Posts Tagged ‘konservator’

Ledig vikariat som gjenstandskonservator

mandag, desember 7th, 2015
Østfoldmuseene har ledig stilling som økonomikonsulent

Østfoldmuseene har ledig stilling gjenstandskonservator

Interesse for nyere tids kulturhistoriske gjenstander?

Østfoldmuseene avd. Museumstjenesten søker en vikar i 100 % stilling som gjenstandskonservator for nyere tids kulturhistoriske gjenstander. Vikariatet gjelder fra 1. mars 2016 til 31.12.2016, med mulighet for forlengelse.  Stillingen er en del av fellestjenesten for samlingsforvaltningsarbeidet i Østfoldmuseene.

Arbeidsoppgaver:

  • Drifte varmekammeret på Trollull fellesmagasin
  • Rådgivning i forebyggende konservering til museene i fylket
  • Deltakelse i Østfoldmuseenes arbeidsgruppe for antikvariske bygg
  • Prosjektdeltakelse i prosjekter internt i Østfoldmuseene 

Søkeren bør ha utdanning som konservator i gjenstandskonservering eller tilsvarende.

Det er nødvendig med førerkort. Fast oppmøtested for stillingen er på Trollull fellesmagasin, Mysen.

Vi kan tilby en spennende og utviklende stilling i et inkluderende kollegafelleskap. 

Ansettelse skjer på de vilkår og med de plikter som fremgår av gjeldende lover, reglement og tariffavtaler.  Lønn i henhold til HSH overenskomsten.

Søknad med cv og referanser sendes elektronisk via Finn.no

Frist 07.01.2016.

Om Østfoldmuseeene:

Østfoldmuseene ble etablert 1. januar 2010 og er en sammenslutning av Borgarsyssel Museum (Sarpsborg), Folkenborg Museum (Mysen), Fredrikstad Museum, Halden historiske Samlinger, Haldenvassdragets Kanalmuseum (Ørje), Kystmuseet Hvaler, Moss by- og industrimuseum, Museumstjenesten i Østfold og Østfold fylkes billedarkiv. Det er i dag 60 ansatte i Østfoldmuseene.

Vår visjon er Vi fornyer og forundrer!

Speil, speil på veggen der

mandag, juni 1st, 2015
speilspeil

Konservator Mona Beate Vattekar er ansvarlig for flytteprosessen før byggestart på det nye formidlingsbygget på Borgarsyssel. Foto: Randa Arntzen

Å skånsomt pakke ned, frakte og lagre et speil som er ca. en og en halv konservator høyt er ingen spøk. Men nå står det trygt og godt i Mysen.

Tidligere i vår ble det fraktet en rekke større gjenstander fra Borgarsyssel Museum til Østfoldmuseenes fellesmagasin på Trollull i Mysen. Blant disse var dette speilet (BrM. 10970). Det sto tidligere i gangen i 2. etasje i museets administrasjons- og utstillingsbygning. Der hadde det stått til glede for både publikum og ansatte siden det ble gitt til museet av Østfold Samvirkelag i 1985.

Speilet kom opprinnelig fra Christian Liden Ass. Manufakturforretning, St. Mariegate 111. Bedriften ble startet i 1920, og omfattet manufakturvarer, kåper og trikotasje. Firmaet var også innehaver av Sarpsborg Plissefabrikk.

Tekst: Mona Beate Vattekar

Bevarer sporene etter TrioVing i Moss

onsdag, oktober 1st, 2014
Trioving

Arvid Kristoffersen og Camilla Gjendem med den prisbelønte Ving Card Da Vinci-låsen. Camilla holder opp merket for god design gitt av Norsk Designråd i 2001. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Forrige uke jobbet konservatorene på Moss by- og industrimuseum på TrioVing i Moss med å gå gjennom arkiver og gjenstander fra en lang bedriftshistorie.

Bedriften har røtter helt tilbake til 1864, da Christiania Dørvriderfabrikk ble etablert. Allerede da hadde bedriften store kunder, og leverte beslag til betydningsfulle bygninger som Kulturhistorisk Museum, Nationaltheatret, Nationalgalleriet og Regjeringsbygningen. Etter flere sammenslåinger og oppkjøp ble dette til Trio Fabrikker. I 1940 startet Wilhelm Rosenvinge eget firma for produksjon av låssylindere og låskasser. I 1946 ble anlegget på Høyda i Moss innviet, og varemerket «Ving» lansert. I 1971 ble Trio Fabrikker i Oslo og Wilhelm Rosenvinge A/S i Moss og slått sammen til ett selskap – TrioVing. I 1980 ble varemerket VingCard tatt i bruk for hotell-låser.

I dag er det tomt og stille i fabrikkhallene til TrioVing og VingCard Elsafe i Moss, da virksomheten er flyttet til Ski. Stillheten brytes likevel av et lite antall personer, kledd i flisjakker og hvite tøyhansker som kretser rundt fulle pappesker og store og små maskiner. Konservatorene Bjørg Holsvik og Camilla Gjendem går nøysomt gjennom materialet. Janine Bauer, praktikant ved Moss by- og industrimuseum sitter foran en PC og lager en oversikt over alle fotografiene de har funnet. Målet er å få en oversikt over alt av gjenstander, papirer og fotografier. Det planlegges et helsehus i de gamle fabrikklokalene, men det er satt av et lite antall kvadratmeter til en utstilling som skal gi et riss av TrioVings historie i Moss.

En nøkkelperson i dette arbeidet er Arvid Kristoffersen. Hans karriere i bedriften begynte i 1970 og gjennom fire tiår har han jobbet seg gjennom flere av fabrikkens haller og nivåer. Han beskriver et arbeidsliv han har trivdes i, med usedvanlig gode vafler i kantina og muligheter for å utvikle seg og klatre i hierarkiet. Det er ikke uten vemod han ser de store hallene stå helt tomme i dag. Sammen med Moss by- og industrimuseum vil han og andre «nøkkelpersoner» bidra i arbeidet med å bevare sporene etter TrioVing i Moss. Etter viktig arbeid er påbegynt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Møt konservator i sommer

torsdag, juni 7th, 2012
Konservator Hilde Serine Krogstad går over gjenstandene i husene i sommer. Foto: Giske Wesby

Konservator Hilde Serine Krogstad i arbeid. Foto: Giske Wesby

Seks dager i sommer har du mulighet til å se konservatoren i arbeid. Konservatoren vil sitte i utstillingen i administrasjonsbygget og gå over museumsgjenstandene som er utstilt. Publikum må gjerne stille spørsmål, og kanskje du kan hjelpe til med å identifisere noen av gjenstandene også?

Møt konservator tirsdager og torsdager kl 12-15 i uke 25-27.