Posts Tagged ‘Mysen’

Jul på Folkenborg

mandag, november 23rd, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Det blir julestemning i stuene på Folkenborg 29. november. Foto: Ingrid Brødholt

Første søndag i advent blir det juleverksted og hygge for store og små i de koselige stuene på Folkenborg museum!

I fjøset kan du hilse på husdyra, og på tunet kan du kjøre med hest og vogn. På Husmannsplassen kan du kjøpe med deg nybakt brød fra bakerovnen, og i Gutustua bakes det både krumkaker og flatbrød. Se juletreet i Narvestadbygningen pyntet slik man gjorde på slutten av 1800-tallet, og bli med på gang rundt treet hvor vi synger de tradisjonelle julesangene.

Foto: Ingrid Brødholt

På juleverkstedet kan barna lage masse fint! Foto: Ingrid Brødholt

I kafeen i Museumslåven kan du kjøpe risengrynsgrøt og saft, og i Narvestadbygningen selges julekaker og kaffe.

På juleverkstedet i Hagahuset kan barna lage fine ting, som kanskje kan bli julegaver? I vår trivelige museumsbutikk på tunet selges blant annet bøker, lokalprodusert honning, 1700-tallsinspirert keramikk, emaljerte kjøkkenredskaper, og ullgarn som kan bli flotte julegaver. Her får du også kjøpt Kjell E. Midthuns koselige nissekort som er laget spesielt for Folkenborg museum.

Juleverkstedet koster kr. 70,- pr. barn.

Foto: Ingrid Brødholt

Kanskje nissen kommer? Foto: Ingrid Brødholt

Arrangementet begynner kl. 13 og varer til kl. 16.30.

Vi ønsker hjertelig velkommen til Folkenborg!

Asbjørn Strøm – utvalgte kunstverk

onsdag, februar 25th, 2015
Ny utstilling på Folkenborg åpner 3. mars 2015. Asbjørn Strøm stiller ut. Foto: Espen A. Nordenhaug

Ny utstilling på Folkenborg åpner 3. mars 2015. Asbjørn Strøm stiller ut. Foto: Espen A. Nordenhaug

Ny utstilling på Folkenborg museum: Asbjørn Strøm – utvalgte kunstverk

Fra utstillingen. Foto: Espen A. Nordenhaug

Fra utstillingen. Foto: Espen A. Nordenhaug

Asbjørn Strøm har betydd mye for billedkunsten i Østfold. Han har hjulpet og oppmuntret utallige unge mennesker som har ønsket å arbeide med tegning og maleri. Hallvard Haugerud fra Hærland er av dem. Selv begynte Strøm tidlig med tegning og maling, og ble opptatt som elev ved Bjarne Engebrets private malerskole i 1951. Han gikk tre år på Statens Kunstakademi, og da han begynte som lærer tok han kunsthistorie og fikk formell kompetanse som tegning- og formingslærer. Han har deltatt på flere forskjellige utstillinger både separat og med andre, og har vært antatt på Høstutstillingen.

Sommeren 2014 var kunstutstillingen Kulturlandskap i Østfold 1814-2014 Folkenborg museums bidrag til Grunnlovsjubileet. Her ble det blant annet stilt ut en rekke verk av lokale kunstnere, og blant dem var Asbjørn Strøms Fornemmelse av vår i mars (1982). Dette store oljemaleriet var det første publikum møtte idet de trådte inn i utstillingslokalet.

Mange kunne fortelle at de hadde hatt Strøm som lærer på realskolen og gymnaset på Mysen, hvor han jobbet som tegne- og formingslærer i 30 år. Alle hans tidligere elever som var innom i sommer uttrykte et ønske om å få se flere av hans bilder på utstilling. Dette tok vi til etterretning, og kan nå meddele at en egen utstilling med Asbjørn Strøm kan sees på Folkenborg fra 1. til 15. mars.

Utstillingen er åpen søndag til fredag kl. 13-16. Lørdag stengt.

Humor og refleksjoner om livet

onsdag, april 17th, 2013

Ifølge Smaalenens avis storkoste publikum seg på konserten med visesangeren Ellen Sofie Hovland på Folkenborg museum fredag som var.  Artisten er selv fra Mysen og syntes det var veldig hyggelig å være på gamle trakter igjen.

Coveret til Ellen Sofie Hovlands debutplate fra 2012 «Vær her for meg» fra Kirkelig Kulturverksted.

Det var ca 80 personer som hadde funnet veien til museet, og det som vanligvis er et utstillingslokale fikk nå prøve seg som konsertarena.  Hovland ga en fin og nær konsertopplevelse til de frammøtte som hadde trosset regn og slapsevær denne kvelden.

Artisten, som skriver sine egne sanger, var ifjor platedebutant på Kirkelig kulturverksted. Det var  underfundige og vare viser  fra debutplaten som ble fremført av Hovland og bassisten Audun Reithaug på Folkenborg.

 

 

 

 

 

Les saken fra Smaalenenes avis her:

Red.sak om konsert på Folkenborg museum 12.04.13

Utleiemuligheter på Folkenborg museum

mandag, april 15th, 2013

Pent dekket selskapsbord i kafeen på Folkenborg museum. Foto Hilde Lauvland

 

Trenger du et sted for å holde et møte eller seminar for arbeidskolleger, feire konfirmasjon eller en rund dag, eller kanskje brylluppet ditt? Folkenborg museum har løsninger for mange typer selskapeligheter og møter. Vi har både lyse og moderne lokaler i kafeen i museumslåven, og mer tradisjonelle rom med Herredstyresalen i Hagahuset. Ta kontakt med oss hvis du har spørsmål om leie, på telefon 69 89 88 50 eller på e-post folkenborg@arkiv.ostfoldmuseene.no

Trykk på linken under for å se mer detaljer om hva vi kan tilby:

Folkenborg 2013 ->

 

Velkommen til Folkenborg!

 

 

 

Fotoutstilling med Mysenbilder 1977 – 2011 på Folkenborg Museum

onsdag, oktober 10th, 2012

Jernbaneparken 1987. Foto: Espen Tveit

Mysen-entusiast og fotograf Espen Tveit har brukt mange år på å ta bildene som søndagene 14., 21. og 28. oktober 2012 (kl. 12 – 15) stilles ut på Folkenborg museum. Han har gjennom fotografiene av dagligdagse motiver og «vanlige folk» forsøkt å vise hvordan stedet hvor han har levd sitt liv har sett ut gjennom de siste 35 årene.

Tveit, som av yrke er lærer, fikk i 1987 Statens vikarstipend for kunstnere, noe som gjorde at han kunne ta permisjon fra lærerjobben og bruke arbeidsdagen på å fotografere og fremkalle bilder i en periode. Tanken var å besøke hver arbeidsplass og forretning i Mysen sentrum, og selv om han ikke rakk innom alle, er det likevel en stor del av disse stedene som ble dokumentert. Tveit uttalte til Indre Smaalenenes avis, som det det den gang het, at han ville ta 10 000 bilder av Mysen. Selv om det «bare» har blitt noen hundre bilder, er det en verdifull gave som kan overleveres fremtidens Mysen-innbyggere i form av Tveits fotografier og negativer.

Dokumentarbilder forteller historier, og blir bare mer interessante ettersom tiden går. Mange av menneskene Tveit har fotografert er døde, og bybildet har mange steder forandret seg radikalt. Bygninger er erstattet med nybygg, institusjoner er flyttet, butikker nedlagt. Også menneskene er forandret. Det er en rik innsikt i sin egen historie Espen Tveit gir til sine medborgere med disse bildene.

Etter 1988 har Tveit mest fotografert bybilder og gater i Mysen. Det har likevel vært hans mål å gjøre bildene interessante også for folk som ikke er herfra eller bor her.

 

Utstillingen er støttet av Eidsberg Sparebank, som også velvillig har lånt ut fra sin egen samling 20 av utstillingens 90 fotografier.

 

Roy Gustavsen og Gunnar Strand hos Brødrene Diskerud i 1987. Foto. Espen Tveit

 

 

 

 

Østfoldmuseene søker magasinforvalter til fellesmagasinet på Trollull

onsdag, februar 9th, 2011
Trollull fasade, foto: Randa Arntzen

Trollull fasade, foto: Randa Arntzen

Trollull fellesmagasin ligger sentralt i Mysen i indre Østfold med god nærhet til Oslo, Moss og Sarpsborg. Magasinet er beregnet for kulturhistoriske gjenstander fra museene i Østfold, og vil bli ferdigstilt i løpet av 2011. Magasinforvalteren er plassansvarlig ved fellesmagasinet har en sentral rolle i oppbygging, drifting og utvikling av magasinet.

Sentrale arbeidsoppgaver

 • Delta i iverksettelsen av innflytting i fellesmagasinet
 • Ferdigstillelse og etablering av magasinet
 •  Magasinering av gjenstander- inkludert strekkodesystem
 • Insektsanering av gjenstander ved varmebehandling
 • Logistikkhåndtering
 • Samhandling med Museumstjenesten og museene
 • Medansvarlig for drift av det tekniske anlegg på magasinet
 • Budsjettoppfølging

Ønsket kompetanse/kvalifikasjoner

 • Kompetanse innen konservering/konservator NKF
 • Kunnskap om forebyggende konservering og magasinering av kulturhistorisk materiale
 • Praktisk erfaring med håndtering av museumsgjenstander
 • Teknisk forståelse
 • Interesse for praktisk arbeid, orden, systematikk og logistikk
 • Gode datakunnskaper er en forutsetning
 • Førerkort
 • Erfaring med gjenstandsregistreringsprogrammet Primus

Vi søker en engasjert, fleksibel og omgjengelig medarbeider med gode samarbeidsegenskaper. Stillingen krever at du kan jobbe selvstendig og har god evne til planlegging og gjennomføring av oppgaver. Enkelte arbeidsoppgaver vil kunne være fysisk krevende.

 Opplysninger om stillingen fås ved henvendelse til konservator Randa Arntzen tlf. 69 11 56 75/

416 84 478 eller direktør Gunn Mona Ekornes tlf. 69 11 56 90/909 62 031.
Ansettelse skjer på de vilkår og med de plikter som fremgår av gjeldende lover, reglement og tariffavtaler. Lønn i henhold til HSH overenskomsten.

Søknad med CV sendes til stehel@arkiv.ostfoldmuseene.no. Attester skal kun oversendes etter nærmere anmodning.

 Søknadsfrist: 2. mars 2011.

Tiltredelse: Snarest