Posts Tagged ‘Moss’

Eksenterpressa fra TrioVing stilles ut i Lilleeng Helsepark!

mandag, desember 21st, 2015
Noen av våre hjelpere: Fra venstre: Willy Mørkhagen, Øyvind Andreassen, Terje Kasper Halvorsen og Fred Iversen (leder av Stiftelsen for industrihistorisk bevarelse i mossedistriktet) Foto: Camilla Gjendem

Noen av våre hjelpere: Fra venstre: Willy Mørkhagen, Øyvind Andreassen, Terje Casper Halvorsen og Fred Iversen
(leder av Stiftelsen for industrihistorisk bevarelse i mossedistriktet)

I 2014 flyttet TrioVing og VingCard ut av Moss og Enata Eiendom overtok de tradisjonsrike lokalene på Høyda. Heldigvis valgte de nye eierne å ta vare på de gamle industribygningene ved å tilpasse disse til et nytt og flott Lilleeng Helsepark som åpner virksomhetene her rett over nyttår.

I tillegg til den grafiske utstillingen som Moss by- og industrimuseum produserer i samarbeid med de nye eierne, følger vi også opp med å stille ut en stor eksenterpresse i vandrehallen i første etasje. Dette er den fjerde i rekken av «industriskulpturer» som museet plasserer ut i det offentlige rom i Moss.

Der skal industriskulpturen nr. 4, eksenterpressa stå! På befaring i den tidligere industrihallen på TrioVing og VingCard som over nyttår åpner som Lilleeng Helsepark.

Der skal industriskulpturen nr. 4, eksenterpressa stå! På befaring i den tidligere industrihallen på TrioVing og VingCard
som over nyttår åpner som Lilleeng Helsepark.

De tre tidligere skulpturene er det «Værvengruppa» ved museet som har hatt ansvar for. Eksenterpressa er kommet på plass ved hjelp av tidligere ansatte ved TrioVing og VingCard.

Eksenterpressa ble brukt til snittearbeider og til låskomponenter.  Alderen er litt uviss, men den er sannsynligvis fra slutten av 1930-tallet. Den sto her på begynnelsen av 1960-tallet da Willy Mørkhagen ble ansatt på TrioVing.

Vi håper riktig mange tar turen innom Helseparken når den tid kommer! Blir du mere interessert i industrihistorien i Moss kan du fylle på ved å ta turen til museet i Møllebyen og til annekset vårt i Verket 20.

Tekst og foto: Camilla Gjendem

Dugnad for å bevare byens lås- og skøytehistorie

onsdag, desember 9th, 2015
Flytting av Trioving_Vingcard

Blid flyttegjeng. Fra venstre: Driftssjef Steinar Helgesen, Ali Yaqobi og museumsvert Vibeke Nielsen. Foto: Trine Gjøsund / Moss by- og industrimuseum

Ved Moss by- og industrimuseum har de ansatte i samarbeid med frivillige de siste årene arbeidet intenst for å bevare byens lås- og skøytehistorie. Dugnaden startet allerede i 2012, da fikk de ansatte vite at TrioVing og VingCard skulle flytte virksomheten til Drømtorp på Ski.

Samarbeidet mellom bedrift og museum har vært god, og allerede i 2012 ble det foretatt en kartlegging av hva som bør tas vare på av gjenstander, arkiv-, foto- og filmmateriale. I arbeidet med å få oversikt over arkivet fikk museet god hjelp av Østfoldmuseenes arkivar James Ronald Archer. Konservatorene Camilla Gjendem og Bjørg Holsvik har også fått uvurderlig hjelp av tidligere ansatte i TrioVing og VingCard. Arvid Kristoffersen, Øivind Andreassen, Odd Juul Hansen, Willy Mørkhagen har alle bidratt i arbeidet med å velge ut, skrive lister, merke og pakke ned alt som skulle tas inn i museets samling.

Plassmangel ved museet gjorde at materialet en stund måtte mellomlagres i et eget rom i TrioVings fabrikklokaler som den nye eieren; Enata Eiendom ved Espen Klevmark stilte til museets disposisjon. Men torsdag den 5. november kom endelig dagen da samlingen kunne få flytte permanent inn i museet. Østfoldmuseenes egen driftsavdeling stile opp med bil og sterke hender og sammen med museets egne ansatte kom samlingen inn under tak i løpet av dagen.

Planen videre er å ordne samlingen og framskaffe ny kunnskap om byens lås- og skøytehistorie som vi kan formidle ut til museets publikum. For de av dere som ønsker å få et innblikk i den nye tilveksten, så byr det seg an sjanse allerede på nyåret, når det nye helsesenteret åpnes i de gamle fabrikklokalene. På veggene her, har museet fått plass til en egen liten utstilling som formidler milepælene i bedriftens over 100 år lange historie.

 

Hyggelig nabolagstreff i Verket søndag 20.september!

fredag, september 25th, 2015
17. mai 1930 utenfor Verket 4. Fra venstre: Frank Nesse, Fred Skovdahl, Kjell Skofterud, Oskar Olsen, Håkon Eriksen og Leif Antonsen. Bak: Marit Antonsen (Opperud). Privat foto fra Marit Opperuds album. Fotograf ukjent.

17. mai 1930 utenfor Verket 4. Fra venstre: Frank Nesse, Fred Skovdahl, Kjell Skofterud, Oskar Olsen, Håkon Eriksen og Leif Antonsen. Bak: Marit Antonsen (Opperud). Privat foto fra Marit Opperuds album. Fotograf ukjent.

25 voksne og 2 barn tok turen innom Moss by- og industrimuseums «anneks» i Verket 20 sist søndag. Vi hadde invitert til nabolagstreff i anledning årets tema for Kulturminnedagene som var nabolag, mennesker, kulturminner og historie. 

De tidligere Verket-beboerne Marit Opperud og Knut Thorvaldsen var de første som kom. De kunne fortelle de mange nyinnflyttede beboerne mangt og meget om livet på Verket i deres barndom og oppvekst.  Det var en jevn tilstrømming av folk som bodde i nærområdet på «Mosseskogen», «Bjerget» og Kongens gate som aldri hadde besøkt oss før. De brukte mye tid i utstillingen «Fra Moss Jernverk til Peterson Moss», og alle syntes utstillingen ga dem en fin opplevelse og innsikt i arbeidsliv og oppvekst i nabolaget deres.  «Julebrød» med brunost og kaffe ble solgt i store mengder og ble nytt i hyggelig samvær i «Godværskaféen» i bakgården.

De to tidligere Verket-beboerne Marit Oppegård og Knut Thorvaldsen kunne fortelle om mangt og meget fra oppveksten deres på Verket til de som stakk innom Verket sist søndag. Foto: Østfoldmuseene / Moss by- og industrimuseum

De to tidligere Verket-beboerne Marit Oppegård og Knut Thorvaldsen kunne fortelle om mangt og meget fra oppveksten deres på Verket til de som stakk innom Verket sist søndag. Foto: Camilla Gjendem / Østfoldmuseene / Moss by- og industrimuseum

I år er tema for Kulturminnedagene nabolag, mennesker, kulturminner og historie. I dagene mellom 12. og 20. september ble dagen markert ulike steder i hele landet. Det å kjenne sin lokale historie er viktig både for personlig identitet og lokalsamfunn. I hverdagen glemmer man fort skattene i nærmiljøet. Kulturminnedagene skal  være en anledning til å vise dem frem.

Gata gjennom Verket var hovedveien mellom Moss og Oslo fram til 1970. På tross av trafikken var gata møteplass for de voksne beboerne og lekeplass for de minste barna. Flere av de tidligere beboerne som vokste opp på Verket i tiårene før og etter krigen, forteller at alle kjente hverandre og slo av en prat når de møttes. Naturlige treffsteder var på trammen ut mot gata, ved en av de fire vannspringene eller under felles bad

Marit Opperud og Knut Thorvaldsen, begge vokst opp på Verket, har vært viktige bidragsytere til utstillingen. Foto: Camilla Gjendem / Østfoldmuseene / Moss by- og industrimuseum.

Marit Opperud og Knut Thorvaldsen, begge vokst opp på Verket, har vært viktige bidragsytere til utstillingen. Foto: Camilla Gjendem / Østfoldmuseene / Moss by- og industrimuseum.

og tøyvask i bakbygningen til Verket 5 «Lagården». Det var sammenkomster på «Festningen» som lå vest på området. Bakgårdene og vannrenna som gikk langs gata i øst var en yndet lekeplass for de minste. Verksløkka og Verksåsen var populære treffsteder for ungdommene.

 

 

 

 

Carsten Tank – den politiske patrisier – et foredrag

torsdag, august 6th, 2015
Carsten Tank (De Ankerske Samlinger, foto Svein Norheim)

Carsten Tank (De Ankerske Samlinger, foto Svein Norheim)

Fredag 14. august kl 14.00 i Konventionsgaarden i Moss holder førstekonservator og arkivar James Ronald Archer et foredrag om «Carsten Tank – den politiske patrisier».

Carsten Tank (1766-1832) på Rød ved Halden var en av byens fremste trelasthandlere, og deltok aktivt i mange politiske sammenhenger før, i løpet av, og etter 1814. Hvilken rolle han spilte og hva han sto for har vært omstridt, og han er kalt en av de miskjente og glemte fra 1814-generasjonen.

Kom og hør foredraget om Carsten Tank. Kollega James Roland Archer arbeider til daglig ved Halden historiske Samlinger. Han har også publisert en biografi om Carsten Tank i Østfoldmuseenes skriftserie nr. 11, 2015. Heftet kan kjøpes i museumsbutikken og i forbindelse med foredraget. Velkommen.

Søte småtroll i all slags vær

torsdag, juli 30th, 2015
Antatt fotograf Egil Martinsen.

Antatt fotograf Egil Martinsen.

Dette er ett av mange bedårende bilder av barn i Helly J. Hansen A/Ss fotoalbumer fra 1950 tallet. Under bildet står teksten: «Ikke bare i regnvær er det bra å ha Helly J. Hansen A/S,s regntøy på! (1954)» Er denne teksten  en intern underfundig kommentar til at «regnet» på bildet ikke er naturlig? Skyggene på bakken og de nakne barneføttene tyder på at dette var en varm og skyfri solskinnsdag.

Nå har konservator Torill Wyller ved Moss by- og industrimuseum kommet over en liten konvolutt med negativer som trolig stammer fra samme fotoopptak med bilder som avslører hvor «regnet» kommer fra. De 45 x 45 mm negativfilmene av merket  Kodac Verichrome er ikke datert.

Når regnet uteblir er vannslange løsningen.

Når regnet uteblir er vannslange løsningen.

Søte småtroll.

Søte småtroll i all slags vær.

 

Vi ønsker dere en fortsatt god sommer – uansett vær!

Besøk 3 – betal for 1 i Moss!

fredag, juli 10th, 2015

I Moss kan du nå besøke Moss by- og industrimuseum, Verket 20 og gå på omvisning i Konventionsgaarden på en og samme inngangsbillett. For 60 kr for voksne og 20 kr for barn (0-5 år gratis), kan du virkelig få muligheten til se, høre og lære mer om den spennende industrihistorien til byen Moss, hvordan folk arbeidet og levde –  og ikke minst nå se hvordan den vakre Konventionsgaarden ser ut innvendig. Det er også rebus å løse på og mellom de tre arenaene.

I museumsbutikken på Moss by- og industrimuseum kan du i tillegg til fine gaver og litteratur kjøpe Museumskortet for kun kr 100. Kortet gjelder i 12 mnd og gir kortholder adgang til alle museumsavdelingene  i Østfoldmuseene (gjelder vanlig inngang ved museene.)

Åpningstider i sommer:
Moss by- og industrimuseum, flere utstillinger i 2 etasjer: tirsdag-søndag, kl 11-16
Verket  20, utstilling og goværskafé på søndager: tirsdag – søndag, kl 11-16
Konventionsgaarden: fredag- søndag, kl 11-16 (Fast omvisning med guide kl 13.00 hver av dagene)

Ta med deg ungene til Verket 20

tirsdag, mai 12th, 2015
Verket20kids

Utstillinga i Verket 20 passer for voksne – og barn. Foto: Camilla Gjendem

I Verket 20, rett ved Konventionsgården i Moss, er det en liten fin utstilling om arbeidet og industrien som har vært i dette området, fra Moss jernverk til Peterson. Her er det mye spennende stoff for den historie- og samfunnsinteresserte voksne, men utstillingen passer også til barn. Ta med deg ungene på søndagstur til Verket 20, og let etter nissen i pipa og utforsk gammeldagse kjøkkenredskaper. Vafler og kaffe til salgs på søndager.

Åpningstider Moss by- og industrimuseum Verket 20:

Hver fredag og søndag kl. 12 – 15

I sommersesongen (22. juni – 16. august) hver dag kl. 11 – 16

Helly Hansen tilgjengelig på Digitalt Museum

mandag, mars 9th, 2015
Konservator Bjørg Holsvik i fotostudio med Helly-Hansen samlingen

Konservator Bjørg Holsvik i fotostudio med Helly Hansen-samlingen. Foto: Trine Gjøsund

En stor samling fra mossebedriften Helly Hansen tilgjengelig på Digitalt Museum.

Utforsk Helly Hansen-samlinga på Digitalt Museum

Bjørg Holsvik, konservator ved Moss by- og industrimuseum kan fortelle at hele 56 gjenstander fra Helly Hansen-samlinga  er lagt ut i Digitalt Museum. Samlingen består av  nyere Offshore seilertøy og det er stor sannsynlighet for at dette er klær du har sett før.

– Helly Hansen leverte offshore seilertøy til deltakerne i Jorden Rundt-seilasen Whitbread Round the World Race, Volvo Ocean Race og Seilasen Djuice. Dette er moderne, avanserte og superteknisk Offshore seilertøy laget til de «proffe seilerne», forteller Bjørg Holsvik.

Krevende arbeid på dugnad

Arbeidet med å registrere, merke og fotografere gjenstandene har blitt gjort på dugnad.  Museet kunne ikke sette hvem som helst på denne oppgaven.

– For å greie å registrere tekstilene, måtte vi hente inn kompetanse fra de som kjenner plaggene aller best. Vi har vært så heldige å få tidligere syersker fra Helly Hansens produktutviklingsavdeling og en tidligere ansatt fra markeds/eksportavdelingen med oss i registreringsarbeidet. På torsdagene har Brit Magda Ahlsen, Anne Eriksen, Kari Brinchman, Janne Hansen og Margot Kvalsund frivillig møtt opp på museet og tatt for seg tekstil for tekstil.

Les også: Dyktige syersker i Moss.

Kvinnene har ført inn mål, materialtyper, betegnelser på plagget, hvem som har designet det, datering m.m på skjemaer. Deretter har plaggene blitt merket og opplysningene overført til den det digitale registreringsprogrammet Primus. Jan Erik Olsen har lagt opplysningene inn i Primus. Trine Gjøsund har fotografert hver enkelt plagg.

– Arbeidet har vært en møysommelig og tidkrevende prosess, men nå ser vi konkrete resultater. I dag mandag 26. januar ligger hele 56 Offshoreplagg ute på Digitalt Museum.

Holsvik gir all ære til de frivillige som har bidratt.

– Arbeidet som våre frivillige har gjort er særdeles verdifullt for museet og byen Moss. Disse damene sitter på en kompetanse og nærhet til gjenstandene som ingen museumsansatte gjør. Vi får dokumentert tekstilene på en grundig måte og får fram ny informasjon.

Les også: Skrev bok om sine 49 år i Helly Hansen

Publikum kan bidra

At tekstilene nå er lagt ut på Digitalt Museum betyr at de blir tilgjengeliggjort for publikum. Bjørg Holsvik beskriver dette som veldig positivt.

– I praksis vil det si at historie-, design- og seilinteresserte i hele verden kan klikke seg inn og få informasjon om seilerplaggene i vår Helly Hansen-samling. På Digitalt Museum inviteres også publikum til å kommentere gjenstandene, komme med korrigeringer, nye opplysninger og personlige historier. Slik ligger det an til at Helly Hansens produkthistorie ytterligere dokumenteres.

Arbeidet fortsetter

De frivillige damene fra Helly Hansen har sagt seg villige til å fortsette arbeidet. I neste ledd av registreringsarbeidet er det etter all sannsynlighet Helly Hansens eldre tekstiler som skal registreres. Konservatoren har store ambisjoner for fremtiden til denne samlingen.

– Om fem år håper vi at hele tekstilsamlingen fra Helly Hansen kan være tilgjengelig på Digitalt Museum. Det er det konkrete målet. Vi skal heller ikke legge skjul på at vi også drømmer om å lage en fysisk utstilling med utgangspunkt i Helly Hansen-samlingen, men det er et spørsmål om økonomi.

Utforsk Helly Hansen-samlinga på Digitalt Museum

 

 

Den internasjonale kvinnedagen markeres i Verket 20

torsdag, mars 5th, 2015
Marit , Ninni  og Lillian - tre flotte damer

Marit , Ninni og Lillian – tre flotte damer

I anledning Den internasjonale kvinnedagen 8. mars gjør Moss by- og industrimuseum ære på tre av mange sterke kvinner med tilknytning til Verket og Peterson i Moss. Ta turen til Verket 20 på søndag og bli kjent med kvinnene i vår utstilling!

Idéen om en internasjonal kvinnedag ble lansert i begynnelsen av forrige århundre i sammenheng med kvinners kamp for stemmerett og kvinnelige fagforeningers kamp for rettigheter.

I år er det 100 år siden Kvinnedagen ble markert i Norge for første gang. Det var i Oslo da Kvinneforbundet i Arbeiderpartiet avholdt folkemøte for fred, og den russiske Aleksandra Kollontaj, den første kvinnelige diplomaten i verden, holdt tale i Oslo.

Marit Opperud vokste opp i Verket 4

 «Vi passet alltid på å gå tidlig ut søndag morgen for å hente vann om vinteren, så vi skulle slippe å gå når folk gikk på ski. De gikk jo på ski oppover gata».

Marit Opperud foran Verket 4 våren 2014. Foto: Trine Gjøsund – Østfoldmuseene.

Marit Opperud foran Verket 4 våren 2014. Foto: Trine Gjøsund – Østfoldmuseene.

Marits pikenavn var Antonsen.  Hun ble født hjemme på Verket 6. februar 1924 og vokste opp sammen med foreldrene, en bror og bestefaren.   Faren, Trygve Antonsen, jobbet på Mekanisk verksted på «Cellulosen».

I Marits oppvekst på Verket var de fleste mødrene hjemmeværende mens fedrene jobbet på Peterson.  Moren sydde alt, broderte og strikka lange strømper som klødde!

Marit fikk gå på middelskolen fra 1938 til 1940, deretter gikk hun på handelskolen om kvelden.  Bare to dager etter avsluttende eksamen fikk hun jobb på «Fylket». Kontorene lå i Anna Hagmannsgate overfor Værven.

Marit flyttet fra Verket da hun giftet seg i 1947 med Kåre Opperud som jobbet på Helly-Hansen.  De bodde i Hølen inntil de bygde et toetasjes hus i Korsveien i 1951. Foreldrene til Marit flyttet inn i første etasje. Marit har vært yrkeskvinne mesteparten av sitt liv med unntak av noen hjemmeværende år da sønnene var små.

Marit er fremdeles en aktiv og sprek kvinne på 91 år. Hun er ivrig medlem av Rebekkalosjen og Metodistkirken.  Flere ganger i uka tar hun turen fra hjemmet sitt i Korsveien gjennom Verket til sentrum for ulike ærend og gjøremål.

Nini Mollatt – datter av Konsul Peterson 

«Hun var jo aldri i ledelsen, men bedriften var hennes liv». 

Ungdomsportrett av Nini Mollatt. Foto: Ukjent fotograf / privat eie.

Ungdomsportrett av Nini Mollatt. Foto: Ukjent fotograf / privat eie.

Eugenie «Nini» Mollatt f. Peterson 1903, d. 1996 var datter av Konsul Hans Blom Peterson og Alvilde Nielsen. Hun var gift med Hans Mollatt som var avdelingssjef ved M. Peterson & Søn. Sammen fikk de tre sønner: Ralph, Hans Theodor og Erik. Selv om «Nini» ikke hadde noen ledende posisjon i bedriften var hun en dedikert pådriver for velferdsarbeidet.

At Nini var konsul Petersons eneste barn ga henne en posisjon i M. Peterson & Søn. Likevel måtte hun få aksept av faren, og Nini måtte gripe muligheten og være villig til å ta initiativ og involvere seg.  Gjennom hele sitt voksne liv var hun opptatt av bedriften og de ansattes ve og vel. Viktige saker var opprettelsen av et eget sosialkontor som koordinerte det sosiale arbeidet blant bedriftens ansatte, noe som hjalp arbeiderne med å leie og etter hvert eie egne boliger. Men også arbeidet med å opprette Peterson barnehage, husmorvikarstilling og drift av bedriftens aldershjem var viktige saker Nini arbeidet med. Velferdsarbeidet for de ansatte ved M. Peterson & Søn krevde også en innsats fra andre – både i form av arbeidskraft og kapital, men innsatsen ga avkastning i form av en lojal og stabil arbeidsstokk.

I tillegg til Ninis posisjon har Ninis overklassebakgrunn hatt betydning.  I motsetning til de fleste andre kvinner på denne tiden, hadde hun tid og overskudd til å engasjere seg i velferdsarbeidet. Dette sammen med personlige egenskaper. Erik og Lise Mollatt forteller at hun hadde et glødende engasjement for bedriften, hun var veldig lite snobbete og hun kjente de fleste som arbeidet ved bedriften.

Nini Peterson arbeidet også for å ta vare på bedriftens historie. Hun sørget for at gjenstander som dukket opp fra jorda på tomta under utbyggingsprosjekter ble tatt vare på og stilt ut i bedriftens eget lille museum i Konventionsgaarden. En del av disse kan du i dag beskue i Moss by- og industrimuseums utstilling i Verket 20.

Kilde: Filmintervju med Erik og Lise Mollatt 4. juni 2014

Lillian Hansen bodde i Verket 15

«Når jeg fylte 17 år så fikk jeg være med rundt på maskinane da. På slutten sydde jeg jo sekker».

Lillian Hansen foran Verket 15 våren 2014. Foto: Trine Gjøsund /Østfoldmuseene

Lillian Hansen foran Verket 15 våren 2014. Foto: Trine Gjøsund /Østfoldmuseene

Lillian Hansens pikenavn var Sjursen. Hun ble født 16. juli 1943 i Hassvik i Vest-Finnmark.  Familien flyttet sørover til Kambo, og Lillian gikk de første årene på Kambo skole.  Faren til Lillian, Hilmar Sjursen, jobbet på Sekkefabrikken på Peterson, og de flyttet til Verket 15 da Lillian var ca. 9 år gammel.

Moren hadde leddgikt, og Lillian måtte passe henne både før og etter skoletid. Hun tok seg også av husarbeidet.  Faren jobbet to og noen ganger tre skift.

Lillian fikk jobb på Sekkefabrikken i 1960. Da var hun knapt 17 år.  Det var her hun traff Arild Roar Hansen som hun giftet seg med i 1961, kort tid etter at faren hennes døde. De overtok leiligheten i Verket 15 hvor de bodde i ti år før de flyttet til Våler.

Lillians første arbeidsoppgaver på Sekkefabrikken var å kontrollere sekker, siden jobbet hun ved de fleste arbeidsstasjonene på fabrikken.  Hun har jobbet ved hylsemaskina og brettemaskina, har lagd bonner på sekkene og tatt i mot sekkene.  Til slutt endte hun opp med å sy sekker. Lillian har hele sitt liv vært yrkesaktiv.

Både Lillian og mannen var ivrige medlemmer av fagforeninga Moss Cell og Papir helt siden de begynte på Sekkefabrikken. Begge synes det er synd at mosselukta forsvant – selv om de måtte henge arbeidsklærne fra seg i yttergangen når de kom hjem fra jobb fordi de luktet sånn.

 

 

Opplev vakre bunader og Godværskafé 1. påskedag

søndag, mars 1st, 2015
Østfolds vakre bunader

Østfolds vakre bunader. Foto Janine Bauer

Få med deg en unik kulturopplevelse 1. påskedag i Møllebyen og på Verket. Besøk utstillingen «Østfolds vakre bunader « i Moss by- og industrimuseum. Legg også turen innom Verket 20 og hygg deg med vaffel og kaffe i bakgården.

Godværskafé i Verket 20

Godværskafé i Verket 20

Opplev de mange personlige fortellingene i utstillingen i den gamle arbeiderboligen, og hils på museumsverten som formidler områdets industrihistorie gjennom 300 år. Samtidig sørger hun for en servering fri for papptallerkener og pappkrus.

På Palmesøndag gikk folk mann av huse for å være med på åpningen av «Østfolds vakre bunader». 135 voksne og 20 barn var innom museet, og veldig mange fikk med seg den eventyrlige åpningen der felespiller Elise Tegnér trollbandt publikum med brudemarsj fra Onsøy og springer fra Spydeberg før hun geleidet ordfører, bunadsfaglig og avdelingsdirektør inn i utstillingen med de fargerike og vakre østfoldbunadene.

På 1. påskedag er lederen i Østfold Husflidslag Gro Staal Marthinsen til stede i bunadsutstillingen og viser rundt og svarer på spørsmål fra publikum.

 

Velkommen til en opplevelsesrik 1. påskedag kl. 12-15 i Moss by- og industrimuseum i Fossen 21 og Verket 20.

Tekst: Torill Wyller. Foto: Janine Bauer

Bilder fra utstillingsåpningen