Posts Tagged ‘kulturhistorie’

På pilegrimsreise til Borgarsyssel

mandag, september 21st, 2015
image5

På pilegrimsreise til Borgarsyssel. Foto: St. Hallvard Menighet

At Borgarsyssel Museum er pilegrimsmål, er det ikke alle som vet. Lørdag 5. september fikk museet besøk av 50 pilegrimer fra St. Hallvards menighet i Oslo. 

I middelalderen, da helgen- og relikviedyrkelsen virkelig blomstret, oppstod det en lang rekke kristne pilegrimsmål. En pilegrim er en person som av religiøse grunner foretar en reise til et sted som i vedkommendes religion blir ansett for hellig.

En trenger  ikke å være religiøs for å reise på pilegrimsreise, mange reiser disse strekningene for den historiske og kulturelle opplevelsen. Populære pilegrimsmål er apostelen Peters grav i Roma, apostelen Jakobs s grav i Santiago de Compostela og martyren Thomas Beckets grav i Canterbury. I Norden valfartet folk særlig til Nidaros (Olav den Helliges grav), Odense (Knud den hellige) og Vadstena (Birgitta). Og kanskje også til middelalderbyen Borg? Det var Borgarsyssels tilknytning til Olav Haraldsson som brakte St. Hallvards menighet til Sarpsborg denne gangen. Borg var Olavs by,  her bygget han sin borg og sin kirke og her bodde han og giftet seg. Dette befester Borgarsyssel Museum som pilegrimsmål, enten man er interessert i det religiøse aspektet eller det historiske.

Helgenen St. Hallvard

Pilegrimene fra St. Hallvards menighet besøkte Borgarsyssel på sin reise som skulle ende i Skee kirke i Bohuslän i Sverige. Som navnet gir sterke indikasjoner på er det St. Hallvard som er den helgenen denne menigheten setter høyest. St.Hallvard var en sentral helgen i det sør-østlige Norge og også de områdene som i dag utgjør Bohuslän i Sverue. Mange kjenner han kanskje igjen fra byvåpenet til Oslo kommune, den litt vikingaktige skikkelsen med møllehjul i venstre hånd og tre piler i høyre.

I Hallvards martyrium fortelles at han forsøkte å beskytte en gravid kvinne mot overfall, men ble drept ved et pileskudd da han tok henne med i sin båt på Drammensfjorden. Liket hans ble senket i sjøen med en stein om halsen, men ble funnet flytende kort tid etter med steinen om halsen. Derfor er St. Hallvard ofte avbildet med en møllestein rundt overkroppen. En pilegrimsreise innebærer å gå de fotsporene som helgenen har gått, derfor endte St. Hallvards menighet i Skee kirke. Der står det nemlig gammelt alterskap med en Hallvardskulptur.

image1

St. Hallvard til høyre i alterskapet i middelalderkirken i Skee i Sverige. Foto: St. Hallvard Menighet

image6

I Olavskapellet står en kopi av en Hallvardfigur. Foto: St. Hallvard Menighet

Fornøyde pilegrimer, men ingen Hallvard i Borg

Menighetssekretær Anne Ma Riiser beskrev reisen som en festreise fra ende til annen. Pilgrimene fikk omvisning i St. Nicholas kirkeruin og Olavsvollen og i Olavskapellet. Det var særlig interessant for dem å se kopien av St. Hallvard som står helt oppe ved alterskapet i Olavskapellet. Originalen er fra Skee kirke. I tillegg kunne de se en kopi av en døpefont og en Olavsavbildning fra samme sted.

Aller helst ønsket de å vite om det fantes kilder på hvorvidt St. Hallvard selv kan ha vært i Borg på noe tidspunkt og at det kan ha eksistert en Hallvardskirke i Østfold. Hallvard var eldste sønn av Vebjørn på Huseby og Thorny, som var kusine til Olav Haraldsson (Olav den Hellige etter 1031). Hallvard skal være født ca. 1020 på farsgården Huseby i Lier og blitt drept i 1043. Ut i fra dette hadde han til tilknytning til Borg, gjennom slektskapet til Olav Haraldsson og de levde faktisk på samme tid. Hallvard skal dessuten ha vært en mer bereist ung mann enn de fleste på den tiden, da legenden forteller at han og faren Vebjørn skal ha vært på handelsreise til Gotland, i Sverige.

Desverre finnes det ingen kilder på at det har vært noen Hallvardskirke i Sarpsborg, men St. Hallvard Menighet tok ikke det ille opp.

Olavssøylen fra Betlehem 

Til neste år vil Borgarsyssel få en enda sterkere posisjon som pilegrimsmål.  Når det nye formidlingsbygget Olavs hall åpner 29. juli 2016, vil utstillingen inneholde en kopi av Olavssøylen som står i fødselskirken i Bethlehe. Den skal hugges i marmor, av Skjeberg monumenthuggeri og Olavsavbildningen skal lages av en kunstner fra Betlehem. Originalen er tidfestet til ca. 1160. Årsaken til at denne eldste avbildningen av Olav befinner seg i Betlehem er at kong Sigurd Jorsalfar(Jerusalemsfarer) dro på korstog til Betlehem i årene 1107 – 1110. Der traff de Kong Baldwin av Jerusalem, som Sigurd hjalp å erobre Acre. Med seg i sitt norske følge hadde Sigurd også prester, og det kan hende det er disse som har fått Olav opp på søylen.

Les mer om Olavssøyleprosjektet her

 

Har du sett Sarpsborgrya før?

lørdag, juli 11th, 2015
Har du sett disse før? Mange familier i Sarpsborg hadde slike ryer på gulvene.  Foto: Sidsel Rast

Har du sett disse før? Mange familier i Sarpsborg hadde slike ryer på gulvene. Foto: Sidsel Rast

Det er ikke mange kilder på det vi kaller «Sarpsborgryer», men mange familier i Sarpsborg hadde slike ryer på gulvene for en eller to generasjoner siden. De ble vevd lokalt, både av lokale profesjonelle veversker, og av husmødre som kunne veve.

Renningen var bomullsgarn, og til innslag ble det brukt utslitte filter og matter fra Borregaard og andre papirindustrifabrikker her i distriktet.

Vevteknikken er enkel, har store variasjonsmuligheter, men er lite brukt, og svært sjelden å se andre steder, både her i landet og i verden for øvrig.  Nettopp derfor har Sarpsborg Husflidslag valgt å kalle denne teknikken for «sarpsborgteknikken», brukt i «Sarpsborgryer».

 

Årets første sommersøndag på Borgarsyssel

søndag, juni 21st, 2015
DSC_0061

Museumsvert Einar ønsker velkommen til museumssommer. Foto: Christine Haugsten Ellefsen

Søndag 21. juni åpnet Borgarsyssel Museum for sommeren.

Det var perfekt museumsvær, hverken for varmt eller for kaldt, og god stemning i friluftsmuseet. Mange benyttet anledningen til å få med seg bunadsutstillingen «Våre vakre bunader», som hadde siste visningsdag i dag, før den vandrer videre til Ørje, men de ivrigste museumsgjestene var nok barna i Barnas gård. Vi deler et lite knippe bilder.

Kom og besøk oss i sommer! Vi har åpent fra 12.00 – 17.00, hver dag frem til 17. august. 60 kr for voksne og 20 kr for barn, men hvis du vurderer å komme flere turer i sommer, eller har tenkt å besøke en av de andre museene i Østfoldmuseene, anbefaler vi museumskortet. Det koster 100 kr og og gir inngang i alle Østfoldmuseenes avdelinger så mange ganger du vil.

 

Husk å legge turen innom museumsbutikken!

onsdag, juli 10th, 2013
Kjøp kopier av vikingperler og lag deg et unikt smykke! Foto: Hilde S Krogstad

Kjøp kopier av vikingperler og lag deg et unikt smykke! Foto: Hilde S Krogstad

I Borgarsyssel Museums butikk får du kjøpt mye mer enn billetter og mat og drikke.

Middelalader

I og med at Sarpsborg bys 1000-årsjubileum nærmer seg, har vi kjøpt inn en del viking-, middelalder- og/eller hagerelaterte produkter. Til barna har vi tresverd, skjold og økser, penner med fargerike fjær, kopier av vikingperler og vikingmynter som egner seg godt til å lage smykker av.

I middelalderen var det å skrive forbeholdt de få, og dokumenter og bøker ble skrevet med vakker håndskrift. Kjøp en profesjonell kalligrafipenn og skrivebok hos oss – kalligrafi egner seg veldig godt til hilsener på kort til høytidelige anledninger. Vi har også ekte fjærpenner i glade farger med tilhørende blekkhus.

Eller hva med å unne deg selv eller noen du bryr deg om kvalitetsprodukter fra Tautra Mariakloster. Klosteret tilhører Cistercienserordenen hvor nonnene ber sine tidebønner sju ganger om dagen. De har som mål å tjene til livets opphold ved å produsere urtesåper og hudkremer. Vi har tatt inn et utvalg kremer og såper derfra – kvalitetsprodukter laget av de fineste ingredienser.

Er du interessert i urter og hvordan de ble brukt før i tiden? I forbindelse med utflyttingen fra administrasjonsbygningen i vinter fant vi et lite restopplag av heftet «Den gamle urtegård» – benytt sjansen og kjøp det mens vi enda har det! Vi har også noen få eksemplarer igjen av heftet «Folkemedisin i Østfold før og nu».

For den reiseglade anbefaler vi Karl Gervins bok «Reisefører for Norge det herrens år 1315». I 1315 var det kong Håkon 5 som regjerte Norge, han gjorde i 1314 Oslo til landets hovedstad. Norge var et vanskelig land å reise i på 1300-tallet; «et land der man måler avstanden til naboen med steinkast og pileskudd».

Kulturhistorisk litteratur

Du får også kjøpt museets årbøker og annen kultur- og lokalhistorisk litteratur. Bøkene i billigkassen koster kun kr 30,- og heftene kr 10,- – her er det gode muligheter for å gjøre noen virkelige kupp!

Tekstil

Tekstilinteresserte kan kjøpe nåler og instruksjonshefte til nålbinding – teknikken som var vanlig i vikingtid og middelalder, lenge før strikkingen kom. Vi har også tatt inn strikkeliser og barnevever. Med disse enkle redskapene og teknikkene kan barna lage fine og nyttige ting.

For slikkmunner

Vi har også gammeldagse sukkertøy fra tante Pose for de som er glade i søtsaker.

Det er med andre ord mange grunner til å legge turen innom Borgarsyssel Museums butikk i sommer – velkommen!

 

En reise i historien på Storedal

torsdag, august 18th, 2011
Små arkeologer fra Hafslund barneskole på besøk på Storedal, Foto Hege-Beate Lindemark

Små arkeologer fra Hafslund barneskole på besøk på Storedal, Foto Hege-Beate Lindemark

Også denne høsten ble den kulturelle skolesekken gjennomført på Storedal Kultursenter. Hver høst inviteres alle 5.klassinger i Sarpsborg kommune til «En reise i historien» som er en del av den lokale kulturelle skolesekken i Sarpsborg.

”En reise i historien” er et tilbud til 5.klassinger der de blir invitert til å komme ut til Storedal for å lære litt om vår historie, om senteret og få prøve seg som arkeologer. Storedal Kultursenter ligger i naturskjønne omgivelser i Skjeberg utenfor Sarpsborg. Det ligger midt i et kulturlandskap med røtter tilbake til oldtiden. I området rundt finnes både gravfelt og helleristningsfelt som setter en god ramme rundt hele opplegget.

Elevene starter dagen med å få lære litt om Østfolds historie fra steinalder til middelalder, om kong Magnus den blinde som ble født på gården Storedal i 1115/17 og om anlegget generelt. Deretter går de ut i anlegget og prøver seg som blinde samtidig som de er med på en natur/kultursti med spørsmål om historie og Storedal. Ildsjel og forkjemper for de funksjonsehemmedes rettigheter, Erling Stordahl er grunnlegger av senteret, og hele hageanlegget er spesielt lagt til rette for synshemmede. Det blir således en viktig del av opplegget der barna får følelsen av hvordan det er å bevege seg rundt i omverden uten å se. Vi avslutter dagen med arkeologisk utgraving der elevene får et innblikk i en arkeologs arbeidsdag, og kanskje er de heldige og finner noen ”skatter”!

 

Arkeologer fra Hafslund barneskole i aksjon på Storedal, Foto Hege-B Lindemark

Arkeologer fra Hafslund barneskole i aksjon på Storedal, Foto Hege-B Lindemark

 

Elever fra Hafslund barneskole som arkeologer på Storedal, Foto HBL

Solding er en viktig del av arkeologens arbeid, Foto HBL

 

Elvene får opplæring i registrering og finrengjøring ved assistent Ingrid, Foto Hege-B LindemarkL

Finrengjøring og registrering av gjenstandene er også en viktig del av arkeologens arbeid, Foto HBL

 

Elev fra Hafslund barneskole i aksjon i utgravingsfeltet, foto Hege-Beate Lindemark

Her har en av elevene ved Hafslund barneskole funnet noe spennende, Foto HBL

Hafslund barneskole på Storedal 002, Foto Hege-B Lindemark
En stolt arkeolog med et beinfunn, Foto Hege-B Lindemark
Elev fra Hafslund barneskole med et arkeologisk funn, Foto Hege-B Lindemark

Her er en elev fra Hafslund barneskole med et potteskår hun har funnet under utgravingen, Foto HBL

Natur- og kulturhistorisk utstilling

søndag, desember 12th, 2010
Haldenvassdragets Kanalmuseum, foto: Roderick Ewart

Haldenvassdragets Kanalmuseum, foto: Roderick Ewart

På Kanalmuseet er det laget en stor enhetlig utstilling som stod ferdig i 2001. Ved ytterveggene er det fortalt en historie som går fra gammel skogsdrift via fløting og kanalisering til industribygging, og fram mot dagens postindustrielle virkelighet.

Hovedutstillingen i de gamle fabrikklokalene stod ferdig i 2001. Der fortelles kulturhistorien og naturhistorien knyttet til Haldenvassdraget. Om tømmeret som ble hugget og transportert på kanalen. Om dampbåter, sluser og tømmerrenner. Om hvordan landskapet ble formet av naturkrefter, og om det rike biologiske mangfoldet i traktene. I 2008 ble utstillingen utvidet med en avdeling som skal sette søkelys på utfordringer og muligheter som oppstår når natur og kultur møtes. Nytt i år er et omfattende bibliotek om vann, og flere nye utstoppede dyr. Den store villsvinrånen vi har fått låne fra Bakker gård i Trøgstad er alene verd et besøk. En av ulvene fra Langedrag vil om noen dager ankomme i utstoppet positur.