Posts Tagged ‘Moss Dagblad’

Moss i 1914 sett gjennom Moss Socialdemokrat

fredag, april 18th, 2014
Fra forsiden av Moss Dagblads siste utgivelse

Fra forsiden av Moss Dagblads siste utgivelse

Moss i 1914 sett gjennom Moss Socialdemokrat

Bli med på en omvisning 7.mai  kl. 13 med tidligere redaktør i Moss dagblad Oddvar Aasen i utstillingen «Moss Dagblad 100 år: Vi banker på – og træder ind.» – et tilbud fra Den Kulturelle Spaserstokken, Moss kommune.

Unik avishistorie registreres

torsdag, juni 20th, 2013
Bjørn Wisth og Oddvar Aasen jobber med registreringer av fotomaterialet fra Moss dagblad.

Bjørn Wisth og Oddvar Aasen jobber med registreringer av fotomaterialet fra Moss Dagblad. Foto: Christine Haugsten Ellefsen, Østfoldmuseene

– Moss Dagblad og Moss Avis speiler en periode i Moss bys historie som ingen andre gjør, sier Bjørn Wisth.

Han sitter på møterommet på Moss by- og industrimuseum, sammen med Oddvar Aasen. De utgjør to tredjedeler av Moss Dagblad-gruppa som jobber frivillig med det omfangsrike arkivet som avisen etterlot ved nedleggelsen i 2009. Rundt dem ligger svarthvittfotografier av fotballspillere, tilskuere og supportere.

– Akkurat nå jobber vi med fotografier fra 1980 av Moss fotballklubb. Vi registrerer så mange opplysninger som vi klarer å oppdrive om hver bilde, forklarer  Wisth. Han jobbet i Moss Dagblad i 42 år, primært som pressefotograf. Oddvar Aasen var redaktør fra 1976 – 1980.

Arkivet etter Moss Dagblad har en broket historie. Da avisa flyttet inn i nye lokaler i Brekkegården i 1996, ble den store fotosamlingen lagret i kjelleren. Der lå de i 10 år og fikk store vannskader. Arkivet strekker seg fra 60-tallet og frem til nedleggelsen. Det eldre materialet ble ødelagt under krigen. Da det siste Moss dagblad noensinne ble trykket 31. mars 2009, var tidligere ansatte og ansatte samlet på Kafè Brandstrup til gravøl. Den kvelden ble Moss Dagbladgruppa stiftet.

– Vi visste at det fantes hundretusen negativer og tusenvis av papirfoto og faren for at dette skulle havne på dynga var jo stor, forteller Wisth.

I samarbeid med Moss kommune og Moss by- og industrimuseum åpnet de utstillingen «Moss Dagblad 100 år: Vi ringer paa – og træder ind!» i 2012. Denne utstillingen dokumenterte hele avisas hundreårige historie fra oppstarten 19. februar 1912, da den het Moss sosialdemokrat til 2009. Etter utstillingsåpningen fortsatte arbeidet med registreringer.

– Nå fortsetter vi med det vi egentlig starta med, prøve å få oversikt over hva vi faktisk har her. Oppgaven føles litt uoverskuelig, men vi opplever at vi har begynt på noe viktig her. Vi håper etterhvert at yngre krefter fra avisa kan ta over, sier Bjørn Wisth.

Utstillinga «Moss Dagblad 100 år: Vi ringer paa – og træder ind!» kan oppleves på Moss by- og industrimuseum ut året.

 

 

 

Åpent Museum 23. februar: Typografen og journalisten samtaler om en svunnen tid

mandag, februar 20th, 2012

Torsdag 23. februar er det Åpent Museum ved Moss by- og industrimuseum.

Tidligere Moss Dagblad typograf - Finn Olaf Nilsen Foto: Espen Nordenhaug

Tidligere Moss Dagblad typograf - Finn Olaf Nilsen Foto: Espen Nordenhaug

Tidligere Moss Dagblad typograf Finn Olaf Nilsen og tidligere journalist og fotograf i samme avis, Bjørn Wisth, tar de besøkende med på en aldri så liten reise tilbake i tid.  Til en tid da de tekniske utfordringene ved å lage en avis, var ganske annerledes enn i dag. Men: kanskje ble ikke kvaliteten særlig forringet ved at produksjonen foregikk mer manuelt?

Formen er «den gode samtalen» – og museets besøkende inviteres til å ta del i praten.

Vi ønsker velkommen til en hyggelig og uformell seanse!

 

Tid: Torsdag 23. februar – kl 1900

Sted: Moss by- og industrimuseum

 

 

For mer informasjon, kontakt:

Elisabeth Mysen, formidler; 69 20 52 74  www.arkiv.ostfoldmuseene.no  www.facebook.com/ostfoldmuseene

 

 

Utstillingsåpning og lansering av ny nettside

fredag, februar 10th, 2012

Fredag 10. februar 2012 åpnet utstillingen Vi ringer paa – og træder ind ved Moss by- og industrimuseum. Åpningen av jubileumsutstillingen markerte at det på dagen var 100 år siden Moss Socialdemokrat/ Moss Dagblad ble utgitt første gang. Museet var meget godt besøkt, og de frammøtte fikk blant annet møte åtte av avisens tidligere redaktører.

Avdelingsleder Morten Skadsem ved Moss by- og industrimuseum ønsket publikum velkommen før generalsekretær og sekretariatsleder i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold foretok den offisielle åpningen av utstillingen.

Mossdagblad.no vekkes til liv igjen

mossdagblad.no vekkes til liv igjen.

mossdagblad.no vekkes til liv igjen.

Siste utgivelse av Moss Dagblad var 31. mars 2009, men i anledning utstillingsåpningen lanseres nå et nettsted dedikert det rikholdige Moss Dagblad-arkivet. På avisens tidligere domene, mossdagblad.no, kan du boltre deg i godbiter – alt fra personportretter til avissider, bilder og videoklipp. Siden administreres av arbeidsgruppa Moss Dagblad – Arbeideravisminner som også har vært en samarbeidspartner i oppbyggingen av utstillingen. Det er mulig å komme i kontakt med arbeidsgruppa gjennom kommetarfeltene på nettstedet. Her kan du lese mer og se bilder fra utstillingsåpningen. Se dessuten bildegalleriet fra åpningen i Moss Avis.

Gikk du glipp av utstillingen i helgen er det likevel ingen grunn til å fortvile. Vi ringer paa – og træder ind kan besøkes i nær et års tid framover.

Moss Dagblad 100 år: «Vi ringer paa – og træder ind»

mandag, februar 6th, 2012
Første utgave av Moss Socialdemokrat

Første utgave av Moss Dagblad, den gang Moss Socialdemokrat, ble utgitt den 10. februar i 1912.

Moss Dagblad 100 år: Vi ringer paa – og træder ind!

Sted: Østfoldmuseene – Moss by- og industrimuseum

Tid: Utstillingsåpning den 10.02.12 kl:14:00

Fredag den 10. februar er det, på dagen, hundre år siden Moss Socialdemokrat/ Moss Dagblad ble utgitt første gang. Avisen var en sentral aktør i byen gjennom flere generasjoner – og det er med stor glede Moss by- og industrimuseum ønsker velkommen til jubileumsutstilling!

Moss Dagblad var byens nummer-2-avis. En sosialdemokratisk avis som kritiserte offentligheten og gjorde noe for lokaldemokratiet.  Avisen var i mange generasjoner et organ for arbeiderbevegelsen. Den preget byen og regionen politisk og sosialt, og den var en viktig arbeidsplass og rekrutteringsarena. Det er mange mediehus rundt om i Norge som har journalister med bakgrunn i Moss Dagblad i sin arbeidsstokk.

Utstillingen er et samarbeide mellom Moss by- og industrimuseum og arbeidsgruppa Moss Dagblad – Arbeideravisminner. Vi ønsker at den skal gi kunnskap om en avis med lang historie i Moss. Samtidig skal utstillingen også være en arena for refleksjon rundt demokratiseringsprosesser og forum for meningsutvekslinger. Som publikum vil du få anledning til kommentere utstillingen!

  •  Åpning ved generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.
  • Servering av edle dråper i glassene, samt noe godt å bite i.

Vi ønsker velkommen til utstillingsåpning fredag 10. februar, klokken 1400!

For mer informasjon, kontakt:

Elisabeth Mysen, formidler; 69 20 52 74  www.arkiv.ostfoldmuseene.no  www.facebook.com/ostfoldmuseene