Posts Tagged ‘nøkkelkort’

Eksenterpressa fra TrioVing stilles ut i Lilleeng Helsepark!

mandag, desember 21st, 2015
Noen av våre hjelpere: Fra venstre: Willy Mørkhagen, Øyvind Andreassen, Terje Kasper Halvorsen og Fred Iversen (leder av Stiftelsen for industrihistorisk bevarelse i mossedistriktet) Foto: Camilla Gjendem

Noen av våre hjelpere: Fra venstre: Willy Mørkhagen, Øyvind Andreassen, Terje Casper Halvorsen og Fred Iversen
(leder av Stiftelsen for industrihistorisk bevarelse i mossedistriktet)

I 2014 flyttet TrioVing og VingCard ut av Moss og Enata Eiendom overtok de tradisjonsrike lokalene på Høyda. Heldigvis valgte de nye eierne å ta vare på de gamle industribygningene ved å tilpasse disse til et nytt og flott Lilleeng Helsepark som åpner virksomhetene her rett over nyttår.

I tillegg til den grafiske utstillingen som Moss by- og industrimuseum produserer i samarbeid med de nye eierne, følger vi også opp med å stille ut en stor eksenterpresse i vandrehallen i første etasje. Dette er den fjerde i rekken av «industriskulpturer» som museet plasserer ut i det offentlige rom i Moss.

Der skal industriskulpturen nr. 4, eksenterpressa stå! På befaring i den tidligere industrihallen på TrioVing og VingCard som over nyttår åpner som Lilleeng Helsepark.

Der skal industriskulpturen nr. 4, eksenterpressa stå! På befaring i den tidligere industrihallen på TrioVing og VingCard
som over nyttår åpner som Lilleeng Helsepark.

De tre tidligere skulpturene er det «Værvengruppa» ved museet som har hatt ansvar for. Eksenterpressa er kommet på plass ved hjelp av tidligere ansatte ved TrioVing og VingCard.

Eksenterpressa ble brukt til snittearbeider og til låskomponenter.  Alderen er litt uviss, men den er sannsynligvis fra slutten av 1930-tallet. Den sto her på begynnelsen av 1960-tallet da Willy Mørkhagen ble ansatt på TrioVing.

Vi håper riktig mange tar turen innom Helseparken når den tid kommer! Blir du mere interessert i industrihistorien i Moss kan du fylle på ved å ta turen til museet i Møllebyen og til annekset vårt i Verket 20.

Tekst og foto: Camilla Gjendem

Hvordan fungerer egentlig en hullkortlås?

onsdag, november 5th, 2014

Har du tenkt på hvordan en hullkortlås faktisk fungerer? Her er en videosnutt som viser en gammel nordafrikansk lås og hvordan den bruker hullenes posisjon til å låse en dør.

Stadig vekk får nemlig Moss by- og industrimuseum inn gjenstander, som får de ansatte til å klø seg i hodet. Denne gangen var det en antikk låsmodell i tre fra TrioVing / Ving Card. Til museets unnsetning kom Øyvind Andersen, tidligere ansatt på TrioVing / Ving Card og fortsatt i nøkkel- og låsbransjen, men nå med eget firma. Han kunne både demonstrere hvordan låsen fungerte og fortelle litt om bakgrunnen for denne gjenstanden.

Øyvind Andersen demonstrerer hvordan den antikke låsmodell i tre fra TrioVing / Ving Card fungerer. Foto: Christine Ellefsen

Øyvind Andersen demonstrerer hvordan den antikke låsmodell i tre fra TrioVing / Ving Card fungerer. Foto: Christine Ellefsen

TrioVing / Ving Card fikk den antikke låsmodellen i gave fra Auto Tech i Tyskland i forbindelse med kjøp og installering av det nye galvano-anlegget (forniklingsanlegg) i fabrikken på Høyden i Moss.

Auto Tech var maskinleverandør til TrioVing. Tre-låsen, som antagelig er fra Nord-Afrika – muligens Egypt, viser prinsippet som både stiftsylinderen og nøkkelkortet bygger på.

En del på låsmodellen og «nøkkelpinnen» opprinnelige, den andre lås-delen er restaurert. Den rekonstruerte låsen er montert på to dører som igjen er festet til en treplate.

Det var en av de ansatte på AutoTech som kom over låsdelen på en utenlands-/feriereise. Han tok den med tilbake til Tyskland og arbeidsplassen, der den ble rekonstruert og montert på dørblad og plate. Modellen lagde han for å vise hvordan en slik gammel lås kan ha fungert.