Posts Tagged ‘Kystmuseet Hvaler’

Julemarked på Kystmuseet Hvaler

torsdag, desember 3rd, 2015
Julemarked på Kystmuseet Hvaler. Foto: Knut Sandmo

Julemarked på Kystmuseet Hvaler. Foto: Knut Sandmo

Hvaler Kulturvernforening og Kystmuseet Hvaler inviterer til julemarked og god gammeldags julestemning lørdag 5. desember kl. 12-15. Stuene er pyntet til jul på tradisjonelt vis og innbyr til lun og gammeldags atmosfære. Her får man et innblikk i hvordan man feiret jul på Hvaler i gamle dager. I Emilstua kan du ta del i stenhoggerens julefeiring, og i hovedhuset kan du besøke sjømannsfamiliens julepyntede stue. Enkel bevertning med hjemmelaget og tradisjonsrik julebakst. På låven holder museumsbutikken åpent og det er anledning til å se utstillingen «Velkommen ombord! Sjømenn fra Hvaler forteller».

Tradisjonen tro fylles museumstunet med spennende markedsboder hvor lokale produsenter selger julevarer av alle slag. Midt på markedsplassen er julegranen tent, og det inviteres til gang rundt treet med juletoner fra Hvaler Musikkforening. Ellers vil det være aktiviteter for barn, demonstrering av gamle håndverkstradisjoner, stemningsfull julemusikk og servering av mat og drikke.

Gratis inngang. Parkering kr. 20,-.

Velkommen til hyggelig og inspirerende julemarked i flotte omgivelser på det gamle småbruket på Nordgården på Spjærøy.

 

Åpent museum: «Norske sjøfolk i krig og terror»

torsdag, oktober 8th, 2015
Havglimt angrep 22.03.88 (Foto: Arild Syvertsen)

Havglimt angrep 22.03.88 (Foto: Arild Syvertsen)

Kystmuseet Hvaler inviterer til Åpent museum onsdag 14. oktober kl. 19:00. Statslos Arild Syvertsen presenterer boka si og holder foredrag om : Norske sjøfolk i krig og terror. Gulfkrigen 1980-1988.

Gulfkrigen mellom Irak og Iran foregikk mellom 1980 og 1988. Gulfen – Persiabukta eller Den arabiske Gulfen – ble en sentral krigsskueplass. Det var av avgjørende betydning for en hel verden at det fortsatt ble eksportert olje, men tankbåtene ble da også viktige bombemål for de krigførende partene. Så viktig var denne virksomheten at krigen også er blitt kalt «The Tanker War». Midt oppi dette dramaet befant det seg flere norske tankere.

Statslos Arild Syvertsen (Foto: privat)

Statslos Arild Syvertsen (Foto: privat)

 Statslos Arild Syvertsen fra Halden har nå skrevet boka Norske sjømenn i krig og terror. Gulfkrigen 1980-1988. Boka tar opp de norske sjøfolkenes opplevelser av denne krigen. Boka utgis mandag 12. oktober og to dager etter utgivelsen kan du høre hans foredrag på Kystmuseet Hvaler.

Det er en dramatisk historie, og det er dramatiske historier om enkeltskjebner. Den norske tankflåtens deltakelse og sjøfolkenes opplevelser er lite kjent, og det har vært vanskelig å få ut kildemateriale fra Rederiforbundet. En skipsreder som slo seg opp under denne krigen, var John Fredriksen. Han var også helt åpen om sin virksomhet.

Arild Syvertsen seilte selv på oljetankere i Gulfen, både som overstyrmann og kaptein, så han har god, selvopplevd kunnskap om begivenhetene. Sjøfolk fra vårt fylke og vårt distrikt deltok også, men vi vet lite om det var sjøfolk fra Hvaler som var med. Det vil kanskje komme fram under kveldens foredrag?

Arild Syvertsen er som sagt statslos, med base her på Hvaler, og har tidligere vært både sjømann og lærer. Han bør være godt kjent for vårt publikum fra tidligere: I januar 2013 var han også på Kystmuseet og holdt foredrag over den forrige boken sin: Skipshistorier fra de syv hav.

NB: Utstillingen «Velkommen om bord! Sjøfolk fra Hvaler forteller» er åpen fra kl. 18, en time før foredraget starter. Tre av dem som er med i utstillingen, seilte i Gulfen under krigen.

«Blåmyra» – visesamling med maritimt innhold presentert på Kystmuseet Hvaler

tirsdag, september 8th, 2015
Tone Holte fra Østfold Musikkråd med det nye viseheftet Blåmyra. Foto Birgitte Magnus

(Tone Holte fra Østfold Musikkråd med det nye viseheftet Blåmyra. Foto Birgitte Magnus)

Østfold Musikkråd har utgitt «Blåmyra», et lite hefte med folkelige sanger og viser med innhold fra sjømannsliv og kystkultur i Østfold. Heftet ble presentert på Kystmuseet Hvaler tirsdag kveld med framføring av et utvalg av sangene ved vise- og shantygruppa «Foghorn» fra Fredrikstad.

Presentasjonen ble på grunn av regnværet flyttet fra plenen på Kystmuseet til den nye Amfigrotta i Brottet hvor Hvaler Kulturvernforenings styreleder Paul Henriksen kjapt fikk gjort lokalet klart til konsert. Så nå fikk vi også utprøvd dette lokalet som musikkarena.

Tone Holte fra Østfold Musikkråd fortalte innledningsvis om heftets tilblivelse, om innsamlingsarbeidet og kilder; og gledelig nok for et Hvalerpublikum viste det seg å være mange sanger fra kilder i vårt øyrike med i samlingen! «Foghorn» overtok deretter scenen og sang seg gjennom store deler av innholdet i heftet. Stoffet i et slikt innsamlet materiale kan naturlig nok være av varierende innhold, men det har en stor verdi som en kilde til forståelse av vår gamle kystkultur og den folkelige musikkarven som er knyttet til kystkulturen. Etter en pause med salg av heftet og annet materiale som Musikkrådet har utgitt, inntok «Foghorn» igjen scenen med viser, sanger og shanties fra sitt eget repertoar. Som vanlig er med «Foghorn», ble det en intens og livlig, men også ettertenksom reise gjennom et maritimt musisk landskap med høy musikalitet og god underholdningsverdi. Noe et svært lydhørt publikum satte stor pris på med tydelige krav om ekstranummer!

Og Amfigrotta som konsertarena? Det er et rom med god akustikk som fikk musikk og tekster meget godt fram i en rent akustisk framførelse; kanskje mest egnet for det mer intime formatet. For oss som satt bakerst kunne det av og til skorte litt på å høre teksten, så en mikrofon til sangsolisten kunne nok ha vært på sin plass. Men alt i alt: En liten gullgruve av et konsertlokale, ifølge musikerne.

Kulturhistorisk vandring til Korshavn, Kirkeøy

mandag, september 7th, 2015
Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Kystmuseet Hvaler arrangerer kulturhistorisk vandring onsdag 9. september. Turen går til Korshavn nordøst på Kirkeøy. Edvard og Øyvind Nilsen tar i mot oss ved det gamle fergeleiet på Korshavn, der hvor Hvaler-båtene tidligere la til før fastlandsforbindelsen kom. Både Edvard og Øyvind kommer fra Korshavn, og vil lose oss gjennom landskap og historie.

Vi starter ved brygga og rusler bortover veien og får kunnskap om plasser, hus og folk. Deretter går vi forbi Frøkengården og får fortalt historiene til de plassene som ligger i dette området. Dagen avsluttes deretter på Frøkengården, et Hvalerhjem fra 1800-tallet som nå er bevart som en stiftelse. Her får vi en innføring i plassens historie samt en orientering om det pågående restaureringsarbeidet av gården.

Møt opp ved brygga i Korshavn kl. 18:00.
Kan du ikke veien til Korshavn? Ta første vei til venstre mot Bølingshavn rett etter tunellen. Kjør gjennom bebyggelsen i Bølingshavn og følg deretter skilting til venstre videre til Korshavn. Her kan dere parkere ved brygga. Ta med litt å drikke og noe å bite i da vi tar en kafferast underveis. Turen avsluttes senest kl. 20:00.

Vel møtt!!

Sanger fra Blåmyra – konsert og lansering

lørdag, august 29th, 2015
Gruppa Foghorn består av Richard Burgess, Jon Buer og Tore Lia (Foto: Bjørg Lia)

Gruppa Foghorn består av Richard Burgess, Jon Buer og Tore Lia (Foto: Bjørg Lia)

Tirsdag 1. september kl 18:00 ønsker vi velkommen til konsert med tradisjonssanger fra Østfold, inkl. Hvaler, om livet på havet, fremført av gruppa Foghorn som består av  Richard Burgess, Jon Buer og Tore Lia. Samme kveld lanseres også det et nytt hefte med sjømannsanger.

Sjøen har vært viktig for mang en østfolding gjennom tidene. Østfolds fastland har en kystlinje på 277 km. I tillegg har fylkets øyer 865 km kystlinje. Kombinasjonen mellom jordbruk og fiske har holdt liv i befolkningen langs kysten vår. Å bli sjømann har også vært et nærliggende yrkesvalg for mang en unggutt, spesielt i tida da Norge var en stor sjøfartsnasjon.

Lanseringskveld
I år gir Østfold Musikkråd ut heftet ”Blåmyra” med 16 sanger samlet inn i vårt fylke over 150 år. De strekker seg fra Claus Frimanns ”Den norske Fisker”, først utgitt i 1790, til en spesialskrevet sjømannssang av Per Olav ”Skranglebein” Mydske. Siden Kystmuseet Hvaler byr på de beste rammer for sjømannssangene,  lanseres derfo dette heftet på denne konserten.

I fjor, i forbindelse med Tall Ships Races, ga Fredrik Forlag ut heftet ”Hal i og dra for Fredrikstad”. Det samlet ulike sjantier (dvs. maritime arbeidssanger) og andre sjømannssanger med forbindelser til Fredrikstad.

Det er sanger fra disse to heftene som er utgangspunktet for denne konserten med Foghorn, en vokal trio som har gjort seg bemerket i både inn- og utland med sine flotte tolkninger av sjømannens musikalske kulturskatt.

Konsertbilletter: 100 kr pr pers/Selges i døren.

NB! Værutsiktene tilsier at konserten og lanseringen av nytt sanghefte må flytte innendørs. Arrangementet flyttes derfor fra hagen på Kystmuseet til amfigrotta ved Brottet.

«Velkommen ombord» trakk folk til Hvaler

tirsdag, juli 7th, 2015
Åpning av sommerutstillingen 2015 på Kystmuseet Hvaler (Foto: Gaute Jacobsen, Østfoldmuseene)

Åpning av sommerutstillingen 2015 på Kystmuseet Hvaler (Foto: Gaute Jacobsen, Østfoldmuseene)

Sommerens utstilling på Kystmuseet Hvaler ble åpnet med fynd og klem lørdag 27. juni. Utstillingen som  har fått tittelen «Velkommen om bord! Sjømenn fra Hvaler forteller»  er produsert av konservator Kathrine Sandstrøm ved museet og hun kunne ønske velkommen til 125 publikummere under åpningen.

Åpningskåseriet var ved pensjonert kaptein Kjell Amundsen som berettet om sitt sjømannsliv, et mangslungent liv på forskjellige typer båter, men også et yrkesliv på land med opplæring av nye sjøfolk og i Sjøfartsdirektoratet.

Tatovør Tor Ola Svennevig fra Fredrikstad holdt deretter et foredrag om sjømannstatoveringer. Han har skrevet bok om temaet; den ble utgitt for et par år siden og ble nominert til Brageprisen. I år kommer boka i nytt opplag. Tor Ola hadde for anledningen tegnet en helt ny tatovering for Kystmuseet Hvaler. De som ønsket det, kunne bli tatovert med denne nye tegningen i tatoveringsbua i utstillingen. Tor Ola ble sent ferdig denne dagen!

Etter åpningen var det en forrykende konsert med gruppa Doggerland ledet av Richard Burgess og med en ren svensk besetning for øvrig: Anders Ådin på gitar og Patrik Wingård på klarinetter og fløyte, samt felespilleren Jenny Gustafsson. Repertoaret var shantys og sjømannssanger fra alle syv hav. En imponerende forestilling!

Les mer om selve utstillingen her

Her er et bildegalleri fra utstillingsåpningen (- klikk på bildet for å se det i større format):

 

 

Skip ohoi! Her er barnas sommer på Kystmuseet Hvaler

fredag, juli 3rd, 2015
På de syv hav. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

På de syv hav. (Foto: Kathrine L. Sandstrøm, Østfoldmuseene)

Hver dag hele sommeren er det aktiviteter for barn på Kystmuseet Hvaler. Denne sommeren har vi fokus på sjømannen, og gjennom lek og aktiviteter får barna innsikt i sjømannslivet. De blir utstyrt med sin egen skipssekk og sendt avgårde på de syv hav. Der må løse ulike oppgaver, blant annet ved hjelp av vår nye utstilling: «Velkommen ombord! Sjømenn fra Hvaler forteller».   Når de har utført alle oppgaver kan de komme inn i vårt tatoveringsstudio og få sin egen sjømannstatovering.

På museet er det både stylter, lekeapparater og lekestue som barna kan leke med. I museumsbutikken selges brus og eplekake. Museet ligger skjermet til, så her kan man trygt slippe barna løs i fri aktivitet.

Vi har åpent hver dag fra 27. juni til 2. august kl. 12-16.

 

Frøkengården i Korshavn

søndag, juni 28th, 2015
Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Gården Søndre Korshavn på Hvaler kalles nå for Frøkengården. Eiendommen var i samme families eie fra 1786 til 1987 og viser hvordan en hvalerfamilie bodde for drøyt hundre år siden. Her er et rikholdig innbo og inventar som beskriver 1800-tallets kystkultur på Hvaler. Våningshuset er et godt eksempel på lokal byggeskikk med opprinnelse fra 1700-tallet og senere utvidelser. Huset står også som et eksempel på en gammel skipperstue.

Christian Nielsen Barfod kjøpte gården i 1786. Han var bonde og fisker, men hadde nok også vært til sjøs. Han døde allerede i 1788.

Hans sønn, Thomas Christiansen, overtok gården i 1810 etter sin mor og stefar. Han var sjøkaptein, og under Napoleonskrigene satt han to ganger i engelsk krigsfangenskap. Han døde i 1821.

Sønnen Søren Thyge Christiansen overtok gården etter sin mor i 1848. Han var også sjøkaptein, i likhet med sin bror Christian Ditlef. Søren Thyges sønner, Thomas og Christian Ditlef, ble også sjøkapteiner, men den sistnevnte trivdes dårlig på sjøen og gikk i land og flyttet til Karlstad i Sverige.

Deres fire søstre, Kaia, Charlotte, Therese og Lina, forble boende i Korshavn som ugifte frøkner, og etter dem har gården fått sitt folkelige navn. Sammen med dem bodde også hushjelpen Marie Andersen.

Etter søstrenes bortgang, den siste i 1943, brukte etterkommerne i Sverige huset som sommersted fram til 1987. Marie bodde her til 1963.

Plantegning Frøkengården.

Plantegning Frøkengården.

Frøkengården ble bygget ut i flere omganger. I dag framstår den som et eksempel på en gammel skipperstue. Den midtre delen er eldst, men vi vet ikke hvor gammel den er. Den består av kjøkken med et lite kott bak, ei stue og et kammers, det vi i dag kaller kabinettet. I 1787 fortelles det at våningshuset sto til nedfalls. Kanskje dette er restene av dette huset, eller kanskje ble en annen stue flyttet hit fra et annet sted på Hvaler? Opprinnelig var bygningen røstet øst-vest, ikke nord-syd slik som i dag.

Den nordlige delen (til venstre), hvor hovedinngangen er, er smalere enn den eldste delen. Det tyder på at denne delen av huset er flyttet hit fra en annen plass. Vi antar at dette har skjedd omkring skiftet i 1810. Bygningen består av inngangsparti med et kammers bak og ei stor finstue mot nord. Bak stua er det bygget på en langsval for å få samme bredde som den eldste delen.

Omkring 1890 ble huset bygget på mot sør med en smalere bygningsdel som besto av to rom: Et butikklokale og en gang med trapp opp til loftet og to kammers. Her drev to av søstrene butikk fram til 1918.

Stiftelsen Korshavn er opprettet av Hvaler Kulturvernforening/Kystmuseet Hvaler, Fredrikstad Museum, Hvaler kommune og Fortidsminneforeningen avd. Østfold med formål å ta vare på Frøkengården. Østfoldmuseene oppnevner en representant fra Kystmuseet Hvaler og en fra Fredrikstad Museum til stiftelsens styre. Stiftelsen har nå restaurert alle rom i første etasje unntatt den gamle butikken, fornyet det elektriske anlegget, og skal i 2015 male huset utvendig. Midlene til restaureringsarbeidet kommer i stor grad fra venneforeningen, Frøkengårdens Venner, fra fylkeskonservatoren og fra ulike eksterne, private finansieringskilder. Hvaler Hagelag har vært behjelpelig med å rekonstruere og holde i orden hagen.

Vil du være med å bidra til restaureringen, ta kontakt med Frøkengårdens Venner på epostadressen nedenfor.

Frøkengården er åpen for publikum hver søndag i juli. Ellers etter avtale.

For avtale om omvisning, ta kontakt med:

 

«Velkommen ombord! Sjømenn fra Hvaler forteller»

mandag, juni 22nd, 2015
Pumpemann Roger Skjelbred i kontrollrommet. Foto: Privat.

Pumpemann Roger Skjelbred i kontrollrommet. Foto: Privat.

Lørdag 27. juni kl. 12.00 åpner Kystmuseet Hvaler ny utstilling om sjømenn: «Velkommen ombord! Sjømenn fra Hvaler forteller». Hvaler har lange sjøfartstradisjoner og har gjennom årene fostret tusenvis av sjøfolk. At Hvalergutten skulle til sjøs, var en selvfølge. Sjøfolkenes historie er dessverre lite dokumentert. Kystmuseet Hvaler ønsker å sette fokus på bygdas sjøfolk og har derfor laget en utstilling om sjømenn fra Hvaler i perioden 1880-2015.

Utstillingen åpnes med spennende program lørdag 27. juni kl. 12.00. Kaptein Kjell Amundsen fra Vesterøy foretar åpningen og kåserer over sjølivets gleder og sorger. Tor Ola Svennevig forteller om sjømannstatoveringer. Han har blant annet intervjuet og fotografert sjømenn fra Hvaler. Arrangementet avsluttes med en forrykende konsert med bandet Doggerland, som sammen med Jenny Gustafsson spiller musikk med maritimt innhold, såkalt Nordsjømusikk.

(PS! I Østfoldmuseenes Årsprogram er det opplyst at utstillingsåpningen er den 28.juni  kl 12. Nytt tidspunkt er da 27.juni kl 12.00)

Samling: Frank Rosenkilde. Foto: Tor Ola Svennevig.

Samling: Frank Rosenkilde. Foto: Tor Ola Svennevig.

Doggerland og Jenny Gustafsson.

Doggerland og Jenny Gustafsson.

Kulturhistorisk vandring til Vauer, Vesterøy

tirsdag, juni 9th, 2015
Vauer 1957. Foto utlånt av Arnt Otto Arntsen.

Vauer 1957. Foto utlånt av Arnt Otto Arntsen.

Kystmuseet Hvaler inviterer til kulturhistorisk vandring onsdag 10. juni kl. 18:00. Turen går i området rundt Vauer på Vesterøy. Ta med drikke og noe å bite i. Vi tar en rast underveis.

Møt opp på parkeringsplassen til Guttormsvauen. Du kommer dit ved å kjøre mot Utgårdskilen fra Bratte Bakke, ta til høyre mot Papperhavn i krysset på Hauge og så kjøre videre til du kommer til skiltet som viser p-plassen.

Vi skal i hovedsak bevege oss i området rundt Vauer gård og få historien som knytter seg til dette. Så skal vi følge den gamle ferdselsveien fra Vauer og ned mot Kuvauen hvor vi tar en kafferast.

Guide er lokal kjentmann Arnt Otto Arntsen, selv født og oppvokst på Vauer. Han gir oss en innføring i lokalhistorie og kulturlandskap i området. Arnt Otto er styremedlem i Hvaler Kulturvernforening og ivrig lokalhistoriker.