Posts Tagged ‘Kystmuseet’

Julemarked på Kystmuseet Hvaler

torsdag, desember 3rd, 2015
Julemarked på Kystmuseet Hvaler. Foto: Knut Sandmo

Julemarked på Kystmuseet Hvaler. Foto: Knut Sandmo

Hvaler Kulturvernforening og Kystmuseet Hvaler inviterer til julemarked og god gammeldags julestemning lørdag 5. desember kl. 12-15. Stuene er pyntet til jul på tradisjonelt vis og innbyr til lun og gammeldags atmosfære. Her får man et innblikk i hvordan man feiret jul på Hvaler i gamle dager. I Emilstua kan du ta del i stenhoggerens julefeiring, og i hovedhuset kan du besøke sjømannsfamiliens julepyntede stue. Enkel bevertning med hjemmelaget og tradisjonsrik julebakst. På låven holder museumsbutikken åpent og det er anledning til å se utstillingen «Velkommen ombord! Sjømenn fra Hvaler forteller».

Tradisjonen tro fylles museumstunet med spennende markedsboder hvor lokale produsenter selger julevarer av alle slag. Midt på markedsplassen er julegranen tent, og det inviteres til gang rundt treet med juletoner fra Hvaler Musikkforening. Ellers vil det være aktiviteter for barn, demonstrering av gamle håndverkstradisjoner, stemningsfull julemusikk og servering av mat og drikke.

Gratis inngang. Parkering kr. 20,-.

Velkommen til hyggelig og inspirerende julemarked i flotte omgivelser på det gamle småbruket på Nordgården på Spjærøy.

 

Åpent museum: «Norske sjøfolk i krig og terror»

torsdag, oktober 8th, 2015
Havglimt angrep 22.03.88 (Foto: Arild Syvertsen)

Havglimt angrep 22.03.88 (Foto: Arild Syvertsen)

Kystmuseet Hvaler inviterer til Åpent museum onsdag 14. oktober kl. 19:00. Statslos Arild Syvertsen presenterer boka si og holder foredrag om : Norske sjøfolk i krig og terror. Gulfkrigen 1980-1988.

Gulfkrigen mellom Irak og Iran foregikk mellom 1980 og 1988. Gulfen – Persiabukta eller Den arabiske Gulfen – ble en sentral krigsskueplass. Det var av avgjørende betydning for en hel verden at det fortsatt ble eksportert olje, men tankbåtene ble da også viktige bombemål for de krigførende partene. Så viktig var denne virksomheten at krigen også er blitt kalt «The Tanker War». Midt oppi dette dramaet befant det seg flere norske tankere.

Statslos Arild Syvertsen (Foto: privat)

Statslos Arild Syvertsen (Foto: privat)

 Statslos Arild Syvertsen fra Halden har nå skrevet boka Norske sjømenn i krig og terror. Gulfkrigen 1980-1988. Boka tar opp de norske sjøfolkenes opplevelser av denne krigen. Boka utgis mandag 12. oktober og to dager etter utgivelsen kan du høre hans foredrag på Kystmuseet Hvaler.

Det er en dramatisk historie, og det er dramatiske historier om enkeltskjebner. Den norske tankflåtens deltakelse og sjøfolkenes opplevelser er lite kjent, og det har vært vanskelig å få ut kildemateriale fra Rederiforbundet. En skipsreder som slo seg opp under denne krigen, var John Fredriksen. Han var også helt åpen om sin virksomhet.

Arild Syvertsen seilte selv på oljetankere i Gulfen, både som overstyrmann og kaptein, så han har god, selvopplevd kunnskap om begivenhetene. Sjøfolk fra vårt fylke og vårt distrikt deltok også, men vi vet lite om det var sjøfolk fra Hvaler som var med. Det vil kanskje komme fram under kveldens foredrag?

Arild Syvertsen er som sagt statslos, med base her på Hvaler, og har tidligere vært både sjømann og lærer. Han bør være godt kjent for vårt publikum fra tidligere: I januar 2013 var han også på Kystmuseet og holdt foredrag over den forrige boken sin: Skipshistorier fra de syv hav.

NB: Utstillingen «Velkommen om bord! Sjøfolk fra Hvaler forteller» er åpen fra kl. 18, en time før foredraget starter. Tre av dem som er med i utstillingen, seilte i Gulfen under krigen.

«Blåmyra» – visesamling med maritimt innhold presentert på Kystmuseet Hvaler

tirsdag, september 8th, 2015
Tone Holte fra Østfold Musikkråd med det nye viseheftet Blåmyra. Foto Birgitte Magnus

(Tone Holte fra Østfold Musikkråd med det nye viseheftet Blåmyra. Foto Birgitte Magnus)

Østfold Musikkråd har utgitt «Blåmyra», et lite hefte med folkelige sanger og viser med innhold fra sjømannsliv og kystkultur i Østfold. Heftet ble presentert på Kystmuseet Hvaler tirsdag kveld med framføring av et utvalg av sangene ved vise- og shantygruppa «Foghorn» fra Fredrikstad.

Presentasjonen ble på grunn av regnværet flyttet fra plenen på Kystmuseet til den nye Amfigrotta i Brottet hvor Hvaler Kulturvernforenings styreleder Paul Henriksen kjapt fikk gjort lokalet klart til konsert. Så nå fikk vi også utprøvd dette lokalet som musikkarena.

Tone Holte fra Østfold Musikkråd fortalte innledningsvis om heftets tilblivelse, om innsamlingsarbeidet og kilder; og gledelig nok for et Hvalerpublikum viste det seg å være mange sanger fra kilder i vårt øyrike med i samlingen! «Foghorn» overtok deretter scenen og sang seg gjennom store deler av innholdet i heftet. Stoffet i et slikt innsamlet materiale kan naturlig nok være av varierende innhold, men det har en stor verdi som en kilde til forståelse av vår gamle kystkultur og den folkelige musikkarven som er knyttet til kystkulturen. Etter en pause med salg av heftet og annet materiale som Musikkrådet har utgitt, inntok «Foghorn» igjen scenen med viser, sanger og shanties fra sitt eget repertoar. Som vanlig er med «Foghorn», ble det en intens og livlig, men også ettertenksom reise gjennom et maritimt musisk landskap med høy musikalitet og god underholdningsverdi. Noe et svært lydhørt publikum satte stor pris på med tydelige krav om ekstranummer!

Og Amfigrotta som konsertarena? Det er et rom med god akustikk som fikk musikk og tekster meget godt fram i en rent akustisk framførelse; kanskje mest egnet for det mer intime formatet. For oss som satt bakerst kunne det av og til skorte litt på å høre teksten, så en mikrofon til sangsolisten kunne nok ha vært på sin plass. Men alt i alt: En liten gullgruve av et konsertlokale, ifølge musikerne.

Kulturhistorisk vandring til Korshavn, Kirkeøy

mandag, september 7th, 2015
Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Frøkengården. Foto: http://korshavnvel.wordpress.com/frokengarden/

Kystmuseet Hvaler arrangerer kulturhistorisk vandring onsdag 9. september. Turen går til Korshavn nordøst på Kirkeøy. Edvard og Øyvind Nilsen tar i mot oss ved det gamle fergeleiet på Korshavn, der hvor Hvaler-båtene tidligere la til før fastlandsforbindelsen kom. Både Edvard og Øyvind kommer fra Korshavn, og vil lose oss gjennom landskap og historie.

Vi starter ved brygga og rusler bortover veien og får kunnskap om plasser, hus og folk. Deretter går vi forbi Frøkengården og får fortalt historiene til de plassene som ligger i dette området. Dagen avsluttes deretter på Frøkengården, et Hvalerhjem fra 1800-tallet som nå er bevart som en stiftelse. Her får vi en innføring i plassens historie samt en orientering om det pågående restaureringsarbeidet av gården.

Møt opp ved brygga i Korshavn kl. 18:00.
Kan du ikke veien til Korshavn? Ta første vei til venstre mot Bølingshavn rett etter tunellen. Kjør gjennom bebyggelsen i Bølingshavn og følg deretter skilting til venstre videre til Korshavn. Her kan dere parkere ved brygga. Ta med litt å drikke og noe å bite i da vi tar en kafferast underveis. Turen avsluttes senest kl. 20:00.

Vel møtt!!

Skip ohoi! Her er barnas sommer på Kystmuseet Hvaler

fredag, juli 3rd, 2015
På de syv hav. Foto: Kathrine L. Sandstrøm

På de syv hav. (Foto: Kathrine L. Sandstrøm, Østfoldmuseene)

Hver dag hele sommeren er det aktiviteter for barn på Kystmuseet Hvaler. Denne sommeren har vi fokus på sjømannen, og gjennom lek og aktiviteter får barna innsikt i sjømannslivet. De blir utstyrt med sin egen skipssekk og sendt avgårde på de syv hav. Der må løse ulike oppgaver, blant annet ved hjelp av vår nye utstilling: «Velkommen ombord! Sjømenn fra Hvaler forteller».   Når de har utført alle oppgaver kan de komme inn i vårt tatoveringsstudio og få sin egen sjømannstatovering.

På museet er det både stylter, lekeapparater og lekestue som barna kan leke med. I museumsbutikken selges brus og eplekake. Museet ligger skjermet til, så her kan man trygt slippe barna løs i fri aktivitet.

Vi har åpent hver dag fra 27. juni til 2. august kl. 12-16.

 

«Velkommen ombord! Sjømenn fra Hvaler forteller»

mandag, juni 22nd, 2015
Pumpemann Roger Skjelbred i kontrollrommet. Foto: Privat.

Pumpemann Roger Skjelbred i kontrollrommet. Foto: Privat.

Lørdag 27. juni kl. 12.00 åpner Kystmuseet Hvaler ny utstilling om sjømenn: «Velkommen ombord! Sjømenn fra Hvaler forteller». Hvaler har lange sjøfartstradisjoner og har gjennom årene fostret tusenvis av sjøfolk. At Hvalergutten skulle til sjøs, var en selvfølge. Sjøfolkenes historie er dessverre lite dokumentert. Kystmuseet Hvaler ønsker å sette fokus på bygdas sjøfolk og har derfor laget en utstilling om sjømenn fra Hvaler i perioden 1880-2015.

Utstillingen åpnes med spennende program lørdag 27. juni kl. 12.00. Kaptein Kjell Amundsen fra Vesterøy foretar åpningen og kåserer over sjølivets gleder og sorger. Tor Ola Svennevig forteller om sjømannstatoveringer. Han har blant annet intervjuet og fotografert sjømenn fra Hvaler. Arrangementet avsluttes med en forrykende konsert med bandet Doggerland, som sammen med Jenny Gustafsson spiller musikk med maritimt innhold, såkalt Nordsjømusikk.

(PS! I Østfoldmuseenes Årsprogram er det opplyst at utstillingsåpningen er den 28.juni  kl 12. Nytt tidspunkt er da 27.juni kl 12.00)

Samling: Frank Rosenkilde. Foto: Tor Ola Svennevig.

Samling: Frank Rosenkilde. Foto: Tor Ola Svennevig.

Doggerland og Jenny Gustafsson.

Doggerland og Jenny Gustafsson.

Kulturhistorisk vandring til Vauer, Vesterøy

tirsdag, juni 9th, 2015
Vauer 1957. Foto utlånt av Arnt Otto Arntsen.

Vauer 1957. Foto utlånt av Arnt Otto Arntsen.

Kystmuseet Hvaler inviterer til kulturhistorisk vandring onsdag 10. juni kl. 18:00. Turen går i området rundt Vauer på Vesterøy. Ta med drikke og noe å bite i. Vi tar en rast underveis.

Møt opp på parkeringsplassen til Guttormsvauen. Du kommer dit ved å kjøre mot Utgårdskilen fra Bratte Bakke, ta til høyre mot Papperhavn i krysset på Hauge og så kjøre videre til du kommer til skiltet som viser p-plassen.

Vi skal i hovedsak bevege oss i området rundt Vauer gård og få historien som knytter seg til dette. Så skal vi følge den gamle ferdselsveien fra Vauer og ned mot Kuvauen hvor vi tar en kafferast.

Guide er lokal kjentmann Arnt Otto Arntsen, selv født og oppvokst på Vauer. Han gir oss en innføring i lokalhistorie og kulturlandskap i området. Arnt Otto er styremedlem i Hvaler Kulturvernforening og ivrig lokalhistoriker.

Årets bygdedag på Kystmuseet

torsdag, mai 21st, 2015
Fra Bygdedagen 7. juni 2014

Fra Bygdedagen 7. juni 2014

Årets Bygdedag går av stabelen på Kystmuseet Hvaler 23. mai kl. 12. Bygdedagen arrangeres i samarbeid med Hvaler Kulturvernforening, og her er kort om hva du kan oppleve på Kystmuseet Hvaler denne dagen:

Kl 12:15 – Velkommen til Bygdedagen på Nordgården

Kl 12:20 – Presentasjon av Forbundet Kysten v/Asgeir Svendsen

Kl 14:00 – Innslag fra «Sommerdrømmen» – en skjærgårdsmusikal og årets teateroppsetning i Brottet, Hvaler med bl.a Nils Vogt i hovedrollen.

Musseet viser utstillingen Norsken, Svensken og Dansken på Hvaler  (fra 2014) inne på låven.
Ellers er  museumsbutikken, Emilstua og Kystlekeplassen åpent, og  det vil være salg av blant annet:

– kart over Hvaler-øyene og med historiske navn
– salg av gamle plansjer og kart som er til inntekt for restaureringen av Brekke Skole
– plantesalg
– salg av bøker

Det selges også vafler, pølser og drikke mm.

Alt skal ligge til rette for en  hyggelig bygdedag for store og små på Hvaler 23.mai – kl 12-15 !

 

 

Kulturhistorisk vandring til Reff, Kirkeøy

mandag, mai 11th, 2015

 

Oppegård på Reff. Foto: Privat.

Oppegård på Reff. Foto: Privat.

Kystmuseet Hvaler inviterer til kulturhistorisk vandring onsdag 13. mai kl. 18:00. Turen går i området rundt Reff på Kirkeøy. Ta med drikke og noe å bite i. Vi tar en rast underveis.

Melkerampa på Reff. Foto: Unni Lorentzen.

Melkerampa på Reff. Foto: Unni Lorentzen.

Møt opp ved melkerampen ved innkjørselen til Reff. Dere kan umulig unngå å legge merke til den når dere kommer kjørende fra Botne. Den står ved hovedveien, i krysset som fører til Brenne på venstre side og Reff på høyre side. Dere kan parkere ved melkerampen og videre innover langs sandveien. Hvis alle parkerer langs høyre side av veien blir det fortsatt kjørbart for de som skal frem.

Fra melkerampen går turen ned til Botne og videre til Ramsholt, hvor blant annet det gamle poståpneriet ligger. Derfra går vi langs jordene til Reff og følger siden skogkanten mot Bølingshavn før vi går gjennom skogen og kommer ut ved Oppegård (se foto). Vi går deretter til låven til Siri og Lasse hvor vi tar en kafferast. Derfra er det kort vei til bilene (ca. 3 min).

Guide er lokal kjentmann Bjørn Reffsgård, selv født og oppvokst på Reff. Han gir oss en innføring i lokalhistorie og kulturlandskap i området. Bjørn er for mange kjent som Tomat-Bjørn, da han hver sommer selger tomater på torget på Skjærhalden. Tomatene er selvfølgelig dyrket på Reff.

 

 

 

Åpen smie på Kystmuseet Hvaler

onsdag, mai 6th, 2015
Fredrik i smia. Foto: Cecilie Pedersen.

Fredrik i smia. Foto: Cecilie Pedersen.

Fredrik Thoresen holder liv i den gamle stenhoggersmia ved Brottet på Spjærøy. Her demonstrerer han det gamle håndverksfaget, selger produkter han har laget og tar i mot bestillinger.

Fredrik er tidligere lærer i maskin og mekaniske fag ved Glemmen videregående skole i Fredrikstad. Etter at han deltok i restaureringsarbeidet av den gamle smia på Nordgårdsbrygga har han hver uke holdt fyr i den gamle essa. Det å kunne stå i smia hver mandag og utøve dette gamle håndverket er for Fredrik et viktig bidrag til å føre historien videre. Før ham var det stenhoggersmeden Ernst Persen som holdt til her. Han begynte å arbeide i smia under første verdenskrig. Da jobbet han for Fredrikstad Stenhuggeri. I 1968 stengte han dørene for godt. Like etter ble stenhoggeriet nedlagt og det var ikke lenger behov for en stenhoggersmed.

Heldigvis for oss fører Fredrik tradisjonen videre. Om du er nysgjerrig på et gammelt håndverk eller om du ønsker å bestille kiler og blekker bør du ta turen innom Fredrik. Han ønsker velkommen hver mandag kl. 11-15.