Posts Tagged ‘Moss by- og industri museum’

Ny historisk utstilling om TrioVing og VingCard i Lilleeng Helsepark

onsdag, desember 9th, 2015
Gruppebilde av den første arbeidsstokken ved Christiania Staal & Jernvarefabrik A/S i 1915. Lokalene lå i Værftsgata 10. Fotograf ukjent/ Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.1973-00673

Gruppebilde av den første arbeidsstokken ved Christiania Staal & Jernvarefabrik A/S i 1915. Lokalene lå i Værftsgata 10. Fotograf ukjent/ Østfold fylkes billedarkiv. ØFB.1973-00673

Gled deg til januar, da åpner vi vår nye glassplateutstilling i de tidligere fabrikklokalene til TrioVing og VingCard. Utstillingen har blitt realisert med støtte fra Lilleeng Helsepark som nå flytter inn i lokalene på Høyda i Moss.

Arbeid ved eksenterpressa. Fotograf ukjent. Ca. 1946 / Moss by- og industrimuseum

Arbeid ved eksenterpressa. Fotograf ukjent. Ca. 1946 / Moss by- og industrimuseum

Det var i 1914 Petter Fredrik Rosenvinge flyttet Christiania Staal- & Jernvarefabrik A/S fra Oslo til Moss og innledet en 100 år lang historie med produksjon av blant annet låser, beslag, skøyter og hullkort. I 2014 var det slutt for hjørnesteinsbedriften. Produksjonen på Høyda opphørte og virksomheten flyttet til Ski.

I forbindelse med flyttingen overtok Moss by- og industrimuseum TrioVing og VingCards historiske samling. Det er dette materialet utstillingen bygger på. På til sammen 11 glassplater formidles viktige milepæler i bedriftens historie i tekst og fotografier. I tillegg til glassplatene blir det også stilt ut en industriskulptur i form av en original eksenterpresse fra låsfabrikken.

Moss by- og industrimuseum ved konsulent Trine Gjøsund og konservatorene Camilla Gjendem og Bjørg Holsvik har stått for utvelgelse av fotografier og faglig innhold. Med på laget har de hatt med seg Interiørarkitekt Sigrid Aarønes og Odin Media ved Jahnne Feldt Hansen har stått for den grafiske utformingen.

Besøk Verket 20 i Moss på søndag!

søndag, desember 6th, 2015
Verket Moss og de gamle arbeiderboligene. Foto: Espen A. Nordenhaug

Verket Moss og de gamle arbeiderboligene. Foto: Espen A. Nordenhaug

Moss by- og industrimuseums filial i den gamle arbeiderboligen Verket 20 holder åpent førstkommende søndag mellom kl. 12 og 15. Her kan du i fred og ro oppleve historier om arbeidet, dagliglivet og industrien som har utspilt seg i denne bydelen helt fra Moss jernverk til Peterson Moss!

Er du i beit for julegaver? Den innholdsrike utstillingskatalogen som kom fra trykkeriet i forrige uke selges for kr. 100,-

Gaten gjennom Verket er julepyntet og kafé er det også litt lenger opp i gata!

VELKOMMEN!

Helen Ørvig: visjonær og lidenskapelig feminist – filmfremvisning på Moss by- og industrimuseum

torsdag, august 20th, 2015

Søndag 30. august kl. 13.00 viser vi filmen Helen Ørvig; visjonær og lidenskapelig feminist. Helen er fra Moss og har i 45 år stått på barrikadene for kvinners rettigheter i Peru. Arrangementet gjennomføres i samarbeid med Fokus – Forum for kvinner og utviklingsspørsmål og Kvinnefronten.

Helen fra Moss – Kvinneforkjemper i Peru – 45 år på barrikadene!

Av og til er det noen som setter varige spor etter seg. Helen Ørvig er en sånn person. Hun er fra Moss, født i 1929. Etter studier i Paris flyttet hun til Peru midt på 50-tallet. Helens første møte med feminismen var da hun i 1967 leste boka ”Myten om kvinnen” av Betty Frieden. Og så ble hun noe så umulig som en sentral skikkelse i arbeidet for kvinners rettigheter i Peru.

Filmen er produsert med midler fra Kvinnefronten/FOKUS/Hjelpe- og Opplysningsfondet for Kvinner. Kvinnefronten har hatt faglig samarbeid med CENDOC-Mujeres og Helen Ørvig siden 1993.

Kvinnefronten har i samarbeid med kvinneorganisasjonen WARMI, Peru, laget en dokumentar om Helen Ørvig. Nå er den for første gang oversatt til norsk og skal vises både i Oslo og Moss. Helen Ørvig vil være til stede ved begge visningene.

Gratis entré for Kvinnefrontens medlemmer, øvrige kr. 60,-

FAKTA om Helen Ørvig:

Født 5. mars 1929 i Moss.

Flyttet til Peru i 1954 med sin mann, filosofen Augusto Salazar Bondy.

Arbeidet for avisen Expreso.

Deltok i la Comisión Nacional de la Mujer Peruana y el Comité Técnico de Revalorización de la Mujer i 1974 som en del av forberedelsene til FNs første kvinnekonferanse i 1975. Hun arbeidet også med prosjekter for å få kvinner inn i landbruksrelatert næringsvirksomhet.

Helen Ørvig var CENDOC-Mujeres grunnlegger og senterets første direktør i 1984. http://kilden.forskningsradet.no/cendoc

Helen Ørvig og CENDOC-Mujeres var en del av Forum for kvinner (FORO MUJER) som blant annet satte kvotering av kvinner i partipolitikken på den offentlige dagsorden i Peru i 1991. Hun var også drivkraften bak de første lovene for forebygging av vold i landet.

Helen Ørvig var medlem og grunnlegger av Colectivo de Derechos Reproductivos (Arbeidsgruppen for Reproduktive Rettigheter), og hun har fått flere priser for sitt arbeid

FokusKvinnefronten

 

 

 

 

 

Opplev vakre bunader og Godværskafé 1. påskedag

søndag, mars 1st, 2015
Østfolds vakre bunader

Østfolds vakre bunader. Foto Janine Bauer

Få med deg en unik kulturopplevelse 1. påskedag i Møllebyen og på Verket. Besøk utstillingen «Østfolds vakre bunader « i Moss by- og industrimuseum. Legg også turen innom Verket 20 og hygg deg med vaffel og kaffe i bakgården.

Godværskafé i Verket 20

Godværskafé i Verket 20

Opplev de mange personlige fortellingene i utstillingen i den gamle arbeiderboligen, og hils på museumsverten som formidler områdets industrihistorie gjennom 300 år. Samtidig sørger hun for en servering fri for papptallerkener og pappkrus.

På Palmesøndag gikk folk mann av huse for å være med på åpningen av «Østfolds vakre bunader». 135 voksne og 20 barn var innom museet, og veldig mange fikk med seg den eventyrlige åpningen der felespiller Elise Tegnér trollbandt publikum med brudemarsj fra Onsøy og springer fra Spydeberg før hun geleidet ordfører, bunadsfaglig og avdelingsdirektør inn i utstillingen med de fargerike og vakre østfoldbunadene.

På 1. påskedag er lederen i Østfold Husflidslag Gro Staal Marthinsen til stede i bunadsutstillingen og viser rundt og svarer på spørsmål fra publikum.

 

Velkommen til en opplevelsesrik 1. påskedag kl. 12-15 i Moss by- og industrimuseum i Fossen 21 og Verket 20.

Tekst: Torill Wyller. Foto: Janine Bauer

Bilder fra utstillingsåpningen

Storproduksjon av papir på museet

onsdag, februar 25th, 2015
Hennie og Tuva fra Melløs skole lager papir. Foto: Trine Gjøsund

Hennie og Tuva fra Melløs skole lager papir. Foto: Trine Gjøsund

– Er det ekkelt å ta hendene ned i der? spør Ylva Sofie da en medelev løfter opp papirrammen fra den rennende papirmassen, vel vitende om at det snart er hennes tur til å prøve seg. Hun er en av de 350 fjerdeklassingene i Moss som i disse dager skal lage sitt første papirark i museet.

For noen av elevene er dette deres første møte med museet. Andre har vært her opp til flere ganger, sammen med familien eller med barnehagen.

Den første stasjonen der elevene skal gjøre et arbeid er «papirmassebordet» med en papirmakuleringsmaskin og en vertikalkutter (kjøkkenmaskin.) Papirmassen blir laget av brukt papir fra de museumsansattes kontorer. Først kuttes det brukte papiret i småbiter i makuleringsmaskinen, så blandes de små papirbitene med vann og kjøres til en grøt i kjøkkenmaskinen. Når grøten er ferdig går turen videre til kjøkkenbenken der papirene skal lages.

Når elevene samles rundt benken der papirmassen skal omgjøres til papir blir det som oftest veldig stille. Konsentrasjon må til for å få med seg hvordan dette skal gjøres. Det er spenning i lufta når papirrammene forsiktig løftes ut av massebadet; Ligger papirmassen jevnt? Er papirmassen uten hull? Når papirmassen skal overføres fra rammen til kluten er det ekstra spennende. Her kan det nemlig fort gå galt.

Etter hvert går praten livligere. – tenk at både dopapir, matpapir og pengesedler er papir. – Og det at man kan lage papir av elefantbæsj er litt rart, sier Hennie (9).