Posts Tagged ‘nisse’

Juleverksted og førjulshygge på Folkenborg

torsdag, desember 3rd, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Mia og Synne Degnes fikk litt hjelp til å kjevle ut pepperkakene, og smakte litt på deigen for å sjekke peppermengden. Foto: Ingrid Brødholt

Søndag 29. november var det liv og røre på Folkenborg museum. Små og store koste seg med juleverksted og risgrøt, og småkaker i Historielagets kafé i Narvestadbygningen. 

Været var ikke av det beste denne morgenen, men innen museet åpnet hadde vinden nesten gitt seg og sola tittet fram.

Foto: Ingrid Brødholt

Været så truende ut på morgenen, men det ble en riktig fin dag. Foto: Ingrid Brødholt

Inne i Hagahuset var det juleverksted. Der ble det rullet honninglys, tovet epler og frosker, flettet julekurver, bakt pepperkaker og laget nellikappelsinkalendere. Noen av barna visste ikke hva en nellikappelsin skulle brukes til, så da var det godt å ha foreldre og besteforeldre som kunne forklare.

I Gutustua ble det bakt flatbrød, og stekt deilige krumkaker på svartovnen. På Husmannsplassen duftet det nydelig fra de nystekte brødene og laupene i bakerovnen.

Det var mange som ville kjøre en tur med hest og vogn, så hesten fikk gått mange turer over tunet. Sauene i fjøset syns nok det var hyggelig med besøk av alle barna som var inne for å lete etter smånissene.

Det var godt å komme inn og varme seg innimellom, med varm risgrøt i Museumslåven og småkaker og kaffe i Narvestadbygningen. I Narvestad sto også juletreet, og mange var med på juletregang da det begynte å bli mørkt ute.

Vi som jobber på Folkenborg museum ønsker å takke alle som var med denne dagen, både frivillige og publikum, for en riktig hyggelig dag!

God advent!

Julenisseverksted for barn på Fredrikstad Museum

mandag, november 23rd, 2015

 

Nisse - Foto Eileen Eriksen

Nisse – Foto Eileen Eriksen

Ved museet går allting an,
kom og vis oss hva du kan.
Vi tegner og limer,
mens julemusikken kimer.
Bli med å forme vårt Nisseland..

Ved Fredrikstad Museum skal vi ha et enkelt og koselig juleverksted de to første helgene i advent. Hos oss kan du forme din egen nisse og plassere den i det som skal bli museets Nisseland.

Lørdag 28. november, kl. 12.00 – 18.00
Søndag 29. november, kl. 12.00 – 16.00
Lørdag 5. desember, kl. 12.00 – 18.00

Oppmøte: Fredrikstad Museum, Tøihuset (ved siden av kirken i Gamlebyen).
Priser: Barn kr. 20,- / voksne: 60,- (Barn 0 – 5 år: gratis).
Billetten inkluderer selvfølgelig inngang til museet –  og å være med på  Julebarnevandring kl. 14.00

Jul på Folkenborg

mandag, november 23rd, 2015
Foto: Ingrid Brødholt

Det blir julestemning i stuene på Folkenborg 29. november. Foto: Ingrid Brødholt

Første søndag i advent blir det juleverksted og hygge for store og små i de koselige stuene på Folkenborg museum!

I fjøset kan du hilse på husdyra, og på tunet kan du kjøre med hest og vogn. På Husmannsplassen kan du kjøpe med deg nybakt brød fra bakerovnen, og i Gutustua bakes det både krumkaker og flatbrød. Se juletreet i Narvestadbygningen pyntet slik man gjorde på slutten av 1800-tallet, og bli med på gang rundt treet hvor vi synger de tradisjonelle julesangene.

Foto: Ingrid Brødholt

På juleverkstedet kan barna lage masse fint! Foto: Ingrid Brødholt

I kafeen i Museumslåven kan du kjøpe risengrynsgrøt og saft, og i Narvestadbygningen selges julekaker og kaffe.

På juleverkstedet i Hagahuset kan barna lage fine ting, som kanskje kan bli julegaver? I vår trivelige museumsbutikk på tunet selges blant annet bøker, lokalprodusert honning, 1700-tallsinspirert keramikk, emaljerte kjøkkenredskaper, og ullgarn som kan bli flotte julegaver. Her får du også kjøpt Kjell E. Midthuns koselige nissekort som er laget spesielt for Folkenborg museum.

Juleverkstedet koster kr. 70,- pr. barn.

Foto: Ingrid Brødholt

Kanskje nissen kommer? Foto: Ingrid Brødholt

Arrangementet begynner kl. 13 og varer til kl. 16.30.

Vi ønsker hjertelig velkommen til Folkenborg!

Jul på Folkenborg

onsdag, november 26th, 2014
Foto: Hilde Lauvland

Velkommen til Folkenborg første søndag i advent! Foto: Hilde Lauvland

Søndag 30. november kan du oppleve julestemning på Folkenborg museum! Første søndag i advent arrangerer vi Jul på Folkenborg med juleverksted, utstillinger og hygge for hele familien.

Baking, småkaker og gammeldags juletre
I de gamle stuene bakes det flatbrød, og du kan se hvordan krumkaker blir stekt på svartovn akkurat som i gamledager. I Narvestadsbygningens blåsal er stemningen høytidelig og juletreet pyntet slik det ble gjort på slutten av 1800-tallet. Klokken 15.30 tennes lysene på treet, og alle er velkomne til juletregang. I Narvestadbygningen også kan du kose deg med kaffe og småkaker, og få kjøpt bokser med hjemmebakte småkaker av Eidsberg historielag.

Dyr i fjøset, hestekjøring og kornband
Barna kan hilse på dyra i fjøset og ta en kjøretur med hest og vogn. Det blir salg av kornband som kan glede småfuglene på kalde vinterdager.

Risgrøt og julegaver
I kafeen i Museumslåven selges risgrøt og saft. I vår trivelige museumsbutikk på tunet selges blant annet bøker, lokalprodusert honning, 1700-tallsinspirert keramikk, emaljerte kjøkkenredskaper, og ullgarn som kan bli flotte julegaver. Her får du også kjøpt Kjell E. Midthuns koselige nissekort som er laget spesielt for Folkenborg museum.

Juleverksted og nissejakt
I Hagahuset er det juleverksted for barna. Her kan de bake pepperkaker, tove epler, lage honninglys og sin egen julekalender av appelsin og nellikspiker. Noen smånisser har gjemt seg rundt i utstillingene, og museet trenger barnas hjelp til å finne dem igjen! Nissene har tatt med seg hver sin bokstav, og når man har funnet alle nissene har man også funnet løsningsordet. Da vanker en liten premie!

Utstillinger i Museumslåven
Møter mennesker i mellom. Carl Lumholtzs fotografier fra Mexico 1890-1910
I Museumslåven kan du se et utvalg av fotografiene til den norske utforskeren Carl Lumholtz, i utstillingen Møter mennesker imellom. Fotografier fra Mexico 1890-1910. Utstillingen viser mange av fotografiene han tok av folkene Huichol og Tarahumara. Dette er utstillingens siste dag på Folkenborg, så benytt anledningen til å se de flotte bildene som skildrer livet hos noen av Mexicos urbefolkning for hundre år siden.

Hestekjøretøy
Vognsamlingen i tredje etasje viser et hestekjøretøy for all slags transport, fra enkle kjerrer til store innelukkede herskapsvogner.

Det er gratis inngang på museet denne dagen. Juleverkstedet koster kr. 70,- pr. barn.

Arrangementet begynner kl. 13 og varer til kl. 16.30.

Vi ønsker hjertelig velkommen til Folkenborg!

 

Salgsutstilling: Nissen – et lite stykke Norge

søndag, november 24th, 2013
Nissene foran Askerudlåven. Kjell E. Midthun

Nissene foran Askerudlåven på Folkenborg museum. Kjell E. Midthun

Kunstneren Kjell E. Midthun har salgsutstilling på Folkenborg museum søndag 8. desember fra klokken 13 til 16.30. Flere fine produkter med nissemotiver vil være til salgs; kalendere, kort, bøker og selvfølgelig innrammede originaler.

Midthun tegner nisser – den tradisjonelle norske, som vi kjenner fra eventyr og sagn. Nissene hører hjemme i de gamle tunene, stallene, uthusa og ute i kulturlandskapet. Men Midthun plasserer dem også i byer, i vår egen samtid  – og i alle årstider. Bildenes perspektiv, lyssetting og handling formidler en stemning, et innblikk i noe hemmelig og en intens kontakt med naturen.

Kjell E. Midthun har tegnet to motiver fra Folkenborg museum; Nissene ved gråtassen utenfor Askerudlåven og Nissen som legger ned blomster foran damen i Prinserommet. Disse motivene kan kjøpes som postkort. Og vi er veldig glade for at nissene på Folkenborg er foreviget!

Husk å ta med kontanter.

Se Kjell Midthuns hjemmeside.

Nisse med spark av Kjell E. Midthun

Nisse med spark av Kjell E. Midthun

 

Julemarked på Borgarsyssel Museum

mandag, september 30th, 2013

 

Julenek i Østfoldtunet - foto Hilde S. Krogstad

Julenek i Østfoldtunet  (Foto Hilde Serine Krogstad)

 

Etter en pause i 2012 er det duket for tradisjonelt julemarked på Borgarsyssel Museum igjen i 2013. Hold av helgen 30. november og 1. desember. Mer informasjon kommer når vi begynner å nærme oss arrangementet og litt flere detaljer er på plass.

Har du noe du kan bidra med? Vil du selge noe på markedet, eller være frivillig på juleverkstedet? Kontakt ansvarlig for julemarkedet 2013 Ingvild Hasle på epost  inghas@arkiv.ostfoldmuseene.no eller telefon 47977733.

Vi gleder oss til jul!

 

Adventstida innledet med flatbrødbakst og juleverksted på Folkenborg museum

fredag, desember 2nd, 2011

Søndag 27. november tentes det første adventslyset i kafeen på Folkenborg museum, og publikum kunne la førjulshyggen sette inn.  Det var særlig aktiviteter for de minste, med et stort juleverksted med blant annet pepperkakebakst, nissespikking og juletrekurver. Det var også dyr i fjøset og Folkenborgs egen Fjøsnisse som satt og tok i mot unge håpefulle eidsberginger.  Trolig kunne vår snille nisse berge nattesøvnen til de barna som fryktet de ikke hadde vært snille nok i året som gikk.

Hans Arnesen forbereder et emne til utkjevling. Foto: Ingvild Hasle

Selv om  ungene nok var mest opptatte av juleverkstedet, kunne de voksne også nyte tilbudet på museet denne førjulsdagen. Mange ville smake på julebrygget og krumkakene, risengrynsgrøten og  andre julekaker.

Brødemnet trakteres med kyndige henger før det havner på takka. Foto Ingvild Hasle

Et fast og koselig innslag på Folkenborgs førjulsarrangement er flatbrødsteiking i den gamle Gutustua. Museet har en stor og trofast skare av frivillige som hjelper oss på slike arrangement som Førjul. Disse klarer vi oss ikke uten, og det er dem som virkelig skaper opplevelsene for våre besøkende og gjør at de kommer tilbake år etter år. Aud og Hans Arnesen er blant museets mange gode hjelpere, og de øser av sin kunnskap for å hensette publikum til noe av gamle dagers julestri og matkultur.

Flatbrødbaking i Gutustua. Foto Ingvild Hasle

Flatbrøddeigen er enkel og lages av vann, mel og salt, før den kjevles ut med et spesielt kjevle og stekes på en stor varm plate, kalt en takke. Flatbrødet har vært en tradisjonell og viktig bestanddel i norsk hverdagskost i mange hundre år. Matvarer som kan tørkes på denne måten, og derved bevarer holdbarheten over lengre perioder har vært uvurderlig før kjøleskapets og dagligvarebutikkenes tid.

I dag er flatbrød stadig et mye brukt tilbehør til norsk mat, og så fort som flatbrødet til Aud og Hans gikk unna denne første adventssøndagen på Folkenborg, så tyder mye på at vårt kvalitetsbevisste publikum vet å skaffe seg kortreist og nærkjøpt mat til julebordet.

Folkenborg museum takker alle sine fine frivillige medhjelpere og sitt trofaste publikum for en trivelig førjulsdag på museet, og ønsker alle, gamle som unge, en riktig god jul!

Aud og Hans Arnesen er blant Folkenborg museums uunnværlige bidragsytere. Foto Ingvild Hasle

Sterk i arma må en være. Foto Ingvild Hasle

Jul på Herregården

fredag, november 11th, 2011

 

Foto: Anette Friis Pedersen

Snøen knirker under skosålene dine, lykter og fakler lyser opp veien til det store, hvite hovedhuset på den julepyntede herregården. Døren står åpen, du hører summingen av travle tjenestefolk som
forbereder til jul og gjestene som allerede har kommet. Du ønskes velkommen av neiende tjenestepiker i hvite forklær, de geleider deg inn i huset. Kom inn, få varmen i kroppen.

Men hvem sitter i dagligstua og varmer seg? En fjøsnisse? I hovedhuset?Kanskje var det herr Valentin som slapp ham inn i varmen nå i førjulsstria.

Nissen på Elingaard. Foto: Christine Lande

Om det var av ren godhet eller forglemmelse kan du spørre ham selv, du finner ham i den staselige storstua. Han passer nok på at pikene pynter juletreet riktig, og at de ikke fniser og skravler for mye. Presten liker ikke for mye prat fra tjenestefolket, det vil han nemlig gjerne stå for selv. Han har innlosjert seg i prestekammerset og slår gjerne av en prat med gjestene. Ser du den senga i rommet hans – hvorfor er den så kort, tror du?

Forbi deg springer noen barn, de har laget julepynt i juleverkstedet og nå skal de til nissen. De gir ham en rød lapp, han tar i mot og smiler hemmelighetsfullt under skjegget. Til julaften får du se, kanskje får du noe av det du har skrevet opp på ønskelisten. Men nå kjenner du liflig duft av kakebakst fra kjøkkenet. Skynd deg, skal du ha med noe bakst hjem kan du ikke vente for lenge; Veslas rosettbakkels er populære, og den saftige Elingaardskaken får bein å gå på.

Foto: Per Windahl

Eller kanskje du foretrekker håndlaget sjokolade? Da får du trekke kappen over skuldrene igjen, og ta turen opp til Høvelbygningen. Vi håper du har god plass i sekken, for her kan du handle julegaver. Hvis du ikke glemmer deg bort mens du studerer håndverkerne, eller utstillingen. Nå er det snart på tide med en bolle grøt, får du går i fjøset og ser etter at dyrene også har det bra. Du har litt tid enda før konserten starter i Østfløyen.

Har vi glemt noe? Ja, masse, men det får du selv komme og oppleve.

Velkommen til stemningsfullt julemarked på Elingaard Herregård søndag 4. desember!

 
 
Spill film

 

Tid: kl. 12.00 – 16.00
Pris: Enkeltbillett kr. 70,-. Familiebillett kr. 200,-

Konsert i Østfløyen kl. 15.00: Café de Concert

Jon Fylling vokalensemble m/Aksel Kolstad. En deilig, julete søndagskonsert med sødmefylt Brahms.
Egen billett til konserten, kjøpes i Østfløyen fra ca 14.30.