sted du ønsker. Alle stedene vi forteller om på Reisendekartet finnes imidlertid enn så lenge i den sørlige delen av det svensknorske grenseområdet. Lengst til venstre på kartbildet kan du velge hvilken visningsmodus det skal ha.

Nå kan fotografier fra hvordan veistrekningen ser ut ved det aktuelle stedet vises. Foto: reisendekartet.no

Nå kan fotografier fra hvordan veistrekningen ser ut ved det aktuelle stedet vises. Foto: reisendekartet.no

Visse steder vi forteller om ligger inntil større bilveier. Da kan du velge å flytte det lille personsymbolet som finnes øverst på zoom-linjen når det er mulig å bruke den.

Sett symbolet der du vil ta en kikk med Googles fotofunksjon med bilder over det aktuelle stedet. Når du vil kikke på kartbildet igjen, klikker du bort personsymbolet ved hjelp av krysset øverst til høyre i Googles kartvindu.

Besøk Reisendekartet her ->>

Det blir kontinuerlig lagt til nye plasser i kartet. Dessuten lever bloggen videre – under menypunktet Nyheter.