Posts Tagged ‘lin’

En flott søndag på Folkenborg museum

fredag, september 11th, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Mathias Kjølberg (2,5 år) forklarte mamma Line hvordan gråtassen virket. Foto: Ingrid Brødholt

I strålende solskinn strømmet store og små til Folkenborg på søndag, for å være med på årets «Barn og dyr». 

Hundrevis av mennesker fikk oppleve husdyr på nært hold. Oremosenteret i Rakkestad viste fram rødkoller og telemarksfe og Askim kaninavlslag hadde med kaniner. Familien Grepperud fra Spydeberg hadde både med hest som trakk vogn og en som sto på stallen. Familien Johansen fra Askim kom med sauer, og demonstrerte saueklipping. I hønsegården spankulerte museets egne svarthøns. Barna viste tydelig at de syns var spennende med alle dyrene.

Tradisjonell husflid ble også vist fram. Folk fikk se hvordan lin blir bearbeidet fra plante til tråd, og hvordan ullgarn kan få de fineste farger fra blant annet lyng, røtter og løv. Gammeldags karding og spinning av ull ble demonstrert, og de som ville og var litt tålmodige kunne prøve å filte figurer av ull.

Mange var innom Narvestadbygningen og fikk se den flotte bunadsutstillingen som er laget i samarbeid med Østfold husflidslag og Østfold bygdekvinnelag.

Til tross for litt vind var sola framme hele dagen, og isen ble revet vekk fra butikken. På husmannsplassen ble de nybakte brødene og laupene solgt like raskt unna.

Vi som jobber på Folkenborg museum vil takke publikum og frivillige for en flott dag!

Barn og dyr møttes på Folkenborg museum

tirsdag, september 9th, 2014
Foto: Ingvild Lauvland Høie

Hesten kjørte mange runder med både små og store passasjerer. Foto: Ingvild Lauvland Høie

På søndag fikk barn og voksne møte både sauer, hester, kaniner, kalver og høns på Folkenborg. Mange fant veien til museet denne dagen, og koste seg i høstsola med husdyr, gammeldagse leiker, vafler og rømmegrøt.

Etter en sommer på beite var det på tide for sauene å bli klippet. Arild Johansen demonstrerte klipping med maskin, og fortalte hvor på sauen den beste ulla sitter. Marit Lundeby og Ragnhild Riseng viste hvordan ulla kardes og spinnes på håndtein slik man gjorde i gamledager. Mange barn fikk prøve, og lagde fine armbånd av spunnet saueull.

Klær kan også lages av planten lin, og Hans Kristian Olsen, Wenche Olsen og Gerd Helen Østenstad viste hva som må til for å få laget tråd av lin.

Askim og omegn kaninavlforening viste fram tålmodige kaniner som fikk masse kos i løpet av dagen. På husmannsplassen bakte Karen Elise Hjelle og Hildegunn Svarstad Bruun i bakerovnen, og de gode brødene og laupene var svært populære.

Det var en flott dag, og vi på museet vil få takke alle de frivillige som stilte opp og alle som kom på besøk og gjorde dagen så hyggelig!